Подкрепете ни!
7 неща, за които науката няма обяснение

Дали някога ще знаем отговора на тези фундаментални въпроси?

7 неща, за които науката няма обяснение
1. Защо сънуваме?
Учените и специалистите по съня знаят кога хората сънуват. Обикновено това се случва по време на цикъла на сън на бързото движение на очите (Rapid-eye Movement/REM). Можете да видите, когато човек или дори вашата котка или куче преживява REM сън, защото очите им се придвижват напред и назад, а телата им също могат да потръпват. Електрическите модели на мозъка са много активни в тази фаза, точно както когато сте будни.
Но изследователите наистина не знаят ЗАЩО сънувате. Това може да е начин за размисъл или освобождаване на стреса от ежедневието или несъзнателен начин за справяне с предизвикателствата. Това може да е начин, по който умът се защитава от заплахи и опасности, но към момента няма точно обяснение.
Възможно е така мозъкът да съхранява краткосрочна или дългосрочна информация. Може би сънищата са начин да се подредят миналите и настоящите ни преживявания, за да се подготвим за бъдещето.
Независимо от тяхната цел, сънищата са крайъгълен камък на човешкия опит. Те ни забавляват и преследват и служат като напомняния, че нашият вътрешен свят е също толкова дълбок и странен, колкото и външният свят около нас.

2. Какво се случва, когато умрем?
Всеки човек на планетата би искал да знае какво се случва след като умрем. Има милиарди и милиарди хора, които вече знаят отговора на този въпрос. За съжаление, те не могат да ни разкажат за това, защото всички са мъртви.
Темата за живота след смъртта - или липсата на такъв - е един от най-старите въпроси, които занимават човечеството. Ще живеем ли във вечно блаженство? Дали злото между нас ще бъде погълнато от ямите на Ада? Дали съзнанието ни просто ще изчезне, след като телата ни са мъртви? Или всички ще се преродим като цветя или пухкави котки?
Учените разбират началните етапи на смъртта. Те знаят как човешкото тяло започва да гасне постепенно. Подобно на служителите в магазините, които угасват една по една светлините в магазините след работно време, така и клетките на тялото започват да се изключват една по една, докато сърцето и мозъкът престанат да действат.
Но това, което се случва, след като мозъкът спре да функционира, все още е пълна мистерия. Много хора, които са имали преживявания близки до смъртта и след това се връщат към живота, говорят за тунели от светлина или спомени за житейски събития или разговори с близки, които са починали. Всички тези преживявания обаче могат да имат биологичен произход, предизвикани от липсата на кислород или някакви биохимични колебания. От всички въпроси, които ни вълнуват относно нашето съществуване, може би този е на който никой никога няма да  може да отговори.

3. Сами ли сме във Вселената?
Някои може да си мислят, че сме единствените интелигентни форми на живот във Вселената, но ако това е така, Вселената би била невъобразимо самотна. Други изследователи казват, че Земята не е единствената планета, на която има живот – само в нашата галактика може би има около 40 милиарда обитаеми планети.
Разбира се, има някои необходими изисквания за възникването на живот. Планетата се нуждае не само от правилната комбинация от елементи и условия, но трябва да има и искра, която поражда живи същества. А след това, разбира се, те трябва някак си да се превърнат в такива с интелект.
Дори и най-простите форми на живот на нашата планета са всъщност  изключително сложна комбинация от химични реакции и клетки. И все още има форми на живот, които и до момента изумяват учените с това как се появили, как се развиват и оцеляват в невероятно разнообразните условия на околната среда. Което от своя стана прави намирането, идентифицирането и общуването с извънземни същества много по-сложно.
Въпреки тези предизвикателства, изследователи от НАСА смятат, че можем да намерим следи от живот през следващите няколко десетилетия. По-мощните телескопи биха могли да бъдат един от ключовете за това. Ние знаем, че вода и подобни елементи на земните, съществуват на много други планети. Ако продължаваме да търсим и да намерим дори частица от доказателство, като например вкаменени останки или бактерии, изглежда по-вероятно, че някъде по звездите друг вид също гледа към небето и размишлява за потенциалните съседи.

4. Откъде идва съзнанието?
Умът ни изобилства от вътрешни разговори и въпроси за това кои сме и каква е нашата мисия и цел на света. Доколкото знаем към момента, ние сме единствените създания с такъв вид активно съзнание. Но самите ние нямаме представа откъде идва това съзнание.
Нашите мозъци, които са като централните компютри на телата ни, контролират биологичните ни функции и ни помагат да мислим. Но мозъкът не е умът. Електрическата активност не обяснява как физическото вещество може да създаде нефизическо състояние като съзнанието. Някои религии обясняват съзнанието като дар от Бога, вграден в нашите тела, за да ни води през този свят.
Учените се насочват повече към биологичния произход - те виждат съзнанието като съвкупност от биологични процеси, които прогресират към по-сложно мислене, което в крайна сметка завършва със самосъзнание. Установено е, че и животните като кучетата почти със сигурност имат съзнание, но на по-ниско (или различно) ниво от това на хората.

5. Реална ли е реалността?
Всеки, който се е будил от ярък кошмар, знае какво е усещането да си някъде между будното състояние и съня. Тези преживявания дават основание да се мисли, че съществуват ограничения за нашите сетива. Може би нашите очи, уши и обоняние наистина не разказват цялата история за реалността около нас.
Може би нещата и хората в живота ни са просто илюзии. Откъде знаем, че някой от тези обекти и същества действително съществува? Вселената би могла да бъде холограма, "компютърна матрица". Учените и физиците не са сигурни, че някога ще разберем естеството на реалността. Колкото по-дълбоко се ровим във физиката, толкова по-непозната е механиката на нашата вселена. Ние продължаваме да откриваме нови частици и фундаментални сили, от молекули до атоми, които движат телата ни и нашия свят.
Без значение колко умен става нашия вид, реалността винаги ще бъде абстракция, която никога няма не можем да установим.

6. Как се е зародил животът?
Нашата планета е пълна с растения и животни, но също така гъмжи и от безброй бактерии и всякакви микроорганизми. Всичко това са форми на живот, който се възпроизвежда, за да запази вида си жив. Но как е започнал животът? Как една маса от клетки се превръща от инертна съвкупност на молекули в интелигентно същество?
Краткият отговор е: ние не знаем точно как е възникнал животът. Има хипотеза, че преди 4 милиарда години извънземни са  изпуснали няколко микроба и са ги оставили да виреят свободно. И разбира се, много религии, които имат свръхестествени обяснения за произхода на живот.
Много учени смятат, че животът е естествена прогресия за планетите, които съдържат необходимите съставки за биологията, като въглерод, водород, кислород и други основни съставни еденици. С правилната искра - да кажем, мълния - тези крайъгълни камъни бавно се развиват в клетъчните стени и ДНК, които са подходящи за възпроизводим живот. Изследователите непрекъснато провеждат подобни експерименти в лабораториите, надявайки се да разгадаят формулата за живота.
Може би все още сме непросветени за характеристиките, които наистина определят живота. Или може би сме слепи за принципите на физиката, които наистина създават чудото на живота. Независимо от случая, търсенето на произхода на живота несъмнено ще продължи дълго време.

7. Наистина ли Вселената е безкрайна?
Когато погледнем нагоре в тъмна нощ и видим безбройните звезди, разпръснати по небето, е лесно да си мислим за Вселената като безкрайна. Или може би виждаме илюминации, подобни на светещите в тъмното звезди на тавана на спалните ни? Хубави декори на висок, но задънен таван. Така или иначе, науката не може наистина да ни каже дали вселената е безкрайна или ограничена.
Както и при всичко останало, изследователите имат теории. След анализиране на карти, генерирани от наблюденията, направени с Baryon Oscillation Spectrographic Survey (BOSS), супермощен телескоп в Ню Мексико, една група установи, че Вселената има изключително плосък план. Изследването се основава на наблюдения на "само" 1.2 милиона галактики, което е капка в универсалното море, но това е силна улика, че нашата вселена не е сферична форма.
Дали тази плоскост е безкрайна? Невъзможно е да се каже. Една хипотеза твърди, че Големият взрив води до непрекъснато разширяване на Вселената по-бързо от скоростта на светлината. Тъй като не можем да видим отвъд тази скоростта, никога няма да знаем дали има някакъв ръб за Вселената.
Независимо дали се чудите за това колко голяма може да бъде Вселената или как е възникнал животът на Земята, нашето съществуване е пълно с причудливи обрати на природата, които не можем да обясним и никога няма да разберем. Тези въпроси могат да ни преследват през целия ни живот , но те също са съществена част от човешкия опит.

Лесно е за съвременните хора да погледнат назад към своите предци с повече или по-малко пренебрежение. Но повечето от нас разбират, че след 100 години внуците ще ни погледнат с лека симпатия, мислейки за нас като за примитивни и незнаещи хора. Еволюцията на човешката наука и знание има такъв ефект. Така че може би след 20 или 50 години този списък с въпроси без отговор може да изглежда странен и наивен. По-вероятно е обаче някои от тези въпроси да издържат на изпитанието на времето.

Източник
Сърцето излъчва светлина при медитация към човек в нужда Мистерии и загадки

Сърцето излъчва светлина при медитация към човек в нужда

Бионауката трябва да надмогне страха си и да проникне отвъд законите на материята

Тече ли времето различно за всеки от нас Мистерии и загадки

Тече ли времето различно за всеки от нас

3 начина, по които мозъкът ни си играе с часовете и минутите

Мистериозното изчезване на Полет 370 Мистерии и загадки

Мистериозното изчезване на Полет 370

Най-вероятно истината за случилото се на борда на Боинг 777 никога няма да бъде разкрита

Огънят помете всичко и остави храма напълно непокътнат Мистерии и загадки

Огънят помете всичко и остави храма напълно непокътнат

В стихията пожарът заобикаля гръцкия храм „Света Троица" (видео)

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята Мистерии и загадки

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята

Според някои теории над 70 процента от посещенията на извънземни са именно от расата на Сивите

Кои са нашите невидими духовни водачи Мистерии и загадки

Кои са нашите невидими духовни водачи

Те бдят над нас и се появяват в точния момент, за да ни помогнат в трудна ситуация

Излезе „епохалният” доклад на САЩ за НЛО – 9 страници Мистерии и загадки

Излезе „епохалният" доклад на САЩ за НЛО – 9 страници

Пентагонът говори за евентуални вражески технологии и природни явления, но не и за извънземни

Ставате ли за шаман Мистерии и загадки

Ставате ли за шаман

10 признака, по които да разберете дали сте призовани духовно да помагате на хората

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса? Мистерии и загадки

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса?

Те виждали кристално нощем, когато изгрявала Луната

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО Мистерии и загадки

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО

Уфолозите се радват на падането на завесата, но наблюдатели виждат в добрата новина пъклен план

Как да поканим ангелите в дома си? Мистерии и загадки

Как да поканим ангелите в дома си?

Помолете за тяхната благословия, безусловна любов и напътствия

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г. Мистерии и загадки

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г.

Пол Динах разказва какво очаква човечеството в следващите две хилядолетия

Ще се върнат ли Анунаките? Мистерии и загадки

Ще се върнат ли Анунаките?

Древните извънземни създали хомо сапиенс и кръстили първия човек Адаму

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Неразгаданите мистерии на Фестоския диск Мистерии и загадки

Неразгаданите мистерии на Фестоския диск

Повече от век уникалната находка от остров Крит вълнува археолози, лингвисти и почитатели на античната история

Тайните на древната египетска „Книга на мъртвите” Мистерии и загадки

Тайните на древната египетска „Книга на мъртвите”

В същността си тя представлява ръководство за душата на починалия човек