Подкрепете ни!
Любопитно09 декември 2020

Коледни подаръци, с мисъл за природата

Шведският бранд Fjällräven вдъхва нов живот на любимите ни материи

Коледни подаръци, с мисъл за природата
Воденето на природосъобразен начин на живот се улесни през последните няколко години. Докато преди десетилетие още не бяха толкова широко разпространени зелените алтернативи на някои продукти с еднократен жизнен цикъл, то днес пазарът предлага изобилие от устойчиви продукти за многократна употреба.  По-малко пластмасови изделия и съответно по-малко генериран отпадък е едва първата крачка към по-устойчив начин на живот. Следваща стъпка е пазаруването и избирането на марки, които не само предлагат етични и устойчиви модни решения, но и чиято философия е в хармония с природата.

Пример за такава компания е шведската Fjällräven (Фиелревен), чиито основни ценности са отговорното поведение към хората, животните и природата, както и повишаване на обществения интерес към прекарване на повече време на открито.

Избирайки моделите на Fjällräven като подарък за нас самите или пък за близките ни, можем да сме сигурни, че ще подарим не само щастие на хората, но и на планетата. Всеки един материал е подбран, за да е щадящ за природата, но в полза на човека.Вълната - етична и рециклирана
Възобновяема и биоразградима. Издръжлива, но и мека на допир. Топли ни, когато е студено и има охлаждащ ефект, когато е топло. Устойчива на миризма и ефективно отвеждаща влагата. Вълната е страхотен материал и не е изненадващо, че Fjällräven я прилага в почти всичките си продуктови линии.

Използването на вълна не е нещо ново за шведската марка. Естествените материали винаги са били фаворизирани при разработването на продуктите на Fjällräven. Това, което се променя обаче, е видът и приложението на вълната. Специалистът в екипировката непрестанно развива използването на този дълготраен материал, като открива нови линии,  в които да го включи. Най-скорошният пример е вълнената интерпретация на емблематичните ранички Kånken (Конкен). Колекцията бе лансирана за сезон есен - зима  2020 година и използва рециклирана вълна, наречена Re-Wool. Новите модели ранички са създадени от комбинация на G-1000 HeavyDuty Eco S и вълнен микс, който се състои от 80% рециклирана вълна от Prato, Италия и 20% рециклиран найлон за повишена здравина.

Рециклираната вълнена материя присъства и в класическите плетени изделия, като Greenland пуловера. Рециклираната вълна се получава чрез сортирането, стригането и събирането отново заедно на парченца вълнен плат останали след производствения процес. По този начин се спестява вода и енергия, тъй като се премахва нуждата от оцветяване на материята и освен това се използва „отпадъчен“ материал.

Проследи историята на твоите дрехи
Откъде е дошла вълната, така съществена за направата на нашите топли пуловери? Може да получите категоричен отговор на този въпрос от Fjällräven, тъй като шведската марка взима под влияние и този фактор при следването на своята устойчива стратегия. Ако знаете откъде идва вашата вълна, то можете да сте сигурни, че вашите доставчици прилагат хуманно отношение към животните, обществото и околната среда.

Различните видове овце дават и различна вълна. Някои се отглеждат за дебелина, други за финост, трети за допълнителна издръжливост или за изключителна мекота. Fjällräven получава вълната си от различни източници, за да създава продукти, които покриват множество приложения. Чрез използването на различни по вид вълна функционалността не се нарушава, а устойчивостта се поддържа по цялата доставна верига.Fjällräven иска да мотивира фермите, които се съобразяват стриктно
с практиките на хуманното отношение към животните и стопанисване на земите. Затова аутдоор марката работи със ZQ Wool (етична марка за производство на вълна) за извличането на фина мериносова вълна и със Swedish recovered wool (която също използва „отпадъчна“ вълна от месната промишленост) за по-груба вълна, която е чудесен изолационен материал. Допълнително Fjällräven има установено сътрудничество с шведската ферма Brattlansgården за фина качествена вълна и цялостни практики за управление на земите. Във всички тези примери Fjällräven има пълна проследимост във веригата на доставки.

Освен вълната, Fjällräven използва етично и пухът. Той е основен елемент в историята на марката още от 1974 г., когато основателят Оке Нордин, обещава да направи яке, което да предоставя топлина дори и през най-студените скандинавски зими. Тогава се ражда якето Expedition Down, което впоследствие дава тласък и на серията Expedition. Въведена през 2014 година, Fjällräven Down Promise, е политика на производство, с която можете да бъдете сигурни, че пухените ви модели са етично и екологично придобити. Пухът на Fjällräven е напълно проследим още от самото начало. Компанията работи с един единствен доставчик, който използва съвсем малък ферми. Това минимизира риска и улеснява надзора. Fjällräven знае точно откъде идва пухът и че е с най-високо качество.

Освен класическата пухена парка Expedition, в продуктовата гама са включени и Expedition Pack Down Hoodie и Expedition Lätt Hoodie. По-късите и вталени якета запазват пухената си обвивка и са подходящи както за приключения в заскрежените поля, така и в мъгливите градски пейзажи.

Тази Коледа зарадвайте себе си или вашите любими хора с устойчиви подаръци от Fjällräven. Открийте разнообразие от връхни дрехи, плетива и аксесоари на официалния сайт на марката за БългарияОще по темата:

Бъдете внимателни! Опасна измама във фейсбук! Любопитно

Бъдете внимателни! Опасна измама във фейсбук!

Лъжливи сайтове събират лични данни и банкова информация

2019 г.: 2,4 милиона са бедните във Великобритания Любопитно

2019 г.: 2,4 милиона са бедните във Великобритания

Увеличава се броят на семействата с деца, които не смогват финансово

230 000 подписаха петиция против ваксинационните паспорти Любопитно

230 000 подписаха петиция против ваксинационните паспорти

Освен дискриминация, има опасност от злоупотреба с лични данни

Първо отлепяш, после облизваш Любопитно

Първо отлепяш, после облизваш

Простички ритуали с чай и бисквити спасяват от пандемична самота и депресия

Възвеличаха Грета Тунберг в бронзова статуя за 24 000 британски лири Любопитно

Възвеличаха Грета Тунберг в бронзова статуя за 24 000 британски лири

Студентски организации от Университета в Уинчестър изразиха бурно недоволство

Какъв е бил забраненият плод? Любопитно

Какъв е бил забраненият плод?

Има различни версии, но едно е ясно: не е ябълка

Вечната любов съществува Любопитно

Вечната любов съществува

Двойка от Стафордшър празнува 70 г. брак и разказва тайните на спокойния живот в обич

Цветето на Светия Дух Любопитно

Цветето на Светия Дух

Бял гълъб сякаш е свил гнездо, скътан в цвета на рядката орхидея

Човекът, който сам си направи операция от апендицит Любопитно

Човекът, който сам си направи операция от апендицит

Рогозов получава симптомите в антарктическата станция и няма друг избор освен да си помогне сам

Бъдете подготвени за излет в планината Любопитно

Бъдете подготвени за излет в планината

В магазините на Fjällräven може да се сдобиете с всичко необходимо за така бленуваното бягство сред природата

Японски милиардер тръгва за Луната през 2023 година Любопитно

Японски милиардер тръгва за Луната през 2023 година

Юсаку Миязава търси 8 творци от цял свят да го придружат за негова сметка за пътуване до Луната

„Дефицитът на Витамин B17 може да причини рак” Любопитно

„Дефицитът на Витамин B17 може да причини рак"

Какво прави хората податливи на фалшиви здравни новини

По кучетата им ще ги познаете Любопитно

По кучетата им ще ги познаете

Жените предпочитат мъже с Джак Ръсел териер, а мъжете - жени с чихуахуа