Подкрепете ни!




ЛюбопитноКалина Бисерова, снимки Добрин Кашавелов / 12 септември 2023

Златни родови бижута

Любовта към родината вдъхновява Радина Росенова и майка й Бояна Илиева да създадат колекция бижута с български шевици и символи


Златни родови бижута
Стойност, смисъл и класа. Това са точните определения за 14-каратовите златни бижута с шевици и български символи от Колекция РОД, които съчетават минало и бъдеще по елегантен начин. Съвременните българки ги приемат като родово бижу, което се предава от поколение на поколение, така както са го правили нашите предци. Те са знаели, че златото има защитна сила. А символите, изобразени върху бижутата: за любов, живот, сродяване, младост, хармония, вечност и др., им придават още по-голяма стойност и смисъл.

Идеята за Колекция РОД е родена далеч от България от майка и дъщеря, в чиито вени тече лудата кръв на Бенковски.
Двете жени осъзнават, че България не е даденост, и приемат за своя мисия да съхраняват нейната идентичност. Радина Росенова и Бояна Илиева – едната художник, другата писател, се завръщат при земята, рода, при корена, при себе си, за да разпалят в душите ни любов към родното и непреходното.

Радина Росенова завършва училище за изкуства в Пазарджик, след което заминава за Кипър, където се дипломира във филиал на английския университет Greenwich. Първата є изложба е през 2019 г. в най-големия музей Thalassa. Радина показва 54 картини, нарисувани с „космическа техника“, която тя разработва в продължение на две години. Изложбата предизвиква фурор на острова. Министърът на регионалното развитие Янис Карузос є връчва награда за принос към културата и изкуството на Кипър и я кани да представлява страната му на Световно изложение на художниците в Дубай (World Art Dubai 2020), като държавата поема всички разноски по участието є.



В този момент обаче гените є „проговарят“
, Радина решава да се върне с майка си в родината и да представлява не Кипър, а България на този престижен форум.

ТОП 10 ОТ 1500
Кандидатства, като изпраща картини, и преминава подбора. Българското Министерство на културата отказва да я подкрепи. Тогава Радина и Бояна влагат лични средства, а на молбата им за допълнителна подкрепа се отзовава единствено Фондация „Българска памет“.  

Нa изложението в Дубай освен картини, нарисувани с „космическа техника“ (3D Cosmic Energy Art), Радина подготвя картина диптих с нашенски мотиви и девойка в народна носия. Точно тази творба – „Българска магия“, е избрана сред 10-те най-добри на изложението измежду 1500 картини на художници от над 40 държави!


"Българска магия"
 
РОД И НАРОД
След като вижда преклонението на хора от цял свят пред българските мотиви, у Радина се ражда идеята да създаде картинна Колекция РОД® – с платна, които отговарят на 28-те административни области в България. На всяка картина е изрисувана шевица от съответната област, съчетана с местна културно-историческа или природна забележителност. Всяка картина е с документално и художествено описание от майка є Бояна Илиева. Изложбата предизвиква голям интерес. Представена е в Етнографския музей в София, в Пловдив, Самоков, Пазарджик, Банско, Калофер... По случай националния празник на България картинната колекция е показана в сградата на Европейската комисия в Брюксел, а също и в нашия парламент.



Бояна и Радина не спират до- тук, устремени са да нарисуват външни пана с шевици „за всеки български град и село“. Такива вече има в Копривщица, Пазарджик, с. Чавдар, с. Црънча... Предстои да бъде поставена шевица в Калофер. Паното в Пазарджик в парк-остров „Свобода“ е най-дългата ръчно изрисувана шевица в света – 24 метра, 36 квадрата!

Двете българки черпят знания и вдъхновение както от етнографските музеи, така и от живата история, скрита в раклите на нашите баби. Казват, че срещите им с тези жени са незабравими. От тях те разчитат космическите кодове и посланията в нашите древни мотиви.
„Българските шевици са молитва за здраве, защита и благоденствие, любов и берекет“, обяснява Радина. Според младата жена сградата на Националния дворец на културата неслучайно е построена във формата на елбетица по заръка от Людмила Живкова. „Този магичен български знак е символ на кръговрата на живота и на вечния ни стремеж да го разгадаем. Да познаем смисъла, скрит в Съзиданието“, обяснява майка є Бояна.
Осъзнали силата на българските символи, пред двете жени възниква въпросът как те да бъдат близо до сърцето. Така се ражда и златната Колекция РОД® – родови бижута с шевици и древни български символи. Избират емблема на бранда РОД® да бъде великата канатица. Тя е символ на заедност, защото слетите ъгли на триъгълниците в средата символизират зачатието и новия живот. Следващите два триъгълника са техните деца или семейството. Другите два триъгълника са родът и следващите два – народът.

ЗА ДА ПРЕБЪДЕМ
В своите накити подобно на пендарите двете жени съчетават защитната сила на златото и съвършената геометрична фигура – кръга със символ: младост, живот, любов, вечност, сродяване... В колекцията е включен и космическият знак на България – ятовата гласна, 31-вата буква от нашата азбука, незнайно защо премахната. Дамската колекция се състои от колиета, обеци и гривни.



За мъжете е изработена златна игла за вратовръзка с великата канатица. „Тя е за мъжа, който черпи сили от корена, за мъжа, който е знаещ, можещ, устремен и успяващ“, обяснява Бояна.

Всеки накит се изработва лично за притежателя си, пристига в луксозна кутийка със сертификат от Министерството на финансите и картичка, в която поетичното перо – Бояна, разкрива значението на символа.




Магичното въздействие на бижутата РОД® това лято стигна до Швейцария.
Колекцията на двете българки беше избрана да представя България на изложба в рамките на Генералната асамблея на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) в Женева. Това се случва за първи път, отново без подкрепата на държавата. Но това не отказа двете българки и те продължават напред под мотото „Изкуството да съхраниш родовата памет“! В момента в предпечат е книгата „Жажда“ на Бояна Илиева с илюстрации на Радина Росенова. „Това е книга за пътя към Извора, който може да утоли нашата жажда!“, казва Бояна.

Контакти:    
0893 719 862, 0893 807 809
genusgoldencollection@gmail.com
facebook
Instagram

Статията е публикувана в бр. 9/2023 г. на Списание 8

Земята експлодира пред туристи в „Йелоустоун“ Любопитно

Земята експлодира пред туристи в „Йелоустоун“

Не е вулкан, успокояват хората местните власти

Лесно се влюбвате? Това е показател за склонност към изневяра. Любопитно

Лесно се влюбвате? Това е показател за склонност към изневяра.

Психолози обясняват що е то емофилия и тя ли е отговорна за неуспешните връзки, уж градени върху любов

Младежкото щастие пада главоломно в 145 страни Любопитно

Младежкото щастие пада главоломно в 145 страни

Вероятно е причините за срива да се крият в 2014 г.

Наистина ли е пророчески сериалът „Семейство Симпсън“? Любопитно

Наистина ли е пророчески сериалът „Семейство Симпсън“?

DailyMail: В различни епизоди през годините се предсказва възхода на Тръмп, Грета Тумберг, Лейди Гага и Камала Харис

Място на силата Любопитно

Място на силата

Куполната къща усилва енергията такава, каквато е. Щом е положителна, човек се чувства като в олтар на богиня или в дома на император

Експеримент: самовъзпроизвеждащи се цифрови форми на живот Любопитно

Експеримент: самовъзпроизвеждащи се цифрови форми на живот

Учени все още гадаят възможно ли е животът на Земята да се е самосъздал

Световното население ще достигне своя връх след 60 години Любопитно

Световното население ще достигне своя връх след 60 години

Човечеството остарява, ООН отчита, че спадът в раждаемостта не е лош показател

„Никога не се доверявайте на OpenAI! Предупредени сте.“ Любопитно

„Никога не се доверявайте на OpenAI! Предупредени сте.“

Бивш служител на Агенция за национална сигурност на САЩ е убеден, че най-важната мисия на ИИ е следенето

Учени: Има връзка между първата буква от името ви и посоката на живота ви Любопитно

Учени: Има връзка между първата буква от името ви и посоката на живота ви

При много американци и канадци има съвпадение между първата буква на името им, на професията и града, в който живеят

Тримата братя и 17-те коня Любопитно

Тримата братя и 17-те коня

Загадката на Даниил Хармс

Техниките за флирт се различават, когато се търси бърз секс или сериозна връза Любопитно

Техниките за флирт се различават, когато се търси бърз секс или сериозна връза

Контактът с очите е важен, но има по-добри подходи, казват учените

Робот сервитьорка събра очите на клиенти в Китай Любопитно

Робот сервитьорка събра очите на клиенти в Китай

Видеото с танцуващия хуманоид обиколи света и разбуни социалните мрежи

156 ерудити от цяла България премериха сили във „Фестивала на знанието“ Любопитно

156 ерудити от цяла България премериха сили във „Фестивала на знанието“

В Стара Загора се проведе третото национално издание на куиз турнира

Бездомници се приютяват в неговите подземни покои Любопитно

Бездомници се приютяват в неговите подземни покои

Вомбатът е най-гостоприемният бозайник

Дом от коноп Любопитно

Дом от коноп

Български предприемач строи къщи от всеприложимото растение, което все още е забранено за преработка у нас

KOZELINO: Студ, влага и пожар не ги събаря! Любопитно

KOZELINO: Студ, влага и пожар не ги събаря!

Устойчиви, природосъобразни, лесни за нанасяне и красиви тапети за вашите вътрешни пространства