Любопитно05 декември 2019

Няколко затвора отварят врати за сбирки на Анонимни Алкохолици

АА-България отбелязва 30 години в 17 града, ще има сбирка за българи с алкохолен проблем и в Лондон

Няколко затвора отварят врати за сбирки на Анонимни Алкохолици
В 4 затвора и 4 затворнически общежития вече се провеждат сбирки на Анонимни Алкохолици, целта е да се помогне на лишените от свобода с алкохолен проблем да осъзнаят естеството на заболяването си, да променят мирогледа си и да се ресоциализарат по-успешно след изтърпяване на наказанията си, за да живеят нормален трезвен живот. Това стана ясно на Втория международен семинар „Програмата „Анонимни Алкохолици“ в условията на затвор, модел на работа, добри практики и предизвикателства“. Семинарът бе организиран от Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието, Анонимни Алкохолици – България и затвора в Стара Загора.
 
Според старши комисар Иван Карушков, директор на затвора в Стара Загора, групите за взаимопомощ на Анонимни Алкохолици, провеждащи сбирки с лишени от свобода вече 5 години, са иновативна  алтернатива при работата с осъдени лица с алкохолна зависимост и допринасят за успешната им ресоциализация. Г-н Карушков връчи на представители на Анонимни Алкохолици благодарствено писмо за усилията, които полагат за излежаващите присъда с алкохолен проблем, 
за да могат те да се справят с алкохолизма по популярната в цел свят 12-стъпкова програма на АА. 12-стъпковата програма на АА е призната и от медиците в цял свят за едно от най-ефективните средства за възстановяване от алкохолизъм. 
В държавната психиатрична болница в Раднево се провеждат сбирки на Анонимни Алкохолици от 2007 г. и медицинският персонал работи успешно в синхрон с вече трезви членове на Анонимни Алкохолици. Това пък съобщи на семинара д-р Иван Добринов, завеждащ 6-о мъжко отделение на психиатричната болница в Раднево, където се лекуват зависими към алкохол, наркотици и други субстанции. „Много от нашите пациенти след изписването продължават да посещават сбирки на АА през годините до пълното си възстановяване в трезвост. 
Болестта алкохолизъм е хронична и прогресираща, възстановяването от нея е дълъг процес, който не може да се случи за краткото време на пребиваване в болнично заведение, нито да се излекува с медикаменти, разказа д-р Добринов. 
Повечето държавни болници правят само детокс при прием на алкохолик в остро състояние. След няколкодневен престой той е изписан и се напива още преди да е стигнал до дома си. Единственото, което работи, са групите за взаимопомощ, уточнява психиатърът. 

Алкохолиците и техните близки трябва да бъдат информирани за тежестта на алкохолната зависимост, за нейната нелечимост и за единствената възможност за влизане в дълготрайна ремисия – доживотна трезвост. Другото важно условие за възстановяване е алкохоликът да иска да спре да пие. Той се нуждае от мотивация, нови житейски парадигми и нагласи към реалността, ново поведение и личностна промяна. Това се случва на сбирките на Анонимни Алкохолици. 
На 5 декември се навършват 30 години от първата сбирка на Анонимни Алкохолици – България. 
Тя се провежда в психиатричната болница на 4-и километър в София. През лятото на 1989 г. доц. Соня Тотева и д-р Тома Томов разказват на своите пациенти за общността на Анонимни Алкохолици в САЩ, където са били на специализация. Пациентите научават, че има начин да останат трезви за дълъг период от време само като променят отношението си към света, обстоятелствата и хората, като осъзнаят сериозността на заболяването и поемат отговорността за своето възстановяване. 

Справка
Днес сбирки на Анонимни Алкохолици се провеждат редовно в 17 български града. До дни ще е факт и първата сбирка за българи с проблеми с алкохола и в Лондон. Добра практика в световната общност на АА е сбирки на родния език на алкохолика да има и в държавите, където има по-голяма диаспора от съответната националност. Идеята е, че споделянето на родния език действа оздравително на психиката и така възстановяването на алкохолика се облекчава. 
„Ние сме мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизъм. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето. Няма такси или вноски за членуване в АА. Ние се издържаме сами чрез собствените си волни дарения.“ Това казват за себе си Анонимните Алкохолици по цял свят. АА не е свързано с каквато и да е секта, религия, политика, организация или институция. Не подкрепя и не се противопоставя на каквито и да е каузи, не участва в обществени спорове. Главната ни цел е да останем трезви и да помогнем на други алкохолици да достигнат до трезвост, казват членовете на АА. 
Общността на АА е основана през 1935 г. в САЩ от един бивш борсов посредник Бил Уилсън и от един лекар в многопрофилната болница в Акрън, Охайо – Робърт Холбурк Смит. Днес в световната общност на АА членуват над 2 000 000 трезви алкохолици от 180 държави. Групите, които правят сбирки са повече от 118 000.

Още по темата:

Село Кандован - кошери в скалите Любопитно

Село Кандован - кошери в скалите

Къщите му са построени в пещери, които са се образували от сгъстена вулканична пепел

Три животни в една картинка без да броим кучето Любопитно

Три животни в една картинка без да броим кучето

Откриете ли ги - Алцхаймер не ви грози

Най-цветното дърво на земята Любопитно

Най-цветното дърво на земята

То може да изглежда боядисано, но цветовете му са напълно естествени

Откриха какво правят от глад пчелите с растенията Любопитно

Откриха какво правят от глад пчелите с растенията

Пчелите стимулират цъфтежа като нахапват листата

Псувните намаляват силната болка Любопитно

Псувните намаляват силната болка

Предположението е, че мозъкът в тежък момент търси „по-опростена схема"

Кой звяр или птица ви помага Любопитно

Кой звяр или птица ви помага

Готови ли сте за приключение? Открийте сами тотемното животно, което защитава рода ви

Българската следа в загадката на мистика Руми Любопитно

Българската следа в загадката на мистика Руми

Александър Илиев търси и намира връзки с българското в битието на Мевляна

Затвор за делфини и тюлени в Бургас? Любопитно

Затвор за делфини и тюлени в Бургас?

Готвят се изтезания за морските бозайници, алармират от „Последната клетка"

Още пространство за велосипедистите във Виена Любопитно

Още пространство за велосипедистите във Виена

Заради мерките около пандемията все повече хора карат колело, но трябва и дистанция

Бъдещото ти „Аз” казва: „Иди, учи и се върни” Любопитно

Бъдещото ти „Аз” казва: „Иди, учи и се върни”

Стипендии по 10 000 лева помагат на българи да заминат в чужбина

В Плевенско умряха хиляди пчелни семейства Любопитно

В Плевенско умряха хиляди пчелни семейства

Спад от 90% на популацията от пчели в световен мащаб, това вещае край на човечеството

Мъжът изпада в стрес, когато жената печели 40% от семейния бюджет Любопитно

Мъжът изпада в стрес, когато жената печели 40% от семейния бюджет

Преди тази психологическа граница съпругът не страда, че съпругата изкарва повече от него

Кажи ми цвета на твоето име Любопитно

Кажи ми цвета на твоето име

На всеки звук от азбуката отговаря определен цвят

Синеоките се влюбват за няколко минути, повечето хора биха завили надясно Любопитно

Синеоките се влюбват за няколко минути, повечето хора биха завили надясно

Вижте някои любопитни психологически закономерности

Страхът от страха е по-силен от самия страх Любопитно

Страхът от страха е по-силен от самия страх

Как да се справим сами с паник атаките

Изкуство на простора Любопитно

Изкуство на простора

Всеки може да сподели стих, картина, снимка, афоризъм на ПросториChallenge