Любопитно

Умният свят на бъдещето

Lenovo по пътя към интелигентна трансформация

Умният свят на бъдещето
Lenovo уверено продължава по пътя на своята „Интелигентна трансформация“. Kомпанията обяви ключови партньорства и нови решения за бизнеса. Какво споделят от най-разпознаваемия китайски бранд, с което да осмислите времето, в което живеем и новите нужди на своя бизнес.

2020 

Дигитализацията се увеличава двойно на всеки две години. Т.нар. Интернет на нещата или интернет на вещите, който .... също ще удвои своето приложение и до 2020 г. устройствата, които ще бъдат управлявани по този начин ще скочат от сегашните 10 млрд. на 20 млрд. Нуждата от специалисти, които има умения в сферата на изкуствения интелект ще нарасне с 400% също до 2020 г. А 80% от дигитално съхранената информация е неструктурирана...


Интелигентна трансформация

Настъпва нова ера. За големите фирми, тя ще изисква нови умения, технологии,
хармонизация и бизнес модели. Компаниите ще са принудени да преосмислят и преструктурират цели системи за производство, управление и ръководство. Това ще изисква нещо, което главният изпълнителен директор на Lenovo Ян Юанцин нарича „четвъртата индустриална революция“ или още интелигентна трансформация.

За потребителите е достатъчно да имат страхотен продукт, но големите организации имат нужда от нещо повече – страхотни решения. В днешно време компаниите са в сложна ситуация. Обратната връзка на големите клиенти, е следната: продуктите трябва да бъдат завладяващи, но системата, в която ги поставяме, е от най-голямо значение.
Затова вече не е достатъчно технологичните компании единствено да предоставят смартфони, лаптопи, сървъри, продукти за съхранение и работа в мрежа и след това да се оттеглят. Тяхната стойност произлиза от начина, по който те помагат на клиента да добие цялостна идея и визия за свят, който е не само свързан, но и умен.Хардуерните предложения са най-добри, когато са в комбинация с данните на техния доставчик. Може да се наречете умен интернет на вещите или Smart IoT. Фирмите, показващи лидерство на този фронт и действащи чрез този по-сложен и широк подход, ще са водещи в интелигентната трансформация. Останалите просто ще изостанат.

Бъдещето зависи от тях

Възникващите технологии, които използват изкуствен интелект, ще дефинират бъдещето до голяма степен. Колкото повече различните устройства започват да разпознават нашите глас, жестове и движения, толкова повече се приближаваме към среда, в която ще можем да комуникираме с компютрите във всеки един момент. Напредъкът в сферата на изкуствения интелект, разпознаването на речта, възможността на машините да се самообучават или още machine learning, както и изчисленията в облак ще определят и обогатят средата по един неузнаваем начин.

Но ще изчезнат ли компютрите? Не. Устройствата със сигурност ще продължат да играят централна роля в свързания свят, но може да се каже, че някои негови аспекти ще отидат в етера.


 
Ако погледнем какво съществува, то ще разберем и какво ни предстои:

 • интелигентен високоговорител с гласова нагласа за кухненския плот;
 • интелигентен дисплей (изображението на Lenovo е представено по-горе с принадлежности), който действа като домашен пункт на семейството;
 • уреди, свързани с богата екосистема, наречена Интернет на вещите или Интернет на обектите (Internet of Things). Вече различните устройства и уреди ще могат да взаимодействат помежду си и със външната среда.
 • сензори, вградени в стени, интегрирани в продукти или пришити в дрехи;
 • полезни за здравето устройства, вградени директно в тялото ни.

И не, тук не става дума за нов биологичен вид или така познатите киборги, за които Списание 8 разказа в темата Биохакери през септември тази година. Ако игнорираме неясните опасения, става ясно, че няма граница по отношение на това как бихме могли да използваме тези нови технологии, за да се подобри живота на хората...

Умна защита

Добър пример за по-широко приложение е технологията Унифицирано управление на крайните точки или защита на крайните устройства Unified Endpoint Management (UEM), която помага на хората да управляват мрежи от един източник. Интересът на Lenovo към нея е голям, тъй като тя се използва за разнообразие от дейности – от асистиране при отстраняването на хакерите до ускоряване на реакции в кризисни ситуации.

Специализиран право в целта

Друго приложение е тясно специализирания изкуствен интелект, даващ възможност за високопроизводителна система, която може и да надмине човешката интелигентност за определена цел (Narrow AI). Технологията позволява на компютрите да изпълняват високоспециализирани задачи изключително добре. Една от сферите, в която Lenovo използва изкуствения интелект, е здравеопазването. Компанията създава решение, което помага на здравните специалисти да откриват чернодробни тумори и увеличава общия успех при диагностицирането на рака.

5=10 пъти повече

Технологии като 5G ще ускорят темпото на трансформация. Независимо дали знаем или не, парченцата от пъзела на интелигентната трансформация се наместват в глобални мащаби. Smart устройствата са навсякъде. Нужната инфраструктура присъства, а мрежите се развиват с бясна скорост.

Ако облакът, инфраструктурата и устройствата са съединителната тъкан, през която ще се развие интелигентната трансформация, то технологиите, които ще осигурят нужното гориво за напредък са: изкуствения интелект (AI), разширената реалност (AR), интернет на нещата (IoT) и мрежата 5G. Всички те ще стимулират нови начини за работа и ще ускорят трансформиращия процес.5G, който е 10 пъти по-силен от 4G, заслужава да бъде специално споменат заради начина, по който се очаква да революционизира мрежите. 5G скоростта на изтегляне мигновено ще промени начина, по който хората взимат участие в света. Този пробив ще улесни развитието и популяризацията на автомобили без шофьор, интелигентно облекло, игри, домашна сигурност и индустриално разузнаване.

Не само за геймъри

Влиянието на AR и VR в гейминга е добре документирано и продължава да бъде на първа страница в популярните медии. Но умните наблюдатели знаят, че тези бързо развиващи се технологии имат своя трансформационен ефект върху различни области на живота от бизнеса и авиацията до подобрения в сферата на медицината.

Може да ви изненада да научите, че (заедно с изкуствения интелект) изкуствена реалност трансформира изследването на рака. Lenovo участва в разработването на техническо решение за по-добро проучване на онкологичните заболявания. То спомага за откриването на меланоми чрез дисплеи с разширена реалност и очила с технологията на изкуствения интелект за по-добро проследяване на развитието на бенки.Разширената реалност или АR преобразува и авиационната индустрия. Чрез използването на очила от Lenovo AR експертни самолетни механици могат да провеждат дистанционно обучение, като визуализират стъпка по стъпка виртуалното ръководство на не толкова опитните работници. Качеството на това обучение е високо и има голямо въздействие както върху разходите за обучение, така и върху скоростта на поправките.Промяната не настъпва изведнъж. Първо градивните елементи трябва да са добре подредени. Но знаем ли какво са градивни елементи? Предлагаме ли решения, които ще помогнат на бизнеса да се изправи пред бъдещето с увереност? Причината от Lenovo да отговарят с „ДА!“ на тези въпроси идва под формата на тази схема.

Осемте

8-те градивни елемента на интелигентната трансформация: 

 • Превъзходен дизайн, тестване и представяне на продуктите
 • Сигурни мрежи и устройства
 • Отворена система разработка на технологии
 • Технологии с влияние в световен мащаб 
 • Превъзходство в мениджмънта на производството и разпространението на продукти 
 • Бизнес модел с фокус върху крайния потребител
 • Приоритет към толерантност и приобщаване 
 • Машинно самообучение и усъвършенствани системи за анализиране


От компнията инвестират значително във всяка от тези осем области. В резултат на това идва и уникалната им позиция в индустрията, с която ще спомогнат за интелигентната трансформация.


Шекспир ли е написал „Хамлет”? Любопитно

Шекспир ли е написал „Хамлет”?

Според някои исторически източници писателят е имал психически отклонения

Публикувано в Списание 8: „Близки срещи от 4-и вид” Любопитно

Публикувано в Списание 8: „Близки срещи от 4-и вид”

Очевидец разказва: „Вдигнаха ме заедно с леглото!”

Вятърна мелница от рамка на велосипед Любопитно

Вятърна мелница от рамка на велосипед

или как понякога образованието отстъпва пред находчивостта

7 неща, за които науката няма обяснение Любопитно

7 неща, за които науката няма обяснение

Дали някога ще знаем отговора на тези фундаментални въпроси?

Мъжката брада с повече микроби от кучешката козина Любопитно

Мъжката брада с повече микроби от кучешката козина

Могат ли животни да се изследват с човешката апаратура за ЯМР?

Вижте 5 думи, които звучат еднакво на почти всички езици Любопитно

Вижте 5 думи, които звучат еднакво на почти всички езици

Те прелитат през езикови бариери и териториални граници

Смъртно наказание очаква всеки, който вземе еднолично решение за страната Любопитно

Смъртно наказание очаква всеки, който вземе еднолично решение за страната

Какво да правят магистратите според Томас Мор, измислил „Утопия"

Angry Birds или играта, в която птиците вече наистина побесняват Любопитно

Angry Birds или играта, в която птиците вече наистина побесняват

Орлите от Сиатъл връщат на хората боклука от местното депо за отпадъци

Стартираме нова рубрика, включете се и Вие! Любопитно

Стартираме нова рубрика, включете се и Вие!

Вижте победителите от играта ни по повод 100 000 фена във фейсбук

Как препаратите за почистване се отразяват на нас и на околната среда? Любопитно

Как препаратите за почистване се отразяват на нас и на околната среда?

Мотото на ЕNJO е „Чистотата не се нуждае от химикали“

Всичко, което искаш да бъда Любопитно

Всичко, което искаш да бъда

Хитовият трилър на Минди Мехия вече на български език

Баба роди внуче с яйцеклетка от леля му Любопитно

Баба роди внуче с яйцеклетка от леля му

Родителите са хомосексуална двойка, майката на младоженеца износила бебето им...

Египетски лешояд се заселва в Източните Родопи Любопитно

Египетски лешояд се заселва в Източните Родопи

Анди е на 9 месеца и е роден във Виенския зоопарк

Публикувано в Списание 8: „Сто-лично“ Любопитно

Публикувано в Списание 8: „Сто-лично“

Преди 140 години Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България

*