Любопитно

Защо планинските кучета-спасители и доброволците-студенти търсят подкрепа

Проектът „Спасители на четири лапи” е част от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш" на Райфайзенбанк

Защо планинските кучета-спасители и доброволците-студенти търсят подкрепа
„Кучето не се интересува дали си богат или беден, умен или глупав. Дай му сърцето си и то ще ти даде своето.“ Така Джон Гроган обрисува силната връзка със своето куче в световния бестселър „Марли и аз“, който разказва за приятелството, което не познава граници, за верността и отдадеността на най-добрия приятел на човека към човека. Неслучайно кучетата са призвани и обучавани за най-верни помощници при спасителни операции – това е така не само заради изостреното им обоняние, но и заради големите им сърца и жертвоготовността да помогнат на изпаднал в беда човек.

Запознайте се с Ялк (на снимката) – една от немските овчарки на вярна служба в спасителните отряди за издирване и спасяване на хора в планината. Срещнахме го по време на откриването на десетото издание на дарителската кампания Избери, за да помогнеш“ на Райфайзенбанк, където Ялк беше сред най-почетните и търсени за снимка гости. „Кучетата са наши верни и безценни помощници не само при спасителни операции в планината, но и при бедствени ситуации като наводненията в Бисер, експлозията в Хитрино и още много други“, споделя Катя от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Организацията е провела над 400 спасителни операции във високите планински части само през последните 4 години, а в периода 2013 – 2017 г. е помогнала на над 10 хиляди души, изпаднали в беда. В много от тези спасителни операции кучето е безценен помощник. В екипите на Спасителната група на ПСС помагат 22 кучета-спасители. За да бъдат те верни спътници на екипите и да разполагат с достатъчно сили, за да изпълняват своите мисии, е необходимо да получават достатъчно грижи и комфорт преди, по време и след спасителни операции. За целта хората от Планинската спасителна служба решават да подсигурят 2 ремаркета за превоз на кучетата-спасители, които ще гарантират удобен транспорт и най-важното – съхраняване на силите на кучетата, за да бъдат те още по-ефективни на терен в спасителните операции.
Освен шумоизолирани, топли и удобни, ремаркетата ще предпазват кучетата-спасители от вредния газ на автомобилите, а ще служат и за къщички по време на обучително-тренировъчни курсове и при по-дълги акции, за да ги предпазват от суровите метеоролигични условия.Проектът „Спасители на четири лапи” е част от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“, която през 2017 г. събра средства за закупуването на GPS приемници за нуждите на ПСС. Сега на фокус е събирането на средства за закупуването на ремаркетата.
Кучетата-спасители на ПСС не са единствените помощници в кризисни ситуации, които се нуждаят от подкрепа, за да изпълняват своята мисия пълноценно. Всеки, който желае, може да подкрепи и младежите от Университетския аварийно-спасителен отряд (УАСО), които се нуждаят от нова екипировка за борба с горски пожари. УАСО е доброволно младежко сдружение към БЧК, което извършва или подпомага възстановителни действия при стихийни бедствия. Екипите на УАСО са участвали в акции за помощ при наводненията в Добрич и Мизия. Организацията се фокусира и върху зачестилия проблем с горските пожари. Близо 1 милион декара гора са опустошени за последните 10 години, а за възстановяването на природните дадености ще са необходими над 100 години. Ето защо УАСО активно взима участие във възстановителни мисии при Мальовишкия пожар от 2000 г., пожара в Пирин от 2003 г., пожара в местността Бистришко бранище, при с. Локорско, както и този над Рилски манастир от 2015 г.„Никога няма да забравя пожара на Мальовица – може би най-големият пожар в Рила за последите 70-80 години. Планината горя две седмици. Горе работеха стотици хора – пожарникари, горски работници, общински служители, войници. И много планинари. Гореше Мальовица. Гореше нашият храм. Нямахме подходящ транспорт, но се спазарихме с една маршрутка да ни закара до ЦПШ. По пътя спирахме на железарски магазин и за колкото пари имахме – купихме брадви, триони, лопати. Не бяхме с особено самочувствие – нямахме опит с такива пожари, но гледахме какво правят другите. И ние – същото. Учехме се в боя“, спомня си Васил Гурев от УАСО. „Често през деня от вятъра огънят се засилва и трябва да се отстъпи назад. Започва да се прави нова просека, нов рубеж, който ще бъде бранен успешно час или ден, докато може. Понякога изглежда, че пожарът затихва. Но на следващия ден се разгаря отново. Копаем яростно каменистата почва. Огненият фронт стига по последния ред дървета и със зловещо бучене пламъците тръгват нагоре към върховете на боровете. После огънят притихва и слиза ниско долу. Става тихо. Много тихо. Гори вече тревата към нас. Към линията, която сме очертали. Не говорим. Всеки един от нас отдавна е измерил с очи своите шест метра от тази линия, стиснал е здраво лопата в ръце и знае, че през това място огънят не трябва да мине“, описва борбата с огнения ад Васил.

При операциите в планински терен доброволците на УАСО използват лична алпийска екипировка, която обаче не може да осигури достатъчна сигурност при работа пряко до фронта на пожара и най-вече – не отговаря на все по-строгите стандарти и изисквания за безопасност. С проекта „Борба с горските пожари“, включен в дарителската кампания на Райфайзенбанк, ще се закупят 8 комплекта топлоизолиращи облекла за доброволците от УАСО, които ще им позволят да се борят с природните стихии на първа линия.

Избери, за да помогнеш на спасителите от ПСС и УАСО на izberi.rbb.bg!
Можете да подкрепите проектите на ПСС и УАСО, които ще помогнат на кучетата-спасители и младежите-доброволци да извършват по-ефективно своята мисия чрез виртуалния ПОС терминал на izberi.rbb.bg, като е необходимо единствено въвеждането на данни за картата и избор на сума за дарение. Опции са още дарение през Райфайзен Онлайн, банков превод.

Проектът на УАСО може да подкрепите и чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS POJARI.
Умният свят на бъдещето Любопитно

Умният свят на бъдещето

Lenovo по пътя към интелигентна трансформация

Вижте най-нестандартните подаръци за Коледа Любопитно

Вижте най-нестандартните подаръци за Коледа

Невероятни идеи, с които ще зарадвате вашите любими хора

Четете Списание 8 онлайн само за 2,83 лв.! Любопитно

Четете Списание 8 онлайн само за 2,83 лв.!

Вече може да се абонирате за две години

По нови пътеки Любопитно

По нови пътеки

Потеглете с нас към Костандово и разберете тайните на килимарството

20 базара правят Виена шарена и уютна за Коледа Любопитно

20 базара правят Виена шарена и уютна за Коледа

Над 8 млн. души ще изхарчат там близо 100 млн. евро

Двойките, които публикуват изобилно, са крайно несигурни Любопитно

Двойките, които публикуват изобилно, са крайно несигурни

Щастливите влюбени са прекалено заети, за да пускат снимкови отчети всеки ден

Пускаш селфи от фитнеса? Ти си нарцисист Любопитно

Пускаш селфи от фитнеса? Ти си нарцисист

Учени изследват мотивите за нафуканите снимки из социалните медии

Как да тренираме краткосрочната си памет Любопитно

Как да тренираме краткосрочната си памет

Няколко техники, които най-лесно да приложим в ежедневието

Черен петък: Всички броеве на Списание 8 в електронен формат само за два лева! Любопитно

Черен петък: Всички броеве на Списание 8 в електронен формат само за два лева!

Ексклузивна оферта на Списание 8. Количествата са неограничени

Бъди перфектна с Perfectil Любопитно

Бъди перфектна с Perfectil

Всички искаме да водим здравословен начин на живот, да направим най-доброто за своето здраве и външен вид

„Мистерията на българските гласове” представя ново видео Любопитно

„Мистерията на българските гласове” представя ново видео

В основата му е танцът Бучимиш - дал заглавието на новия им албум –„БууЧииМиш”

Защо бихме предпочели Gabol пред други марки? Любопитно

Защо бихме предпочели Gabol пред други марки?

Компанията гарантира 100% удобство, здравина и лекота

Контролът над служители чрез микрочипове – все по-реален? Любопитно

Контролът над служители чрез микрочипове – все по-реален?

Британската компания БиоТек обяви, че е имплантирала около 150 чипа във Великобритания

ПОСЛЕДЕН ШАНС: Абонирай се за Списание 8 на ПРОМО цена Любопитно

ПОСЛЕДЕН ШАНС: Абонирай се за Списание 8 на ПРОМО цена

Нека и през следващата година продължим нашето съвместно пътуване в света на науката

*