Любопитно

Контролът над служители чрез микрочипове – все по-реален?

Британската компания БиоТек обяви, че е имплантирала около 150 чипа във Великобритания

Контролът над служители чрез микрочипове – все по-реален?
Най-голямата организация на работодатели и основният синдикален орган във Великобритания изразиха своето притеснение по повод перспективата Британски компании да имплантират чипове в служителите си, за да подобрят сигурността.

Британската компания БиоТек, която предлага имплантите на фирми и частни лица, вече обяви, че е имплантирала около 150 чипа във Великобритания.
Малките чипове, които се поставят в плътта между палеца и показалеца, са много сходни с онези, използвани за домашни любимци. Те дават възможност на хората да отварят входната врата, да имат достъп до офиса си и дори да включат двигателя на автомобила си само с махане на ръка, а не на последно място и да съхраняват медицински данни.

Друга компания, Биохакс от Швеция, също предлага на пазара човешки чипове, които са с размер на оризово зърно. По данни на Съндей Телеграф, фирмата е в дискусия с няколко юридически и финансови британски компании, които обмислят да имплантират чипове на служителите си, включително една много голяма компания със стотици хиляди служители.
Тази перспектива сериозно тревожи главния профсъюз CBI, който представлява над 190 000 британски бизнеса. Техен говорител е на мнение, че „макар и технологиите да променят драстично начина на работа, тази стъпка би предизвикала по-скоро голям дискомофорт”. Според него компаниите би трябвало да насочат фокуса си по-скоро към това да ангажират повече служителите си и да обърнат внимание на по-належащите приоритети.

Друга организация – TUC, изразява своята загриженост, че персоналът на дадена фирма би могъл да бъде заставен да му се имплантират чипове. Генералният секретар на организацията, Франсис О’Грейди казва: „Ние знаем, че има работници, които се опасяват, че работодателите им смятат да използват тази технология, за да наложат контрол и да ги следят под микроскоп, като по този начин намалят значително правото им на лично пространство.”
 “Микрочипирането би дало на шефовете още повече власт и контрол над техните служители. Тази стъпка със сигурност крие рискове и работодателите не бива да ги неглижират или да принуждават своя персонал да се подложи на това.”
Стивън Нортам, основател и собственик на базираната в Хемпшир компания БиоТек, споделя с Гардиън, че по-голямата част от имплантираните 150 чипа са на частни лица, но и че някои от тях са имплантирани в служители на финансови и инженерни фирми. БиоТек е имплантирала чиповете и в банкови служители по време на тестовия период и ги е пращала в държави като Испания, Франция, Германия, Япония и Китай. Те струват между 70 и 260 паунда на човек. Лично Нортам, както и всички директори в БиоТек и в още една негова компания – ИнкуХайв, са микрочипирани.

Йован Остерлунд, основател на Биохакс и бивш специалист по поставянето на пиърсинг, споделя с вестник Телеграф, че неговите чипове на цена от 150 паунда биха могли да помогнат на компаниите да повишат своята сигурност. „В тези компании се работи ежедневно с поверителни документи. Чиповете ще им дадат възможност да поставят ограничения от всякакво естество.”
Остерлунд смята, че големи компании с 200 000 служители могат да предлагат услугата с опция за включване. „В случай, че има и 15% успеваемост, то това ще са достатъчно голям брой хора, които няма да имат нужда да носят документ за самоличност, когато идват на работа.”

През последната година базираният в Уисконсин Три Скуеър Маркет влиза в партньорство с Биохакс и се превръща в първата компания в САЩ, която микрочипира своите служители на доброволни начала. KPMG, една от четирите големи одиторски компании, обяви, че не планира да поставя чипове на своите служители и че „няма да допусне това да се случи при никакви обстоятелства”. Други счетоводни компании като EY и PwC също съобщиха, че не смятат да микрочипират служителите си. Единствено компания Делойт отказва да даде своето становище по темата.

Според информация от официалната й уеб страница, шведската компания Биохакс планира да открие свой офис в Лондон. Данните показват, че 4000 души вече са микрочипирани, по-голямата част от тях в Швеция. Има информация, че Биохакс е в преговори с държавната шведска железопътна компания Statens Järnvägar, с цел да позволи на пътниците да пътуват посредством имплантирани чипове, а не както до момента - с билети за влака. Компанията все още не е отговорила на запитванията за коментар.

Източник: https://www.theguardian.com
Превод: Анахид Ангътян

Умният свят на бъдещето Любопитно

Умният свят на бъдещето

Lenovo по пътя към интелигентна трансформация

Вижте най-нестандартните подаръци за Коледа Любопитно

Вижте най-нестандартните подаръци за Коледа

Невероятни идеи, с които ще зарадвате вашите любими хора

Четете Списание 8 онлайн само за 2,83 лв.! Любопитно

Четете Списание 8 онлайн само за 2,83 лв.!

Вече може да се абонирате за две години

По нови пътеки Любопитно

По нови пътеки

Потеглете с нас към Костандово и разберете тайните на килимарството

20 базара правят Виена шарена и уютна за Коледа Любопитно

20 базара правят Виена шарена и уютна за Коледа

Над 8 млн. души ще изхарчат там близо 100 млн. евро

Двойките, които публикуват изобилно, са крайно несигурни Любопитно

Двойките, които публикуват изобилно, са крайно несигурни

Щастливите влюбени са прекалено заети, за да пускат снимкови отчети всеки ден

Пускаш селфи от фитнеса? Ти си нарцисист Любопитно

Пускаш селфи от фитнеса? Ти си нарцисист

Учени изследват мотивите за нафуканите снимки из социалните медии

Как да тренираме краткосрочната си памет Любопитно

Как да тренираме краткосрочната си памет

Няколко техники, които най-лесно да приложим в ежедневието

Черен петък: Всички броеве на Списание 8 в електронен формат само за два лева! Любопитно

Черен петък: Всички броеве на Списание 8 в електронен формат само за два лева!

Ексклузивна оферта на Списание 8. Количествата са неограничени

Бъди перфектна с Perfectil Любопитно

Бъди перфектна с Perfectil

Всички искаме да водим здравословен начин на живот, да направим най-доброто за своето здраве и външен вид

„Мистерията на българските гласове” представя ново видео Любопитно

„Мистерията на българските гласове” представя ново видео

В основата му е танцът Бучимиш - дал заглавието на новия им албум –„БууЧииМиш”

Защо бихме предпочели Gabol пред други марки? Любопитно

Защо бихме предпочели Gabol пред други марки?

Компанията гарантира 100% удобство, здравина и лекота

Защо планинските кучета-спасители и доброволците-студенти търсят подкрепа Любопитно

Защо планинските кучета-спасители и доброволците-студенти търсят подкрепа

Проектът „Спасители на четири лапи” е част от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш" на Райфайзенбанк

ПОСЛЕДЕН ШАНС: Абонирай се за Списание 8 на ПРОМО цена Любопитно

ПОСЛЕДЕН ШАНС: Абонирай се за Списание 8 на ПРОМО цена

Нека и през следващата година продължим нашето съвместно пътуване в света на науката

*