Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 15 февруари 2020

Елемент 115 - Московий: Тайнственото космическо гориво

Защо този новооткрит химичен елемент се оказа по-специален от всички останали в Менделеевата таблица?

изображение: iStock
изображение: iStock
Периодичната система, известна още като таблица на Менделеев, е прецизна класификация на химичните елементи. Или поне на тези, известни на човечеството. Елементите са подредени спрямо броя на протоните, които съдържат, който всъщност отговаря и на техния пореден номер в таблицата. Не е чудно, че тя постоянно се изменя през годините, тъй като се откриват все повече и повече нови - непознати до момента елементи.

Така се случва и с Московия, познат още като Елемент 115. Той е синтезиран за първи път (на Земята) през 2003 г. в Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна, Русия. Екипът, който провежда опитите, е съставен от руски учени и техни американски колеги от Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор. Ръководител е руският ядрен физик Юрий Оганесян.
В резултат на направените първоначални експерименти учените откриват съществуването на непознатия до този момент 115-и химичен елемент. Но поради изключителната бързина на полуразпада му и някои други обстоятелства, те така и не успяват да докажат съществуването му черно на бяло веднага. Убедени в истинността на откритието си обаче, учените не спират да експериментират и да търсят път към доказването му. Много техни колеги по света също се вдъхновяват от примера им и също започват да правят изследвания и да търсят непознатия елемент. Временно му е дадено името Унунпентий.

В края на 2015 година съществуването на Елемент 115 официално е доказано и той става част от Менделеевата таблица. Получава названието Московий година по-късно - на името на Московска област, където за първи път успешно е синтезиран. Изобразява се с химичния знак Mc. Московият е изцяло синтетично създаден продукт, тоест не може да бъде открит в природата.

Фактът, че е записан под заветния 115 номер в периодичната система, поне към момента го нарежда сред най-тежките и радиоактивни метали, познати на човечеството. В нашите условия Елемент 115 е изключително нетраен – скоростта на полуразпада на най-стабилния му известен изотоп – Московий-290, е под 1 секунда. Но според Боб Лазар, за когото ще стане дума малко по-надолу в текста, е въпрос на време да бъде открит и синтезиран много по-устойчив изотоп на химичния елемент.

През 2011 г. съвместна група учени от Международния съюз за чиста и приложна химия (IUPAC) и Международния съюз за чиста и приложна физика (IUPAP) правят нова оценка на експериментите в Дубна и обявяват, че те не отговарят на критериите за откритие. Тоест, настояват елементът Московий да бъде изключен от Менделеевата таблица. В това действие мнозина привърженици на конспиративните теории не виждат нищо друго, освен поредния опит на „властите“ да прикрият истината за съществуването на НЛО.

Може би се чудите къде е връзката? Какво е общото между елемента от периодичната система и извънземните? Може би сте срещали името на Боб (Робърт) Лазар. Той твърди, че е учен-физик и дълги години е бил част от секретна мисия, провеждана в мистериозната Зона 51 в пустинята Невада, Америка. Лазар разказва, че там са „складирани“ 9 паднали на Земята космически кораба. Именно на това място, по думите му, за първи път се е запознал с мистичния Елемент 115, който продължава да изучава и до днес. Разказва, че този химичен елемент се среща под определена форма в космическите кораби, над които е работил, докато бил в Зона 51. И допълва, че именно известният на Земята като Московий елемент се използва като гориво на космическите машини. Освен с изучаване на космическите кораби, събраните от цял свят учени в Зоната правили опити и да ги поправят, разгадавайки технологията и материалите, от които са изградени.

Интересното тук е, че Боб Лазар изнася тази информация – за непознатия извънземен елемент още през 1989 г. - близо 15 години преди първите опити Елемент 115 да бъде синтезиран на Земята. Както можем да се досетим, твърденията му по онова време са сметнати за скандални и абсурдни, поради липсата на знание за мистериозния елемент в научните общности.

След като излиза от системата и разкрива част от нещата, които се случват на територията на Зона 51, Лазар става обект на преследване от американските власти. Поне такива са твърденията му. Казва още, че не само неговият собствен живот е в постоянна опасност, но и този на съпругата му и останалите му близки хора. След направените разкрития, Боб Лазар многократно е подлаган на полиграф, който всеки път потвърждава, че казаното от него е истина.

Въпреки това, мнозина през годините са се опитвали да опровергаят думите му или просто са ги обявявали за измислица. Посланието на Лазар към скептиците е: „Всеки трябва да бъде скептичен към всякакви твърдения от всякакъв вид", казва той пред Newsweek.
 „Всички твърдения изискват доказателство и аз абсолютно не съм изключение. Понастоящем не мога да дам много такива, само разкази за случилото се в живота ми преди 30 години. Единственото ми послание към скептиците ще бъде: „Аз съм с теб." Ако ролите бяха обърнати, и аз не можех да повярвам на подобна фантастична история без повече доказателства, то не бих могъл и да я отхвърля."
През 2015 г. в световната преса се появява новина, че изследователи от UCLA (Калифорнийски университет - Лос Анджелис) са създали изключително твърд, но невероятно лек метал. Много ковък и същевременно особено издръжлив на висока температура. Според мнозина, тази сплав е разработена именно на основата на изследваните парчета от паднали космически кораби и отговаря напълно на описанията на материала, намерен край Розуел през 1945 г. Дейвид Уилкок категорично споделя, че според него:„Този материал е началото на изцяло нова революция в материалознанието. Защото сега ние ще бъдем способни да разработваме материали на молекулярно ниво“.

Това е може би първата стъпка, която ще позволи на хората да създават собствени космически кораби и да се придвижват с тяхна помощ из Космоса. Уфолози твърдят, че с разработването на космически машини, изградени от новия свръхлек, но супер издръжлив метал и задвижвани с Московий, по подобие на извънземните кораби, за които Лазар говори, хората най-сетне ще могат да летят свободно в Космоса. Също така ще бъдат способни да отварят космически портали и да правя огромни трансгалактически скокове.

Развръзката
Но да се върнем отново тук на Земята и на драмата с официалното признаване на Московия като отделен и реално съществуващ химичен елемент. В резултат на направения през 2011 г. опит то да бъде обявено за невалидно, голяма част от представителите на научните общности по света се надигат. За да се докаже съществуването му веднъж завинаги, са направени множество нови научни експерименти и проучвания в различни точки на Земното кълбо – Русия, Германия, по-късно Швеция и др. Така през декември 2015 г. се стига до повторното официално признаване на химичния елемент с пореден номер 115 в таблицата на Менделеев. Това обаче далеч не е краят на сагата. В следващите години отново се появяват критики и съмнения от различни научни и други организации. Но те, поне засега, успяват да бъдат оборени и оценени като несъстоятелни.

Важно е да направим и едно последно уточнение – заедно с Елемент 115 в таблицата на Менделеев се появяват още 3 нови химични елемента. Те са с поредни номера 113, 117 и 118. Всичките те са изключително тежки, силно радиоактивни и създадени в лабораторни условия.
Извънземна база на една от луните на Сатурн? Мистерии и загадки

Извънземна база на една от луните на Сатурн?

Ловецът на извънземни Скот Уоринг твърди, че се е натъкнал на извънземна база на Япет

Пророчествата на Баба Ванга за 2020 година – истина или измислица Мистерии и загадки

Пророчествата на Баба Ванга за 2020 година – истина или измислица

Съществуват ли в действителност предсказанията на Баба Ванга за настоящата година или всичко е добре изфабрикувана измама?

Проклятието на „Майстора и Маргарита” Мистерии и загадки

Проклятието на „Майстора и Маргарита"

За 9 години умират 18 души от сериала по книгата

Бил ли е Ной извънземно същество с мисия да спаси Земята? Мистерии и загадки

Бил ли е Ной извънземно същество с мисия да спаси Земята?

Това, което не е казано за него в официалната Библия, е записано в Свитъците от Мъртво море

Пророчеството на Петър Дънов за идването на Златната ера и Шестата раса Мистерии и загадки

Пророчеството на Петър Дънов за идването на Златната ера и Шестата раса

Преди повече от 70 години Учителя предсказва края на старата епоха и цивилизация

7 скрити тайни в портрета на Мона Лиза Мистерии и загадки

7 скрити тайни в портрета на Мона Лиза

Съдбата на най-известната картина в света е да е и най-загадъчната

Джаспър Маскелин - гений на магическото изкуство или средство за пропаганда? Мистерии и загадки

Джаспър Маскелин - гений на магическото изкуство или средство за пропаганда?

По време на Втората световна война той „премества" пристанище и „създава" фалшиви армии

Археолози разгадаха част от загадката на Стоунхендж Мистерии и загадки

Археолози разгадаха част от загадката на Стоунхендж

Доказаха произхода на камъните, които изграждат световноизвестното неолитно светилище

Плочата на Шамаш: Доказателство за древна напреднала технология? Мистерии и загадки

Плочата на Шамаш: Доказателство за древна напреднала технология?

Мнозина изследователи вярват, че чрез нея хората са общували с боговете

Земята е куха и във вътрешността й живеят същества от висша раса Мистерии и загадки

Земята е куха и във вътрешността й живеят същества от висша раса

Векове наред теорията за кухата Земя има своите привърженици

Какво представлява астралната проекция и как да я постигнем в 7 стъпки Мистерии и загадки

Какво представлява астралната проекция и как да я постигнем в 7 стъпки

По време на Извънтелесното преживяване астралното тяло се превръща в кълбо енергия, устремено към по-висши измерения

В окото на Синята буря Мистерии и загадки

В окото на Синята буря

Според календара на маите започва година с максимална трансформираща сила и бърза материализиция на мисли и мечти

Съвети как да излекуваме душата си Мистерии и загадки

Съвети как да излекуваме душата си

Тя е най-силната и мъдра, но и най-нежна част от нашето същество. Душата – това всъщност е истинското ни аз.

„Извънземната” магистрала в Невада Мистерии и загадки

„Извънземната” магистрала в Невада

Името си тя получава заради безбройните сигнали на очевидци за срещи с НЛО

Аполо 10: Контакт с извънземни или бъг в системата? Мистерии и загадки

Аполо 10: Контакт с извънземни или бъг в системата?

Какво се случва по време на полета остава мистерия и до днес

Конспиративни теории, които се оказаха истина Мистерии и загадки

Конспиративни теории, които се оказаха истина

Истината често се крие в съзнанието на подозрителните!