Подкрепете ни!
ЛюбопитноСлавяна Сечкова / 25 юли 2022

Хроникьорите на времето

Костенурките измъкнали на гърба си китайската писменост

снимки: iStock и Wikipedia
снимки: iStock и Wikipedia
Ако можехме да чуем мантрата на костенурките, тя щеше да звучи така: „Стъпка по стъпка.“ Може и да е банално, но за онези от нас, които имат навик да развиват нездравословни скорости, не е зле да си напомняме, че животът е тук и сега. Костенурките го знаят, нещо повече – не го забравят.

В началото бе костенурката
Единствените, които по възраст могат да се конкурират с костенурките, са легендите, затова и започваме с тях, по-точно с легендата за Голямата костенурка. Коренното население на Северна Америка – Ленапе разказват, че много преди светът да бъде създаден, имало плаващ остров на небето, на който живеели Небесните хора. Една нощ жената на вожда сънувала, че единственото дърво на острова било изкоренено. Вождът взел съня й за поличба и наистина изкоренил дървото, а на негово място зейнала огромна дупка, от която се виждали водите и морските животни. Жената се подхлъзнала, но преди да падне във водата, две птици я хванали, а за да има и къде да живее, една жаба донесла кал и я разстелила върху корубата на костенурка. Парчето земя постепенно растяло, докато не станало с размерите на цялата Земя.Сега разбираме, защо това животно се е превърнало в символ на Майката Земя и на издръжливостта. Тук е моменът да кажем, че едно от посланията на костенурката също може да бъде, че сме поели непосилна тежест на гърба си и е добре да се замислим. Няма как да не се сетим и за Великата А’Туин (образ от романите на британския писател Тери Пратчет), върху която са стъпили четири слона, а те носят Света на диска. Велика е, трябва да й го признаем!

Написаното остава
Освен всичко останало, костенурките измъкнали на гърба си и китайската писменост. Това не е задача за всеки! Днешната китайска писмена система, която се основава на 214 основни символа, е разработена благодарение на идеограми отпреди 3500 години, които са открити гравирани върху камъни и върху корубата на костенурки. Вярваме или не, фактите са си факти.

Не можем да кажем същото за следващото откритие, защото научаваме за него от легенда, датираща от 650 г. пр. н. е. Според нея оригиналният магически квадрат Ло Шу - китайско средство, считано за дар от боговете, което по-късно става основа за създаването на астрологията, също бил открит върху корубата на костенурка, излизаща от водите на река Ло. Даже науката за звездите е била на дъното.


На езика на символите
Заради бавното темпо, твърдата коруба, откъдето произлиза и името й (от староб. кость – нещо твърдо), и завидно дълъг живот, те са се превърнали в символ на мъдростта, търпението и дълголетието. Неслучайно в най-голямото еднофамилно гробище в света, което се намира в горите на град Куфу, Китай, върху надгробната плоча (стела) на почитания мъдрец Конфуций е гравирана костенурка. Да си толкова мъдър, че да станеш символ на мъдростта... И не само, по-малко известно е, че костенурката олицетворява също интуицията, смелостта, защитата, решителността и възприемчивостта...Едно малко по-различно виждане за значението им имат ацтеките, които ги свързвали по-скоро с плахостта поради това, че под твърдата коруба се крие мекота и уязвимост. Имаме основание да спорим, не са чак толкова беззащитни, колкото си мислим. Дори ако паднат по гръб, вратовете им са достатъчно силни, за да си стъпят отново на краката. Ето и другото им послание – да разчитаме на себе си, когато светът се обърне с главата надолу.

Тайната на дълголетието
Рецептите за дълголетие имат сериозен конкурент – тайната на костенурките. Всъщност не сме сигурни, че и те я знаят. Подозираме, че „виновен“ е метаболизмът. При тях и той е много бавен, което им позволява да оцелеят дълги периоди без храна и вода, и дори в сурови условия. Не че когато условията са добри, се тъпчат. Най-дълголетната от всички видове костенурки, галапагоската гигантска костенурка, е ревнив веган. Нейната диета: зеленчуци, никакви мазнини и холестерол. От утре, нали?

Лори Нойман-Лий, професор по физиология в Държавния университет в Арканзас, има друго обяснение: „Тайната е в техните теломери, структури, съставени от некодиращи нишки на ДНК, които покриват краищата на хромозомите и ги защитават, докато клетките се делят“. С течение на времето теломерите стават по-къси или деградират, което води до проблеми с репликацията на ДНК. Костенурките обаче показват по-нисък процент на скъсяване на теломерите и дори да настъпят грешки в репликацията на ДНК, те могат да елиминират увредените клетки чрез процеса апоптоза (програмирана клетъчна смърт).


Хроникьор на времето
Най-старата костенурка засега се казва Джонатан и е на 190 години. Бил подарен на сър Уилям Грей-Уилсън, който през 1882 г. станал губернатор, пристигайки на остров Света Елена, а след него Джонатан посрещнал и изпратил още 31 губернатори. Този стар приятел едва ли си дава сметка, че светът се е променил неизмеримо от раждането му през 1832 г. досега - първата снимка на човек е направена през 1838 г., електрическата крушка с нажежаема жичка е изобретена през 1878 г., първият полет с двигател излетя в небето през 1903 г., а през 1969 г. Нийл Армстронг и Бъз Олдрин станаха първите хора на Луната. Да не говорим за две световни войни и появата на интернет. Определено този хроникьор на времето има какво да разкаже.

Още по темата:

Робот счупи пръста на 7-годишен шахматист по време на партия Любопитно

Робот счупи пръста на 7-годишен шахматист по време на партия

Оскъдните данни сочат, че не става дума за агресивен ИИ, а за недоразумение

Кой е най-големият град в света? Любопитно

Кой е най-големият град в света?

До 2050 г. почти 70% от населението ще e урбанизирано

Добрите при нас, лошите в мрежата! Любопитно

Добрите при нас, лошите в мрежата!

Първият капан за сънища бил изплетен от паяк

Защо ходим на сън? Любопитно

Защо ходим на сън?

Много от пациентите са генетично предразположени към сомнамбулство. Но не е само това.

Ню Йорк пусна видео ръководство за оцеляване след ядрен взрив Любопитно

Ню Йорк пусна видео ръководство за оцеляване след ядрен взрив

Влезте на закрито и останете в сградата, свалете дрехите си, бъдете на линия за още новини

ООН: Ставаме 8 милиарда на 15.11.2022 Любопитно

ООН: Ставаме 8 милиарда на 15.11.2022

Индия ще е най-многолюдната държава на планетата още догодина

Облачно, с превалявания от риби Любопитно

Облачно, с превалявания от риби

Рядък феномен - животински дъжд - в Индия

Взривиха „сатанинските” скрижали в Джорджия, властите ги досъбориха Любопитно

Взривиха „сатанинските" скрижали в Джорджия, властите ги досъбориха

На странния паметник пишеше: „Поддържайте човечеството под 500 млн. във вечен баланс с природата"

Запомни това! Любопитно

Запомни това!

Лондонски таксиджия успял да запамети местоположението на над 20 000 улици и забележителности

Д-р Върнън Колман*: Остават ни шест месеца свобода Любопитно

Д-р Върнън Колман*: Остават ни шест месеца свобода

Дажбите за храна, гориво и електроенергия са неизбежни. И те ще бъдат контролирани от приложение.

Какво ако Земята започне да се върти по-бързо? Любопитно

Какво ако Земята започне да се върти по-бързо?

Капките вода може да започнат да се движат от долу нагоре

72% от хората достигат до най-добрите си идеи под душа Любопитно

72% от хората достигат до най-добрите си идеи под душа

Струите ни успокояват и произвеждаме повече допамин

Говорещият с цветята Любопитно

Говорещият с цветята

Преди повече от половин век криминалист в ЦРУ подлага растение на детектор на лъжата. Резултатите са изумителни.

Изкуствен интелект на Google наема адвокат, за да докаже, че е жив Любопитно

Изкуствен интелект на Google наема адвокат, за да докаже, че е жив

Чатботът LaMDA можел да чувства и бил като „сладко дете", казва инженерът Блейк Лемуан

Човек победи кон на състезание! Любопитно

Човек победи кон на състезание!

Homo sapiens с две минути по-бърз от Equus ferus caballus

От една жена за друга – трекинг клинът на Fjällräven от ново поколение Любопитно

От една жена за друга – трекинг клинът на Fjällräven от ново поколение

Шведският експерт в екипировката си е поставил за цел комфортно преживяване на жените по време на преходи