Подкрепете ни!
Загадките на Българската Веда

Загадките на Българската Веда

Цена: 15.00 лв.

Купи

"Веда Словена" - ехо от хилядолетията

"Загадките на Българската Веда" е второ изследване върху песните от "Веда словена", този път върху всички включени в сборника цикли.

"Веда словена" проговори! И сама даде отговор на екзистенциалния въпрос "Да бъде или да не бъде"?

Отричани, отхвърлени и обругавани вече век и половина, народните песни на родопските мърваци и помаци сами защитиха своето име и правото си на живот! Защото "веда" означава "знание", а родопската Веда показа знания, каквито човек не може да си представи.

Очаквал ли е някой тя да знае и говори за индийските харапи, преди съвременната наука? Да знае за първото култивирано жито, за първата лоза и първото вино! Да познава историите на първите опитомени тревопасни животни - овцата и говедото, на първото рало и първия орач, за първите кораби и първите писмена. Тя вещо описва най-ранните миграции на вълчите поклонници по древния свят и най-дълбоките ни корени като народ.

Това е истината за "Веда словена" на Стефан Веркович и Иван Гологанов. Ще бъде жалко, ако не можеш да проумееш истината за "Българската Веда", дори и след като си прочел тази книга.

Анализът на всеки един от главните персонажи разкрива неподозирани паралели между техните имена и делата им, които следват хода на човешката еволюция. Мома Вълкана бележи началото в развитието на народа, приел за свой тотем вълка и името му още през палеолита. Синдже е малкото вълче - рожбата на мома Вълкана и Слънцето, което след като възмъжало отвело младежите в люлката на неолитната култура - района на Загрос и Таврос, където са положени за пръв път основите на мотичното земеделие.

Символи на тази първа житница става т.нар. Ситска земя със Ситска крале и с неговата дъщеря (сито = жито). А нейният син Сада крале става носител на културното земеделие, на градинарството и овощарството. Уфрен, Урфен, Орфен, Орпю (Орфей) е чудноватото дете, родено хвъркато, с криле на раменете и със свирка в ръката. Още невръстно, свирката му кара всичко живо щом я чуе, да заиграе с музиката. Това майка му Горска юда използва, за да опитоми първите овце и да ги приучи да живеят с хората. Тя първа започва да дои овцете и научава хората да пият мляко и да си правят сирене. Власа бога учи Има крале как да опитоми биковете, а юнак Драве пръв започва да оре земята с впрегнатите в ралото опитомени волове.