Подкрепете ни!
Защо обичам България

Защо обичам България

Цена: 15.00 лв.

Купи

През погледа на един чужденец

Защо обичаме нещо или някого не е въпрос, който често си задаваме: на него трудно се отговаря. Може би това е така, защото обичта е по скоро чувство, което е трудно да се опише с думи. И точно затова книгата пред вас, която си задава въпроса Защо обичам България, е любопитна, още повече, че на този въпрос се е постарал да отговори чужденец. Ханс Висема не е чужд на България и тя не е чужда за него по редица причини, част от които ще разберете, като прочетете книгата. А може би вече сте чели неговите Сибирски уроци за живота, любовта и смъртта (ИК Кибеа).

Холандският професор по технологии и предприемачество ни предлага своите разбирания за преломните моменти от историята на България – тези, поради които България е това, което е. Той споделя своите наблюдения и възприятия за социалния живот на българите днес. Висема не ни спестява мнението си, че българите имат много, заради което трябва да са горди, но и че по-решително трябва да се борят за доброто си бъдеще, както и по-уверено да защитават българското. Ненапразно той се спира в заключение на Паисий Хилендарски, чието възвание към българите всички знаем, но не често си го припомняме.

Понякога в живота ни трябва огледало, за да осъзнаем нещо, което е толкова логично и естествено ясно. Или трябва чужд човек да ни го каже, а не нашенец. Тогава като че ли чуваме и се замисляме. Надявам се книгата на Ханс Висема да има този ефект върху читателя. Четейки я, аз се замислих за нас, българите, и за нашата България и си казах: Гордея се и обичам България!

В тази история има много поуки.

Че последните ще станат първи.

Че жените знаят много, но рядко ги чуват.

Че българите винаги ще си намерят оправдание или ще съшият някоя лъжа с бели конци, щом нещо се обърка.

Че когато не танцуват и не празнуват, ще се карат за нещо.

Българите нямат врагове. Не са им нужни: имат себе си.

И притежават една безкрайна невинност, която ги прави неустоими, като Бай Ганьо – оптимистът, който не познава правилата, но винаги получава своето.

Българите са добри по душа.

Аз съм от Нидерландия. Посещавам България от 1985 година, а сега живея тук.

Защо точно България ли? Отговорът е много прост: съпругата ми е родена там. Влюбих се в нея и в страната й.

А как се влюбих в България?

Ето за това, приятели, ще ви разкажа в тази книга.