Подкрепете ни!
Древното изкуство да се радваш на живота

Древното изкуство да се радваш на живота

Цена: 17.95 лв.

Купи

Има хора, които са толкова уверени и спокойни, че изглежда нищо не е в състояние да ги смути, засегне или нарани. Овладели заложената в човека ненаситност и укротили склонността да искат все повече и повече, те преодоляват без видимо усилие пречките по пътя си и успяват със същата лекота да се радват на удоволствията в живота (като същевременно съумяват да не станат техни роби).

Тези хора, въпреки че почти със сигурност няма да ви го кажат, вероятно са възприели стоицизма за своя житейска философия.

Представителите на стоическата школа – Зенон, Епиктет, Сенека и Марк Аврелий – са сред най-проницателните психолози в древния свят. Те са осъзнали, че отрицателните емоции пречат на пълноценния живот и ни показват как да ги предотвратяваме или потискаме. Същевременно с овладяването на стоическия мироглед и техники научаваме да се фокусираме върху нещата, над които имаме контрол, да приемаме тези, над които нямаме и да реагираме спокойно на предизвикателствата на съдбата.

И разбира се, да изпитваме чувство на удовлетворение и радост от живота.

 

Ръцете на щастието не са дълги. То прегръща само този, който се доближи до него.                                                                                                                                                                 – Сенека

 Глупаво е да се опитваме да избягваме грешките на другите хора. Те са неизбежни. Просто се опитайте да избягате от своите.                                                                                                                       – Марк Аврелий