Любопитно

Контролът над служители чрез микрочипове – все по-реален?

Британската компания БиоТек обяви, че е имплантирала около 150 чипа във Великобритания

Контролът над служители чрез микрочипове – все по-реален?
Най-голямата организация на работодатели и основният синдикален орган във Великобритания изразиха своето притеснение по повод перспективата Британски компании да имплантират чипове в служителите си, за да подобрят сигурността.

Британската компания БиоТек, която предлага имплантите на фирми и частни лица, вече обяви, че е имплантирала около 150 чипа във Великобритания.
Малките чипове, които се поставят в плътта между палеца и показалеца, са много сходни с онези, използвани за домашни любимци. Те дават възможност на хората да отварят входната врата, да имат достъп до офиса си и дори да включат двигателя на автомобила си само с махане на ръка, а не на последно място и да съхраняват медицински данни.

Друга компания, Биохакс от Швеция, също предлага на пазара човешки чипове, които са с размер на оризово зърно. По данни на Съндей Телеграф, фирмата е в дискусия с няколко юридически и финансови британски компании, които обмислят да имплантират чипове на служителите си, включително една много голяма компания със стотици хиляди служители.
Тази перспектива сериозно тревожи главния профсъюз CBI, който представлява над 190 000 британски бизнеса. Техен говорител е на мнение, че „макар и технологиите да променят драстично начина на работа, тази стъпка би предизвикала по-скоро голям дискомофорт”. Според него компаниите би трябвало да насочат фокуса си по-скоро към това да ангажират повече служителите си и да обърнат внимание на по-належащите приоритети.

Друга организация – TUC, изразява своята загриженост, че персоналът на дадена фирма би могъл да бъде заставен да му се имплантират чипове. Генералният секретар на организацията, Франсис О’Грейди казва: „Ние знаем, че има работници, които се опасяват, че работодателите им смятат да използват тази технология, за да наложат контрол и да ги следят под микроскоп, като по този начин намалят значително правото им на лично пространство.”
 “Микрочипирането би дало на шефовете още повече власт и контрол над техните служители. Тази стъпка със сигурност крие рискове и работодателите не бива да ги неглижират или да принуждават своя персонал да се подложи на това.”
Стивън Нортам, основател и собственик на базираната в Хемпшир компания БиоТек, споделя с Гардиън, че по-голямата част от имплантираните 150 чипа са на частни лица, но и че някои от тях са имплантирани в служители на финансови и инженерни фирми. БиоТек е имплантирала чиповете и в банкови служители по време на тестовия период и ги е пращала в държави като Испания, Франция, Германия, Япония и Китай. Те струват между 70 и 260 паунда на човек. Лично Нортам, както и всички директори в БиоТек и в още една негова компания – ИнкуХайв, са микрочипирани.

Йован Остерлунд, основател на Биохакс и бивш специалист по поставянето на пиърсинг, споделя с вестник Телеграф, че неговите чипове на цена от 150 паунда биха могли да помогнат на компаниите да повишат своята сигурност. „В тези компании се работи ежедневно с поверителни документи. Чиповете ще им дадат възможност да поставят ограничения от всякакво естество.”
Остерлунд смята, че големи компании с 200 000 служители могат да предлагат услугата с опция за включване. „В случай, че има и 15% успеваемост, то това ще са достатъчно голям брой хора, които няма да имат нужда да носят документ за самоличност, когато идват на работа.”

През последната година базираният в Уисконсин Три Скуеър Маркет влиза в партньорство с Биохакс и се превръща в първата компания в САЩ, която микрочипира своите служители на доброволни начала. KPMG, една от четирите големи одиторски компании, обяви, че не планира да поставя чипове на своите служители и че „няма да допусне това да се случи при никакви обстоятелства”. Други счетоводни компании като EY и PwC също съобщиха, че не смятат да микрочипират служителите си. Единствено компания Делойт отказва да даде своето становище по темата.

Според информация от официалната й уеб страница, шведската компания Биохакс планира да открие свой офис в Лондон. Данните показват, че 4000 души вече са микрочипирани, по-голямата част от тях в Швеция. Има информация, че Биохакс е в преговори с държавната шведска железопътна компания Statens Järnvägar, с цел да позволи на пътниците да пътуват посредством имплантирани чипове, а не както до момента - с билети за влака. Компанията все още не е отговорила на запитванията за коментар.

Източник: https://www.theguardian.com
Превод: Анахид Ангътян

Вашингтон разреши торенето с човешки компост Любопитно

Вашингтон разреши торенето с човешки компост

И в Швеция използват тленните останки на роднините в градината

Нови ползи от кафето Любопитно

Нови ползи от кафето

То убива бактерии и отпушва стомашно-чревния тракт

NASA плаща 19 хил. долара на доброволци за лежане в креват Любопитно

NASA плаща 19 хил. долара на доброволци за лежане в креват

Два месеца няма мърдане, краката са по-високо от главата

Откриха предцците на викингите Любопитно

Откриха предцците на викингите

Древна дъвка от бряст даде на учените ДНК за размисъл

Леонардо не довършил „Мона Лиза“ заради болна китка Любопитно

Леонардо не довършил „Мона Лиза“ заради болна китка

Великият художник е рисувал еднакво добре и с лявата, и с дясната ръка

Генералът, пред когото са сведени 200 английски бойни знамена Любопитно

Генералът, пред когото са сведени 200 английски бойни знамена

Епопеята при Дойран - нищо не може да спре безумството на храбрите

Отваря врати нов музей за Статуята на Свободата Любопитно

Отваря врати нов музей за Статуята на Свободата

Музеят е с разгъната площ от 2415 кв. м.

Къде е мисълта, когато тялото е тук? Любопитно

Къде е мисълта, когато тялото е тук?

Четири отговора от Ерик Бърн в ситуация „Шофьор на път за работа"

Кажи ми цвета на твоето име Любопитно

Кажи ми цвета на твоето име

На всеки звук от азбуката отговаря определен цвят

Извънземните са тук, твърди лектор от Оксфордския университет Любопитно

Извънземните са тук, твърди лектор от Оксфордския университет

Не само са сред нас, но и създават висш хибриден вид

Какво забелязахте на картинката първо? Любопитно

Какво забелязахте на картинката първо?

Психологически тест за възприятие

Град Березники в Русия бавно потъва в земята Любопитно

Град Березники в Русия бавно потъва в земята

Той е бил построен директно върху рудник

Гледането на внуци удължава живота Любопитно

Гледането на внуци удължава живота

Грижите за децата са полезни за възрастните, но ако не са постоянни

Фотографираха следи от Йети Любопитно

Фотографираха следи от Йети

Може би този път са истински?

200 милиона пчели живееят и работят във Виена Любопитно

200 милиона пчели живееят и работят във Виена

Кошери има по покривите на кметството, Бургтеатър и много други обществени сгради

Новият T-Cross – градски модел за икономично удоволствие на пътя Любопитно

Новият T-Cross – градски модел за икономично удоволствие на пътя

Новият модел предлага съвременни системи за асистенция, гарантиращи комфортно и безопасно шофиране

*