Любопитно

Защо планинските кучета-спасители и доброволците-студенти търсят подкрепа

Проектът „Спасители на четири лапи” е част от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш" на Райфайзенбанк

Защо планинските кучета-спасители и доброволците-студенти търсят подкрепа
„Кучето не се интересува дали си богат или беден, умен или глупав. Дай му сърцето си и то ще ти даде своето.“ Така Джон Гроган обрисува силната връзка със своето куче в световния бестселър „Марли и аз“, който разказва за приятелството, което не познава граници, за верността и отдадеността на най-добрия приятел на човека към човека. Неслучайно кучетата са призвани и обучавани за най-верни помощници при спасителни операции – това е така не само заради изостреното им обоняние, но и заради големите им сърца и жертвоготовността да помогнат на изпаднал в беда човек.

Запознайте се с Ялк (на снимката) – една от немските овчарки на вярна служба в спасителните отряди за издирване и спасяване на хора в планината. Срещнахме го по време на откриването на десетото издание на дарителската кампания Избери, за да помогнеш“ на Райфайзенбанк, където Ялк беше сред най-почетните и търсени за снимка гости. „Кучетата са наши верни и безценни помощници не само при спасителни операции в планината, но и при бедствени ситуации като наводненията в Бисер, експлозията в Хитрино и още много други“, споделя Катя от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Организацията е провела над 400 спасителни операции във високите планински части само през последните 4 години, а в периода 2013 – 2017 г. е помогнала на над 10 хиляди души, изпаднали в беда. В много от тези спасителни операции кучето е безценен помощник. В екипите на Спасителната група на ПСС помагат 22 кучета-спасители. За да бъдат те верни спътници на екипите и да разполагат с достатъчно сили, за да изпълняват своите мисии, е необходимо да получават достатъчно грижи и комфорт преди, по време и след спасителни операции. За целта хората от Планинската спасителна служба решават да подсигурят 2 ремаркета за превоз на кучетата-спасители, които ще гарантират удобен транспорт и най-важното – съхраняване на силите на кучетата, за да бъдат те още по-ефективни на терен в спасителните операции.
Освен шумоизолирани, топли и удобни, ремаркетата ще предпазват кучетата-спасители от вредния газ на автомобилите, а ще служат и за къщички по време на обучително-тренировъчни курсове и при по-дълги акции, за да ги предпазват от суровите метеоролигични условия.Проектът „Спасители на четири лапи” е част от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“, която през 2017 г. събра средства за закупуването на GPS приемници за нуждите на ПСС. Сега на фокус е събирането на средства за закупуването на ремаркетата.
Кучетата-спасители на ПСС не са единствените помощници в кризисни ситуации, които се нуждаят от подкрепа, за да изпълняват своята мисия пълноценно. Всеки, който желае, може да подкрепи и младежите от Университетския аварийно-спасителен отряд (УАСО), които се нуждаят от нова екипировка за борба с горски пожари. УАСО е доброволно младежко сдружение към БЧК, което извършва или подпомага възстановителни действия при стихийни бедствия. Екипите на УАСО са участвали в акции за помощ при наводненията в Добрич и Мизия. Организацията се фокусира и върху зачестилия проблем с горските пожари. Близо 1 милион декара гора са опустошени за последните 10 години, а за възстановяването на природните дадености ще са необходими над 100 години. Ето защо УАСО активно взима участие във възстановителни мисии при Мальовишкия пожар от 2000 г., пожара в Пирин от 2003 г., пожара в местността Бистришко бранище, при с. Локорско, както и този над Рилски манастир от 2015 г.„Никога няма да забравя пожара на Мальовица – може би най-големият пожар в Рила за последите 70-80 години. Планината горя две седмици. Горе работеха стотици хора – пожарникари, горски работници, общински служители, войници. И много планинари. Гореше Мальовица. Гореше нашият храм. Нямахме подходящ транспорт, но се спазарихме с една маршрутка да ни закара до ЦПШ. По пътя спирахме на железарски магазин и за колкото пари имахме – купихме брадви, триони, лопати. Не бяхме с особено самочувствие – нямахме опит с такива пожари, но гледахме какво правят другите. И ние – същото. Учехме се в боя“, спомня си Васил Гурев от УАСО. „Често през деня от вятъра огънят се засилва и трябва да се отстъпи назад. Започва да се прави нова просека, нов рубеж, който ще бъде бранен успешно час или ден, докато може. Понякога изглежда, че пожарът затихва. Но на следващия ден се разгаря отново. Копаем яростно каменистата почва. Огненият фронт стига по последния ред дървета и със зловещо бучене пламъците тръгват нагоре към върховете на боровете. После огънят притихва и слиза ниско долу. Става тихо. Много тихо. Гори вече тревата към нас. Към линията, която сме очертали. Не говорим. Всеки един от нас отдавна е измерил с очи своите шест метра от тази линия, стиснал е здраво лопата в ръце и знае, че през това място огънят не трябва да мине“, описва борбата с огнения ад Васил.

При операциите в планински терен доброволците на УАСО използват лична алпийска екипировка, която обаче не може да осигури достатъчна сигурност при работа пряко до фронта на пожара и най-вече – не отговаря на все по-строгите стандарти и изисквания за безопасност. С проекта „Борба с горските пожари“, включен в дарителската кампания на Райфайзенбанк, ще се закупят 8 комплекта топлоизолиращи облекла за доброволците от УАСО, които ще им позволят да се борят с природните стихии на първа линия.

Избери, за да помогнеш на спасителите от ПСС и УАСО на izberi.rbb.bg!
Можете да подкрепите проектите на ПСС и УАСО, които ще помогнат на кучетата-спасители и младежите-доброволци да извършват по-ефективно своята мисия чрез виртуалния ПОС терминал на izberi.rbb.bg, като е необходимо единствено въвеждането на данни за картата и избор на сума за дарение. Опции са още дарение през Райфайзен Онлайн, банков превод.

Проектът на УАСО може да подкрепите и чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS POJARI.
Тайните на полиглота: Как да учим по един език на всеки две години Любопитно

Тайните на полиглота: Как да учим по един език на всеки две години

„Полиглотите не са гении. Те просто са намерили начин да се наслаждават на процеса”

Рухна компанията, готвеща човешка колония на Марс Любопитно

Рухна компанията, готвеща човешка колония на Марс

Съдът в Базел обяви Mars One Ventures в несъстоятелност

„Приятно ми е, Ива“ с две номинации за Икар Любопитно

„Приятно ми е, Ива“ с две номинации за Икар

Моноспектакълът на Ива Тодорова е сред избраните за наградата на САБ

Спечели стипендия в размер на 3 000 лв. Любопитно

Спечели стипендия в размер на 3 000 лв.

Нова инициатива за повишаване на финансовата грамотност сред учениците и родителите им

Отриха останките на непознат досега вид тревопасен динозавър Любопитно

Отриха останките на непознат досега вид тревопасен динозавър

Смята се, че е живял преди около 140 милиона години

Гробницата на Тутанкамон отново отваря врати Любопитно

Гробницата на Тутанкамон отново отваря врати

Тутанкамон е последен наследник на могъща фамилия, управлявала Египет векове наред

Каква е причината за това някои хора да са активни сутрин, а други вечер? Любопитно

Каква е причината за това някои хора да са активни сутрин, а други вечер?

Ново изследване обяснява какво прави човек ранобуден или т. нар. „нощна птица“

9 факта за секретния проект „Синя книга“ за изследване на феномена НЛО Любопитно

9 факта за секретния проект „Синя книга“ за изследване на феномена НЛО

Нека си припомним за този проект покрай новия сериал на History Channel „Project Blue Book”

Фейсбук плаща на потребители, за да шпионира телефоните им Любопитно

Фейсбук плаща на потребители, за да шпионира телефоните им

Обосновката на Facebook за приложението е, че целта му е да научи повече за приложенията, които хората използват

Руски стартъп иска да изпрати билбордове в Космоса Любопитно

Руски стартъп иска да изпрати билбордове в Космоса

Според компанията: „С най-добрите брандове небето над нас ще ни изненадва всяка нощ.“

Столетник: Не уморявайте тялото с постоянни режими и диети Любопитно

Столетник: Не уморявайте тялото с постоянни режими и диети

Когато лекар ви предпише изследвания или операция, го попитайте дали би посъветвал същото децата или жена си

26-тимата най-богати в света притежават колкото най-бедните 3.8 милиарда души Любопитно

26-тимата най-богати в света притежават колкото най-бедните 3.8 милиарда души

Здравният бюджет на Етиопия е 1% от приходите на най-богатия човек за 2018 г.

Защо толкова ни се кашля в концертната зала Любопитно

Защо толкова ни се кашля в концертната зала

Учен стига до извода, че по време на концерт човек кашля средно два пъти повече

6 съвета от Ницше как да бъдем по-устойчиви Любопитно

6 съвета от Ницше как да бъдем по-устойчиви

Силният е този, който се съмнява в своите убеждения

*