Любопитно05 декември 2019

Няколко затвора отварят врати за сбирки на Анонимни Алкохолици

АА-България отбелязва 30 години в 17 града, ще има сбирка за българи с алкохолен проблем и в Лондон

Няколко затвора отварят врати за сбирки на Анонимни Алкохолици
В 4 затвора и 4 затворнически общежития вече се провеждат сбирки на Анонимни Алкохолици, целта е да се помогне на лишените от свобода с алкохолен проблем да осъзнаят естеството на заболяването си, да променят мирогледа си и да се ресоциализарат по-успешно след изтърпяване на наказанията си, за да живеят нормален трезвен живот. Това стана ясно на Втория международен семинар „Програмата „Анонимни Алкохолици“ в условията на затвор, модел на работа, добри практики и предизвикателства“. Семинарът бе организиран от Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието, Анонимни Алкохолици – България и затвора в Стара Загора.
 
Според старши комисар Иван Карушков, директор на затвора в Стара Загора, групите за взаимопомощ на Анонимни Алкохолици, провеждащи сбирки с лишени от свобода вече 5 години, са иновативна  алтернатива при работата с осъдени лица с алкохолна зависимост и допринасят за успешната им ресоциализация. Г-н Карушков връчи на представители на Анонимни Алкохолици благодарствено писмо за усилията, които полагат за излежаващите присъда с алкохолен проблем, 
за да могат те да се справят с алкохолизма по популярната в цел свят 12-стъпкова програма на АА. 12-стъпковата програма на АА е призната и от медиците в цял свят за едно от най-ефективните средства за възстановяване от алкохолизъм. 
В държавната психиатрична болница в Раднево се провеждат сбирки на Анонимни Алкохолици от 2007 г. и медицинският персонал работи успешно в синхрон с вече трезви членове на Анонимни Алкохолици. Това пък съобщи на семинара д-р Иван Добринов, завеждащ 6-о мъжко отделение на психиатричната болница в Раднево, където се лекуват зависими към алкохол, наркотици и други субстанции. „Много от нашите пациенти след изписването продължават да посещават сбирки на АА през годините до пълното си възстановяване в трезвост. 
Болестта алкохолизъм е хронична и прогресираща, възстановяването от нея е дълъг процес, който не може да се случи за краткото време на пребиваване в болнично заведение, нито да се излекува с медикаменти, разказа д-р Добринов. 
Повечето държавни болници правят само детокс при прием на алкохолик в остро състояние. След няколкодневен престой той е изписан и се напива още преди да е стигнал до дома си. Единственото, което работи, са групите за взаимопомощ, уточнява психиатърът. 

Алкохолиците и техните близки трябва да бъдат информирани за тежестта на алкохолната зависимост, за нейната нелечимост и за единствената възможност за влизане в дълготрайна ремисия – доживотна трезвост. Другото важно условие за възстановяване е алкохоликът да иска да спре да пие. Той се нуждае от мотивация, нови житейски парадигми и нагласи към реалността, ново поведение и личностна промяна. Това се случва на сбирките на Анонимни Алкохолици. 
На 5 декември се навършват 30 години от първата сбирка на Анонимни Алкохолици – България. 
Тя се провежда в психиатричната болница на 4-и километър в София. През лятото на 1989 г. доц. Соня Тотева и д-р Тома Томов разказват на своите пациенти за общността на Анонимни Алкохолици в САЩ, където са били на специализация. Пациентите научават, че има начин да останат трезви за дълъг период от време само като променят отношението си към света, обстоятелствата и хората, като осъзнаят сериозността на заболяването и поемат отговорността за своето възстановяване. 

Справка
Днес сбирки на Анонимни Алкохолици се провеждат редовно в 17 български града. До дни ще е факт и първата сбирка за българи с проблеми с алкохола и в Лондон. Добра практика в световната общност на АА е сбирки на родния език на алкохолика да има и в държавите, където има по-голяма диаспора от съответната националност. Идеята е, че споделянето на родния език действа оздравително на психиката и така възстановяването на алкохолика се облекчава. 
„Ние сме мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизъм. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето. Няма такси или вноски за членуване в АА. Ние се издържаме сами чрез собствените си волни дарения.“ Това казват за себе си Анонимните Алкохолици по цял свят. АА не е свързано с каквато и да е секта, религия, политика, организация или институция. Не подкрепя и не се противопоставя на каквито и да е каузи, не участва в обществени спорове. Главната ни цел е да останем трезви и да помогнем на други алкохолици да достигнат до трезвост, казват членовете на АА. 
Общността на АА е основана през 1935 г. в САЩ от един бивш борсов посредник Бил Уилсън и от един лекар в многопрофилната болница в Акрън, Охайо – Робърт Холбурк Смит. Днес в световната общност на АА членуват над 2 000 000 трезви алкохолици от 180 държави. Групите, които правят сбирки са повече от 118 000.

Още по темата:

Дронове ще засадят милиард дървета до 2028 г. Любопитно

Дронове ще засадят милиард дървета до 2028 г.

Технологията работи 10 пъти по-бързо от един работник и е много по-евтина от сегашните методи за залесяване

Миеш си ръцете и пълниш казанчето! Любопитно

Миеш си ръцете и пълниш казанчето!

Добра идея за пестене на вода и място

Прост лек за здраве и щастие Любопитно

Прост лек за здраве и щастие

Не една ябълка, а една прегръдка на ден ще държи лекаря далеч от вас

Поставиха 40 изкуствени гнезда за застрашения царски орел Любопитно

Поставиха 40 изкуствени гнезда за застрашения царски орел

Това е една от най-ефективните мерки за опазване на вида

Вижте в какво ни превръща офисът! Любопитно

Вижте в какво ни превръща офисът!

Футуристична идея показва как изглежда жената след 20 години на бюро зад компютър

Има шанс за промяна и при нарцисистите, ако поискат Любопитно

Има шанс за промяна и при нарцисистите, ако поискат

Съветите на психотерапевта към хора с НЛР, които осъзнават, че са нетърпими

Когато звездите станаха пожарникари Любопитно

Когато звездите станаха пожарникари

Много известни личности апелират за финансови дарения в помощ на бедстваща Австралия

Ще броят китовете от космоса Любопитно

Ще броят китовете от космоса

Проектът струва 1 млн. долара и е в помощ на някои изчезващи видове

Хвърляш вестника и той покълва Любопитно

Хвърляш вестника и той покълва

В Япония изданието The Mainichi Shimbunsha е с милионен тираж от години

Мъжете са по-убедени от жените, че са виртуозни в лъжата Любопитно

Мъжете са по-убедени от жените, че са виртуозни в лъжата

По-лесно лъжците изричат устно неистините и по-трудно в чата

Виена - бал под небето Любопитно

Виена - бал под небето

750 000 души танцуват виенски валс в новогодишната нощ

Нова година в самота? Имате повод за усмивка и благодарност. Любопитно

Нова година в самота? Имате повод за усмивка и благодарност.

Психологът Иля Шабшин съветва как да направите от лимоните лимонада, а не кисела вечер

Дрон на метанол постави рекорд Любопитно

Дрон на метанол постави рекорд

Почти 12 часа във въздуха издържа китайският апарат

Разходката сред природата – лек срещу стреса Любопитно

Разходката сред природата – лек срещу стреса

Мозъците буквално се проветряват и почват да работят на по-бързи обороти

Карайте ски, пазят от деменция! Любопитно

Карайте ски, пазят от деменция!

Ски бягането намялава риска от тревожност и депресия

Fjällräven прави прекарването сред природата по-достъпно Любопитно

Fjällräven прави прекарването сред природата по-достъпно

Шведският експерт в аутдоор оборудването предоставя палатки и раници за безплатен тест!