Любопитно

Защо планинските кучета-спасители и доброволците-студенти търсят подкрепа

Проектът „Спасители на четири лапи” е част от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш" на Райфайзенбанк

Защо планинските кучета-спасители и доброволците-студенти търсят подкрепа
„Кучето не се интересува дали си богат или беден, умен или глупав. Дай му сърцето си и то ще ти даде своето.“ Така Джон Гроган обрисува силната връзка със своето куче в световния бестселър „Марли и аз“, който разказва за приятелството, което не познава граници, за верността и отдадеността на най-добрия приятел на човека към човека. Неслучайно кучетата са призвани и обучавани за най-верни помощници при спасителни операции – това е така не само заради изостреното им обоняние, но и заради големите им сърца и жертвоготовността да помогнат на изпаднал в беда човек.

Запознайте се с Ялк (на снимката) – една от немските овчарки на вярна служба в спасителните отряди за издирване и спасяване на хора в планината. Срещнахме го по време на откриването на десетото издание на дарителската кампания Избери, за да помогнеш“ на Райфайзенбанк, където Ялк беше сред най-почетните и търсени за снимка гости. „Кучетата са наши верни и безценни помощници не само при спасителни операции в планината, но и при бедствени ситуации като наводненията в Бисер, експлозията в Хитрино и още много други“, споделя Катя от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Организацията е провела над 400 спасителни операции във високите планински части само през последните 4 години, а в периода 2013 – 2017 г. е помогнала на над 10 хиляди души, изпаднали в беда. В много от тези спасителни операции кучето е безценен помощник. В екипите на Спасителната група на ПСС помагат 22 кучета-спасители. За да бъдат те верни спътници на екипите и да разполагат с достатъчно сили, за да изпълняват своите мисии, е необходимо да получават достатъчно грижи и комфорт преди, по време и след спасителни операции. За целта хората от Планинската спасителна служба решават да подсигурят 2 ремаркета за превоз на кучетата-спасители, които ще гарантират удобен транспорт и най-важното – съхраняване на силите на кучетата, за да бъдат те още по-ефективни на терен в спасителните операции.
Освен шумоизолирани, топли и удобни, ремаркетата ще предпазват кучетата-спасители от вредния газ на автомобилите, а ще служат и за къщички по време на обучително-тренировъчни курсове и при по-дълги акции, за да ги предпазват от суровите метеоролигични условия.Проектът „Спасители на четири лапи” е част от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“, която през 2017 г. събра средства за закупуването на GPS приемници за нуждите на ПСС. Сега на фокус е събирането на средства за закупуването на ремаркетата.
Кучетата-спасители на ПСС не са единствените помощници в кризисни ситуации, които се нуждаят от подкрепа, за да изпълняват своята мисия пълноценно. Всеки, който желае, може да подкрепи и младежите от Университетския аварийно-спасителен отряд (УАСО), които се нуждаят от нова екипировка за борба с горски пожари. УАСО е доброволно младежко сдружение към БЧК, което извършва или подпомага възстановителни действия при стихийни бедствия. Екипите на УАСО са участвали в акции за помощ при наводненията в Добрич и Мизия. Организацията се фокусира и върху зачестилия проблем с горските пожари. Близо 1 милион декара гора са опустошени за последните 10 години, а за възстановяването на природните дадености ще са необходими над 100 години. Ето защо УАСО активно взима участие във възстановителни мисии при Мальовишкия пожар от 2000 г., пожара в Пирин от 2003 г., пожара в местността Бистришко бранище, при с. Локорско, както и този над Рилски манастир от 2015 г.„Никога няма да забравя пожара на Мальовица – може би най-големият пожар в Рила за последите 70-80 години. Планината горя две седмици. Горе работеха стотици хора – пожарникари, горски работници, общински служители, войници. И много планинари. Гореше Мальовица. Гореше нашият храм. Нямахме подходящ транспорт, но се спазарихме с една маршрутка да ни закара до ЦПШ. По пътя спирахме на железарски магазин и за колкото пари имахме – купихме брадви, триони, лопати. Не бяхме с особено самочувствие – нямахме опит с такива пожари, но гледахме какво правят другите. И ние – същото. Учехме се в боя“, спомня си Васил Гурев от УАСО. „Често през деня от вятъра огънят се засилва и трябва да се отстъпи назад. Започва да се прави нова просека, нов рубеж, който ще бъде бранен успешно час или ден, докато може. Понякога изглежда, че пожарът затихва. Но на следващия ден се разгаря отново. Копаем яростно каменистата почва. Огненият фронт стига по последния ред дървета и със зловещо бучене пламъците тръгват нагоре към върховете на боровете. После огънят притихва и слиза ниско долу. Става тихо. Много тихо. Гори вече тревата към нас. Към линията, която сме очертали. Не говорим. Всеки един от нас отдавна е измерил с очи своите шест метра от тази линия, стиснал е здраво лопата в ръце и знае, че през това място огънят не трябва да мине“, описва борбата с огнения ад Васил.

При операциите в планински терен доброволците на УАСО използват лична алпийска екипировка, която обаче не може да осигури достатъчна сигурност при работа пряко до фронта на пожара и най-вече – не отговаря на все по-строгите стандарти и изисквания за безопасност. С проекта „Борба с горските пожари“, включен в дарителската кампания на Райфайзенбанк, ще се закупят 8 комплекта топлоизолиращи облекла за доброволците от УАСО, които ще им позволят да се борят с природните стихии на първа линия.

Избери, за да помогнеш на спасителите от ПСС и УАСО на izberi.rbb.bg!
Можете да подкрепите проектите на ПСС и УАСО, които ще помогнат на кучетата-спасители и младежите-доброволци да извършват по-ефективно своята мисия чрез виртуалния ПОС терминал на izberi.rbb.bg, като е необходимо единствено въвеждането на данни за картата и избор на сума за дарение. Опции са още дарение през Райфайзен Онлайн, банков превод.

Проектът на УАСО може да подкрепите и чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS POJARI.
Вашингтон разреши торенето с човешки компост Любопитно

Вашингтон разреши торенето с човешки компост

И в Швеция използват тленните останки на роднините в градината

Нови ползи от кафето Любопитно

Нови ползи от кафето

То убива бактерии и отпушва стомашно-чревния тракт

NASA плаща 19 хил. долара на доброволци за лежане в креват Любопитно

NASA плаща 19 хил. долара на доброволци за лежане в креват

Два месеца няма мърдане, краката са по-високо от главата

Откриха предцците на викингите Любопитно

Откриха предцците на викингите

Древна дъвка от бряст даде на учените ДНК за размисъл

Леонардо не довършил „Мона Лиза“ заради болна китка Любопитно

Леонардо не довършил „Мона Лиза“ заради болна китка

Великият художник е рисувал еднакво добре и с лявата, и с дясната ръка

Генералът, пред когото са сведени 200 английски бойни знамена Любопитно

Генералът, пред когото са сведени 200 английски бойни знамена

Епопеята при Дойран - нищо не може да спре безумството на храбрите

Отваря врати нов музей за Статуята на Свободата Любопитно

Отваря врати нов музей за Статуята на Свободата

Музеят е с разгъната площ от 2415 кв. м.

Къде е мисълта, когато тялото е тук? Любопитно

Къде е мисълта, когато тялото е тук?

Четири отговора от Ерик Бърн в ситуация „Шофьор на път за работа"

Кажи ми цвета на твоето име Любопитно

Кажи ми цвета на твоето име

На всеки звук от азбуката отговаря определен цвят

Извънземните са тук, твърди лектор от Оксфордския университет Любопитно

Извънземните са тук, твърди лектор от Оксфордския университет

Не само са сред нас, но и създават висш хибриден вид

Какво забелязахте на картинката първо? Любопитно

Какво забелязахте на картинката първо?

Психологически тест за възприятие

Град Березники в Русия бавно потъва в земята Любопитно

Град Березники в Русия бавно потъва в земята

Той е бил построен директно върху рудник

Гледането на внуци удължава живота Любопитно

Гледането на внуци удължава живота

Грижите за децата са полезни за възрастните, но ако не са постоянни

Фотографираха следи от Йети Любопитно

Фотографираха следи от Йети

Може би този път са истински?

200 милиона пчели живееят и работят във Виена Любопитно

200 милиона пчели живееят и работят във Виена

Кошери има по покривите на кметството, Бургтеатър и много други обществени сгради

Новият T-Cross – градски модел за икономично удоволствие на пътя Любопитно

Новият T-Cross – градски модел за икономично удоволствие на пътя

Новият модел предлага съвременни системи за асистенция, гарантиращи комфортно и безопасно шофиране

*