Подкрепете ни!
Излезе „епохалният" доклад на САЩ за НЛО – 9 страници

Пентагонът говори за евентуални вражески технологии и природни явления, но не и за извънземни

изображение: iStock
изображение: iStock
През декември миналата година Доналд Тръмп нареди до 6 месеца Министерството на отбраната на САЩ и Службата на директора на Националното разузнаване да представят на Конгреса некласифициран доклад за неидентифицирани летящи обекти. Той трябваше да включва всичко, което правителството знае за НЛО, прелитащи в американското въздушно пространство. Дългоочакваният доклад бе публикуван в петък и макар само на девет страници, представлява най-прекият и съществен отчет на правителството на САЩ за това, което длъжностните лица наричат ​​неидентифицирани въздушни явления (UAP), публикувано някога. 

На каква информация се основава докладът?

Предварителната оценка на оперативната група на Пентагона се основава на прегледа на 144 доклада за UAP, включващи наблюдения, направени от военни авиатори между 2004 и 2021 г., но най-вече от последните две години. Работната група реши да не се фокусира върху „набора от информация за UAP, описана в отчетите на американските военни и IC (разузнавателна общност)“, тъй като в тях „липсва достатъчно конкретност“.

От 144 доклада оперативната група може да даде обяснение само за един. Останалите остават необясними. В общо 18 събития свидетелите „съобщават за необичайни модели на движение на UAP или характеристики на полета“ - потенциално демонстрирайки усъвършенствани, все още неизвестни технологични възможности. Според доклада това необичайно поведение включва UAP/EFO, които „изглеждат неподвижни при вертикални въздушни потоци, движат се срещу вятъра, маневрират рязко или се движат със значителна скорост, без забележими средства за задвижване“. Докладът също така отбелязва, че „в малък брой случаи военните самолетни системи обработват радиочестотна (RF) енергия, свързана с наблюдения на UAP.“ В 11 случая американските авиатори съобщават за опасни „неточни попадения“ по UAP.

Какво заключение прави докладът?

Документът не казва много какви всъщност са били тези обекти или откъде може да са дошли. Лаконичното заключение е, че липсата на „качествено докладване“ за събитията „пречи на способността ни да правим твърди заключения относно същността или намеренията на UAP“. С други думи, те все още не знаят какви са тези UAP, въпреки че докладът предлага няколко възможни обяснения.
В него се казва, че наличните отчети за UAP са „до голяма степен неубедителни“, но все пак авторите имат някакво становище.

Понастоящем няма доказателства, че някой от предметите е свързан с тайна американска оръжейна програма или е разработен от чужди противници. Когато са наблюдавани  „групови" явления в близост до американски военни бази - това най-вероятно е резултат от  „пристрастността" на наблюдателите.

Повечето от UAP вероятно са били физически обекти, тъй като са открити по различни начини начини, включително чрез „радари, инфрачервени лъчи, електрооптични търсачки на оръжие и визуално наблюдение“. В допълнение се уточнява, че вероятно има  няколко вида UAP.

Обектите, показващи необичайни летателни характеристики (като тези, които са демонстрирали усъвършенствани технологични възможности), също могат да бъдат „резултат от грешки на сензора, подправяне или погрешно възприятие от наблюдателя“ и „да изискват допълнителен строг анализ“. По отношение на това дали тези обекти представляват заплаха или не, докладът казва, че UAP „очевидно представляват“ риск за безопасността на полетите във все по-пренаселеното небе и „може да представляват предизвикателство“ за националната сигурност, особено ако са разработени от чужди противници. 

САЩ трябва да събират и анализират повече информация, да консолидират отчитането, да разработят по-ефективен начин за проверка и обработка на данните, се казва в препоръките на доклада.

Какво всъщност казва докладът за извънземните?

Нищо. В доклада не се споменава за извънземен живот и дори не се допуска, че някой от докладваните UAP може да има извънземен произход. Това обаче не означава, че работната група е изключила тази възможност.
Докладът изброява пет възможни обяснения за UAP:
  • въздушни неразбории, включително птици, балони, безпилотни летателни апарати или отпадъци във въздуха;
  • естествени атмосферни явления, включително „ледени кристали, влага и топлинни колебания, които могат да се регистрират в някои инфрачервени и радарни системи“;
  • разработена от САЩ технология , т.е. класифицирана технология, разработена от САЩ или нейните индустриални партньори;
  • технология, разработена от чужди противници (на Земята), като Русия, Китай или други държавни или неправителствени организации;
  • други - прихващане на сигнали и наблюдения, за които няма достатъчно информация, за да бъдат категоризирани (което може да включва UAP с извънземен произход).

Защо този доклад излиза сега?

Американците отдавна са заинтригувани от въпросите за това какво знае тяхното правителство за НЛО, но няколко скорошни събития накараха законодателите да настояват за повече прозрачност. Интересът набира скорост през декември 2017 г., когато New York Times съобщава за програма на Министерството на отбраната на стойност 22 милиона долара, създадена през 2007 г. и подкрепяна от Хари Рийд, бивш лидер на мнозинството в Демократичния сенат. Известна като Разширена програма за идентифициране на аерокосмическа заплаха, тя е предназначена да изследва военни срещи с UAP. 

През следващите няколко години законодателите и служителите на отбраната започнаха да проявяват повишен интерес по темата, тъй като повече пилоти от военно-морските сили споделяха из своите акаунти в социалните мрежи за чести срещи с НЛО, дори публикуваха  няколко видеоклипа. 

До юни 2019 г. сенаторите правеха различни изявления с настоявания да бъдат информирани за явленията с необясним характер. В крайна сметка искането за информираност бе гласувано от Сенатската комисия по разузнаването през юни 2020 г. и за първи път се даде зелена светлина за изготвянето на доклад за НЛО. След президентската разпоредба докладът да е готов след 6 месеца, проектът получи допълнително финансиране. Появи се и ненаучна причина за скептицизма по отношение на UAP: Може би след като похарчи над 1,6 трилиона долара за катастрофалния F-35, над 2,26 трилиона долара за войната в Афганистан и се изправи пред плосък бюджет за 2021 г., Пентагонът просто иска да открие още една крещяща причина да иска повече пари.

Източник

Още по темата:

Сърцето излъчва светлина при медитация към човек в нужда Мистерии и загадки

Сърцето излъчва светлина при медитация към човек в нужда

Бионауката трябва да надмогне страха си и да проникне отвъд законите на материята

Тече ли времето различно за всеки от нас Мистерии и загадки

Тече ли времето различно за всеки от нас

3 начина, по които мозъкът ни си играе с часовете и минутите

Мистериозното изчезване на Полет 370 Мистерии и загадки

Мистериозното изчезване на Полет 370

Най-вероятно истината за случилото се на борда на Боинг 777 никога няма да бъде разкрита

Огънят помете всичко и остави храма напълно непокътнат Мистерии и загадки

Огънят помете всичко и остави храма напълно непокътнат

В стихията пожарът заобикаля гръцкия храм „Света Троица" (видео)

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята Мистерии и загадки

Сивите извънземни – най-честите посетители на Земята

Според някои теории над 70 процента от посещенията на извънземни са именно от расата на Сивите

Кои са нашите невидими духовни водачи Мистерии и загадки

Кои са нашите невидими духовни водачи

Те бдят над нас и се появяват в точния момент, за да ни помогнат в трудна ситуация

Ставате ли за шаман Мистерии и загадки

Ставате ли за шаман

10 признака, по които да разберете дали сте призовани духовно да помагате на хората

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса? Мистерии и загадки

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса?

Те виждали кристално нощем, когато изгрявала Луната

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО Мистерии и загадки

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО

Уфолозите се радват на падането на завесата, но наблюдатели виждат в добрата новина пъклен план

Как да поканим ангелите в дома си? Мистерии и загадки

Как да поканим ангелите в дома си?

Помолете за тяхната благословия, безусловна любов и напътствия

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г. Мистерии и загадки

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г.

Пол Динах разказва какво очаква човечеството в следващите две хилядолетия

Ще се върнат ли Анунаките? Мистерии и загадки

Ще се върнат ли Анунаките?

Древните извънземни създали хомо сапиенс и кръстили първия човек Адаму

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Неразгаданите мистерии на Фестоския диск Мистерии и загадки

Неразгаданите мистерии на Фестоския диск

Повече от век уникалната находка от остров Крит вълнува археолози, лингвисти и почитатели на античната история

Тайните на древната египетска „Книга на мъртвите” Мистерии и загадки

Тайните на древната египетска „Книга на мъртвите”

В същността си тя представлява ръководство за душата на починалия човек

Сезонът на мистериозните „житни кръгове” е открит Мистерии и загадки

Сезонът на мистериозните „житни кръгове" е открит

Вижте първия знак на извънземните за тази година в поле с рапица