Подкрепете ни!
Любопитно30 май 2022

15 начина да накарате децата да заобичат четенето

С тези хитринки малчуганите сами ще започнат да посягат към книгите

снимка: iStock
снимка: iStock
Книгите трябва да ви радват и разсмиват, да ви пренасят в далечни земи, да ви превръщат в преследвач и убиец на змейове. И да ви карат да изживявате истински всичко по пътя. „Ако ние се отнасяме към книгите сякаш са вълшебни, децата също ще вярват в това, докато растат”, твърди Шана Шварц, старши разработчик в проект за четене и писане на Колежа за преподаватели към Колумбийския университет в Ню Йорк.

Пробвайте тези одобрени от експерти и майки идеи и магията ще се случи.
1. Бъдете пример за любов към четенето
„Децата вземат пример от възрастните“, казва Шана Шварц. „Когато растеш заобиколен от нездравословна храна, харесваш нездравословната храна. Когато растеш заобиколен от книги, обичаш книгите.” Анет Увена споделя често с децата си своето въодушевление. Тя се уверява не само че я виждат да чете, но и да говори за книгата: „Ще посоча с вълнение нещо, което ми напомня за повествованието, защото искам да разберат, че книгите ми носят радост и че ще донесат и на тях.”

2. Кът за четене
Тихият, уютен и пълен с книги кът е задължителен. „Децата обичат крепостите, така че два стола, покрити с одеяло ще свършат работа“, казва Кристина Дроскоски, специалист по четене в начално училище и майка на три деца. Може да го подредите заедно с детето, така че да се превърне в притегателно за него място. Устройте го тематично: морски плаж, пиратски залив, дъждовна гора или космически кораб. Това ще направи времето за четене още по-примамливо.

3. Дайте живот на книгите
Намерете дейности, вдъхновени от книги, които могат да се извършват в истинската действителност. Ако вашето дете обича „Трите прасенца”, покажете му живо малко прасенце. Четете за звездите? Отидете до планетариума.     

4. Прочетете книгата, а след това гледайте филма по нея
Изберете класика, която е филмирана – „Мост към Терабития”, „Лъвът, вещицата и дрешникът” или „Чарли и шоколадовата фабрика”. Прочетете я заедно, а след това си направете семейна кино вечер, за да гледате екранизацията.

5. Дръжте книги навсякъде
„Заобикалянето на децата с книги от ранна възраст ги привързва към тях“, казва д-р Алис Стърлинг Хониг, експерт по детско развитие в университета „Сиракуза” в Ню Йорк. Вземайте нови книги, малчуганите ще им се радват. Оставяйте ги навън, дори на пода на колата. „Не дръжте книгите на полиците! – съветва д-р Хониг. –  Оставете малките да ги пипат, да ги разнасят, дори да си вземат водоустойчиви такива във ваната.”

6. Четете на глас, дори когато вече нямат нужда
Според д-р Карлсън-Пейдж това е едновременно образователно и приобщаващо. Освен това децата се научават да четат най-добре (и да обичат да го правят), когато слушат безброй истории години наред в обстановка, която значи нещо за тях (напр. сгушени в скута на родител).

7. Превърнете посещенията в библиотеката в приключение
Доверете се на библиотекарите – на тях им се плаща, за да направят четенето вълшебно за децата. Проверете какви дейности се случват, следете интернет страницата за предстоящи събития. „И не забравяйте да направите карта за библиотеката за всяко от децата си”, препоръчва Дроскоски.

8. Препрочитайте книги с най-малките
Книгите ускоряват ранното езиково развитие. Отначало децата забелязват картинките, след това се научават да отгръщат страниците, после разбират, че историята е една и съща всеки път. Все ключови умения, които ги подготвят за четенето. Особено полезни са римуваните книжки, тъй като подпомагат разпознаването на повторенията и звуковете. Д-р Карлсън-Пейдж уточнява, че децата обичат римите, защото научават какво следва и могат да пригласят.

9. Гответе заедно
„Когато съставките и насоките се четат бавно много пъти, се подобрява разбирането“, отбелязва Дроскоски. Вземете готварска книга и оставете детето да избере ястие, което да приготвите заедно. Помолете го да прочете рецептата на глас, докато вие режете. След това си разменете ролите. Накарайте го и да напише меню – включването на писане в играта също подпомага четивните умения.

10. Създайте читателски кръжок
Нужни са само двама души, които да четат една и съща книга. Това може да сте вие и детето или пък то с негов другар. Изберете краен срок и място за среща и подгответе въпроси за обсъждане (напр. най-добрата част, любим герой, предложения за различен край).

11. Задавайте въпроси
Това повишава разбирането и удоволствието. Не е забавно, ако детето не разбира какво се случва. Питайте го кои герои харесва най-много, какво мисли, че ще се случи, как би постъпило то. „Ако обръщате прекалено внимание на буквите и звуковете, вместо на самата история, децата няма да станат добри читатели“, обяснява д-р Карлсън-Пейдж. „Ако сте умел читател, значи четете бързо – не се взирате във всяка буква, а гледате смисъла, и това е, което подхранва процеса.”

12. Обръщайте се към книгите в трудни моменти
„Набавете книга за всяка страст в живота на детето, или за всяка борба“, съветва Шварц. Вземате си кученце или детето започва в ново училище – осигурете съответните книги. Кажете му, че те могат да помогнат, когато се чувства тъжно или развълнувано, или изпитва нещо друго. Вкарайте в играта и „феята на книгите”. Опаковайте изданието и оставете бележка: „Чух, че ще ставаш кака. Това ще ти помогне да се подготвиш по-добре за новата си роля. С обич, Феята на книгите“.

13. Направете се на малко шантави
Купете на поотрасналите си читатели челник, за да могат да остават будни след „времето за лягане“. Така ще им напомните, че четенето е наслада и изключително право, а те ще се чувстват пораснали.

14. Разчитайте и на списанията
„Списанията помагат да научим децата, че текущата информация е ценна“, отбелязва Шварц. Сдобиването с нов брой е вълнуващо и е важно да го превърнете в обичай за вашето дете.
 
15. Подарявайте книги
Когато ви попитат за подарък за рожден ден, предложете книги. Карайте децата си да ги подаряват и на своите приятели, с посвещение, което казва на получателя защо дадената книга е важна за него. „Така учите детето си, че книгите са начин да се свързва с другите“, обяснява Шана Шварц.

Източник


Още по темата:

От една жена за друга – трекинг клинът на Fjällräven от ново поколение Любопитно

От една жена за друга – трекинг клинът на Fjällräven от ново поколение

Шведският експерт в екипировката си е поставил за цел комфортно преживяване на жените по време на преходи

Колко пари са необходими на човек за идеален живот? Любопитно

Колко пари са необходими на човек за идеален живот?

Хората отдавна не мечтаят за приказни богатства, само за няколко... милиона

Fjällräven представи лимитираната колекция Kånken Art за 2022 година Любопитно

Fjällräven представи лимитираната колекция Kånken Art за 2022 година

Шведската дизайнерка Текла Севелин влиза в семейството на емблематичната раница с нейното виждане за връзката „човек-природа“

Кофеинът ни кара да харчим повече пари Любопитно

Кофеинът ни кара да харчим повече пари

Не пийте кафе преди пазаруване, съветват учени

Помислете преди да пуснете снимка на детето си в социална медия Любопитно

Помислете преди да пуснете снимка на детето си в социална медия

Има причини да не го правите, за които не сте се сещали

Internet Explorer се пенсионира на 26 години Любопитно

Internet Explorer се пенсионира на 26 години

Тромавичкият браузър предава щафетата на Microsoft Edge

Двама щастливци ще прекарат една нощ в кабинка на Виенското колело Любопитно

Двама щастливци ще прекарат една нощ в кабинка на Виенското колело

Печелившите в томбола ще получат билети до Виена и ще спят на 65 м височина над земята

Населението на Китай намалява за първи път след големия глад през 1959-61 г. Любопитно

Населението на Китай намалява за първи път след големия глад през 1959-61 г.

Производствените разходи за труд там вече са два пъти по-високи от тези във Виетнам

Учени съставиха плейлист с песни, които ни карат да настръхнем Любопитно

Учени съставиха плейлист с песни, които ни карат да настръхнем

Тръпки ни побиват от неочакваност и сензитивност

Vardag – серията на Fjällräven, направена за градските приключенци Любопитно

Vardag – серията на Fjällräven, направена за градските приключенци

Тя не отстъпва по стил и функционалност на по-голямата си сестра Kånken

Чуйте звуците на Северното сияние Любопитно

Чуйте звуците на Северното сияние

Можем да го чуем и без да го видим. И това се случва по-често, отколкото предполагаме.

Шимпанзетата боравят с 400 „думи”, съчетавайки различни крясъци Любопитно

Шимпанзетата боравят с 400 „думи”, съчетавайки различни крясъци

Те издават поредица от викове, грухтене и писъци, които може би имат сложно значение

Синеоките се влюбват за няколко минути, повечето хора биха завили надясно Любопитно

Синеоките се влюбват за няколко минути, повечето хора биха завили надясно

Вижте някои любопитни психологически закономерности

Зависимост към TikTok най-често развиват самотните жени Любопитно

Зависимост към TikTok най-често развиват самотните жени

Използването на приложението води до пристрастяване у над 6% от потребителите