Подкрепете ни!
ЛюбопитноЦветина Рангелова / 03 септември 2019

Амазонка: Какво знаем дотук

Пожарите са опасност за цялата цивилизация

Снимка: Istock
Снимка: Istock
Амазонка гори през последния месец. Бразилия е обявила бедствено положение. Пожарите разрушават домовете на местните племена и застрашават живота на хиляди животински видове.

Президентът на Бразилия, Жаир Болсонаро отказва да приеме финансовата подкрепа на страните от Г7 (в размер на 20 милиона долара), заради „екстремно груби” коментари по случая, отправен от френския президент Макрон. Болсонаро твърди,че Макрон го е нарекъл лъжец. Също така го обвинява, че поставя под въпрос суверенитета на Бразилия на фона на напрегнатата ситуация. Враждата между двамата завършва с коментар от Болсонаро, че французинът трябва да оттегли някои от изказванията си „и после може да говорим”. Един от племенните вождове описва пренебрежителните действия на Болсонаро, както и разрешението му за горска сеч, като геноцид, съобщиха новините на CBS.
Рекордният брой на огнищата повдигна наново дискусията за безразборната сеч в Амазонка. Учени и експерти смятат, че пламъците единствено ще задълбочат проблема с климата.

Робин Чаздон, професор в университета в Кънектикът, изучавала екология на тропическите гори, казва следното: „Последиците от пожарите не остават в Амазонка - те ще стигнат до всички нас и са свързани с допринасянето към изпускането на въглеродни емисии в атмосферата, както и с глобалното затопляне. Ако на гората не й бъде позволено да се възстанови или да се залеси наново, тя няма да има вече същите функции. Абсолютно възможно е местността да продължи да живее след пожар, но не и ако той се повтаря през няколко години или земята бъде използвана със селскостопанска цел."

Други еколози твърдят, че загубата на още горска площ може да има пагубни последствия. Дърветата в Амазонка изпомпват вода от почвата директно в атмосферата, което води до дъжд, нужен в други райони по света. От Грийнпийс казват, че щом се увеличава броят на пожарите, парниковите емисии правят абсолютно същото нещо, което покачва температурата на планетата и засилва ефекта на глобалното затопляне.

Какво причини пожарите?
Амазонската гора принадлежи към районите с влажен климат. Юли и август месец дават началото на сухия сезон, който трае до края на септември или средата на октомври. Пожарите са най-често срещаният способ за „разчистване” на територията с цел развъждане на животни и фермерско дело. Спокойно можем да кажем, че по-голямата част от катастрофата е дело на човешката дейност. Това твърди Християн Поарие - програмен директор на благотворителната организация Amazon Watch пред CNN.

Животинските видове
До миналата седмица 9000 огнища на пожари са били засечени в района на Боливия, Парагвай и Перу.
В някои гори, дори в районите на САЩ, пожарите са от съществено значение за поддържането на здрави екосистеми. Животните са адаптирани да се справят с последствията, а има и такива,  които разчитат на пламъците, за да се развиват. Например черно-кореместият кълвач, срещан в районите на западна Америка, гнезди само в изгорели дървета и се храни с бръмбари, които също обитават обгорените дървесни останки. Но в Амазонка всичко е различно. Животът там е толкова разнообразен и красив именно защото гората не би трябвало да гори.

Оцеляването на животинските видове зависи от тяхната големина и мобилност. По-едрите сухоземни, както и някои пернати, имат шанс да избягат от района. За водните животни важи почти същото правило - ако се намират в по-обширен воден басейн, имат някаква опция за живот.
„В огнището на пожара животните имат няколко варианта: могат да се скрият под земята или под вода; да бъдат изселени или просто да изчезнат. В тази ситуация много животни ще загинат от пламъците, от топлината или от задушаване”, казва професор М. Съливан от щатския университет в Охайо.

Уилиам Магнусон, изследовател, специализиращ в биоразнообразието към Националния институт за проучване на Амазонка (НИПА) казва: „Щом веднъж си започнал да убиваш дъждовната гора, ще изгубиш 99% от животът в нея." Ако тези пожари бяха единичен случай, ученият не би бил притеснен, но той отбелязва, че в бразилския закон е имало фундаментална промяна относно „окуражаването на горската сеч” , което е препратка към съгласието на Болсонаро за „отварянето на Амазонската гора за бизнес”. „Политическият сигнал, който бе изпратен, е, че вече няма закони, затова всеки може да прави, каквото си иска.", допълва Магнусон.

Каква е реакцията на обществото?
Политици, холивудски актьори и „обикновени” граждани изразиха своята позиция към катастрофалните пожари. Много хора споделиха тъгата, яростта и надеждата си чрез социалните мрежи, където се даде старт на хаштага #молетеСеЗаАмазонка" (#PrayforAmazonas). Други изразиха притеснението си от консумацията на телешко месо, която е една от основните причини за изгаряне на горските площи с цел отглеждане на добитък. Някои еколози пък дават гласност на изчезването на „белите дробове на Земята” и как то ще се отрази на климата.

Канадският вицепремиер, Джъстин Трюдо, се закле, че страната му ще продължава да подкрепя усилията за спасяването на Амазонка. В понеделник той обяви, че е готов да дари 15 милиона долара, както и „водни бомби” за потушаването на пожара.

„Венецуела изразява своето дълбоко притеснение относно гигантските и страшни пожари, които опустошават амазонския регион на територията на няколко държави от Южна Америка, което води до сериозни последици върху популацията, екосистемите и биоразнообразието в района.", притеснен е и Николас Мадуро, президент на Венецуела

Вицепремиерът на Финландия, Антти Ринне, също изрази позицията си по случая с изявление: „Бразилската дъждовна гора играе жизненоважна роля във формирането на световния климат. Изпитвам голямо притеснение към отношението, което Бразилия е приела за собствените си гори. Бразилия трябва да направи всичко по силите си да прекрати пожарите, които са опасност за цялата цивилизация."

В Цюрих, Дъблин, Париж, Лондон, Мадрид, Копенхаген и др. се надигат вълни от протести. В социалните мрежи хората търсят гласност от милионерите, които дариха средства за Нотр Дам, но не поемат никакви действия за потушаването на пожара.
Актьорът Леонардо Ди Каприо сподели по-рано тази седмица, че дарява 5 милиона долара за справяне с проблема.Как можем да помогнем?
Естествено, нужни са финансови дарения, но има и други неща, свързани с всекидневието ни, които всеки от нас може да промени, за да опазим „белите си дробове”:
  • намаляване на консумацията на хартия и дърво;
  • намаляване на консумацията на телешко месо;
  • Ecosia.org вместо Google (Ecosia.org засажда по едно дърво на всяко 45-то търсене, въведено в търсачката);
  • подпишете петицията на Грийнпийс за опазване на амазонската гора;
  • разгледайте петицията на Change.org, събрала 3 милиона подписа за разследването на причините на пожара
Организациите, към които можем да направим дарения, са:
Rainforest Action Network, Rainforest Trust, Rainforest Alliance, World Wide Fund for Nature, Amazon Watch, Amazon Conservation Team, One Tree Planted.

Заключение
Трудно е да направим крайно заключение относно глобалната катастрофа. Все още не се знае точният брой на загиналите животински видове. Пожарът още не е потушен. Щетите не могат да бъдат изяснени на този етап, но както изглежда до момента, ако не обединим усилия, за да спрем случващото се, последиците могат и ще бъдат фатални, тъй като проблемът не е просто екологичен - той е психологически, финансов и най-вече е проблем на хората.

Още по темата:

Стотици слонове умират мистериозно в Ботсвана Любопитно

Стотици слонове умират мистериозно в Ботсвана

Очевидци твърдят, че някои се разхождали в кръг, което е индикация за неврологично увреждане

Как да си върнем продуктивността от преди пандемията Любопитно

Как да си върнем продуктивността от преди пандемията

При режим „от вкъщи“ трябва да се преразгледат приоритетите и да се търси баланс между лично и служебно

Раница - изкуство: новата Kånken Art от Fjällräven Любопитно

Раница - изкуство: новата Kånken Art от Fjällräven

Лимитирана серия Kånken, с дизайн на художничката Моа Хофф, подпомага природата чрез инициативата на Fjällräven – Arctic Fox

На тази спирка никога няма да дойде автобус Любопитно

На тази спирка никога няма да дойде автобус

Въпреки това спирките-фантоми спасяват хора в Германия

Магическа картинка, която ще ви очарова Любопитно

Магическа картинка, която ще ви очарова

Просто трябва да спазите точните инструкции, за да „излъжете" окото

Стартираха продажбите на кучето-робот Спот Любопитно

Стартираха продажбите на кучето-робот Спот

Може да не е красавец, но пък прави невероятни неща

Богатите във Флоренция са с едни и същи фамилии през XV век и днес Любопитно

Богатите във Флоренция са с едни и същи фамилии през XV век и днес

25 поколения са минали, но големите данъкоплатци са си все тези

Пандемията сплотила американците, сочи анкета Любопитно

Пандемията сплотила американците, сочи анкета

Според анкетираните най-много невярна информация има в социалните медии

Бабите да не пускат своеволно снимки на внуците във фейсбук Любопитно

Бабите да не пускат своеволно снимки на внуците във фейсбук

50 евро на ден е глобата за нарушаване на регламента за личните данни на малолетен в Нидерландия

Откриха трудове на Нютон на латински в Корсика Любопитно

Откриха трудове на Нютон на латински в Корсика

За 3,7 млн. долара е продадено подобно издание през 2016 г.

Екипът на Google Chrome премахва понятието „черен списък“ Любопитно

Екипът на Google Chrome премахва понятието „черен списък“

Целта е да изчезнат дори фините прояви на расизъм в терминологията

Вглеждането в другия за повече от миг предизвиква цял куп мозъчни процеси Любопитно

Вглеждането в другия за повече от миг предизвиква цял куп мозъчни процеси

Италианците са майстори на безсрамния прям поглед, в Лондон взирането в лицето на другия не е на почит.

Какво виждате първо на картинката Любопитно

Какво виждате първо на картинката

Тест за умението ви да общувате

Около 20% от българите смятат, че короновирусът е шумотевица Любопитно

Около 20% от българите смятат, че короновирусът е шумотевица

60% казват, че е опасен, но не повече от силен грип

Гагарин в руски асансьор Любопитно

Гагарин в руски асансьор

Предприятие на Роскосмос ще произвежда по 50 асансьора на месец с гласа на първия космонавт

Село Кандован - кошери в скалите Любопитно

Село Кандован - кошери в скалите

Къщите му са построени в пещери, които са се образували от сгъстена вулканична пепел