
снимка: Snohetta
В най-южната точка на норвежкото крайбрежие край Боули, предстои да отвори врати първият подводен ресторант в Европа. Сградата е разположена на шлеп в близост до брега, а повече от половината му конструкция се намира на пет метра под водата.

Гостите навлизат по суша, след което преминават през стълбище, за да стигнат до дълбините на подводните трапезарии. Подобно на потънал перископ, масивните акрилни прозорци на ресторанта предлагат изглед към морското дъно, докато то се променя през сезоните и различните климатични условия.

Ресторантът вече приема резервации за откриването си през април следващата година. Ако търсите място за най-запомнящата се вечеря, архитектите предлагат да проверите прогнозата за времето, преди да направите резервация.
Бетонната сграда е предназначена да бъде положително допълнение към морската екосистема. Освен ресторант, тя ще има функцията и на морски изследователски център и бетонните му стени в крайна сметка ще станат изкуствен миден риф.