Любопитно

Колко дълго можем да живеем?

От 1900 г. насам средната продължителност на живота по света e нараснала повече от два пъти

Колко дълго можем да живеем?


Все още не сме достигнали горната граница на дълголетието, става ясно от италианско проучване. От 1900 г. насам средната продължителност на живота по света e нараснала повече от два пъти благодарение на здравеопазването, хигиената и хранителното снабдяване. „Ако има фиксиран биологичен лимит, ние не сме близо до него“, казва Елизабета Барби – демограф от Римския университет.


Доказано най-дълъг живот е имала французойката Джийн Калмент, която преди 21 години умира на преклонните 122. Никой оттогава не е достигал тази възраст (поне доколкото знаят учените). През 2016 г. екип от Колежа по медицина „Албърт Айнщайн“ в Бронкс, изразяват дръзкото си твърдение, че г-жа Калмент е изключение в човешката история. 


Множество други учени обаче отхвърлят това проучване. „То беше бедно на данни, а статистиките бяха сгрешени“, казва Зигфрид Хекими, биолог в Университета МакГил. Всеки, който изучава пределите на продължителността на живота, се спъва пред две големи статистически предизвикателства. Няма много хора, които да живеят до напреднала старост, а онези, достигнали пределите, често губят представа за това на колко точно години са. „Важно е да сме сигурни, че възрастта е реална“, казва д-р Барби.

Така д-р Елизабета Барби заедно със своите колеги се разравя из архивите на Италия. Целта им е да открият всеки достигнал до 105-годишна възраст през периода 2009 и 2015 г. За да са сигурни в автентичността на данните, учените проследяват актовете за раждане, както и смъртните актове. Екипът успява да събере данни за 3836 възрастни италианци. 


Всеизвестно е, че нивата на смъртност започват високо при новородените и спадат в първите години от живота. Отново се покачват при хората, навлезли в 30-те си години, докато накрая смъртността намалява при достигналите 70-80 години.


Ако нивата на смъртност продължаваха да се покачват и при навлизане в по-дълбока старост, то тогава дълготрайността на живота щеше наистина да достигне своя лимит при възрастта, предложена от екипа към Колежа по медициана „Айнщайн“ през 2016 г. А именно - 105 години.


Но д-р Барби и нейните колеги откриват друго. Сред най-възрастните италианци кривата на смъртността рязко спада до платовидна форма. А веднъж достигнат ли 105-годишна възраст, нивата на смъртност стават още по-ниски. „С годините платото потъва“, казва Кенет Уачър, демограф от Калифорнийския университет в Бъркли, който е съавтор на проучването.


Ученият Брандъд Милхоланд критикува новото изследване, тъй като то е направено за период от 7 години при това в една-единствена държава. Но истината вероятно е по средата.


По време на живота ни някои клетки се увреждат. Ние успяваме да ги поправим едва отчасти, което кара телата ни да отслабват във времето. Но възрастните хора живеят на по-бавни обороти. Трупат по-малко увредени клетки, с които тялото им е способно да се справи. „Това е приемлива теория, за която няма доказателства. Но ние ще достигнем до тях“, казва д-р Хекими. Източник: The New York Times
Превод: Анита КацарскаКажи ми любимия си цвят, за да ти кажа какъв си Любопитно

Кажи ми любимия си цвят, за да ти кажа какъв си

Хората в червено не приемат да са втори, в синьо - не обичат непознатото, жълтурковците са перфекционисти, зелените - грижовни приятели

Пренесете се в мистичната страна на езотериката Любопитно

Пренесете се в мистичната страна на езотериката

Наско Атанасов представя новата си книга „Моите учители“

Разказ от първо лице за секретния военен обект в Царичина (ВИДЕО) Любопитно

Разказ от първо лице за секретния военен обект в Царичина (ВИДЕО)

След 26 години феноменът Елисавета Логинова проговаря за секретната операция

Бургас се превръща в столица на киното Любопитно

Бургас се превръща в столица на киното

Събитието ще се проведе от 20-ти до 27-ми юли

Лятна еко регата ще чисти поречието на река Струма Любопитно

Лятна еко регата ще чисти поречието на река Струма

Безплатни рафтинг спускания и парти очакват всички участници

Човешкото право за чист въздух Любопитно

Човешкото право за чист въздух

Жителите на Делхи спасяват 16 000 дървета от отсичане

Да посрещнеш лятното слънцестоене като траките Любопитно

Да посрещнеш лятното слънцестоене като траките

В Кабиле отпразнуваха най-дългия ден от годината с песни и вино

Списание 8 на море! Любопитно

Списание 8 на море!

Срещнете се с нас на Аполония от 31 август до 8 септември

Какво ви прави специални? Любопитно

Какво ви прави специални?

11 въпроса, които да ви накарат да намерите отговора

Оставиш ли се да те опитомят, има опасност да поплачеш Любопитно

Оставиш ли се да те опитомят, има опасност да поплачеш

Екзюпери притежаваше звездите, защото никой преди него не се е сетил да ги притежава

Моят райски дом, моята крепост Любопитно

Моят райски дом, моята крепост

Как да построиш къща с три стаи само за месец и половина