Любопитно12 март 2020

Първата британска лекарка 50 години се представя за мъж

Изключителният хирург под прикритие прави първото успешно цезарово сечение в Африка

Първата британска лекарка 50 години се представя за мъж
Самоличността на първата жена-лекар във Великобритания е разкрита почти 150 години след нейната смърт. Маргарет Ан Бъкли се облича като мъж повече от 50 години и проявява чудеса от мъжка храброст като боеца и хирурга Джеймс Бари. Тя умира през 1865 г., а тайната й бива разкрита много много по-късно.

В началото на XIX век единствената надежда на Маргарет да влезе в медицинско училище е да се дегизира като мъж. Тя е приета в Единбургския университет и влиза в историята като първата жена във Великобритания, която завършва медицина през 1812 година. Само че тогава никой не знае за това.

Всички са възхитени от младия д-р Джеймс Бари. Сред многобройните постижения на д-р Бари в медицината е, че той е първият британски хирург, извършил успешно цезарово сечение, спасявайки живота на майката и бебето.

Самоличността на гениалния лекар остава загадка до наши дни, мълвата й приписва роднинска връзка с известния ирландски художник Джеймс Бари.

Пенсионираният уролог д-р Майкъл дю Приз най-накрая съобщава шокиращата новина през 2008 след дълги години проучвания и изследвания, пише тогава New Scientist. Той посвещава живота си на тази загадка и събира огромна колекция от писма, сметки и правни документи, намирайки в тях убедителни доказателства за самоличността на д-р Бари и нова информация, която му помага да възстанови голяма част от ранния живот на лекаря.

Д-р Бари започва живота си в Ирландия като Маргарет Ан Бъкли, дъщеря на Йеремия, бакалин в Корк, и Мери-Ан, сестра на Джеймс Бари, професор по живопис в Лондонската кралска академия. 

През 1803 г. бащата на Маргарет е хвърлен в затвора заради дългове, оставяйки жена си и дъщеря си бедни като църковни мишки. Те се обръщат към техния известен роднина художника Бари, надявайки се той да помогне на Маргарет да завърши образованието си, за да може да получи престижно образование и добър старт в живота. 

Майката на Маргарет и някои от влиятелните и либерално настроени приятели на чичо й я подучват да смени пола си визуално и документално, за да може да постъпи в медицинско училище. Като му дойде времето. 

Художникът Бари умира внезапно през февруари 1806 г., но част от парите му се озовават във попечителския фонд за Маргарет и след няколко месеца тя и майка й се преселват в Лондон.

През следващите три години Маргарет учи като частна ученичка. Историята мълчи кога планът за образованието на Маргарет се превръща във велика за времето си конспирация, която да я направи лекар. Един от маститите приятели на чичо й – известният венецуелски революционер Франсиско де Миранда, обещава да уреди да я изпратят на работа във Венецуела, след като страната се освободи от испанците.

Изчезването на Маргарет Бъкли и появата на младия студент по медицина, наречен Джеймс Бари, било изключително внимателно организирано. За да бъде защитена тайната на Маргарет, тя е принудена да се откъсне от почти всякакво общуване с близките си, приятелите и семейството. 

Оттук насетне Маргарет винаги ще носи гащеризон, ще лъже за възрастта си, за да избегне въпроси за гладката си брадичка и високия глас. Бари завършва през 1812 г. и след шест месеца като стажант в болницата „Сейнт Томас“ в Лондон, влиза в редовете на армията – странен избор за момиче, което се опитва да прикрие истинската си същност. Всъщност тя няма друг избор, защото генерал Миранда междувременно е арестуван и хвърлен в испански затвор. Така че обещаната операция „Венецуела“ се проваля. 

През 1813 г. д-р Бари заема позиция като болничен помощник в британската армия в Челси, след което е преместен в Кралската военна болница в Плимут. Там е повишен в помощник хирург. Някои историци твърдят за този епизод от живота на виртуозната лекарка, че е възможно да е превързвала участниците в битката при Ватерло. 

Д-р Бари лекува в Индия. После - в Южна Африка. Пристигайки в Кейптаун между 1815-1817 г., в рамките на седмици е повишен в медицински инспектор за колонията. Тук се случва и първото успешно цезарово сечение. Д-р Бари организира и подобряване на водните системи в региона. 

До 1828 г. той е командирован в Мавриций, заема различни постове в Тринидад-Тобаго и остров Света Елена. Международната му кариера е изкована и на места като Малта, Корфу, Крим, Канада през 1831 г.

Джеймс Бари бил известен с избухливия си нрав и резки маниери и неведнъж участвал в дуели. Също така го обвинявали в хомосексуални връзки с лорда-управител на южноафрикански колонии Чарлз Съмърсет. Впрочем, предполагаемите любовници успели да получат официално опровержение на клеветническите твърдения.

Където и да е служил Бари, по негово предложение са направени подобрения в санитарните условия и хранителния режим както на обикновените войници, така и на пациентите и местното население. 
Умира от дизентерия през юли 1865.
Да възстановиш сам опустошена джунгла Любопитно

Да възстановиш сам опустошена джунгла

Еквадорецът Омар Тело: „Трябва да садим горите, които сме опустошили. И да върнем обратно онова, което сме взели от света"

Работа във виртуални екипи – възможност по време на криза Любопитно

Работа във виртуални екипи – възможност по време на криза

Как да организираме работата си дистанционно и какви приложения да използваме - съвети от експерта

Шибам - „Пустинният Манхатън” Любопитно

Шибам - „Пустинният Манхатън”

Небостъргачи от кирпич се издигат в пустинята

Диви животни се скитат из опустелите заради COVID-19 градове Любопитно

Диви животни се скитат из опустелите заради COVID-19 градове

Животните се възползват от липсата на трафик и се наслаждават на спокойната градска атмосфера

Жива легенда от „Пух“ посвети песен на загиналите в Бергамо Любопитно

Жива легенда от „Пух“ посвети песен на загиналите в Бергамо

Приходите от свалянето на парчето от интернет отиват за болницата „Папа Джовани XXIII“

Как да познаете, че ви лъжат Любопитно

Как да познаете, че ви лъжат

Детективските техники могат да ви помогнат днес

Защо е толкова трудно да спреш да пипаш лицето си? Любопитно

Защо е толкова трудно да спреш да пипаш лицето си?

Какво да правим когато ни сърби и можем ли да се лишим от рефлексивното удоволствие

Коронавирусът мутирал заради изпусната бактерия убиец Любопитно

Коронавирусът мутирал заради изпусната бактерия убиец

Руски скандален учен: Вода със сода помага в лечението на СОVID-19

Матерхорн оживя Любопитно

Матерхорн оживя

Светлинно шоу на върха изпрати послания за надежда

Слушайте в реално време музика и новини от целия свят Любопитно

Слушайте в реално време музика и новини от целия свят

Radio Garden ви дава достъп до хиляди радиостанции с чудесно качество

Виртуална обиколка на Виена по време на пандемия Любопитно

Виртуална обиколка на Виена по време на пандемия

Слушайте великолепните архиви на Щатсопера и разгледайте музеите от вкъщи

Ученик на 17 г. прави един от мощните сайтове за коронавируса Любопитно

Ученик на 17 г. прави един от мощните сайтове за коронавируса

Ави Шифман е самоук програмист, има милиони посетители

Домашно приготвена музика от Нийл Йънг Любопитно

Домашно приготвена музика от Нийл Йънг

В канала на Youtube TogetherAtHome любимците ви пеят по време на карантина

С ThinkBook ще работите приятно и ефективно от вкъщи Любопитно

С ThinkBook ще работите приятно и ефективно от вкъщи

Как трансформацията на работното място съвпадна с еволюцията на лаптопа

Геймъри се включват в борбата срещу коронавируса Любопитно

Геймъри се включват в борбата срещу коронавируса

От домовете си помагат на изследване като си включат компютъра

И нека в небето да полетят Любопитно

И нека в небето да полетят

Седмо бебе лешояд се роди в Спасителния център Зелени Балкани