Подкрепете ни!




Любопитно19 май 2020

Затвор за делфини и тюлени в Бургас?

Готвят се изтезания за морските бозайници, алармират от „Последната клетка"

изображение: iStock
изображение: iStock


На сайта си община Бургас съобщава, че във връзка с изискванията на Закона за опазване на околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействие върху околната среда, обявява инвестиционно предложение:
Изменение на Подробен устройствен план - План за регулация и застрояване /ПУП - ПРЗ/ за УПИ II, кв.1 по плана на Зона Изток - Парк "Езеро",  гр. Бургас, представляващ ПИ 07079.622.137 по КК на гр. Бургас и изграждане на Крайморски комплекс - семеен парк за развлечение със зона за водни атракции с делфинариум, център за обитаване на животински видове и ботаническа градина".

Съобщението е от 12 февруари тази година. С протокол от 29 април 2020 РИОСВ-Бургас дава обществен достъп до постъпилото уведомление за инвестиционно предложение.

Фондация „Последната клетка“, чиято благородна цел от години е да намали страданието, което се причинява от хора на животни, излезе със становище по случая, изпратено до Министъра на околната среда и водите, Община Бургас и РИОС - Бургас. В него се казва:
В природата, морските бозайници обитават територия от стотици километри, плуват по стотици километри на ден и се гмуркат до 300 метра дълбочина. Най-големият басейн в делфинариум на света е голям колкото приблизително 0,0001% от най-малкия естествен хабитат на делфини в природата. Китоподобните са интелигентни и социални животни, живеещи в групи, в които са силно зависими един от друг и всеки има важна роля. Отношенията им са комплексни и при делфините всеки избира дали да остане със семейството си цял живот или да си тръгне, след като порасне. В плен, те нямат тази възможност, и рутинно са отделени от близките си и принудени да живеят заедно с непознати. Затварянето в тясно пространство е източник на постоянен стрес и често причинява напрежение и агресия между животните. Често се стига до ситуации, в които дадени индивиди биват постоянно тормозени от други, без възможността да избягат, както биха направили в природата. Силният стрес води до стереотипното поведение, често срещано сред китоподобните в плен, което понякога ескалира в самонараняване и опити за самоубийство (има такъв пример във варненския делфинариум). Обикновено се налага тези животни да се медикаментират редовно с антидепресанти, за да продължават да функционират, именно поради невъзможността да се пресъздадат нужните условия за тези тях и да се задоволят биологичните изисквания на видовете им в плен. Нито един морски бозайник в плен няма свободата да изразява нормално за вида си поведение, което е водещ принцип в хуманното отношение към животните.
В много държави по света делфинариумите са забранени от години. У нас не само не се закрива този във Варна, но и се планира изграждането на още един в Бургас.
(Тук може да прочетете пълния текст на становището, а тук e петицията с протест срещу инвестиционното предложение. )
Община Бургас е внесла инвестиционно предложение за комплекс от делфинариум и тюленариум за представления, заграждение за пингвини и зони за екзотични и фермерски животни. 
Съоръженията, които са предвидени за морските бозайници, са крайно неподходящи, не отговарят на нуждите на животните и са в противоречие не само с моралните човешки ценности, но и с редица действащи закони и директиви за защита на животните.

Предложението включва съоръжения за дресировка и представления с видове животни, които са забранени за използване в представления.
Също така предвижда държането на делфини в открити басейни с дълбочина от 1 м до 4,5 м на открито, но не се предвижда защита от слънцето за тях. 
Известно е, че в подобни съоръжения по цял свят делфините страдат от тежки слънчеви изгаряния и слънчеви удари, понякога водещи до смърт. Такива случаи са документирани вкл. в делфинариумите във Флорида (12 м дълбочина) и Антиб, Франция (10 м дълбочина) – където слънцето пече по-слабо, отколкото на Българското Черноморие.

Би било позорно и трагично това предложение да бъде одобрено и
искрено се надяваме институции, отговорни за това да не дадат зелен светофар на поредното безумие. На фона на нарастващото възмущение на обществото, нарастващото отхвърляне на употребата на чувствителни животни за забавление и глобалната тенденция за закриване(а не откриване на нови) делфинариуми, това е недопустимо. 

Между делфинариумите и хуманните човешки ценности има неразрешимо противоречие. Нито един морски бозайник в плен няма свободата да изразява нормално за вида си поведение, което е водещ принцип в хуманното отношение към животните.
Настояваме да не бъде допусната поредната гавра с животните в България!"

В Последната клетка" вярват, че осъзнаването на проблема води до търсене и намиране на решения и хуманни практики във всички области, където се причинява страдание на живи същества. Убедени сме, че за тази цел е необходима еволюция в начина, по който възприемаме животните, и искаме да допринесем за тази еволюция."

Чрез кампании, разследвания, активност, административни инициативи и образователни акции, Последната Клетка" се опитва са покаже истинското лице на животновъдните индустрии, защото знаем, че е не само възможно, но и крайно наложително човекът да започне да съжителства с живата природа без експлоатация и насилие".

Още по темата:

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични Любопитно

Наредиха на чиновниците в САЩ да избягват „проблемни“ термини като „майка/баща“ и лични местоимения

Държавният секретар Антъни Блинкен инструктирал служителите на Държавния департамент с писмо

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли Любопитно

Вземи тъмните ми дни и ми донеси светли

Какво разказват в Румъния за историята на усукания червено-бял конец

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови Любопитно

Конете във Виена вече ще са с пластмасови подкови

4000 евро годишно струва на кочияша подмяната, общината обещава субсидии

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава Любопитно

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Изтребването става „по-хуманно“: забранено е да се убива кит пред очите на малкото му

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект? Любопитно

Кой е авторът – човек или изкуствен интелект?

Можем ли да различим създаденото от човека от генерираното от изкуствения интелект? Нека заедно направим един експеримент.

Стотици страници култура безплатно онлайн Любопитно

Стотици страници култура безплатно онлайн

ЮНЕСКО отвори световната дигитална библиотека на 7 езика

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия Любопитно

Италия планира да построи най-дългия висящ мост в света до Сицилия

Мечтите за този проект съществуват още от времената на Древния Рим