Подкрепете ни!
ЛюбопитноМария Русева, снимки Добрин Кашавелов / 20 юни 2024

Дом от коноп

Български предприемач строи къщи от всеприложимото растение, което все още е забранено за преработка у нас


Димитър Михайлов по време на строежа на конопена къща в село Габрово до Благоевград
Димитър Михайлов по време на строежа на конопена къща в село Габрово до Благоевград
За да започне да се вълнува от индустриалния коноп, Димитър, за чиито сгради от конопобетон ви разказахме в бр. 2/2023 г., минава през дълъг път. Той води началото си преди доста години по време на освежително пребоядисване на кухнята им, когато дъщеря му влиза в стаята, а заради латекса очите є започват да текат, остра кашлица мъчи дробовете и обилен секрет запушва носа є.

Още тогава, във времената, когато баща є се занимава с IT мениджмънт, той съвсем първосигнално отваря интернет и започва да търси нови и различни строителни материали, защото, както сам ни споделя, го занимавал въпросът дали не може хората да живеят в здравословни и природосъобразни домове.
„Повечето от нас не усещат колко нездравословни са материалите, с които градим стените на домовете си. Те са тихият убиец, вредите от него се натрупват и когато го усетим, често е много късно. Много хора се замислят каква храна ядат, как е отгледана, на каква почва, но не се сещат в какви домове прекарват от 8 до 15 часа в денонощието“ – казва предприемачът и ни замисля за стените на помещенията, в които прекарваме дните си – в собствения ни дом, в офиса, в кафенето.
Преди десетина години, когато започнал да разучава тази тогава непристъпна земя, събеседникът ни попаднал на пресовани земни блокове за строителни цели, които го впечатлили, и пред него се разгърнал целият замисъл за природосъобразно строителство. „Започнах да ходя на курсове, а собственикът на къщата, на която се обучавахме, реши да си направи една от стените с конопобетон и тогава за пръв път се докоснах до тази разновидност на индустриалния коноп. Поръчахме си по едно палè с материала и оттам започна моето приключение с конопобетона.“Когато се поровил, разбрал какъв необятен набор от изделия могат да се получат от растението, а днес философията, зад която застава, е, че то участва засилено във всички области на човешкото битие – къщите, които са нашата трета кожа, платовете на дрехите, които са нашата втора кожа (както той се изразява), храната, без която не можем, горивата и медицината. Знае, че конопът е истинска зелена революция, понеже расте много бързо и почти няма част от него, която да не е приложима някъде.

Конопените стени, между които се помещава здравето

Така днес Димитър Михайлов вече има разработен и приложим при строене на сгради конопобетон и върви умело към целта си – да произвежда всички продукти, нужни за дом, направен изцяло от коноп.

Предимството на това да изберем строежа на къща с конопобетон е в това, че нямаме нужда от различни материали, които да се съчетават заедно. Цялата стена е само от един материал и дава всички предпоставки за удобно обитаване. Външната и вътрешната повърхност на конопените природосъобразни и здравословни стени се измазва с мазилка и конопобетонът е целият пълнеж на стената. Липсват завършващи плоскости, минерална вата, гипсокартон, мембрани, което прави процеса по-бърз, лек и дори по-икономичен.В дългосрочен план конопобетонът е енергийно ефективен, няма летливи органични съединения, формалдехиди и т.н. Той върши работата на изолация, има термална инерция, не гори, не гние, не развива мухъли и плесени, след като е правилно изпълнен и завършен. С годините той няма деградация на тези показатели, по този начин зимата той спестява от сметки за отопление, лятото – за климатизация. Поддържа здравословен микроклимат в помещенията, с по-малка промяна на температурните граници и няма нужда от допълнителна топлоизолация.И ако докато четете, сте се замислили какво да правите с къщата си от обичайни материали, не, няма нужда да я бутате и градите наново. Защото нашият приятел Димитър може да предложи и друго решение – термомазилка от коноп, както и конопена вата за изолация, които дават на дома по-устойчив микроклимат и не отделят отровни вещества. И за да продължи да ни изумява, той започва да ни разказва за коноподървото: „Него го внасяме с мой близък приятел – Петър Милчев, и представлява цели конопени стъбла, слепени без химии, със соево лепило, пресовани на много високо налягане. Този материал е 20% по-здрав от дъба, който от своя страна трябва да расте десетки години, за да се използва, докато конопът пораства за 3 – 4 месеца. Макар технологията да е все още по-скъпа от конвенционалните алтернативи, всяка стъпка в посока на употребата на индустриалния коноп ще даде своя отпечатък върху хората и земята“.И вече на края на разговора ни разбираме, че коноподървото е вложено както в подови настилки, така и в едно от най-вълнуващите и нови начинания за предприемача – мебелите, в които то се използва за конструкция. Те биват облечени и с плат от коноп, а осъществяването им е плод на сътрудничеството между Димитър и Весела Магунска от интериорно студио Mocco Living. Дамата е проектант на мебелите, а за доставката на конопените платове отговаря Димитър, който очаква съвместната им работа да се развие в произвеждането на мебели от различен вид с материали от индустриален коноп.
Мебели от коноподърво и конопен плат

Всички изброени дотук дейности и продукти ще бъдат част от строежа на изцяло конопената къща, която предстои да бъде изградена съвсем скоро и за която днешният ни събеседник ни разказва и си представя с вълнение. Питаме го откъде се добива конопът, а той ни отговаря, че се снабдява с него чрез доставка от румънска фирма, тъй като макар у нас да може да се засажда и отглежда индустриален коноп, обработката му е забранена, което е загуба за икономиката и земеделието и околната среда, както и за малкия потребител, който би усетил невижданите ползи на забраненото и всеприложимо растение.

КОНТАКТИ
konopobeton.bg
Hempcrete.Bulgaria

hempcretebulgaria

Статията е публикувана в Списание 8, бр.6/2024

„Никога не се доверявайте на OpenAI! Предупредени сте.“ Любопитно

„Никога не се доверявайте на OpenAI! Предупредени сте.“

Бивш служител на Агенция за национална сигурност на САЩ е убеден, че най-важната мисия на ИИ е следенето

Учени: Има връзка между първата буква от името ви и посоката на живота ви Любопитно

Учени: Има връзка между първата буква от името ви и посоката на живота ви

При много американци и канадци има съвпадение между първата буква на името им, на професията и града, в който живеят

Тримата братя и 17-те коня Любопитно

Тримата братя и 17-те коня

Загадката на Даниил Хармс

Техниките за флирт се различават, когато се търси бърз секс или сериозна връза Любопитно

Техниките за флирт се различават, когато се търси бърз секс или сериозна връза

Контактът с очите е важен, но има по-добри подходи, казват учените

Робот сервитьорка събра очите на клиенти в Китай Любопитно

Робот сервитьорка събра очите на клиенти в Китай

Видеото с танцуващия хуманоид обиколи света и разбуни социалните мрежи

156 ерудити от цяла България премериха сили във „Фестивала на знанието“ Любопитно

156 ерудити от цяла България премериха сили във „Фестивала на знанието“

В Стара Загора се проведе третото национално издание на куиз турнира

Бездомници се приютяват в неговите подземни покои Любопитно

Бездомници се приютяват в неговите подземни покои

Вомбатът е най-гостоприемният бозайник

KOZELINO: Студ, влага и пожар не ги събаря! Любопитно

KOZELINO: Студ, влага и пожар не ги събаря!

Устойчиви, природосъобразни, лесни за нанасяне и красиви тапети за вашите вътрешни пространства

Маратонецът в плуването Петър Стойчев завърши Тройната корона Любопитно

Маратонецът в плуването Петър Стойчев завърши Тройната корона

Българинът измести американката Марсия Кливланд и е с ново най-добро време

Бяло бизонче се роди в парка Йелоустоун Любопитно

Бяло бизонче се роди в парка Йелоустоун

На добро е, казват местните, сбъдва се пророчеството на племето лакота

Дървото на годината в Нова Зеландия е единственото оцеляло от цяла гора Любопитно

Дървото на годината в Нова Зеландия е единственото оцеляло от цяла гора

Северната рата може да живее 1000 години, ражда се на чужд гръб

Зодиите нямат отношение към психологическото благополучие, твърди ново изследване Любопитно

Зодиите нямат отношение към психологическото благополучие, твърди ново изследване

Учените открили, че хороскопите имат някакво значение във финансовата сфера на живота

Руски космонавт е първият човек, прекарал 1000 дни в Космоса Любопитно

Руски космонавт е първият човек, прекарал 1000 дни в Космоса

Олег Кононенко бие рекорда на сънародника си Генадий Падалка

Защо наричаме нашата планета „Земя“? Любопитно

Защо наричаме нашата планета „Земя“?

Всички останали в Слънчевата система са кръстени на богове

Наблюдавайте птиците, това ви прави по-щастливи Любопитно

Наблюдавайте птиците, това ви прави по-щастливи

Пчеларите също изпитват благотворното влияние на увлечението си