Подкрепете ни!
Любопитно09 декември 2020

Коледни подаръци, с мисъл за природата

Шведският бранд Fjällräven вдъхва нов живот на любимите ни материи

Коледни подаръци, с мисъл за природата
Воденето на природосъобразен начин на живот се улесни през последните няколко години. Докато преди десетилетие още не бяха толкова широко разпространени зелените алтернативи на някои продукти с еднократен жизнен цикъл, то днес пазарът предлага изобилие от устойчиви продукти за многократна употреба.  По-малко пластмасови изделия и съответно по-малко генериран отпадък е едва първата крачка към по-устойчив начин на живот. Следваща стъпка е пазаруването и избирането на марки, които не само предлагат етични и устойчиви модни решения, но и чиято философия е в хармония с природата.

Пример за такава компания е шведската Fjällräven (Фиелревен), чиито основни ценности са отговорното поведение към хората, животните и природата, както и повишаване на обществения интерес към прекарване на повече време на открито.

Избирайки моделите на Fjällräven като подарък за нас самите или пък за близките ни, можем да сме сигурни, че ще подарим не само щастие на хората, но и на планетата. Всеки един материал е подбран, за да е щадящ за природата, но в полза на човека.Вълната - етична и рециклирана
Възобновяема и биоразградима. Издръжлива, но и мека на допир. Топли ни, когато е студено и има охлаждащ ефект, когато е топло. Устойчива на миризма и ефективно отвеждаща влагата. Вълната е страхотен материал и не е изненадващо, че Fjällräven я прилага в почти всичките си продуктови линии.

Използването на вълна не е нещо ново за шведската марка. Естествените материали винаги са били фаворизирани при разработването на продуктите на Fjällräven. Това, което се променя обаче, е видът и приложението на вълната. Специалистът в екипировката непрестанно развива използването на този дълготраен материал, като открива нови линии,  в които да го включи. Най-скорошният пример е вълнената интерпретация на емблематичните ранички Kånken (Конкен). Колекцията бе лансирана за сезон есен - зима  2020 година и използва рециклирана вълна, наречена Re-Wool. Новите модели ранички са създадени от комбинация на G-1000 HeavyDuty Eco S и вълнен микс, който се състои от 80% рециклирана вълна от Prato, Италия и 20% рециклиран найлон за повишена здравина.

Рециклираната вълнена материя присъства и в класическите плетени изделия, като Greenland пуловера. Рециклираната вълна се получава чрез сортирането, стригането и събирането отново заедно на парченца вълнен плат останали след производствения процес. По този начин се спестява вода и енергия, тъй като се премахва нуждата от оцветяване на материята и освен това се използва „отпадъчен“ материал.

Проследи историята на твоите дрехи
Откъде е дошла вълната, така съществена за направата на нашите топли пуловери? Може да получите категоричен отговор на този въпрос от Fjällräven, тъй като шведската марка взима под влияние и този фактор при следването на своята устойчива стратегия. Ако знаете откъде идва вашата вълна, то можете да сте сигурни, че вашите доставчици прилагат хуманно отношение към животните, обществото и околната среда.

Различните видове овце дават и различна вълна. Някои се отглеждат за дебелина, други за финост, трети за допълнителна издръжливост или за изключителна мекота. Fjällräven получава вълната си от различни източници, за да създава продукти, които покриват множество приложения. Чрез използването на различни по вид вълна функционалността не се нарушава, а устойчивостта се поддържа по цялата доставна верига.Fjällräven иска да мотивира фермите, които се съобразяват стриктно
с практиките на хуманното отношение към животните и стопанисване на земите. Затова аутдоор марката работи със ZQ Wool (етична марка за производство на вълна) за извличането на фина мериносова вълна и със Swedish recovered wool (която също използва „отпадъчна“ вълна от месната промишленост) за по-груба вълна, която е чудесен изолационен материал. Допълнително Fjällräven има установено сътрудничество с шведската ферма Brattlansgården за фина качествена вълна и цялостни практики за управление на земите. Във всички тези примери Fjällräven има пълна проследимост във веригата на доставки.

Освен вълната, Fjällräven използва етично и пухът. Той е основен елемент в историята на марката още от 1974 г., когато основателят Оке Нордин, обещава да направи яке, което да предоставя топлина дори и през най-студените скандинавски зими. Тогава се ражда якето Expedition Down, което впоследствие дава тласък и на серията Expedition. Въведена през 2014 година, Fjällräven Down Promise, е политика на производство, с която можете да бъдете сигурни, че пухените ви модели са етично и екологично придобити. Пухът на Fjällräven е напълно проследим още от самото начало. Компанията работи с един единствен доставчик, който използва съвсем малък ферми. Това минимизира риска и улеснява надзора. Fjällräven знае точно откъде идва пухът и че е с най-високо качество.

Освен класическата пухена парка Expedition, в продуктовата гама са включени и Expedition Pack Down Hoodie и Expedition Lätt Hoodie. По-късите и вталени якета запазват пухената си обвивка и са подходящи както за приключения в заскрежените поля, така и в мъгливите градски пейзажи.

Тази Коледа зарадвайте себе си или вашите любими хора с устойчиви подаръци от Fjällräven. Открийте разнообразие от връхни дрехи, плетива и аксесоари на официалния сайт на марката за БългарияОще по темата:

Над един милион дръвчета засадени с подкрепата на Гората.бг Любопитно

Над един милион дръвчета засадени с подкрепата на Гората.бг

Вече 8 години екипът на Гората бг. вдъхновява хората да разровят земята и да дадат нов живот

Да, дърветата говорят помежду си Любопитно

Да, дърветата говорят помежду си

Умиращите дървета-майки изпращат мъдри послания на следващото поколение дръвчета

Домашните котки са признато антистресово лекарство Любопитно

Домашните котки са признато антистресово лекарство

Те са доволни от пандемията, защото стопаните са си вкъщи

2020: Над 1,5 млрд. маски плуват в световния океан Любопитно

2020: Над 1,5 млрд. маски плуват в световния океан

Боклукът от пандемията ще се разгради след 450 години

Коронавирус, къш! Любопитно

Коронавирус, къш!

За три дни хитът на Стефан Драгостинов обиколи света от Арктика до Антарктида

Wilkinson представя първата EKO еднократна самобръсначка Любопитно

Wilkinson представя първата EKO еднократна самобръсначка

Продуктът Xtreme3 ECO GREEN е част от най-продаваната серия на бранда

Търговските улици във Виена греят в очакване на Коледа Любопитно

Търговските улици във Виена греят в очакване на Коледа

Традиционните коледни базари бяха отменени

Иска ми се Covid да свърши, за да можем да се прегърнем... Любопитно

Иска ми се Covid да свърши, за да можем да се прегърнем...

Писмата на американските деца до Дядо Коледа тази година са тъжни и трогателни

Учени снимаха любовта Любопитно

Учени снимаха любовта

Уникална рентгенова снимка показва връзката между майка и дете

Странен арт експеримент защитава животните Любопитно

Странен арт експеримент защитава животните

Учени оспорват тезата, че лабораторната индустрия е по-хуманна

Каква е връзката на Бил Гейтс с Пфайзер? Документалната истина. Любопитно

Каква е връзката на Бил Гейтс с Пфайзер? Документалната истина.

Българското интернет пространство изобилства от непроверени факти

Присъда: смартфоните са (почти) невинни Любопитно

Присъда: смартфоните са (почти) невинни

Не висеното в телефона е вредно, а тревогата, че нещо в това не е наред, смятат учени

Не пренебрегвайте добрата стара физзарядка! Любопитно

Не пренебрегвайте добрата стара физзарядка!

Само 12 минути интензивни упражнения са достатъчни за промяна на биомаркерите в кръвта

Измислена жена е музата на царя на шоколада Любопитно

Измислена жена е музата на царя на шоколада

Човечеството маже на филии около 370 хиляди тона Nutella годишно

Няма ли нищо по-бързо от светлината и защо през лятото е по-топло Любопитно

Няма ли нищо по-бързо от светлината и защо през лятото е по-топло

11 космически мита, които и до днес битуват сред човечеството

Оригинален подарък за мъж – откъде? Любопитно

Оригинален подарък за мъж – откъде?

Пазаруването за мъже е истински кошмар, но dreboliiki.com са намерили решение