Подкрепете ни!
ЛюбопитноЙоана Стефанова / 29 февруари 2020

Осинови си кошер и помогни на пчелите

Българска компания предлага платформа за всеки, който желае да помогне (и да яде истински мед)

Осинови си кошер и помогни на пчелите
Съществуването ни зависи от тези малки неуморими работници, които поддържат баланса в много екосистеми. И тъй като основната причина те да бъдат в опасност сме ние, трябва да сме запознати с проблема и да поемем отговорност за неговото решение. Българска стартъп компания Pollenity предлага оригинална, иновативна и лесно достъпна платформа за всеки, който желае да допринесе за опазването на пчелите. Нека станем част от спасителната акция за бъдещето на пчелите!

За да произведе едва 454 грама мед, една пчела трябва да обиколи 2 милиона цветя! За тези от нас, които обичат да пият чая или кафето си с лъжица мед, това се равнява на 9 чаши. Представете си само за какъв натоварен работен график става въпрос. Но основният принос на пчелите за нашето оцеляване далеч не е да произвежда сладостната смес, на която всички се радваме. Чрез опрашването на растенията, по които кацат, пчелите се грижат не само за биоразнообразието на планетата, но и за произвеждането както на храна за хората, така и на фураж за животните. Резултатите от международни проучвания, проведени през 2016 година, показват, че годишното производство на реколта, която зависи от опрашване, възлиза на стойност между 235 и 577 милиарда долара.

От пчелите зависи около 30% от храната ни, но за да добиете по-ясна представа какво значение имат тези цифри, нека ви изброим само някои култури, които биха изчезнали. Сред тях са портокалите, ябълките, кафето, царевицата. Тяхната липса няма да се отрази само върху вкусовите навици на хората, но и върху цяла една индустрия, работни места и заетост на населението. Освен това тези неуморими работници поддържат сложни връзки в екосистемите. Именно благодарение на техния труд различни видове цветя и дървета се размножават. По този начин те осигуряват храна и убежище за малки и големи животни. Щетите, които целият свят ще понесе от евентуална криза в броя на пчелите, са в огромни и плашещи размери. А такава криза ни дебне от ъгъла.Рисковете за пчелите
Разбира се, причината популациите на пчелите да намаляват е човешката дейност в цялата си бляскавост и пищни размери. Като едни креативни и интелигентни същества, ние сме изобретили най-разнообразни начини, по които да вредим на тези малки насекоми. Един от основните рискови фактори за тях е безконтролното и прекомерно унищожаване на териториите, които те населяват. Ограничените територии водят не само до спад в бройката на пчелите, но и в намаляване на генетичното разнообразие на вида. Това води до тяхната неспособност да се приспособяват към настъпващите промени и новите условия, породени от глобалното затопляне.

Къщичката на пчелите
Пчелният кошер е истинско чудо на природата, което сякаш съчетава в себе си прецизни чертежи от архитектурата, сложни инженерни изчисления и скици на модерен вътрешен дизайн. Това е едно от най-сложно устроените гнезда в цялото животинско царство. Както ние самите живеем в своите уютни домове с различните членове на семейството ни, така и пчелите сформират колонии със силно развити вътрешни връзки, задължения и отговорности. Пчелата майка е центърът на кошера и на цялата колония. Тя е тази, която всички обгрижват и която отговаря за поддържането на популацията на пчелния кошер. Тя винаги е заобиколена от пчели работнички, които я хранят и почистват покоите й. Разбираемо е защо тя не се занимава с нищо друго – през пролетта тя снася по 1500 яйца за денонощие. Пчелите работнички имат множество различни дейности. Някои от тях се грижат за домашния уют като непрекъснато почистват малките шестоъгълни кутийки на пчелната пита, грижат се за бебетата на своята царица и отговарят за разширението на фамилния имот. Други пък са натоварени с тежката задача да изкарват прехраната на семейството и затова ежедневно бръмчат на близки и далечни разстояния, събирайки прашец от милиони цветчета. Всяка пчела е важна част от здравето на кошера.

Осинови си кошер!
Представяме ви българска технологична компания - Pollenity, която дава решение на проблема. Сами разбрахте колко сложно е устройството на един кошер и колко навързани са отношенията между пчелите. За да си добър пчелар, трябва да отделяш изключително много време и труд, за да си наясно с всичко, което се случва с кошера ти и неговите обитатели. За съжаление, българските пчелари често работят на загуба и с всяка година броят им намалява. Според проучвания на Европейската комисия до 2022 година те ще намалеят с повече от 30%.

Един среден кошер съдържа около 60 000 пчели, които опрашват милиони цветя всеки ден. Представете си каква загуба ще е това за нас, за биоразнообразието на България и за земеделския сектор. Вместо да се отчайвате, вие можете да участвате в разрешаването на проблема и дори да получите вкусен истински мед като награда.Много е лесно – осиновявате си кошер и десетки хиляди неуморими пчелички
. Срещу месечно заплащане вие не само давате шанс на един пчелар да се грижи за своите жужащи насекоми по устойчив и високотехнологичен начин, но и в замяна получавате бурканчета с мед, които вашите пчели са приготвили специално за вас! В днешно време често можем да попаднем на мед с неизвестен произход и съмнително качество. Но когато си осиновите кошер, вие ще сте сигурни, че получавате истински мед, произведен от здрави и работливи пчели. А като допълнителна награда е фактът, че помагате на един пчелар да сбъдва мечтите си и да се грижи за своите любимци. По този начин вие ще станете част от промяната и спасението на тези неуморими малки работници и ще допринесете за биоразнообразието на България.

Pollenity – бъдещето на пчелите
Освен програмата Осинови кошер, Pollenity изработва устройства, чрез които да следи жизнените показатели на пчелния кошер и неговите обитатели. Чрез сензорите на тяхната технология Beebot пчеларите успяват да получат сведения за състоянието на своите домашни любимци в реално време. Когато се следят температурата и влажността на кошера, при най-малкото изменение се вземат адекватни мерки, които заздравяват популацията на пчелното семейство. Нещо повече – тяхното вътрекошерно устройство записва жуженето на пчелите и създава речник, чрез който пчеларите да разбират на какво отговарят различните честоти или комбинации от звуци.

Устройствата на Pollenity са изцяло разработени в България, а вече са достигнали пчелари на 5 различни континента. Доказателство за качеството на тяхното устройство е историята на техен клиент от Австралия. Благодарение на данните от Beebot, пчеларят разбира, че пчелите му са в дистрес. Действието се развива през зимата, когато не трябва да се отварят кошерите, заради разликите в температурите и риска за пчелите. Въпреки това той се доверява на екипа на Pollenity и по този начин открива, че кошерът му е заразен с рядката болест Американски гнилец. Именно благодарение на високотехнологичните услуги на компанията, заразата е била открита и отстранена.

За 2 месеца компанията има над 150 осиновени кошери. Тяхната мисия за спасяването на пчелите продължава с пълни сили. Пред тях стоят още много иновативни проекти.
Ако искате да разберете още за техните пчели и кошери, посетете сайта им https://istinskimed.bg/Още по темата:

2034: Роман за следващата световна война Любопитно

2034: Роман за следващата световна война

Адмирал Ставридис и Елиът Акерман със зловещ сценарий за глобален военен конфликт

Ерик Клептън ще отменя концерти там, където изискват документ за ваксинация Любопитно

Ерик Клептън ще отменя концерти там, където изискват документ за ваксинация

76-годишният музикант се оплака преди време от неблагоприятните ефекти на ваксината

TikTok – от обвинения в шпионаж до главен спонсор на Евро 2020 Любопитно

TikTok – от обвинения в шпионаж до главен спонсор на Евро 2020

Китайската платформа за споделяне на видеа е сред най-използваните социални мрежи. Трябва ли да се притесняваме?

За мечките и хората Любопитно

За мечките и хората

Само полярната мечка е свръхагресивна, другите атакуват в защита

Милиони потребители с бан от Фейсбук се чудят защо са наказани Любопитно

Милиони потребители с бан от Фейсбук се чудят защо са наказани

Експерт: Не забравяйте, че все пак първата преценка за нарушение е на изкуствения интелект

Китай е родината на сладкия лед Любопитно

Китай е родината на сладкия лед

Интересни факти за най-любимото лакомство на лятото

Безплатни книжки за оцветяване за възрастни Любопитно

Безплатни книжки за оцветяване за възрастни

Можете за изтеглите картинки от над 100 музея, библиотеки и емблематични колекции

Можете ли да познаете вашия човек само с докосване? Любопитно

Можете ли да познаете вашия човек само с докосване?

Жените са по силни в тази игра със завързани очи

Три прехода във Витоша с Fjällräven Любопитно

Три прехода във Витоша с Fjällräven

Първите адаптирани и лесни за разчитане карти на Витоша са тук!

Да засадиш 16 000 дръвчета върху „Песъчинка” Любопитно

Да засадиш 16 000 дръвчета върху „Песъчинка"

Брендън Гримшоу купува остров за 8000 британски лири и го превръща в земен рай

Клиф Йънг: 61-годишният фермер, който спечели най-тежкия маратон в света Любопитно

Клиф Йънг: 61-годишният фермер, който спечели най-тежкия маратон в света

Не знаел, че нощем бегачите могат да спрат и да поспят

Цвете с мирис на труп привлече тълпи във Варшава Любопитно

Цвете с мирис на труп привлече тълпи във Варшава

Ботаническите градини по света помагат за запазването на този гигант

Младоженка дари бъбрек на бившата съпруга на мъжа си Любопитно

Младоженка дари бъбрек на бившата съпруга на мъжа си

Трансплантацията мина успешно във Флорида преди месец

Какви дрехи да носим при трекинг в топло време? Любопитно

Какви дрехи да носим при трекинг в топло време?

Експертите на Fjällräven обясняват кои материи са благоприятни при по-високи температури

Омъжена сте за милиардер, но искате да се разведете? Любопитно

Омъжена сте за милиардер, но искате да се разведете?

Ето няколко начина, по които да похарчите парите си

Nike приема обратно носени маратонки, дава им втори живот Любопитно

Nike приема обратно носени маратонки, дава им втори живот

Спортният гигант стартира проекта с мисъл за околната среда