Подкрепете ни!
ЛюбопитноЙоана Стефанова / 29 февруари 2020

Осинови си кошер и помогни на пчелите

Българска компания предлага платформа за всеки, който желае да помогне (и да яде истински мед)

Осинови си кошер и помогни на пчелите
Съществуването ни зависи от тези малки неуморими работници, които поддържат баланса в много екосистеми. И тъй като основната причина те да бъдат в опасност сме ние, трябва да сме запознати с проблема и да поемем отговорност за неговото решение. Българска стартъп компания Pollenity предлага оригинална, иновативна и лесно достъпна платформа за всеки, който желае да допринесе за опазването на пчелите. Нека станем част от спасителната акция за бъдещето на пчелите!

За да произведе едва 454 грама мед, една пчела трябва да обиколи 2 милиона цветя! За тези от нас, които обичат да пият чая или кафето си с лъжица мед, това се равнява на 9 чаши. Представете си само за какъв натоварен работен график става въпрос. Но основният принос на пчелите за нашето оцеляване далеч не е да произвежда сладостната смес, на която всички се радваме. Чрез опрашването на растенията, по които кацат, пчелите се грижат не само за биоразнообразието на планетата, но и за произвеждането както на храна за хората, така и на фураж за животните. Резултатите от международни проучвания, проведени през 2016 година, показват, че годишното производство на реколта, която зависи от опрашване, възлиза на стойност между 235 и 577 милиарда долара.

От пчелите зависи около 30% от храната ни, но за да добиете по-ясна представа какво значение имат тези цифри, нека ви изброим само някои култури, които биха изчезнали. Сред тях са портокалите, ябълките, кафето, царевицата. Тяхната липса няма да се отрази само върху вкусовите навици на хората, но и върху цяла една индустрия, работни места и заетост на населението. Освен това тези неуморими работници поддържат сложни връзки в екосистемите. Именно благодарение на техния труд различни видове цветя и дървета се размножават. По този начин те осигуряват храна и убежище за малки и големи животни. Щетите, които целият свят ще понесе от евентуална криза в броя на пчелите, са в огромни и плашещи размери. А такава криза ни дебне от ъгъла.Рисковете за пчелите
Разбира се, причината популациите на пчелите да намаляват е човешката дейност в цялата си бляскавост и пищни размери. Като едни креативни и интелигентни същества, ние сме изобретили най-разнообразни начини, по които да вредим на тези малки насекоми. Един от основните рискови фактори за тях е безконтролното и прекомерно унищожаване на териториите, които те населяват. Ограничените територии водят не само до спад в бройката на пчелите, но и в намаляване на генетичното разнообразие на вида. Това води до тяхната неспособност да се приспособяват към настъпващите промени и новите условия, породени от глобалното затопляне.

Къщичката на пчелите
Пчелният кошер е истинско чудо на природата, което сякаш съчетава в себе си прецизни чертежи от архитектурата, сложни инженерни изчисления и скици на модерен вътрешен дизайн. Това е едно от най-сложно устроените гнезда в цялото животинско царство. Както ние самите живеем в своите уютни домове с различните членове на семейството ни, така и пчелите сформират колонии със силно развити вътрешни връзки, задължения и отговорности. Пчелата майка е центърът на кошера и на цялата колония. Тя е тази, която всички обгрижват и която отговаря за поддържането на популацията на пчелния кошер. Тя винаги е заобиколена от пчели работнички, които я хранят и почистват покоите й. Разбираемо е защо тя не се занимава с нищо друго – през пролетта тя снася по 1500 яйца за денонощие. Пчелите работнички имат множество различни дейности. Някои от тях се грижат за домашния уют като непрекъснато почистват малките шестоъгълни кутийки на пчелната пита, грижат се за бебетата на своята царица и отговарят за разширението на фамилния имот. Други пък са натоварени с тежката задача да изкарват прехраната на семейството и затова ежедневно бръмчат на близки и далечни разстояния, събирайки прашец от милиони цветчета. Всяка пчела е важна част от здравето на кошера.

Осинови си кошер!
Представяме ви българска технологична компания - Pollenity, която дава решение на проблема. Сами разбрахте колко сложно е устройството на един кошер и колко навързани са отношенията между пчелите. За да си добър пчелар, трябва да отделяш изключително много време и труд, за да си наясно с всичко, което се случва с кошера ти и неговите обитатели. За съжаление, българските пчелари често работят на загуба и с всяка година броят им намалява. Според проучвания на Европейската комисия до 2022 година те ще намалеят с повече от 30%.

Един среден кошер съдържа около 60 000 пчели, които опрашват милиони цветя всеки ден. Представете си каква загуба ще е това за нас, за биоразнообразието на България и за земеделския сектор. Вместо да се отчайвате, вие можете да участвате в разрешаването на проблема и дори да получите вкусен истински мед като награда.Много е лесно – осиновявате си кошер и десетки хиляди неуморими пчелички
. Срещу месечно заплащане вие не само давате шанс на един пчелар да се грижи за своите жужащи насекоми по устойчив и високотехнологичен начин, но и в замяна получавате бурканчета с мед, които вашите пчели са приготвили специално за вас! В днешно време често можем да попаднем на мед с неизвестен произход и съмнително качество. Но когато си осиновите кошер, вие ще сте сигурни, че получавате истински мед, произведен от здрави и работливи пчели. А като допълнителна награда е фактът, че помагате на един пчелар да сбъдва мечтите си и да се грижи за своите любимци. По този начин вие ще станете част от промяната и спасението на тези неуморими малки работници и ще допринесете за биоразнообразието на България.

Pollenity – бъдещето на пчелите
Освен програмата Осинови кошер, Pollenity изработва устройства, чрез които да следи жизнените показатели на пчелния кошер и неговите обитатели. Чрез сензорите на тяхната технология Beebot пчеларите успяват да получат сведения за състоянието на своите домашни любимци в реално време. Когато се следят температурата и влажността на кошера, при най-малкото изменение се вземат адекватни мерки, които заздравяват популацията на пчелното семейство. Нещо повече – тяхното вътрекошерно устройство записва жуженето на пчелите и създава речник, чрез който пчеларите да разбират на какво отговарят различните честоти или комбинации от звуци.

Устройствата на Pollenity са изцяло разработени в България, а вече са достигнали пчелари на 5 различни континента. Доказателство за качеството на тяхното устройство е историята на техен клиент от Австралия. Благодарение на данните от Beebot, пчеларят разбира, че пчелите му са в дистрес. Действието се развива през зимата, когато не трябва да се отварят кошерите, заради разликите в температурите и риска за пчелите. Въпреки това той се доверява на екипа на Pollenity и по този начин открива, че кошерът му е заразен с рядката болест Американски гнилец. Именно благодарение на високотехнологичните услуги на компанията, заразата е била открита и отстранена.

За 2 месеца компанията има над 150 осиновени кошери. Тяхната мисия за спасяването на пчелите продължава с пълни сили. Пред тях стоят още много иновативни проекти.
Ако искате да разберете още за техните пчели и кошери, посетете сайта им https://istinskimed.bg/Още по темата:

Знаете ли какво е петрикор? Любопитно

Знаете ли какво е петрикор?

21 странни факта, които ще ви накарат да се усмихнете или замислите

Да се събудиш с метеорит на възглавницата Любопитно

Да се събудиш с метеорит на възглавницата

Учените казват, че не е единствен случай

Актьорско майсторство: 12 дни в Международната космическа станция Любопитно

Актьорско майсторство: 12 дни в Международната космическа станция

Руски екипаж се завръща на Земята след заснемането на първия филм в околоземна орбита

Супермен се влюбва в мъж Любопитно

Супермен се влюбва в мъж

Австралийска журналистка написа стих: Нека спорим за бисексуалния герой от комиксите, докато светът гори

Обичаш да тичаш сама в парка вечер? Вече не е страшно. Любопитно

Обичаш да тичаш сама в парка вечер? Вече не е страшно.

BT Group разработи услуга за GPS проследяване за жени, които искат безопасност

Какво означава да бъдеш емоционално интелигентен? Любопитно

Какво означава да бъдеш емоционално интелигентен?

Хората с ниско EQ се борят с емоциите си и избухват без причина

Падението на Facebook Любопитно

Падението на Facebook

Платформата е счупена и нито човек, нито машина могат да я поправят

Защо този сезон да заложим на различните вълнени пуловери? Любопитно

Защо този сезон да заложим на различните вълнени пуловери?

Шведската Fjällräven доказва, че вълната може да бъде издръжлива и функционална

Преспанският митрополит: неваксинираните няма да влязат в Царството небесно Любопитно

Преспанският митрополит: неваксинираните няма да влязат в Царството небесно

Главата на Преспанско-Пелагонийската епархия приравни отказващите ваксина със самоубийци

Гренландия се топи Любопитно

Гренландия се топи

През последното десетилетие леденият остров е загубил повече лед, отколкото през миналия век

Забраните на Facebook не важат за 5,8 млн. VIP потребители Любопитно

Забраните на Facebook не важат за 5,8 млн. VIP потребители

Wall Street Journal откри тайна програма за богоизбрани, които могат да си правят каквото искат без бан

Eвропейският парламент с резолюция в подкрепа правата на ЛГБТИК общността Любопитно

Eвропейският парламент с резолюция в подкрепа правата на ЛГБТИК общността

Резолюцията прескача всички граници и призовава всички държави от ЕС да приемат възрастните, посочени в акта за раждане на дете, като законни родители

Да прочетеш човек вместо книга Любопитно

Да прочетеш човек вместо книга

Проектът „Човешката библиотека" кара хората в 84 страни да се почувстват братя

Акумулатор без кобалт изборетиха в Китай Любопитно

Акумулатор без кобалт изборетиха в Китай

Запасите в света от „синьото злато" са едва 7,1 млн. тона

Шефовете отказват работни срещи, бизнес обяди и командировки с колежки Любопитно

Шефовете отказват работни срещи, бизнес обяди и командировки с колежки

60% от мениджърите в САЩ заявяват, че се страхуват да останат насаме с подчинена

Прогресивен пир по време на чума Любопитно

Прогресивен пир по време на чума

Как се роди шегата с щама „Обама“