Подкрепете ни!
Любопитно12 март 2020

Първата британска лекарка 50 години се представя за мъж

Изключителният хирург под прикритие прави първото успешно цезарово сечение в Африка

Първата британска лекарка 50 години се представя за мъж
Самоличността на първата жена-лекар във Великобритания е разкрита почти 150 години след нейната смърт. Маргарет Ан Бъкли се облича като мъж повече от 50 години и проявява чудеса от мъжка храброст като боеца и хирурга Джеймс Бари. Тя умира през 1865 г., а тайната й бива разкрита много много по-късно.

В началото на XIX век единствената надежда на Маргарет да влезе в медицинско училище е да се дегизира като мъж. Тя е приета в Единбургския университет и влиза в историята като първата жена във Великобритания, която завършва медицина през 1812 година. Само че тогава никой не знае за това.

Всички са възхитени от младия д-р Джеймс Бари. Сред многобройните постижения на д-р Бари в медицината е, че той е първият британски хирург, извършил успешно цезарово сечение, спасявайки живота на майката и бебето.

Самоличността на гениалния лекар остава загадка до наши дни, мълвата й приписва роднинска връзка с известния ирландски художник Джеймс Бари.

Пенсионираният уролог д-р Майкъл дю Приз най-накрая съобщава шокиращата новина през 2008 след дълги години проучвания и изследвания, пише тогава New Scientist. Той посвещава живота си на тази загадка и събира огромна колекция от писма, сметки и правни документи, намирайки в тях убедителни доказателства за самоличността на д-р Бари и нова информация, която му помага да възстанови голяма част от ранния живот на лекаря.

Д-р Бари започва живота си в Ирландия като Маргарет Ан Бъкли, дъщеря на Йеремия, бакалин в Корк, и Мери-Ан, сестра на Джеймс Бари, професор по живопис в Лондонската кралска академия. 

През 1803 г. бащата на Маргарет е хвърлен в затвора заради дългове, оставяйки жена си и дъщеря си бедни като църковни мишки. Те се обръщат към техния известен роднина художника Бари, надявайки се той да помогне на Маргарет да завърши образованието си, за да може да получи престижно образование и добър старт в живота. 

Майката на Маргарет и някои от влиятелните и либерално настроени приятели на чичо й я подучват да смени пола си визуално и документално, за да може да постъпи в медицинско училище. Като му дойде времето. 

Художникът Бари умира внезапно през февруари 1806 г., но част от парите му се озовават във попечителския фонд за Маргарет и след няколко месеца тя и майка й се преселват в Лондон.

През следващите три години Маргарет учи като частна ученичка. Историята мълчи кога планът за образованието на Маргарет се превръща във велика за времето си конспирация, която да я направи лекар. Един от маститите приятели на чичо й – известният венецуелски революционер Франсиско де Миранда, обещава да уреди да я изпратят на работа във Венецуела, след като страната се освободи от испанците.

Изчезването на Маргарет Бъкли и появата на младия студент по медицина, наречен Джеймс Бари, било изключително внимателно организирано. За да бъде защитена тайната на Маргарет, тя е принудена да се откъсне от почти всякакво общуване с близките си, приятелите и семейството. 

Оттук насетне Маргарет винаги ще носи гащеризон, ще лъже за възрастта си, за да избегне въпроси за гладката си брадичка и високия глас. Бари завършва през 1812 г. и след шест месеца като стажант в болницата „Сейнт Томас“ в Лондон, влиза в редовете на армията – странен избор за момиче, което се опитва да прикрие истинската си същност. Всъщност тя няма друг избор, защото генерал Миранда междувременно е арестуван и хвърлен в испански затвор. Така че обещаната операция „Венецуела“ се проваля. 

През 1813 г. д-р Бари заема позиция като болничен помощник в британската армия в Челси, след което е преместен в Кралската военна болница в Плимут. Там е повишен в помощник хирург. Някои историци твърдят за този епизод от живота на виртуозната лекарка, че е възможно да е превързвала участниците в битката при Ватерло. 

Д-р Бари лекува в Индия. После - в Южна Африка. Пристигайки в Кейптаун между 1815-1817 г., в рамките на седмици е повишен в медицински инспектор за колонията. Тук се случва и първото успешно цезарово сечение. Д-р Бари организира и подобряване на водните системи в региона. 

До 1828 г. той е командирован в Мавриций, заема различни постове в Тринидад-Тобаго и остров Света Елена. Международната му кариера е изкована и на места като Малта, Корфу, Крим, Канада през 1831 г.

Джеймс Бари бил известен с избухливия си нрав и резки маниери и неведнъж участвал в дуели. Също така го обвинявали в хомосексуални връзки с лорда-управител на южноафрикански колонии Чарлз Съмърсет. Впрочем, предполагаемите любовници успели да получат официално опровержение на клеветническите твърдения.

Където и да е служил Бари, по негово предложение са направени подобрения в санитарните условия и хранителния режим както на обикновените войници, така и на пациентите и местното население. 
Умира от дизентерия през юли 1865.
Стотици слонове умират мистериозно в Ботсвана Любопитно

Стотици слонове умират мистериозно в Ботсвана

Очевидци твърдят, че някои се разхождали в кръг, което е индикация за неврологично увреждане

Как да си върнем продуктивността от преди пандемията Любопитно

Как да си върнем продуктивността от преди пандемията

При режим „от вкъщи“ трябва да се преразгледат приоритетите и да се търси баланс между лично и служебно

Раница - изкуство: новата Kånken Art от Fjällräven Любопитно

Раница - изкуство: новата Kånken Art от Fjällräven

Лимитирана серия Kånken, с дизайн на художничката Моа Хофф, подпомага природата чрез инициативата на Fjällräven – Arctic Fox

На тази спирка никога няма да дойде автобус Любопитно

На тази спирка никога няма да дойде автобус

Въпреки това спирките-фантоми спасяват хора в Германия

Магическа картинка, която ще ви очарова Любопитно

Магическа картинка, която ще ви очарова

Просто трябва да спазите точните инструкции, за да „излъжете" окото

Стартираха продажбите на кучето-робот Спот Любопитно

Стартираха продажбите на кучето-робот Спот

Може да не е красавец, но пък прави невероятни неща

Богатите във Флоренция са с едни и същи фамилии през XV век и днес Любопитно

Богатите във Флоренция са с едни и същи фамилии през XV век и днес

25 поколения са минали, но големите данъкоплатци са си все тези

Пандемията сплотила американците, сочи анкета Любопитно

Пандемията сплотила американците, сочи анкета

Според анкетираните най-много невярна информация има в социалните медии

Бабите да не пускат своеволно снимки на внуците във фейсбук Любопитно

Бабите да не пускат своеволно снимки на внуците във фейсбук

50 евро на ден е глобата за нарушаване на регламента за личните данни на малолетен в Нидерландия

Откриха трудове на Нютон на латински в Корсика Любопитно

Откриха трудове на Нютон на латински в Корсика

За 3,7 млн. долара е продадено подобно издание през 2016 г.

Екипът на Google Chrome премахва понятието „черен списък“ Любопитно

Екипът на Google Chrome премахва понятието „черен списък“

Целта е да изчезнат дори фините прояви на расизъм в терминологията

Вглеждането в другия за повече от миг предизвиква цял куп мозъчни процеси Любопитно

Вглеждането в другия за повече от миг предизвиква цял куп мозъчни процеси

Италианците са майстори на безсрамния прям поглед, в Лондон взирането в лицето на другия не е на почит.

Какво виждате първо на картинката Любопитно

Какво виждате първо на картинката

Тест за умението ви да общувате

Около 20% от българите смятат, че короновирусът е шумотевица Любопитно

Около 20% от българите смятат, че короновирусът е шумотевица

60% казват, че е опасен, но не повече от силен грип

Гагарин в руски асансьор Любопитно

Гагарин в руски асансьор

Предприятие на Роскосмос ще произвежда по 50 асансьора на месец с гласа на първия космонавт

Село Кандован - кошери в скалите Любопитно

Село Кандован - кошери в скалите

Къщите му са построени в пещери, които са се образували от сгъстена вулканична пепел