Подкрепете ни!
Любопитно04 юли 2022

Какво ако Земята започне да се върти по-бързо?

Капките вода може да започнат да се движат от долу нагоре

изображение: iStock
изображение: iStock
Има достатъчно неща, за които да се тревожим - ядрената война, изменението на климата, дали си мием зъбите правилно или не...  Ускореното въртене на Земята може да почака. Малко вероятно е това да се случи скоро, пък и ефектът ще е такъв, че няма да сме в състояние за тревоги... И все пак, какво ако?

Колко бързо се върти Земята сега? Зависи къде се намираме, защото планетата ни се върти по-бързо при екватора, където обиколката й е най-широка, отколкото на полюсите. За 24 часа точка на екватора ще измине много повече път, докато отново стигне началната си позиция, отколкото, да речем, Чикаго, който се намира по-близо до полюса. За да компенсира допълнителното разстояние, екваторът се върти с 1669 км/ч, докато Чикаго се движи по бавно – приблизително с 1207 км/ч.

Ако можехме да ускорим въртенето на Земята с 1,6 км/ч, нивото на морското равнище около екватора щеше се повиши с няколко сантиметра, тъй като водата се придвижва от полюсите към екватора. „Може да отнеме няколко години, за да забележим това.“, казва Витолд Фрачек, анализатор в ESRI, компания, която произвежда софтуер за географска информационна система (ГИС).

Това, което няма да ни убегне обаче, е, че някои от нашите спътници ще се отклонят от пътя. Сателитите, поставени в геосинхронна орбита, летят около нашата планета със скорост, която съответства на въртенето на Земята, така че да могат да останат позиционирани над едно и също място през цялото време. Ако въртенето на планетата се ускори с 1,6 км/ч, сателитните комуникации, телевизионното излъчване и военните и разузнавателните операции могат да бъдат прекъснати, поне временно.

Ще можем да летим
Центробежната сила от въртенето на Земята постоянно се опитва да ни изхвърли от планетата, нещо като дете на ръба на бърза въртележка. Засега се задържаме на земята, защото гравитацията е по-силна, но ако тя започне да се върти по-бързо, центробежната сила ще надделее, казва астрономът от НАСА Стен Оденвалд. Той смята, че ако екваторът се върти със скорост до 28 390 км/ч, тази сила сила ще бъде достатъчно голяма, за да изпаднем в безтегловност. Друг резултат от допълнителната центробежна сила, която се генерира, когато екваторът се върти по-бързо и се бори с гравитацията, е, че ако на Северния полярен кръг тежите около 68 кг, то на екватора ще бъдете 67 кг.

Постоянен джет лаг*
Колкото по-бързо се върти Земята, толкова по-кратки ще стават дните ни. С увеличаване на скоростта с 1,6 км/ч, денят ще стане само с около минута и половина по-къс и нашите вътрешни часовници на тялото, вероятно няма да забележат. Но ако се въртяхме със 161 км/ч по-бързо от обикновено, денят щеше да е около 22 часа. За телата ни това би било като да минаваме към лятно часово време всеки ден. Вместо да връщаме часовниците с един час назад, ще трябва да ги връщаме с два часа всеки ден, без тялото ни да може да се приспособи. Всичко това е само ако Земята се ускори внезапно. „Ако постепенно се ускорява в продължение на милиони години, ние ще се адаптираме и ще се справим с това“, казва Оденвалд.

По-силни урагани
При бавно ускоряване на  въртенето на Земята може и да не забележим голяма разлика в поведението на ветровете и метеорологичните модели. Екстремното време обаче може да стане по-разрушително. „Ураганите ще се въртят по-бързо“, казва той, „и ще са задвижвани от повече енергия.“ Причината отново е онзи странен феномен, който споменахме по-рано: Земята се върти по-бързо при екватора. Ако тя изобщо не се въртеше, ветровете от Северния полюс щяха да духат по права линия към екватора и обратно. Но сега пътят на ветровете се отклонява на изток. Това се нарича ефект на Кориолис и затова ураганът се върти. При ускорено движение на Земята оста й, се ускорява и движението на ветровете на изток.

Преразпределяне на водните ресурси
Компенсаторната скорост на въртене при екватора означава, че водата в океаните ще започне да се натрупва там. С ускорение от 1,6 км/ч, нивото на водата около екватора ще нарасне с няколко сантиметра само за дни. При ускорение 161 км/ч екваторът ще започне да се „дави“.
„Басейнът на Амазонка, Северна Австралия, да не говорим за островите в екваториалния регион, всички те биха потънали, по мои изчисления между 9 до 19 метра под водата“, казва Фрачек.
Ако удвоим скоростта при екватора, така че Земята да се върти 1609 км/ч по-бързо, „с изключение на най-високите планини, като Килиманджаро или най-високите върхове на Андите всичко в екваториалния регион ще бъде залято.“ Нивото на водата в полярните региони ще спадне и Северният ледовит океан ще стане много по-плитък.

И най-сетне, при въртене около 27359 км/ч, центробежната сила на екватора ще съответства на силата на гравитацията. След тази скорост „може да изпитаме обратен дъжд“, спекулира Фрачек. „Капките вода може да започнат да се движат от долу нагоре. “ В този момент Земята ще се върти повече от 17 пъти по-бързо от сега и вероятно няма да останат много хора в екваториалния регион, които да се удивляват на феномена. „Ще се изселят към полярните региони или поне средните ширини“, казва Фрачек.

Земетресения
При много бързи скорости - около 38624 км/ч - и в продължение на хиляди години, земната кора също ще се размести, изравнявайки се на полюсите и изпъквайки около екватора. „Ще има огромни земетресения“, смята Фрачек. „Тектоничните плочи ще се движат бързо, а това би било пагубно за живота на земното кълбо.“

Да забавим ход!
Според Оденвалд Земята постоянно се променя. При земетресение обиколката на Земята намалява почти незначително, но достатъчно, за да повлияе скоростта на въртене на Земята. Голяма въздушна маса пък може да има обратен ефект – да забави въртенето, фино и леко като кънкьорка.
Ходът на времето също влияе на скоростта на въртене. Преди около 4,4 милиарда години когато се е образувала Луната, Оденвалд изчислява, че нашата планета вероятно е имала формата на сплескана футболна топка и се е въртяла толкова бързо, че всеки ден е бил дълъг само около четири часа. От тогава въртенето на Земята се забавя с около 6 км/ч на всеки 10 милиона години, най-вече поради гравитационното привличане на Луната към нашата планета. Така че е много по-вероятно въртенето на Земята да продължи да се забавя, а не да се ускорява.

„Няма начин Земята да ускори скоростта си на въртене така внезапно“, казва Оденвалд. „Затова трябва да бъде ударена от достатъчно голям обект, а това ще втечни кората, което първо ще сложи край на живота ни.“

джет лаг* – десинхроза; нарушаване на ритъма на организма при пътуване на далечни разстояния със самолет до различна часова зона

Източник
Робот счупи пръста на 7-годишен шахматист по време на партия Любопитно

Робот счупи пръста на 7-годишен шахматист по време на партия

Оскъдните данни сочат, че не става дума за агресивен ИИ, а за недоразумение

Кой е най-големият град в света? Любопитно

Кой е най-големият град в света?

До 2050 г. почти 70% от населението ще e урбанизирано

Хроникьорите на времето Любопитно

Хроникьорите на времето

Костенурките измъкнали на гърба си китайската писменост

Добрите при нас, лошите в мрежата! Любопитно

Добрите при нас, лошите в мрежата!

Първият капан за сънища бил изплетен от паяк

Защо ходим на сън? Любопитно

Защо ходим на сън?

Много от пациентите са генетично предразположени към сомнамбулство. Но не е само това.

Ню Йорк пусна видео ръководство за оцеляване след ядрен взрив Любопитно

Ню Йорк пусна видео ръководство за оцеляване след ядрен взрив

Влезте на закрито и останете в сградата, свалете дрехите си, бъдете на линия за още новини

ООН: Ставаме 8 милиарда на 15.11.2022 Любопитно

ООН: Ставаме 8 милиарда на 15.11.2022

Индия ще е най-многолюдната държава на планетата още догодина

Облачно, с превалявания от риби Любопитно

Облачно, с превалявания от риби

Рядък феномен - животински дъжд - в Индия

Взривиха „сатанинските” скрижали в Джорджия, властите ги досъбориха Любопитно

Взривиха „сатанинските" скрижали в Джорджия, властите ги досъбориха

На странния паметник пишеше: „Поддържайте човечеството под 500 млн. във вечен баланс с природата"

Запомни това! Любопитно

Запомни това!

Лондонски таксиджия успял да запамети местоположението на над 20 000 улици и забележителности

Д-р Върнън Колман*: Остават ни шест месеца свобода Любопитно

Д-р Върнън Колман*: Остават ни шест месеца свобода

Дажбите за храна, гориво и електроенергия са неизбежни. И те ще бъдат контролирани от приложение.

72% от хората достигат до най-добрите си идеи под душа Любопитно

72% от хората достигат до най-добрите си идеи под душа

Струите ни успокояват и произвеждаме повече допамин

Говорещият с цветята Любопитно

Говорещият с цветята

Преди повече от половин век криминалист в ЦРУ подлага растение на детектор на лъжата. Резултатите са изумителни.

Изкуствен интелект на Google наема адвокат, за да докаже, че е жив Любопитно

Изкуствен интелект на Google наема адвокат, за да докаже, че е жив

Чатботът LaMDA можел да чувства и бил като „сладко дете", казва инженерът Блейк Лемуан

Човек победи кон на състезание! Любопитно

Човек победи кон на състезание!

Homo sapiens с две минути по-бърз от Equus ferus caballus

От една жена за друга – трекинг клинът на Fjällräven от ново поколение Любопитно

От една жена за друга – трекинг клинът на Fjällräven от ново поколение

Шведският експерт в екипировката си е поставил за цел комфортно преживяване на жените по време на преходи