Подкрепете ни!
Любопитно18 август 2020

Да вземеш куче от приют

Някои съвети към новите стопани, които ще извършат благородната постъпка

Снимка: wikimedia.org
Снимка: wikimedia.org
"Днес спасих човек... Очите му се срещнаха с моите, докато вървеше по коридора, взирайки се недоверчиво в клетките ни. Моментално разбрах, че съм му нужен. Да, той се нуждае от моята помощ. Помахах с опашка, но не твърде възбудено, за да не го изплаша. Когато той се спря до клетката ми, се опитах да скрия от погледа му малката локвичка на пода. Не исках да знае, че днес не са ме извеждали на разходка. Понякога работниците от приюта са много заети и не ми се иска той да си помисли нещо лошо за тях."
Това е само малка част от мъката на едно куче от приют, което то би казало, ако можеше да говори. В третата събота на август се отбелязва Международния ден на бездомните животни по предложение на Международното дружество за правата на животните (ISAR). Предлагаме ви кратка инструкция за спецификата на поведение на осиновено от приют куче. Можете в коментар да оставите снимка на вашия домашен любимец, взет от улицата или от приют. 

  • Кучето от приюта е наплашено и срамежливо. Отнасяйте се с него внимателно и нежно. Често в приют кучетата губят доверие в човека и не очакват нищо добро от него, така че те могат да се скрият в ъгъла, да затворят очи и да сгушат глава между предните си лапи, когато новият им стопанин се опита да ги погали. Кучето може да легне и да откаже да върви. Може да се изходи внезапно дори в колата, с която го откарвате към новия му дом. Ще отнеме няколко седмици, за да възстановите напълно доверието на кучето (ветеринарните лекари споменават ​​период от шест месеца) и нямате право на грешка: в очите на вашия домашен любимец винаги трябва да бъдете Най-добрият и Най-обичащият господар. Не бива да го ръчкате за каквото и да било, да се опитвате да играете с него или да го изведете на дълга разходка през първия ден: животното ще се страхува още повече от вас. Дайте му време да се успокои и да свикне с новата среда - то ще отговори с обич на вашето търпение и ще обожава дома си.
  • Кучето от приюта трябва незабавно да бъде отведено при ветеринарния лекар. Да, приютът не е най-благоприятното място за подобряване на здравето. Лоша диета, липса на разходки, стрес, конфликти със съседите са най-малките проблеми. Но измръзване, дехидратация, липса на квалифицирана помощ за сериозни наранявания, тумори, които не са отстранени навреме - това са сериозните неща. Възможно е кучето да не е обезпаразитявано редовно. Ето защо, веднага след като сте взели кучето от приюта - отивате направо във ветеринарната клиника. Лекарят ще прецени състоянието на козината и кожата, ще препоръча най-добрата диета, ще изследва за глисти, ще вземе кръвни изследвания и ще предложи схема на лечение за вашия домашен любимец.
  • Кучето от приюта не е научено на разходки. За съжаление тоалетните им са били самите клетки, в които са живели. Но бъдете сигурни, че щом попадне в новия си дом и се успокои, вашият нов приятел ще изчака чинно да го изведете, кучетата от приюта някак по подразбиране усещат и разбират правилата за съществуване на напълно нова територия. Те ще чакат да ги изведете, те са безкрайно деликатни същества. Разбира се, има случаи, в които възрастно куче от приют ще трябва да бъде научено да ходи като кученце. Това обаче не е трудно - кучетата от приюта са благодарни. Те не увисват в тежест на стопаните си, а се опитват да им угодят във всичко.
  • Кучето от приюта се нуждае от корекция на поведението. Приютът е място, което предизвиква различни реакции у различните кучета към недружелюбния свят около тях. Някои проявяват агресия към други кучета. Някои разкъсват лапите си до кръв, дерейки дървените стени на затворническите си клетки. Някой се научават да лаят безумно и непрестанно. Други, напротив, никога не напускат опиканото си ъгълче, и лежат с приведена глава. Курсът за корекция на поведението е важно условие за правилната адаптация на всяко куче. Само обучението формира правилната връзка между куче и човек. Следователно, дори ако кучето, което решите да осиновите, не е от приют, то ще се нуждае и от личен треньор. Един урок е достатъчен за опитен професионалист, който да ви покаже как да се справите с всеки проблем в общуването ви с вашия нов приятел. Той ще ви обясни, как да го приучите да не лае в апартамента, как да превъзмогнете скъсаните тапети и изядените чехли. 
  • Кучето от приюта е отчаяно куче. Наистина е така. Ето защо, ако не сте сигурни в решението си да го спасите, вземайки го у вас, е по-добре да не го правите, докато не сте напълно сигурни - това ще бъде по-честно по отношение на животното, което ще преживее трагично връщането си обратно в лошите условия на затвора.

Още по темата:

Телевизия=дрога Любопитно

Телевизия=дрога

Още преди 20 години Теренс Маккена приравни телевизията с най-мощния наркотик и предупреди света за щетите

Рециклираното кенче се оказва най-щадящо за природата Любопитно

Рециклираното кенче се оказва най-щадящо за природата

Стъклото не е „по-зелено" от пластмасата, сочи анализ

Андерсен остава девствен, мравешкият мозък е най-голям Любопитно

Андерсен остава девствен, мравешкият мозък е най-голям

Интересни факти за хора, животни и събития

Основни признаци при изневяра Любопитно

Основни признаци при изневяра

Частен детектив: при подозрение наблюдавайте промени в навиците, чести безсмислени скандали и криене на смартфона

Коледни базари във Виена ще има въпреки всичко - като символ на нормалността Любопитно

Коледни базари във Виена ще има въпреки всичко - като символ на нормалността

Основното изискване за функционирането им е отговорното поведение на посетителите

Архиепископ Вигано моли Тръмп да спаси света от „Голямото зануляване“ Любопитно

Архиепископ Вигано моли Тръмп да спаси света от „Голямото зануляване“

Бившият нунций в САЩ: В ход е глобален заговор срещу Бог и човечеството

Опитайте нова комуникация с котката си - примигвайте бавно Любопитно

Опитайте нова комуникация с котката си - примигвайте бавно

Изследване сочи, че домашният ви любимец става по-дружелюбен като му се усмихнете по неговия начин

Как да прекараме повече време на открито, въпреки хладното време Любопитно

Как да прекараме повече време на открито, въпреки хладното време

Без да изневерява на принципите си за природосъобразно производство, Fjällräven (Фиелревен) разширява най-продаваните си линии

Адвокати завеждат колективен иск срещу „ковидгеноцида“ Любопитно

Адвокати завеждат колективен иск срещу „ковидгеноцида“

Според адвокат Фулмич пандемия няма, PCR-тестовете са безполезни, а големи корпорации печелят от суматохата

Щастливи ли са децата в богатите страни Любопитно

Щастливи ли са децата в богатите страни

Доклад на UNICEF дава разнопосочни отговори

Любимите неща трябва да бъдат в сърцето ни, а не в тревогите Любопитно

Любимите неща трябва да бъдат в сърцето ни, а не в тревогите

Вещите не са ни всичко, но те ни помагат да се посветим пълноценно на това, което ни е всичко

Да се изкъпем в гората Любопитно

Да се изкъпем в гората

Какво е ,,шинрин-йоку‘‘ и как да практикуваме ,,горско къпане‘‘

Какво означава да бъдеш емоционално интелигентен? Любопитно

Какво означава да бъдеш емоционално интелигентен?

И още за връзката между благополучието и високата емоционална интелигентност

БДЗП предупреждава за опасен проектозакон Любопитно

БДЗП предупреждава за опасен проектозакон

Той предвижда да легализира използването на отрови в дивата природа и други неселективни методи за лов

Две грозни патенца, за които светът заговори късно Любопитно

Две грозни патенца, за които светът заговори късно

Понякога трудното детство забавя размаха на крилата