Подкрепете ни!




Мистерии и загадкиМарк Далас / 13 февруари 2020

Може ли последният ни миг да е еуфоричен?

Нови изследвания хвърлят светлина върху процеса на настъпването на смъртта

Смъртта на Касагемас, худ. Пабло Пикасо
Смъртта на Касагемас, худ. Пабло Пикасо


„Хората често изглеждат като заспали непосредствено след последния си дъх и имат неутрално изражение на лицето. Но един от моите роднини, който изпитваше силна болка в часовете преди смъртта и нямаше достъп до медицинска помощ, тръгна към вечния си сън със сияйно, почти усмихнато изражение. Десетилетия се чудех дали последните минути от живота могат да бъдат еуфорични. Възможно ли е умирането да предизвика потоп от ендорфини, по-специално при липса на болкоуспокояващи?”
Гьоран, 77, Хелсингборг, Швеция

Ето отговорът на експерта по палиативни грижи Марк Далас:
Често се приема, че животът води люта битка срещу смъртта. Възможно ли е, всъщност смъртта да е облекчение и радост? Като експерт по палиативни грижи мисля, че процесът на умиране започва две седмици преди да преминем отвъд. През това време хората са склонни към леки подобрения в състоянието си. Те обикновено отказват да ходят и стават по-сънливи. Към последните дни от живота способността да поглъщат таблетки или да консумират храна и напитки изчезва.

По това време казваме, че хората „умират активно“ и обикновено смятаме, че това означава, че имат два до три дни живот. Много хора обаче преминават през цялата тази фаза в рамките на един ден. Други могат да останат в това предсмъртно състояние близо седмица, преди да умрат, нещо, което обикновено е изключително мъчително за семействата. Така че при различни хора се случват различни неща и ние не можем да ги предвидим.

Реалният момент на смъртта е труден за дешифриране. Но все още непубликувано проучване предполага, че когато хората се приближават до смъртта, в организма се увеличават стресовите химикали. За хората с рак, а може би и за други, маркерите за възпаление се покачват. Това са химикалите, които се увеличават, когато тялото се бори с инфекция.

Вие предполагате, че може да има и прилив на ендорфин точно преди някой да умре. Но ние просто не знаем, тъй като никой все още не е проучил тази възможност. Проучване от 2011 г. обаче показа, че нивата на серотонин - друг мозъчен химикал, за който също се смята, че допринася за чувството на щастие – са се утроили в мозъка на шест плъха, докато те агонизирали. Не можем да изключим възможността нещо подобно да се случва и при хората.

Технология за изследване на нивата на ендорфин и серотонин при хората съществува. Въпреки това получаването на многократни проби, особено кръв, в последните часове от нечий живот е логично трудно осъществимо. Трудно е и получаването на финансиране за подобно изследване. В Обединеното кралство изследванията за рак през 2015-2016 г. са били спонсорирани с 580 милиона британски лири, докато тези за палиативни грижи са получени по-малко от 2 милиона паунда.

Но какво може да причини еуфорично преживяване по време на настъпване на смъртта, освен ендорфини или алтернативни невротрансмитери? Докато тялото се изключва, мозъкът е засегнат. Възможно е начинът, по който това се случва, някак да влияе върху преживяванията в момента на смъртта. Американският невроанатом Джил Болте-Тейлър описа подробно в лекцията си пред TED как е преживяла еуфория и дори „нирвана” по време на клиничната си смърт, след като нейното ляво мозъчно полукълбо, което е център на много рационални способности като език, престанало да работи след инсулт.

Възможно е вашият роднина да бил в последния си път в дълбоко духовно преживяване. Знам, че когато дядо ми умря, той вдигна ръка и пръст, сякаш сочеше към някого. Баща ми, набожен католик, вярваше, че дядо ми е видял майка му и баба ми. Той умря с усмивка на лицето, което донесе дълбоко успокоение на баща ми.

Процесът на умиране е свещен за будистите, които вярват, че моментът на смъртта предоставя голям потенциал за ума. Те виждат прехода от живот към умиране като най-важното събитие в живота - този миг, когато пренасяме Карма от този живот в друг живот. Това не означава, че религиозните хора имат „по-радостни“ преживявания в момента на смъртта. Бил съм свидетел как умирающи свещеници и монахини стават изключително тревожни, когато наближават границата към отвъдното. Може би са погълнати от тревогите си за моралната си чистота и страха от осъждане и плащане за греховете?

Хората с екстатичен опит към края на живота си, които съм наблюдавал, обикновено са били тези, които по някакъв начин са приели смъртта и са били в мир с неизбежността й. Тук може да са много важни грижите - проучване на пациенти с рак на белия дроб, получили ранна палиативна грижа, е установено, че са по-щастливи и живеят по-дълго.

В крайна сметка ние знаем много малко какво се случва, когато някой умира. След 5000 години лекарства можем да ви кажем как умирате от удавяне или сърдечен удар, но не знаем как умирате от рак или пневмония. Най-доброто, което можем да направим, е да го опишем.

Моето изследване е фокусирано върху опитите да демистифицирам процеса на настъпване на смъртта, да разбера биологичната й основа и да разработя модели, предсказващи последните седмици и дни от живота. След време може да стигнем и до изследване на ролята, която ендорфините играят в последните часове от живота и всъщност да стигнем до окончателния отговор на вашия въпрос.

Източник

Още по темата:

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО Мистерии и загадки

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО

Летището спря работа, но доказателства засега няма

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Загадката с кристалните черепи Мистерии и загадки

Загадката с кристалните черепи

Някои смятат, че са на извънземни, други – че са пълни с информация, учените ги смятат за фалшифи артефакти