Любопитно

Писателят Карл Оноре: „Живеем в „златна ера“ за възрастните хора”

Не се преструвай, че смъртта не предстои. Приеми го, но не още….

Писателят Карл Оноре: „Живеем в „златна ера“ за възрастните хора”
Преди три години, Карл Оноре, автор на серия от книги, започващи с „Възхваляването на бавността“ издадена през 2004 г., получава прозрение. Като истински канадец, който е роден в Шотландия и пребивава в Лондон, той обожава хокей на лед и все още го играе на 51-годишна възраст. Един ден, по време на турнир в Гейтсхед, някой отбелязва, че той е най-старият играч сред всичките 240. „Знаех, че съм един от най-старите, но това, че ми го казаха по такъв начин, ме шокира. Просто бях поразен!“

По това време Оноре е на 48 години, 50-те  се задават и както той казва: „ужасната тежест на възрастта“ започва да го тегли назад. Наистина ли остаряването е толкова лошо, колкото всеки казва? Това, което трябва да очаква оттук насетне – само немощност и смърт ли е? Така той решава да започне книга по темата.

Резултатът е книгата „По-смел – вземете максимума от нашия по-дълъг живот“ – призив към обществото да спре да се тревожи за остаряването и да се възползва от всяка капка живот, която времето ни е подарило.

Оноре обикаля света в търсене на активни и амбициозни възрастни хора, но набляга на това, че не желае изключенията да бъдат стандарт за сравнение. За него интерес представлява моделът на мислене на тези 70 и 80 годишни хора, които могат да продължат да работят, ако искат, стават доброволци, основават свои собствени предприятия, спортуват, правят секс, без обществото да има отношение към това. Според него, това е възрастова дискриминация – да спираш хората да правят това, което могат, но също така и да го изкарваш голяма работа. Някои все още правят секс на 80 години, телевизионни предавания на 90, дори 100 годишни пробягват маратони. А защо не?

Изводът, до който той достига след 3 години проучвания на начина, по който възрастните хора се възприемат по света, е, че за тях сега е златна епоха. Причините са много: те са по-здрави, по-активни и повечето са много по-добре сега, отколкото са били преди. „Нещата могат да бъдат много по-добре, ако просто пременим дадени критерии и начина, по който организираме здравеопазването, политиката, бизнес средите и образованието “, казва той. Според него идеята, че трябва да се обучаваме от 5-годишна възраст до 21, после да работим 40 години и да се пенсионираме над 60 е напълно остаряла. Затова нещата трябва да се случват по по-гъвгав начин, където границата на началото и края на образованието, и пазара на труда не е толкова ясно откроена и хората никога да не се „пенсионират“.

На въпроса на колко години е „остарял“, Оноре отказва да даде отговор. Според него е безсмислено да слагаме етикети на хората като ги определяме като „стари”. Възрастовата дискриминация все повече намалява, но въпреки това все още съществува. „Когато бях млад изпитвах ужас от остаряването. Мислех си, че когато станеш на 35 години нещата тръгват само надолу, а старите хора смятах за тъжни и сприхави. Но ако погледнете статистиката ще видите, че хората с най-високи нива на щастие и удовлетвореност от живота във Великобритания са над 60-те.“

Оноре споделя, че след като е започнал да пише книгата се чувства по-оптимичстично настроен. Заради влиянието на културата, в която сме израснали, виждаме остаряването като нещо ужасно. Сякаш няма и лъч  светлина. По пътя, по който е поел, Оноре разбира, че това не е вярно.

12-те стъпки на Карл Оноре за щастие в по-късен етап на живота
 1. Ако си мислиш, че си стар, ще бъдеш стар. Медиите ще наблягат на деменцията и самотата, но не им обръщай внимание. Концентрирай се върху позитивните неща.
 2. Излез извън зоната си на комфорт. Не позволявай да ти слагат етикети, продължавай да експериментираш. Предизвиквай себе си и стериотипите на обществото за теб.
 3. Води здравословен начин на живот. Храни се добре и спортувай – отразява се добре на мозъка и тялото. Физическата активност не е задължително да бъде хокей на лед, обикновеното бързо ходене е достатъчно.
 4. Намери си позитивни идоли. Хелън Мирън, Дейвид Атенбъро и най-добрият от всички – Микеланджело, който е живял до 88-годишна възраст, като е прекарвал последните 20 години от живота си, проектирайки и ръководейки строежа на базиликата „Св. Петър“ в Рим.
 5. Опитай се да бъдеш този, който винаги си искал. Една от причините хората над 60-те да бъдат най-щастливи е, че се чувстват много по-свободни и по-малко задължени на другите.
 6. Не поддържай връзка само с хората на твоята възраст, но и с тези от други поколения.    Поддържане на контакти между поколенията е трудно, но е полезно и за нас, и за обществото.
 7. Научи се да приемаш нещата. Ако едно приятелство не е проработило, откажи се от него.    Опрости живота си, защото ти остава по-малко време, затова нека си струва.
 8. Остаряването трябва да бъде процес на отварянето на нови врати. „Ще загубим някои неща – бързина, сила, психическа ловкост, но други ще спечелим,“ казва Оноре. Придобиваме нови умения, имаме по-голяма обществена осъзнатост, по-алтруистични сме и гледаме на живота по-ведро, защото не се интересуваме от това да направим добро впечатление и виждаме цялостната картина.  Вероятно в 60-те и 70-те си години сме по-склонни да имаме принос към обществото, отколкото в младините си.
 9. Честността е най-добрата практика. Не се опитвайте да скриете, че сте на 75, 85 или друга възраст. „В момента, в който започнем да лъжем за възрастта си, й даваме ужасна сила – такава, каквато не заслужава,“ казва Оноре. Начинът, по който може да се справим с всички предубеждения относно възрастта, е като ги опровергаем.
 10. Обществото ни казва, че сексът, любовта и романтиката са присъщи на младите, но това не е вярно. Много възрастни хора продължават да се наслаждават на секса. Няма правила – прави колкото ти се иска. Някои хора гледат на него като на приятно бягство от оковите, които влюбването носи, а други не могат да си представят живота без него. Каквото ти харесва.
 11. Не обръщай внимание на хората, които казват, че не можеш да научиш нови неща. Напротив. Въпреки всеобщото разбиране, че творчеството е за младите, все още можем да го развиваме с възрастта. Защото придобиваме увереността да поставим под съмнение общото мислене.
 12. Не се преструвай, че смъртта не предстои. Приеми го, но не още… „Това, че времето изтича, го прави по-ценно. Животът придобива форма и до някаква степен значение.“ Не се фокусирай твърде много върху това, но също така и не се плаши. Колкото си по-близо, толкова по-малко се страхуваш и вниманието ти се концентрира върху важните неща.
Източник: https://www.theguardian.com
Шекспир ли е написал „Хамлет”? Любопитно

Шекспир ли е написал „Хамлет”?

Според някои исторически източници писателят е имал психически отклонения

Публикувано в Списание 8: „Близки срещи от 4-и вид” Любопитно

Публикувано в Списание 8: „Близки срещи от 4-и вид”

Очевидец разказва: „Вдигнаха ме заедно с леглото!”

Вятърна мелница от рамка на велосипед Любопитно

Вятърна мелница от рамка на велосипед

или как понякога образованието отстъпва пред находчивостта

7 неща, за които науката няма обяснение Любопитно

7 неща, за които науката няма обяснение

Дали някога ще знаем отговора на тези фундаментални въпроси?

Мъжката брада с повече микроби от кучешката козина Любопитно

Мъжката брада с повече микроби от кучешката козина

Могат ли животни да се изследват с човешката апаратура за ЯМР?

Вижте 5 думи, които звучат еднакво на почти всички езици Любопитно

Вижте 5 думи, които звучат еднакво на почти всички езици

Те прелитат през езикови бариери и териториални граници

Смъртно наказание очаква всеки, който вземе еднолично решение за страната Любопитно

Смъртно наказание очаква всеки, който вземе еднолично решение за страната

Какво да правят магистратите според Томас Мор, измислил „Утопия"

Angry Birds или играта, в която птиците вече наистина побесняват Любопитно

Angry Birds или играта, в която птиците вече наистина побесняват

Орлите от Сиатъл връщат на хората боклука от местното депо за отпадъци

Стартираме нова рубрика, включете се и Вие! Любопитно

Стартираме нова рубрика, включете се и Вие!

Вижте победителите от играта ни по повод 100 000 фена във фейсбук

Как препаратите за почистване се отразяват на нас и на околната среда? Любопитно

Как препаратите за почистване се отразяват на нас и на околната среда?

Мотото на ЕNJO е „Чистотата не се нуждае от химикали“

Всичко, което искаш да бъда Любопитно

Всичко, което искаш да бъда

Хитовият трилър на Минди Мехия вече на български език

Баба роди внуче с яйцеклетка от леля му Любопитно

Баба роди внуче с яйцеклетка от леля му

Родителите са хомосексуална двойка, майката на младоженеца износила бебето им...

Египетски лешояд се заселва в Източните Родопи Любопитно

Египетски лешояд се заселва в Източните Родопи

Анди е на 9 месеца и е роден във Виенския зоопарк

Публикувано в Списание 8: „Сто-лично“ Любопитно

Публикувано в Списание 8: „Сто-лично“

Преди 140 години Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България

*