Подкрепете ни!
Рая - отвъд голямата вода

Рая - отвъд голямата вода

Цена: 17.00 лв.

Купи

Харесва ни да мислим, че тичаме към щастието, но не и, че бягаме от себе си. Надяваме се да не се настигнем, но в края на пътя пристигаме при себе си.

Началото
Мария Сталева – Дурга или „просто Мария“ не е учила в престижни университети, нито притежава научни титли, но това не спира поривът й да сподели прозренията и мъдростта, до които е стигнала, в своя първи роман. Всичко започва между другото, сякаш на майтап:
„Един ден се разписах с намерение да разкажа с няколко думи нещо в писмо. След като за нула време написах едни 50-тина страници текст и осъзнах, че не съм казала и една четвърт от това, което имам да казвам, разбрах, че аз всъщност пиша роман.“
Така се ражда „Рая отвъд големите води“ – компас за изгубените в лабиринта на мислите, пътеводител за търсещите себе си и крайпътен знак за всички, които се съмняват в посоката, която са поели.
Посланието

Няма да е пресилено, ако кажем, че Мария Сталева проявява садистично отношение към главната героиня Рая, заставяйки я да мине през незкончаема поредица от предизвикателства, за да изпита докрай нейния дух и воля. Сред хаоса от несгодите на нещастния брак, непосилната раздяла на майка с дете, суровите условия на емигрантския живот, враждебността на чуждата страна, самотата, тежкия труд и липсата на близост и подкрепа читателят намира и себе си. Започва да се замисля за компромисите, които прави, за да спечели друг, за очакванията, които отправя към света, защото не вярва в собствените си възможности, и за цената, която плаща, за да се скрие от непоносимата си самота. И в търсене на решение чува посланието на автора, че „спасението на давещите се е дело на самите давещи се“.

Дурга не пропуска да направи и дисекция на американското общество и открива, че “няма по-висша ценност от Негово величество долара, където хората не познават силата на любовта и затова не я търсят, живеят като навити механични играчки“. Механизмът обаче може да бъде осъзнат, а посоката променена или, както казва главната героиня: „Зависи как го приемаш. Можеш да се озлобиш и да деградираш, но може и да го надрастеш и да помъдрееш.“

Измерения
Рая не е само името на главната героиня, раят е всяко място, на което се надяваме да получим онова, което вярваме, че заслужаваме, и той винаги е отвъд големите и дълбоки води. Това не са водите на океана, а необятността на собствената ни душа. Габирела Каменова, редактор на книгата, говори за „трипластовост на възприятието“, която тръгва още от заглавието – „Рая (героинята) отвъд голямата вода (океана, в Щатите), или Раят (страната на неограничените възможности) отвъд голямата вода (океана), или Раят (любовта, щастието) отвъд голямата вода (прозрението, просветлението)“.
Или онова, което за нас са „Рая“ и „голямата вода“.