favorites basket
user
ЛюбопитноД-р Славян Стоилов / 8 април 2020

Срок на годност на някои храни

Какво време може да прекара храната на нашия рафт

Срок на годност на някои храни

 

СРОК НА ГОДНОСТ НА НЯКОИ ХРАНИ

 

ЗАБЕЛЕЖКИ

Консерви

3 – 5 години

 

Пшеница

Неопределено дълго време при температура под 15 ºС

Устойчива на влага, светлина, насекоми и промени в температурата, НО ще ни трябва мелница.

Брашно

По-малотрайно от пшеницата

Пълнозърнестото брашно може да се съхранява във фризера.

Хляб

Няколко месеца

Във фризера или камерата. НЕ в хладилника.

Овес

 

Неопределено дълго време

 

 

Ориз

 

До 1 година

В кутии и торбички в хладни, проветриви и сухи помещения.

 

Сварен ориз

 

До 1 седмица

В затворен съд в хладилника. Кафявият ориз гранясва по-лесно.

Царевица

До 1 година

В найлонови торбички в хладилника. Цял кочан – 1 година.         Царевични зърна – 2 – 3 месеца.      Да НЕ се изважда от люспите.

Ядки и семена

1 година

 

 

Сол

 

Неопределено дълго време ако е абсолютно суха

В херметически съдове. Най-добре на таблетки. Срещу влагата може да се прибави малко нишесте или ориз.

 

Захар

 

Неопределено дълго време, защото не е среда за развитие на бактерии

В стъклен, херметично затворен съд или оригиналната опаковка да се постави в найлонов плик.

Нерафинирана кафява захар

6 месеца

Тя е влажна по принцип.

Мед

Неопределено дълго време

 

Олио

2 години

 

Краве масло

2 – 3 месеца във фризер

 

Майонеза

4 месеца затворена на стайна температура.                    До 3 месеца отворена в хладилник.

 

Сварено прясно мляко

1 – 3 месеца във фризер

 

Пастьоризирано прясно мляко

2 дни на стайна температура в стъклен или глинен съд, на студено и тъмно. До 1 седмица в хладилник.

 

Мляко на прах

2 години

 

Днешното кисело мляко

7 - 10 дни в  хладилник след изтичане срока на годност, т.е. около 20 дни.

До 1 месец във фризер.

 

Бяло сирене

До 2 седмици в хладилник.                       1 – 2 месеца във фризер.

 

Кашкавал и меки сирена

6 – 8 месеца във фризер.

Да се опаковат във фолио. Меките сирена са по-подходящи за замразяване, отколкото твърдите.

Сурови яйца

4 – 5 дни на стайна температура До 2 седмици в хладилник.                       1 – 2 месеца във фризер.

Предварително намазани с тънък слой мазнина, увити в хартия, и наредени кошница. Препоръчително е яйцата да се съхраняват на стайна температура, а не в хладилник.

Твърдо сварени яйца

3 – 5 седмици в хладилник.

Не бива да се варят под 10 минути. В никакъв случай не бива да се замразяват с черупките, защото се пукат.

Суров жълтък и белтък без черупка

1 година във фризер.

Белтъците трябва да се отделят от жълтъците. Можем да разбием без разделяне целите яйца на хомогенна смес във форми за лед.

Яйца на прах

2 години.

 

Плодове и зеленчуци

1 седмица и повече на тъмно и температура 3 – 7 ºС.

прочети още
ПОДКРЕПИ НИ