
Снимка Food Ink
Ресторантът Food Ink е дело на Матю Бланш и Джоел Кастание, които управляват ресторанта „La Boscana“ в Испания, отличен със звезда Мишлен.
„Там, където изтънчената кухня среща изкуството, философията и новите технологии“ гласи концепцията на екстравагантното заведение.
Принципът на създаването на 3 D храната е същият, който сладкарите използват при правенето на глазурата на тортите. Пасирани продукти се пресоват и поставят вертикално в триизмерни форми. Процесът се осъществява от 3 D принтер, чиято прецизност е отвъд човешките възможности. Шеф готвачите зареждат принтера с храна под формата на паста, която служи като тонер. Принтерът произвежда слоеве, които се наслагват и крайният резултат е триизмерен деликатес. Храните носят имена като „Мистични скариди”, „Въздушен хайвер”, „Цветето на Цезар” и др.
Но принтирането на храната не е крайният етап от приготвянето. 3 D храната в лондонския ресторант се пече, пържи и подправя по други начини преди да се сервира.
А гостите очакват поръчките си на принтирани мебели и използват принтирани прибори. Общо взето са пренесени в свят, създаден изцяло от триизмерни принтери. А кулинарното удоволствие струва 250 паунда.