Любопитно

Умният свят на бъдещето

Lenovo по пътя към интелигентна трансформация

Умният свят на бъдещето
Lenovo уверено продължава по пътя на своята „Интелигентна трансформация“. Kомпанията обяви ключови партньорства и нови решения за бизнеса. Какво споделят от най-разпознаваемия китайски бранд, с което да осмислите времето, в което живеем и новите нужди на своя бизнес.

2020 

Дигитализацията се увеличава двойно на всеки две години. Т.нар. Интернет на нещата или интернет на вещите, който .... също ще удвои своето приложение и до 2020 г. устройствата, които ще бъдат управлявани по този начин ще скочат от сегашните 10 млрд. на 20 млрд. Нуждата от специалисти, които има умения в сферата на изкуствения интелект ще нарасне с 400% също до 2020 г. А 80% от дигитално съхранената информация е неструктурирана...


Интелигентна трансформация

Настъпва нова ера. За големите фирми, тя ще изисква нови умения, технологии,
хармонизация и бизнес модели. Компаниите ще са принудени да преосмислят и преструктурират цели системи за производство, управление и ръководство. Това ще изисква нещо, което главният изпълнителен директор на Lenovo Ян Юанцин нарича „четвъртата индустриална революция“ или още интелигентна трансформация.

За потребителите е достатъчно да имат страхотен продукт, но големите организации имат нужда от нещо повече – страхотни решения. В днешно време компаниите са в сложна ситуация. Обратната връзка на големите клиенти, е следната: продуктите трябва да бъдат завладяващи, но системата, в която ги поставяме, е от най-голямо значение.
Затова вече не е достатъчно технологичните компании единствено да предоставят смартфони, лаптопи, сървъри, продукти за съхранение и работа в мрежа и след това да се оттеглят. Тяхната стойност произлиза от начина, по който те помагат на клиента да добие цялостна идея и визия за свят, който е не само свързан, но и умен.Хардуерните предложения са най-добри, когато са в комбинация с данните на техния доставчик. Може да се наречете умен интернет на вещите или Smart IoT. Фирмите, показващи лидерство на този фронт и действащи чрез този по-сложен и широк подход, ще са водещи в интелигентната трансформация. Останалите просто ще изостанат.

Бъдещето зависи от тях

Възникващите технологии, които използват изкуствен интелект, ще дефинират бъдещето до голяма степен. Колкото повече различните устройства започват да разпознават нашите глас, жестове и движения, толкова повече се приближаваме към среда, в която ще можем да комуникираме с компютрите във всеки един момент. Напредъкът в сферата на изкуствения интелект, разпознаването на речта, възможността на машините да се самообучават или още machine learning, както и изчисленията в облак ще определят и обогатят средата по един неузнаваем начин.

Но ще изчезнат ли компютрите? Не. Устройствата със сигурност ще продължат да играят централна роля в свързания свят, но може да се каже, че някои негови аспекти ще отидат в етера.


 
Ако погледнем какво съществува, то ще разберем и какво ни предстои:

 • интелигентен високоговорител с гласова нагласа за кухненския плот;
 • интелигентен дисплей (изображението на Lenovo е представено по-горе с принадлежности), който действа като домашен пункт на семейството;
 • уреди, свързани с богата екосистема, наречена Интернет на вещите или Интернет на обектите (Internet of Things). Вече различните устройства и уреди ще могат да взаимодействат помежду си и със външната среда.
 • сензори, вградени в стени, интегрирани в продукти или пришити в дрехи;
 • полезни за здравето устройства, вградени директно в тялото ни.

И не, тук не става дума за нов биологичен вид или така познатите киборги, за които Списание 8 разказа в темата Биохакери през септември тази година. Ако игнорираме неясните опасения, става ясно, че няма граница по отношение на това как бихме могли да използваме тези нови технологии, за да се подобри живота на хората...

Умна защита

Добър пример за по-широко приложение е технологията Унифицирано управление на крайните точки или защита на крайните устройства Unified Endpoint Management (UEM), която помага на хората да управляват мрежи от един източник. Интересът на Lenovo към нея е голям, тъй като тя се използва за разнообразие от дейности – от асистиране при отстраняването на хакерите до ускоряване на реакции в кризисни ситуации.

Специализиран право в целта

Друго приложение е тясно специализирания изкуствен интелект, даващ възможност за високопроизводителна система, която може и да надмине човешката интелигентност за определена цел (Narrow AI). Технологията позволява на компютрите да изпълняват високоспециализирани задачи изключително добре. Една от сферите, в която Lenovo използва изкуствения интелект, е здравеопазването. Компанията създава решение, което помага на здравните специалисти да откриват чернодробни тумори и увеличава общия успех при диагностицирането на рака.

5=10 пъти повече

Технологии като 5G ще ускорят темпото на трансформация. Независимо дали знаем или не, парченцата от пъзела на интелигентната трансформация се наместват в глобални мащаби. Smart устройствата са навсякъде. Нужната инфраструктура присъства, а мрежите се развиват с бясна скорост.

Ако облакът, инфраструктурата и устройствата са съединителната тъкан, през която ще се развие интелигентната трансформация, то технологиите, които ще осигурят нужното гориво за напредък са: изкуствения интелект (AI), разширената реалност (AR), интернет на нещата (IoT) и мрежата 5G. Всички те ще стимулират нови начини за работа и ще ускорят трансформиращия процес.5G, който е 10 пъти по-силен от 4G, заслужава да бъде специално споменат заради начина, по който се очаква да революционизира мрежите. 5G скоростта на изтегляне мигновено ще промени начина, по който хората взимат участие в света. Този пробив ще улесни развитието и популяризацията на автомобили без шофьор, интелигентно облекло, игри, домашна сигурност и индустриално разузнаване.

Не само за геймъри

Влиянието на AR и VR в гейминга е добре документирано и продължава да бъде на първа страница в популярните медии. Но умните наблюдатели знаят, че тези бързо развиващи се технологии имат своя трансформационен ефект върху различни области на живота от бизнеса и авиацията до подобрения в сферата на медицината.

Може да ви изненада да научите, че (заедно с изкуствения интелект) изкуствена реалност трансформира изследването на рака. Lenovo участва в разработването на техническо решение за по-добро проучване на онкологичните заболявания. То спомага за откриването на меланоми чрез дисплеи с разширена реалност и очила с технологията на изкуствения интелект за по-добро проследяване на развитието на бенки.Разширената реалност или АR преобразува и авиационната индустрия. Чрез използването на очила от Lenovo AR експертни самолетни механици могат да провеждат дистанционно обучение, като визуализират стъпка по стъпка виртуалното ръководство на не толкова опитните работници. Качеството на това обучение е високо и има голямо въздействие както върху разходите за обучение, така и върху скоростта на поправките.Промяната не настъпва изведнъж. Първо градивните елементи трябва да са добре подредени. Но знаем ли какво са градивни елементи? Предлагаме ли решения, които ще помогнат на бизнеса да се изправи пред бъдещето с увереност? Причината от Lenovo да отговарят с „ДА!“ на тези въпроси идва под формата на тази схема.

Осемте

8-те градивни елемента на интелигентната трансформация: 

 • Превъзходен дизайн, тестване и представяне на продуктите
 • Сигурни мрежи и устройства
 • Отворена система разработка на технологии
 • Технологии с влияние в световен мащаб 
 • Превъзходство в мениджмънта на производството и разпространението на продукти 
 • Бизнес модел с фокус върху крайния потребител
 • Приоритет към толерантност и приобщаване 
 • Машинно самообучение и усъвършенствани системи за анализиране


От компнията инвестират значително във всяка от тези осем области. В резултат на това идва и уникалната им позиция в индустрията, с която ще спомогнат за интелигентната трансформация.


26-тимата най-богати в света притежават колкото най-бедните 3.8 милиарда души Любопитно

26-тимата най-богати в света притежават колкото най-бедните 3.8 милиарда души

Здравният бюджет на Етиопия е 1% от приходите на най-богатия човек за 2018 г.

Защо толкова ни се кашля в концертната зала Любопитно

Защо толкова ни се кашля в концертната зала

Учен стига до извода, че по време на концерт човек кашля средно два пъти повече

6 съвета от Ницше как да бъдем по-устойчиви Любопитно

6 съвета от Ницше как да бъдем по-устойчиви

Силният е този, който се съмнява в своите убеждения

Списание 8 търси рекламен специалист! Любопитно

Списание 8 търси рекламен специалист!

Престани да търсиш, да се колебаеш. Свържи се с нас

5 начина за по-лесно вземане на решения Любопитно

5 начина за по-лесно вземане на решения

„Хвърляне на монета" или „краен подход"? Зависи от ситуацията

Хората най-често изпитват скука тогава, когато се чувстват безполезни Любопитно

Хората най-често изпитват скука тогава, когато се чувстват безполезни

Според някои учени функцията, която тя изпълнява, е напълно еволюционна

Какво откриват агентите на КГБ в египетските пирамиди? Любопитно

Какво откриват агентите на КГБ в египетските пирамиди?

В един от докладите има информация за завръщането на „древните летящи богове"

Как ще изглежда Земята след 5000 години? Любопитно

Как ще изглежда Земята след 5000 години?

Може би най-важното от всичко, което сме научили, е това да контролираме част от енергията на Земята.

Писателят Карл Оноре: „Живеем в „златна ера“ за възрастните хора” Любопитно

Писателят Карл Оноре: „Живеем в „златна ера“ за възрастните хора”

Не се преструвай, че смъртта не предстои. Приеми го, но не още….

5 от най-грозните черти на човечеството Любопитно

5 от най-грозните черти на човечеството

Някои от най-интересните психологически експерименти, които показват гадните страни на homo sapiens

Улични гадатели ще предсказват бъдещето на минувачи Любопитно

Улични гадатели ще предсказват бъдещето на минувачи

Виена се готви за приказна Новогодишна нощ

Вижте най-нестандартните подаръци за Коледа Любопитно

Вижте най-нестандартните подаръци за Коледа

Невероятни идеи, с които ще зарадвате вашите любими хора

Четете Списание 8 онлайн само за 2,83 лв.! Любопитно

Четете Списание 8 онлайн само за 2,83 лв.!

Вече може да се абонирате за две години

По нови пътеки Любопитно

По нови пътеки

Потеглете с нас към Костандово и разберете тайните на килимарството

*