Подкрепете ни!
Любопитно26 октомври 2020

Щастливи ли са децата в богатите страни

Доклад на UNICEF дава разнопосочни отговори

Кадър от филма ”Мелъди”, 1971 г.
Кадър от филма "Мелъди", 1971 г.
Доклад на UNICEF от тази година разглежда живота и благосъстоянието на децата от богатите страни в света и предлага статистическа картина на тяхното здраве, умения и щастие. Основен извод е, че дори проблемите като бедност и замърсяване на околната среда да не са първостепенни и да не застрашават психическото благосъстояние на децата, физическото им здраве и възможностите им за развиване на умения, резултатите са далеч от желаните. Дори държавите с добри социални, икономически и екологични условия са далеч от постигането на целите, определени в Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. 

Данните от 41 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейския съюз (ЕС) разказват своя собствена история - от шансовете на децата за оцеляване, растеж и защита, до това дали те се учат, дали се чувстват изслушани, дали техните родители имат ресурсите, за да дадат на децата си най-добрия шанс за здраво и щастливо детство. Този доклад разкрива опита на децата на фона на политиките на тяхната страна и социалния, образователния, икономическия и екологичния контекст. Нека видим някои любопитни факти от доклада.

Според условната класация холандските деца могат да бъдат наречени "най-щастливи" по показатели образование, материално благосъстояние, поведение и потенциални рискове. Тяхното щастие се дължи на неконкурентна училищна култура с нисък стрес и добър баланс между професионалния и личния живот на родителите, наред с други причини.

В челната тройка са и децата на Норвегия по фактори като материално благосъстояние, здраве и безопасност, образование, поведение и рискове, жилищни условия и заобикаляща среда. Е, климатичните условия са сурови, но това пък налага взаимна подкрепа и обуславя култура на обединение и помощ на другите.

Исландия
, очаквано, се класира на първо място по здраве и обществена безопасност, но на 19-о - по образование. Държавата е сред тези с най-висок БВП в света. Исландците четат много книги и имат висок проценти на жени, работещи извън дома. Имат силно чувство за общност при отглеждането на деца. 

Финландия
е на 2-о място по заобикаляща среда и на 12-о по образование за деца. Данъчната им система елиминира във висока степен различията между богатите и бедните. А услугите за най-малките, включително образование, извънучилищни грижи и здравеопазване, са добре финансирани от държавата. 

Швеция
се класира на 2-о място по здравеопазване за деца, на 3-о по безопасност на заобикалящата среда, но на 17-о по образование. Според експертите, щастието на шведските деца се дължи на доброто финансиране на училищата, здравеопазването и културата, подкрепяща младите.

Германия
е на 6-о място по образование, но на 16-о по жилищни условия и околна среда. 

На Люксембург е дадено първото място по добра образователна среда, но пък 24-а позиция по фактор детско здравеопазване и 15-о по безопасност на заобикалящия децата свят.

Швейцария
, най-богатата държава в Европа и една от най-богатите в света, се класира едва на 26-о място по здравни условия, на 8-о - по показатели образование и безопасност и на 22-о - по заобикаляща среда. 

Белгия
е на 10-о място по показател образование, на 19-о - по сигурност и на 33-о по фактор здравни условия. 

Ирландия
е на 6-о място по жилищни условия, на 9-о по заобикаляща среда и на 14-о - по образование. Наблюдатели припомнят, че страната отчита спад в тютюнопушенето сред младите, засилен интерес към физическите упражнения, както и добри отношения между деца и родители.

Дания
е на 4-о място по показател жилищни условия, но едва на 12-о по детско здравеопазване. Интересна комбинация. Това, което очевидно прави датските деца толкова щастливи, е, че техните родители са доста добре финансово поставени и че прекарват много време на открито. Връзката родители-деца също е основана на взаимно уважение и почит.

Словения
е 11-а по образование, 15-а по здравни условия и 26-а по стабилност на заобикалящия децата свят. Децата на Словения са щастливи и спокойни, защото живеят в атмосфера на култура на доверие. Словенците обикновено са добре образовани и израстват в красива държава. Раждаемостта им също намалява, така че може би децата получават допълнително внимание навсякъде, където отидат, пише в обзора на доклада на UNICEF в сайта mom.com.

Франция
е ниско в класацията почти по всички показатели, по които UNICEF определя щастието на децата в богатите страни. (18-о място по образование и 39-о - по детско здравеопазване). Френските деца се възпитават да не бъдат придирчиви, да се справят сами и да имат свободи (в рамките на разумното). Те също са възпитавани да бъдат учтиви. Всичко това би могло да допринесе за тяхното усещане за щастие, пише mom.com.

Чешката република
се класира на 36-о място по фактор здраве, 28-о - по безопасност на заобикалящата среда и на 22-о - по образование. Страната се е придвижила нагоре в класацията за "щастливо детство" от предишните доклади, вероятно поради сравнително ниските разходи за живот, лекотата на
интегриране на семейния и професионалния живот и солидните възможности за работа.

Португалия
е 7-а при фактор обучение и 27-а - по здравеопазване. Общо доброто качество на живот в Португалия може да е от решаващо значение за класацията за детско щастие, което се увеличава поради големите възможности за отдих и достъпни здравни грижи.

Обединеното кралство
се класира на 10-о място по показател заобикаляща среда и на 24-о - по образование. Класирането на тази пребогата държава в средата на списъка дали е причина за безпокойство? Защо децата във Великобритания не са по-щастливи? Някои казват, че изместването на фокуса на обществото от децата и семейството - върху богатството и работата е отнело част от детските усмивки и е отслабило удовлетворението от живота у младите.

Канада
е на 29-о място по показател здраве, но на 5-о - по заобикаляща среда и на 23-о - по рискове и безопасност на малките. Според някои няблюдатели по-ниското усещане за щастие иде от финансовото неравенство и липсата на чувство за принадлежност.

Австрия
пада ниско по показател здравеопазване за деца - 33-а позиция, но пък по благосъстояние е 10-а. Само един от пет австрийци е щастлив, сочи друго статистическо проучване и това вероятно дава представа и за живота на малките австрийчета. Данните на изследването показват, че "най-нещастните" хора обикновено живеят в по-големите градове и не са доволни от урбанизацията, липсата на качествени здравни грижи и липсата на подкрепа за семействата с деца или възрастни хора.

Испания
се класира на 31-а позиция по възможности за детско обучение и на 25-а - по условия за детско здравеопазване, сравнително добро - 12-о място - заема по защитеност на заобикалящата среда . Но по образование на младите е на 26-о. Не е ясно защо испанците не са класирани по-високо в скалата за щастие, но вероятно има нещо общо с икономиката, с невисокия рейтинг на образователната система и разпадащите се традиции в брака и семейството, пише mom.com.

САЩ са
 поставени на 30-о място по образование и на 28-о по детско здравеопазване. 6-а позиция е дадена на САЩ по защитетоност на заобикалящата децата среда. 

В списъка с 41-държави фигурира и България - на 39-о място по образование, и на 37-о по детско здравеопазване. На 32-о място сме по защитеност на заобикалящата децата среда.
Тенденции
Според UNICEF доброто психическо благополучие, психичното здраве и позитвната настроеност са ключови аспекти на високото качество на живот. Въпреки това, поразително голям брой деца в богатите страни нямат добро психическо благосъстояние, сочат социологическите проучвания. В 12 от 41 държави по-малко от 75 на сто от децата на 15 години имат висока удовлетвореност от живота.
Няма надеждни, сравними данни за психичното здраве на децата в този набор от богати държави, но самоубийството е едно от често срещаните причини за смърт при юношите от 15 до 19 години.
Здравните показатели също очертават проблемни области:
  • 1 на 15 бебета в богатите страни се ражда с тегло под нормата - ключов риск за оцеляване;
  • в 10 държави всяко трето дете е с наднормено тегло или затлъстяване. Броят на затлъстелите деца (на възраст 5–19 години) по целия свят се очаква да нарасне от 158 милиона до 250 милиона до 2030 година.
На много от децата до 15-годишна възраст им липсват основни академични и социални умения:
  • Две на всеки пет деца (средно) не придобиват основни умения по четене и математика до 15-годишна възраст. Уви, в седем държави отнасят това твърдение до всяко второ дете;
  • За децата е от изключителна важност да развият чувство на увереност при развитието на междуличностни връзки - повечето деца са склонни да се сприятеляват лесно. Но в 18 страни едно на четири деца не е съгласно с това твърдение. 
Защо децата в богатите държави не са толкова щастливи, колкото се очаква да бъдат? Децата се учат на добри взаимоотношения като гледат такива у дома си, поясняват психолозите. Съответно при лоши взаимоотношения в семейството децата изпадат в деструктивни нагласи. Децата с подкрепящи семейства имат по-добро психическо благосъстояние. Много деца споделят в анкетите, че им липсват възможности при вземането на решения у дома и в училище.

Още по темата:

Съдът във Валония обяви използването на зелен сертификат за незаконно Любопитно

Съдът във Валония обяви използването на зелен сертификат за незаконно

Неустойка в размер на 5000 евро на ден грози региона, ако не се спре изискването на документа

Национален парк „Централен Балкан“ – 30 години в полза на природата и хората Любопитно

Национален парк „Централен Балкан“ – 30 години в полза на природата и хората

Той е сред най-големите защитени територии у нас и в Европа

„Коледа”, „Мария”, „майка” - нежелателни думи при общуване в институциите на ЕС Любопитно

„Коледа”, „Мария”, „майка” - нежелателни думи при общуване в институциите на ЕС

Как еврокомисията по външна и вътрешна комуникация разбира понятието „съюз на равенството"

11 млн. евро за записки на Айнщайн по теорията на относителността Любопитно

11 млн. евро за записки на Айнщайн по теорията на относителността

До днес са останали само два ръкописа на великия учен

Октоподите, раците и омарите са съзнателни същества Любопитно

Октоподите, раците и омарите са съзнателни същества

Обединеното кралство вкарва главоноги и ракообразни в закона за хуманно отношение към животните

Американците преяждат на Деня на благодарността от... патриотизъм Любопитно

Американците преяждат на Деня на благодарността от... патриотизъм

Как социолозите тълкуват за нацията по ритуалите

Откъде дойде Covid-19 вероятно ще остане загадка Любопитно

Откъде дойде Covid-19 вероятно ще остане загадка

Нов доклад на американските разузнавателни служби отново предъвква старите данни без особен резултат

Голямото Пиле от „Улица Сезам” се страхува от игли, но Хил и Гупта го успокояват Любопитно

Голямото Пиле от „Улица Сезам" се страхува от игли, но Хил и Гупта го успокояват

CNN използва любимото детско шоу, за да популяризира ваксините сред най-малките

Мъж на 89 г. сбъдна мечтата си да стане физик Любопитно

Мъж на 89 г. сбъдна мечтата си да стане физик

М.Щайнер: Правете това, което обичате да правите!

Седем трика за справяне с тревогите Любопитно

Седем трика за справяне с тревогите

Има много доказани начини да намалим стреса в ежедневието – да водим здравословен начин на живот е само един от тях

Два женски кондора се възпроизвели без мъжки Любопитно

Два женски кондора се възпроизвели без мъжки

Никога досега не е регистрирана партеногенеза при този вид птици

Как да бъдеш еко докато разполагаш с парите си Любопитно

Как да бъдеш еко докато разполагаш с парите си

Ново дръвче за всяка дигитално открита сметка в Райфайзенбанк

Кое е това момче? Любопитно

Кое е това момче?

Историята на доброто еврейско семейство, което отгледа велик музикант

Хелоуин във Виенския зоопарк Любопитно

Хелоуин във Виенския зоопарк

Тиквите бяха голямата радост на котешките лемури и гигантските панди

Истината за Хелоуин Любопитно

Истината за Хелоуин

Келтите вярвали, че тази нощ е границата между живота и смъртта. Тя е толкова тънка, че мъртвите бродят по земята.

Зелени сертификати с лика на Фюрера стреснаха потребителите на мрежата Любопитно

Зелени сертификати с лика на Фюрера стреснаха потребителите на мрежата

Хакерската атака постави под съмнение сигурността на европейската система за Covid паспорти