Любопитно06 ноември 2019

Наричат Ли Чинг Юн - безсмъртния, живял е 256 г.

Диетата на дълголетника е букет от билки с оризово вино и любов

Снимка: wikimedia.org
Снимка: wikimedia.org

Може ли човек да живее 256 години? Бихте ли искали да живеете толкова? Изобщо хрумвало ли ви е какво ще правите с живота си, ако ви предстоят стотици години напред? Това са въпроси, които възникват, когато се заговори за Ли Чинг Юн. Този китайски билкар, експерт по бойни изкуства и тактически съветник твърди, че е роден през 1736 г. Умира през 1933 г., което го прави най-дълго живелият на планетата човек – 197 г.
Съществуват
исторически документи, чиято автентичност е оспорвана, които провъзгласяват за година на раждане на Ли Чинг Юн 1677. Това означава, ако хипотетично допуснем, че записите са достоверни, че китаецът е починал на 256 години.

Историята на Ли Чинг Юн винаги предизвиква спорове. Повечето учени смятат, че човешкото същество има потенциал за живот от 125 години. Най-старият регистриран човек - освен силно обсъждания Ли Чинг Юн - е Жана Калмент от Франция, която е живяла 122 години.

Нашите разбиранияза горна граница на човешката възраст се променят през последните няколко години. Проучване от 2017 г. дори показа, че след 105 г. човек има по-малък шанс за смърт, отколкото когато е в отрязъка 70-90. Ли Чинг Юн и Ширали Муслимов, чиято смърт на 168-годишна възраст също е предмет на научни спорове- всъщност са били в твърде преклонна възраст, когато говорят за началото на живота си, а това вече е предпоставка за съмнения в точността на фактите. 

Историята на славата на Ли Чинг Юн

Това, което стига до нас за Ли Чинг Юн, тръгва от 1928 г., когато професор Ву-Чунг Чие от университета в Ченду открива един документ. Това парче хартия е поздравителен адрес от китайското правителство до Ли Чинг Юн по случай неговия 150-и рожден ден. Тържеството е отбелязано през 1827 г. Има и другподобен документ от 1877 г., който съдържа поздравления за Ли Чинг Юн за 200-ия му рожден ден. Статия на New York Times от 1930 г. привлича интереса на хиляди хора към съдбата на безсмъртния" китаец. Но повечето „доказателства“ за дълголетието му идват от анекдоти и народно творчество.

Диетата на Ли Чинг Юн

Когато говорят с хора на напреднала възраст, повечето изследователи и репортери винаги питат за режима им на хранене. Генетиката също играе огромна роля за продължителността на живота на човека, но диетата и начинът на живот са важна част от уравнението. Ако приемем, че Ли Чинг Юн действително е живял повече от двеста години, той трябва да има няколко тайни, които са му позволили да достигне такава възраст. Съобщава се, че Ли Чинг Юн е живял в планината през първите сто години от живота си. Предполага се, че е хапвал предимно билки, годжи бери, Рейши, див женшен, Фалопия, Готу кола и оризово вино. Нека разгледаме по-подробно всяка от съставките, изброени тук.

Използвани билки

Ли Чинг Юн е бил билкар. Той самият твърдял, че споменатите билки са му помогнали да живее 200 години:

Див женшен: дивият женшен е бавнорастящ корен. Расте естествено в Америка и Азия и се използва като част от традиционната китайска медицина от векове. Можете да консумирате женшен в прясна, бяла или червена форма. Вероятно е Ли Чинг Юн да е ял и трите форми. На най-известната си снимка жилавият китаец държи в ръката си корен от женшен. Женшенът е мощен антиоксидант, повишава мозъчната функция, повишава имунната система и има антираков ефект, наред с други ползи за здравето.

Годжи Бери: Годжи Бери може да е изключително популярен по целия свят днес, но това растение идва при нас от Китай. Годжи плодовете са чудесен източник на витамини и минерали като витамин С, фибри, желязо, витамин А, цинк. Съдържат и много антиоксиданти.

Гъбата Lingzhi (Рейши): Гъбите Рейши вероятно са най-известни със своите кулинарни приложения. Те обаче са и лекарственигъби с много ползи, вариращи от повишаване на имунната система, лечение на височинна болест, синдром на хроничната умора до силно обезболяващо. Тези ползи възникват поради химикалите в гъбите Рейши, които освен че ги правят вкусни за ядене, им слагат ореола на важно допълнение към всеки здравословен режим.

He Shou Wu (Фалопия): Билката He Shou wu е позната още като Fo-Ti. He Shoo wu е корен и обикновено отнема много време, за да се подготви ефективно за консумация. He Shoo wu може да се сготви на яхния с черен боб, или да се прецеди след кипване, преди да се добави към чай, тинктура или вода. Повечето билкари твърдят, че He Shoo wu има широк спектър от предимства, включително защита и възстановяване на ДНК, усилване на либидото, растеж и подмладяване на косата. Притежава и свойства, повишаващи интуицията.

Gotu Kola (Готу Кола): Gotu Kola е друга обичайна билка в традиционната китайска медицина и Аюрведа. Това е многогодишно растение, открито в азиатските влажни зони. Частите на растението над земята се използват като билка. Съобщава се, че Готу Кола може да лекува умора, тревожност, депресия, психични разстройства, болест на Алцхаймер. Използва се и за подпомагане на заздравяването на рани, увеличаване на паметта и интелигентността и премахване на разширени вени и кръвни съсиреци.

Оризово вино: Оризовото вино се използва за приготвяне на тинктури в Китай и затова много от горните съставки вероятно са били приемани в тази форма. Оризовото вино също има своите ползи за здравето, включително антиракови и антибактериални ефекти.

Даоистите препоръчват да ядете само тонизиращи билки вместо обикновена храна, ако искате да живеете по-дълго от по-голямата част от хората. Ли Чинг Юн не е единственият будистки отшелник, който живее изключително дълъг живот, което може би се дължи на изключително здравословните билки, които той консумира.

Начинът на живот на Ли Чинг Юен

Както можете да видите от горния списък, всички тези билки са антиоксиданти, имат антибактериални или противоракови свойства и повечето от тях повишават либидото. Ли Чинг Юн бил прочут с любовта си към жените. Предполага се, че е имал 24 жени и до 200 потомци към момента на смъртта си.

Най-разпространената мъдрост, която човечеството приписва на китайския мистик Юн, е какво трябва да правим за да достигнем дълголетие: „запазете спокойно сърце, седете като костенурка, ходете разумно като гълъб и спете като куче.“

На 10 години Ли Чинг Юн става билкар. Научава се да чете и пише в ранна детска възраст. Билкарските му пътешествия са многобройни. Ли е пътувал до Кансу, Шанси, Тибет, Анам, Сиам и Манджурия преди да е навършил 10 г.

На 71 г. Ли Чинг Юн влиза в китайската армия. Преподава бойни изкуства - различни цигун упражнения за дълголетие. Цигун включва както физическо движение, така и контрол на дишането. Той е свързан с по-известния тай чи. Практикуващите чигонг го използват за балансиране на жизнената енергия. Те смятат, че да станеш майстор на чигонг позволява човек да премине към по-високи нива на информираност, да лекува различни медицински състояния - като хипертония, болка и рак - и да удължи самия живот.

Източник

Източник

Още по темата:

Как може да помогнем за опазването на витошките гори Любопитно

Как може да помогнем за опазването на витошките гори

Проект на парка ще обслужва феромонови капани, които ще улавят вредителя корояд-типограф

Всеки четвърти е пристрастен към смартфона си Любопитно

Всеки четвърти е пристрастен към смартфона си

Без любимото си устройство младите усещат паника и силна тревожност

Няколко затвора отварят врати за сбирки на Анонимни Алкохолици Любопитно

Няколко затвора отварят врати за сбирки на Анонимни Алкохолици

АА-България отбелязва 30 години в 17 града, ще има сбирка за българи с алкохолен проблем и в Лондон

Правете ток у дома и отслабвайте! Любопитно

Правете ток у дома и отслабвайте!

Индийски богаташ предлага електричество, направено с крака

Какво правят пчелите в града и как да ги защитим? Любопитно

Какво правят пчелите в града и как да ги защитим?

Популацията им продължава да намалява с невиждани в миналото темпове

Cybertruck на Tesla заимствана от подводницата на Джеймс Бонд Любопитно

Cybertruck на Tesla заимствана от подводницата на Джеймс Бонд

Мъск представи бронираното возило и обеща, че то на практика не може да се повреди

7-годишен спаси над 1300 кучета Любопитно

7-годишен спаси над 1300 кучета

Американската асоциация за превенция на жестокостта към животни обяви Роман за Дете на годината

Земята пее от слънчевия вятър Любопитно

Земята пее от слънчевия вятър

Чуйте как звучат магнитните бури

Най-известното бебе в света стана на 93 години Любопитно

Най-известното бебе в света стана на 93 години

Ан Търнър Кук не губи усмивката си и детската си отвореност към света и до днес

ПроКредит Банк: Зелен проект - изгоден кредит Любопитно

ПроКредит Банк: Зелен проект - изгоден кредит

Вратите на финансовата институция са широко отворени за всички, ангажирани с проблемите на околната среда

Румънските щъркели остават у дома тази година Любопитно

Румънските щъркели остават у дома тази година

Дивите патици и лебеди не мигрират, а кафявите мечки не искат да си лягат за зимен сън

Опитайте бездопаминовата диета Любопитно

Опитайте бездопаминовата диета

Получаваме твърде много приятни неща, а това води до пристрастяване и проблеми при приемане на реалността

Учените измислиха спрей за вечно чиста тоалетна Любопитно

Учените измислиха спрей за вечно чиста тоалетна

Всеки ден 141 млрд. литра прясна вода отиват за отмиване на WC

Мсвати Трети похарчи $ 15,5 млн. за коли на жените си Любопитно

Мсвати Трети похарчи $ 15,5 млн. за коли на жените си

Половината жители на на Есватини (екс-Свазиленд) живеят с под $ 2 на ден

На (не)пушачите с любов Любопитно

На (не)пушачите с любов

Живот отвъд димната завеса още от днес

Сексът като еликсир за вечна младост Любопитно

Сексът като еликсир за вечна младост

Той може да е лекарство, с което да се избегнат някои заболявания