
СРОК НА ГОДНОСТ НА НЯКОИ ХРАНИ | ЗАБЕЛЕЖКИ | |
Консерви | 3 – 5 години | |
Пшеница | Неопределено дълго време при температура под 15 ºС | Устойчива на влага, светлина, насекоми и промени в температурата, НО ще ни трябва мелница. |
Брашно | По-малотрайно от пшеницата | Пълнозърнестото брашно може да се съхранява във фризера. |
Хляб | Няколко месеца | Във фризера или камерата. НЕ в хладилника. |
Овес | Неопределено дълго време | |
Ориз | До 1 година | В кутии и торбички в хладни, проветриви и сухи помещения. |
Сварен ориз | До 1 седмица | В затворен съд в хладилника. Кафявият ориз гранясва по-лесно. |
Царевица | До 1 година | В найлонови торбички в хладилника. Цял кочан – 1 година. Царевични зърна – 2 – 3 месеца. Да НЕ се изважда от люспите. |
Ядки и семена | 1 година | |
Сол | Неопределено дълго време ако е абсолютно суха | В херметически съдове. Най-добре на таблетки. Срещу влагата може да се прибави малко нишесте или ориз. |
Захар | Неопределено дълго време, защото не е среда за развитие на бактерии | В стъклен, херметично затворен съд или оригиналната опаковка да се постави в найлонов плик. |
Нерафинирана кафява захар | 6 месеца | Тя е влажна по принцип. |
Мед | Неопределено дълго време | |
Олио | 2 години | |
Краве масло | 2 – 3 месеца във фризер | |
Майонеза | 4 месеца затворена на стайна температура. До 3 месеца отворена в хладилник. | |
Сварено прясно мляко | 1 – 3 месеца във фризер | |
Пастьоризирано прясно мляко | 2 дни на стайна температура в стъклен или глинен съд, на студено и тъмно. До 1 седмица в хладилник. | |
Мляко на прах | 2 години | |
Днешното кисело мляко | 7 - 10 дни в хладилник след изтичане срока на годност, т.е. около 20 дни. До 1 месец във фризер. | |
Бяло сирене | До 2 седмици в хладилник. 1 – 2 месеца във фризер. | |
Кашкавал и меки сирена | 6 – 8 месеца във фризер. | Да се опаковат във фолио. Меките сирена са по-подходящи за замразяване, отколкото твърдите. |
Сурови яйца | 4 – 5 дни на стайна температура До 2 седмици в хладилник. 1 – 2 месеца във фризер. | Предварително намазани с тънък слой мазнина, увити в хартия, и наредени кошница. Препоръчително е яйцата да се съхраняват на стайна температура, а не в хладилник. |
Твърдо сварени яйца | 3 – 5 седмици в хладилник. | Не бива да се варят под 10 минути. В никакъв случай не бива да се замразяват с черупките, защото се пукат. |
Суров жълтък и белтък без черупка | 1 година във фризер. | Белтъците трябва да се отделят от жълтъците. Можем да разбием без разделяне целите яйца на хомогенна смес във форми за лед. |
Яйца на прах | 2 години. | |
Плодове и зеленчуци | 1 седмица и повече на тъмно и температура 3 – 7 ºС. |