
Зоологическа градина в Дания призова обществеността да дари здрави пилета, зайци и морски свинчета, с които да храни хищниците си.
Ръководството на зоологическата градина в Олборг обяснява в своето послание до евентуалните дарители, че тези животни „съставляват важна част от диетата на нашите хищници – особено на европейския рис, който се нуждае от плячка, която напомня това, което би ловувал естествено в дивата природа“.
Тези дарения, според призива, ще помогнат на зоопарка да изпълни „отговорността си да имитира естествената хранителна верига на животните“. Това подкрепяло „хуманното отношение към животните“.
На сайта на зоологическата градина е посочено също, че се приемат живи коне, стига да са здрави, да имат конски паспорт и да с определени размери.
„Ако имате здраво животно, което трябва да бъде евтаназирано по различни причини, можете да ни го дарите. Животните се евтаназират внимателно от обучен персонал и след това се използват като храна. По този начин нищо не се изхвърля – и ние гарантираме естествено поведение, хранене и благополучие на нашите хищници“, обясняват зоолозите.
Коментарите на хората варират от искрено възмущение до одобрение със съжаление. Според някои, това е алтернатива на изоставянето на домашните любимци от стопаните им. Тази жестока и тъжна тенденция се разпространява бързо по света. В САЩ 29% от животните от приюти през 2024 г. са докарани там от стопаните им. Изоставянето на домашни любимци води и до нарастването на инвазивни видове, а този процес носи след себе си сериозно екологично въздействие, припомнят учените.
The Guardian пък цитира Пиа Нилсен, заместник-директор на зоопарка в Олборг: „В продължение на много години хранехме нашите месоядни животни с по-малки животни. Когато отглеждаме месоядни животни, е необходимо да им осигуряваме месо, за предпочитане с козина, кости и др., за да им осигурим възможно най-естествен хранителен режим. Следователно е логично да се позволи на животни, които трябва да бъдат евтаназирани по различни причини, да бъдат използвани по този начин. В Дания тази практика е често срещана и много от нашите гости и партньори оценяват възможността да дадат своя принос.“