Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 31 март 2020

Атлантида – Златната цивилизация, изчезнала за нощ

Ако историята на Атлантида е истина, то унищожаването й не е причинено от природна катастрофа

изображения: iStock
изображения: iStock
Вече повече от 2000 години философи, историци, археолози, геолози,  езотерици, уфолози търсят отговор на въпроса съществувала ли е в действителност мистичната златна земя и свръхразвита цивилизация на Атлантида.
Теориите са много и най-разнообразни. Някои от тях са напълно противоположни и дори взаимно се изключват. Опитахме се в този материал да съберем основните версии и твърдения по темата. А каква е самата истина никой все още не може да потвърди със 100-процентова сигурност.

Първите писмени текстове, в които се среща понятието Атлантида,  са древните писания на известния гръцки философ Платон – „Тимей“ и „Критий“. Те са създадени около 355 г. пр. н. е. Според тях, много, много отдавна египетски жрец разказал на гръцкия държавник Солон (прапрадядо на Платон) историята за трагично погубения златен остров Атлантида, който бил разрушен в рамките само на една-единствена нощ и от съществуването му не останала и следа.

По думите на Платон Атлантида бил могъщ град-държава, който имал неизмерими богатства и власт. Той разполагал с толкова ресурси, че дори външните му крепостни стени били целите облицовани със злато и скъпоценни камъни. Разположен бил на огромен остров с приказна природа и плодородна почва. Населението на атлантида – Атлантите, били могъща цивилизация, просъществувала в продължение на повече от 9000 години. Военната мощ и успехите на армията в златния град били  впечатляващи. Но цялата тази процъфтяваща древна цивилизация и нейният дом били изтрити от лицето на Земята за една нощ под удара на невиждано голямо природно бедствие.

Мнозина смятат написаното от Платон за пълна художествена измислица. Те вярват, че разказите за Атлантида не са буквални, а илюстрират философските идеи на мислителя. В това вярва и неговият последовател „Бащата на науката“ - Аристотел. Но немалка част от научните и езотеричните кръгове през вековете и до днес вярват напълно на разказите на Платон за Атлантида.

Проф. ван Андел, геоархеолог към Кеймбриджкия университет, казва:
„Описанието му съдържа такива детайли, че звучи повече като пътеводител за някоя далечна държава. Затова можем да предположим, че някога, някъде е имало такова място и то е било реално.“    
През XVI-XVII век редица писатели, сред които и Франсис Бейкън (1551-1626 г.), съживяват мита за мистичната Атлантида чрез произведенията си. Една от най-значимите книги, посветени на изчезналия древен континент, е „Атлантида, Света преди потопа” (1882 г.) на Игнейшъс Донъли. В нея авторът представя разнообразни доказателства от всички сфери на науката, които според него доказват не само съществуването на Златния град, но и  че именно там и по онова време човешките същества са еволюирали и са станали цивилизовани.

През изминалите векове, а и в наши дни, постоянно излиза различна нова информация, конспиративни теории и дори някои артефакти, които се опитват да докажат теорията, че Атлантида е била наистина реално съществуващ островен град, населен с много високо технологично развита цивилизация. Огромна част от езотериците и учени от различни сфери на познанието са напълно убедени, че легендата за златния град-континент не е измислица, а самата истина. Един от най-големите поддръжници на тези вярвания е руската писателка на мистична литература Елена Блаватска.   

За цивилизацията на атлантите се говори, че били с божествен произход – „родени от боговете“. Някои теории определят този божествен произход като извънземен. Според Едгар Кейси в началото атлантите били нематериални същества, които с времето се материализирали.

Заселниците на Атлантида били свръхразвито общество и пример за перфектен строй и начин на управление. Те разполагали с напреднали технологии, за които  ние днес, толкова хилядолетия по-късно, нямаме никакви познания. Също така имали достъп и се придвижвали в космическото пространство с кораби. Имали чести срещи с различни космически същества, твърдят някои писатели. А според известния инсайдър Кори Гуд обитателите на Атлантида били извънземни, от расата на Пре-Адамитите, кацнали на Земята от друга планета. А изгубената Атлантида според него лежи под дълбоките ледове на Антарктида.

Безбройни са хипотезите относно това къде точно е бил разположен островният дом на атлантите. Като започнем от гръцкия остров Тера (срещан и като Тира), минем през Арктика, Кавказ, Испания, Франция, Малта, Крим и стигнем до Северна Африка, Нигерия, Северна и Южна Америка, Сахара…

Но по думите на много изследователи, има логика Атлантида да се е намирала някъде сред водите на Атлантическия океан, тъй като имената на двата обекта произтичат от един и същ лингвистичен  корен. Където и да се е намирала територията на Златната държава, едно е сигурно – тя била „истинско търговско средище“, твърдят изследователи от Discovery Channel. На плодородната земя и на този факт се дължало неизмеримото богатство на Атлантида.  

Както наскоро ви разказахме, спящият пророк Едгар Кейси предсказва намирането на части от изгубената цивилизация на Атлантида край бреговете на Бахамските острови. И наистина години по-късно там е открита каменна формация, наречена Пътя на Бенини, за която и до днес се водят спорове дали действително е част от изчезналия континент или не.

Според много от търсачите на истинската причина за тежкото природно бедствие, погълнало златния континент Атлантида и жителите му, е много проста. Атлантите, които били надарени с дълбоко познание, богати и развити технологично и интелектуално същества, както твърдят много източници, станали прекалено горделиви, алчни и агресивни към хората в другите райони на света. Започнали да завладяват все повече чужди територии и да поробват населението им. Когато изгубили баланса и станали по-меркантилни, отколкото е редно, според неписаните вселенски  закони, те били наказани (както твърдят повечето теории) с  невиждано силно земетресение и потоп. Според други – с изригнал мощен вулкан, според трети – самата земя се разтворила, водена от невидима свръхестествена сила, и погълнала огромния остров дълбоко в недрата си. Без да остави и помен от нейния разцвет, технологично познание и богата 9-хилядна история.

Съвременните геолози са категорични, че няма земно бедствие с такава мощ, че да е в състояние напълно да разруши и потопи огромен континент, какъвто се твърди, че е била Атлантида. И то в рамките на една-единствена нощ. Това дава основание на изследователи и окултисти да допускат, че, ако историята на Атлантида е истина, изчезването й определено не е случайно и не е причинено от природна катастрофа. Че някаква друга – неземна сила има пръст в трагичния край на древната златна цивилизация.      

А Атлантите, които успели да се спасят от него, се пръснали в различни точки на земното кълбо и започнали да създават хибриди в тях, смесвайки се с човешките популации, разказва Кори Гуд. По негова преценка на Земята днес живеят хиляди Пре-Адамити, каквито смята, че са били атлантите.

Още по темата:

Лемурия – изчезналият континент на висша извънземна цивилизация Мистерии и загадки

Лемурия – изчезналият континент на висша извънземна цивилизация

Според някои конспиративни теории лемурийците са нашите прародители

Забранената книга: Писанията на Енох Мистерии и загадки

Забранената книга: Писанията на Енох

Енох разкрива тайни за падналите ангели и исполините, за които църквата мълчи

Сайтът на ЕС разказва в комикс за вирус като COVID-19 още през 2012 г. Мистерии и загадки

Сайтът на ЕС разказва в комикс за вирус като COVID-19 още през 2012 г.

Съвпадение, синхроничност, предизвестен факт или предупреждение - изберете сами

Какво е ,,феноменът Петрозаводск‘‘ Мистерии и загадки

Какво е ,,феноменът Петрозаводск‘‘

Съветски спътник, хемилуминесценция, космическа медуза или НЛО?

Нещо зловещо се случва в крайбрежните води на Камчатка Мистерии и загадки

Нещо зловещо се случва в крайбрежните води на Камчатка

Засега няма ясна версия коя е причината за екокатастрофата в Тихи океан

Ида Пердеман, Ида Амстердамска или холандската пророчица Мистерии и загадки

Ида Пердеман, Ида Амстердамска или холандската пророчица

Коя е Ида Амстердамска и кои са най-прочутите нейни пророчества?

Какво (не) знаем за ангелите? Мистерии и загадки

Какво (не) знаем за ангелите?

Много хора вярват, че те съществуват и ги закрилят

Вратата на боговете в Перу: Мистериозният енергиен портал Мистерии и загадки

Вратата на боговете в Перу: Мистериозният енергиен портал

Легендите разказват, че през нея преминавали избрани хора

Пророчествата на Баба Ванга за 2020 година – истина или измислица Мистерии и загадки

Пророчествата на Баба Ванга за 2020 година – истина или измислица

Съществуват ли в действителност предсказанията на Баба Ванга за настоящата година или всичко е добре изфабрикувана измама?

Проклятието на „Майстора и Маргарита” Мистерии и загадки

Проклятието на „Майстора и Маргарита"

За 9 години умират 18 души от сериала по книгата

Извънземна база на една от луните на Сатурн? Мистерии и загадки

Извънземна база на една от луните на Сатурн?

Ловецът на извънземни Скот Уоринг твърди, че се е натъкнал на извънземна база на Япет

Бил ли е Ной извънземно същество с мисия да спаси Земята? Мистерии и загадки

Бил ли е Ной извънземно същество с мисия да спаси Земята?

Това, което не е казано за него в официалната Библия, е записано в Свитъците от Мъртво море

Пророчеството на Петър Дънов за идването на Златната ера и Шестата раса Мистерии и загадки

Пророчеството на Петър Дънов за идването на Златната ера и Шестата раса

Преди повече от 70 години Учителя предсказва края на старата епоха и цивилизация

7 скрити тайни в портрета на Мона Лиза Мистерии и загадки

7 скрити тайни в портрета на Мона Лиза

Съдбата на най-известната картина в света е да е и най-загадъчната

Джаспър Маскелин - гений на магическото изкуство или средство за пропаганда? Мистерии и загадки

Джаспър Маскелин - гений на магическото изкуство или средство за пропаганда?

По време на Втората световна война той „премества" пристанище и „създава" фалшиви армии