Подкрепете ни!
Любопитно18 август 2020

Да вземеш куче от приют

Някои съвети към новите стопани, които ще извършат благородната постъпка

Снимка: wikimedia.org
Снимка: wikimedia.org
"Днес спасих човек... Очите му се срещнаха с моите, докато вървеше по коридора, взирайки се недоверчиво в клетките ни. Моментално разбрах, че съм му нужен. Да, той се нуждае от моята помощ. Помахах с опашка, но не твърде възбудено, за да не го изплаша. Когато той се спря до клетката ми, се опитах да скрия от погледа му малката локвичка на пода. Не исках да знае, че днес не са ме извеждали на разходка. Понякога работниците от приюта са много заети и не ми се иска той да си помисли нещо лошо за тях."
Това е само малка част от мъката на едно куче от приют, което то би казало, ако можеше да говори. В третата събота на август се отбелязва Международния ден на бездомните животни по предложение на Международното дружество за правата на животните (ISAR). Предлагаме ви кратка инструкция за спецификата на поведение на осиновено от приют куче. Можете в коментар да оставите снимка на вашия домашен любимец, взет от улицата или от приют. 

  • Кучето от приюта е наплашено и срамежливо. Отнасяйте се с него внимателно и нежно. Често в приют кучетата губят доверие в човека и не очакват нищо добро от него, така че те могат да се скрият в ъгъла, да затворят очи и да сгушат глава между предните си лапи, когато новият им стопанин се опита да ги погали. Кучето може да легне и да откаже да върви. Може да се изходи внезапно дори в колата, с която го откарвате към новия му дом. Ще отнеме няколко седмици, за да възстановите напълно доверието на кучето (ветеринарните лекари споменават ​​период от шест месеца) и нямате право на грешка: в очите на вашия домашен любимец винаги трябва да бъдете Най-добрият и Най-обичащият господар. Не бива да го ръчкате за каквото и да било, да се опитвате да играете с него или да го изведете на дълга разходка през първия ден: животното ще се страхува още повече от вас. Дайте му време да се успокои и да свикне с новата среда - то ще отговори с обич на вашето търпение и ще обожава дома си.
  • Кучето от приюта трябва незабавно да бъде отведено при ветеринарния лекар. Да, приютът не е най-благоприятното място за подобряване на здравето. Лоша диета, липса на разходки, стрес, конфликти със съседите са най-малките проблеми. Но измръзване, дехидратация, липса на квалифицирана помощ за сериозни наранявания, тумори, които не са отстранени навреме - това са сериозните неща. Възможно е кучето да не е обезпаразитявано редовно. Ето защо, веднага след като сте взели кучето от приюта - отивате направо във ветеринарната клиника. Лекарят ще прецени състоянието на козината и кожата, ще препоръча най-добрата диета, ще изследва за глисти, ще вземе кръвни изследвания и ще предложи схема на лечение за вашия домашен любимец.
  • Кучето от приюта не е научено на разходки. За съжаление тоалетните им са били самите клетки, в които са живели. Но бъдете сигурни, че щом попадне в новия си дом и се успокои, вашият нов приятел ще изчака чинно да го изведете, кучетата от приюта някак по подразбиране усещат и разбират правилата за съществуване на напълно нова територия. Те ще чакат да ги изведете, те са безкрайно деликатни същества. Разбира се, има случаи, в които възрастно куче от приют ще трябва да бъде научено да ходи като кученце. Това обаче не е трудно - кучетата от приюта са благодарни. Те не увисват в тежест на стопаните си, а се опитват да им угодят във всичко.
  • Кучето от приюта се нуждае от корекция на поведението. Приютът е място, което предизвиква различни реакции у различните кучета към недружелюбния свят около тях. Някои проявяват агресия към други кучета. Някои разкъсват лапите си до кръв, дерейки дървените стени на затворническите си клетки. Някой се научават да лаят безумно и непрестанно. Други, напротив, никога не напускат опиканото си ъгълче, и лежат с приведена глава. Курсът за корекция на поведението е важно условие за правилната адаптация на всяко куче. Само обучението формира правилната връзка между куче и човек. Следователно, дори ако кучето, което решите да осиновите, не е от приют, то ще се нуждае и от личен треньор. Един урок е достатъчен за опитен професионалист, който да ви покаже как да се справите с всеки проблем в общуването ви с вашия нов приятел. Той ще ви обясни, как да го приучите да не лае в апартамента, как да превъзмогнете скъсаните тапети и изядените чехли. 
  • Кучето от приюта е отчаяно куче. Наистина е така. Ето защо, ако не сте сигурни в решението си да го спасите, вземайки го у вас, е по-добре да не го правите, докато не сте напълно сигурни - това ще бъде по-честно по отношение на животното, което ще преживее трагично връщането си обратно в лошите условия на затвора.

Още по темата:

Пухът и вълната – главните действащи лица на Fjällräven в студените сезони Любопитно

Пухът и вълната – главните действащи лица на Fjällräven в студените сезони

Как шведската компания си осигурява суровините за вълнените си пуловери и пухени якета?

Откриха в Шотландия най-старото писмо в бутилка Любопитно

Откриха в Шотландия най-старото писмо в бутилка

Не е зов за помощ, а само няколко реда хумор на майстори

Почина най-мръсният човек на земята Любопитно

Почина най-мръсният човек на земята

Смятал, че „чистотата води до болест"

Какво става с мозъка ви, когато галите куче Любопитно

Какво става с мозъка ви, когато галите куче

Дори само 10 минути ласки свалят нивото на кортизола

Андерсен остава девствен, мравешкият мозък е най-голям Любопитно

Андерсен остава девствен, мравешкият мозък е най-голям

Интересни факти за хора, животни и събития

Познавате ли го наистина? Любопитно

Познавате ли го наистина?

Канабисът може да бъде суперхрана или безценно лекарствено растение. Въпреки всички трудности оцеля през хилядолетията, за да остане полезен за човека.

Героят Такахаши Любопитно

Героят Такахаши

Създателят на Ю-Ги-О се удавил в опит да спаси двама души

Истината за Хелоуин Любопитно

Истината за Хелоуин

Келтите вярвали, че тази нощ е границата между живота и смъртта. Тя е толкова тънка, че мъртвите бродят по земята.

Мъск: Купувам Twitter не за да правя пари Любопитно

Мъск: Купувам Twitter не за да правя пари

Магнатът обясни, че желанието му е да помогне на човечеството

Студеното време не означава край на походите в планината Любопитно

Студеното време не означава край на походите в планината

3 модела от колекцията на Fjällräven, с които ще ни е по-топло този сезон

Кучето ви гледа осъдително? Любопитно

Кучето ви гледа осъдително?

Женските са по-способни да разпознаят нивото на компетентност на хората

Могат ли клюките да са полезни? Любопитно

Могат ли клюките да са полезни?

Според учените - да, когато става дума за добронамерени роднини, обсъждащи близък

Бъди приятел със зимата с новата колекция за есен-зима 2022 на Fjällräven Любопитно

Бъди приятел със зимата с новата колекция за есен-зима 2022 на Fjällräven

Марката добавя няколко нови модела към добре познатите зимни класики

Все пак могат ли две пчели да отворят бутилка безалкохолно? Любопитно

Все пак могат ли две пчели да отворят бутилка безалкохолно?

През 2017 г. учени показват как пчели търкалят топка и вкарват гол

Без парашут от 10 000 метра височина Любопитно

Без парашут от 10 000 метра височина

Весна Вулович влиза по най-ужасяващия начин в рекордите на Гинес

Планината от „Властелинът на пръстените” е заснета от над 400 км Любопитно

Планината от „Властелинът на пръстените" е заснета от над 400 км

Вижте от Космоса новозеландския връх, станал прототип на планината Ородруин