Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 01 януари 2022

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване

И до ден днешен това си остава една от най-големите австралийски мистерии

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване
Животът на Дамата на блатото преминава през възходи и падения, но какво всъщност се случва с нея, след като изчезва мистериозно, остава загадка и до днес.

Маргарет Клемент, както е истинското име на прословутата Дама на блатото, се ражда на 8 март 1881 година в Проспект, Виктория, Австралия. Тя е третото от шестте деца в семейството. Бащата на Маргарет – Питър Клемент, работи като пазач на бикове, но се превръща постепенно в успешен акционер и започва да купува имоти. Един от тях е златна мина и шотландският преселник забогатява неимоверно. За съжаление Питър умира рано – през 1890 г. като оставя млада вдовица с 5 деца под 12-годишна възраст (шестото умира). Историята разказва, че главата на семейство Клемент оставя  щедро наследство на децата и съпругата си, което според някои източници възлиза на 50 хиляди британски лири.

Джейн (майката на Маргарет) и наследниците й се преселват в Мелбърн. Те живеят охолно, организират пищни партита и пътуват свободно из цяла Европа, Близкия Изток и други части на света. След като две от сестрите на Маргарет се женят, тя остава заедно със сестра си Джини и двете (със съдействието на брат си Питър-младши) купуват имението Туларе (през 1907 г.). То е просторно - разполага със 17 стаи и е построено върху регенерирано блато. Двете сестри живеят охолно, но в един момент се оказва, че не са управлявали добре ресурсите, оставени от баща им и момичетата изпадат във финансова криза. Те ипотекират имението, в което живеят и остават на ръба на оцеляването.

Пищните приеми и екскурзиите по света отстъпват място на труден и оскъден живот. В имота им постепенно се завръща блатото и то отделя издигнатото на хълм имение от останалия свят. Теренът потъва. Маргарет и Джени се изолират от света около тях. Източници разказват, че техни роднини идвали, минавайки през блатото, за да им носят храна. А Маргарет и сестра й излизали на разходки с гумени ботуши в пълното със змии и други твари блато. Когато здравето на Джини се влошава и тя остава инвалид, сестра й изминава 12-километровия път до града веднъж седмично, за да закупи най-основните продукти за тяхната прехрана.

През юли 1950 г. Джини умира, а полицейските служители са принудени да минат през километри от образувалото се блато, за да установят смъртта й и да изнесат тялото. Те са изумени от порутения вид на някога величественото имение. Както и от липсата на елементарни условия за живот – в имението нямало ток и вода и цялото било затрупано с боклуци. Повечето прозорци били изпочупени, а част от мебелите – изгнили.

Така Маргарет остава единствената владетелка на блатното си царство и медиите започват да я наричат Блатната лейди или Дамата на блатото. Тя остава изолирана от света с единственото живо същество до нея – кучето й Динго.

Съседите на Маргарет – Стенли и Есме Ливингстън, й предлагат да откупят имението срещу скромна сума. В сделката влиза построяването на малка барака в двора на имението, в която Блатната лейди да се премести да живее. Семейство Ливингстън купува части от Туларе (впоследствие и целия имот) и прави ремонт на разпадащото се имение, като 11 години по-късно го продава с добра печалба.Събитията обаче претърпяват неочакван обрат. На 14 май 1952 г. Маргарет намира своя домашен любимец мъртъв - с прерязано гърло. Само седмица по-късно Дамата на блатото изчезва безследно на 72-годишна възраст. Една от версиите е, че се е удавила в пълноводните блата, заобикалящи дома ѝ. Друга – че възрастната дама е била убита. Според конспиративни теории тя била убита, заради легендата за скрито съкровище, заровено в имота й. Според други версии, Маргарет не могла да преживее смъртта на Динго и се самоубила. Няколко свидетели съобщават в полицията, че малко преди изчезването на Маргарет, група мъже в черна кола приближили имението и питали къде могат да открият Блатната лейди.  

При мистериозното изчезване на Дамата, австралийската преса буквално полудява и я превръща във вечен мит. Версиите за смъртта й са много. Важна улика според разследващите е откритият до външната врата бастун на изчезналата. Това кара хората да смятат, че тя е била убита, тъй като никога не излизала навън без него. Един от заподозрените е нейният съсед и бивш футболист - Стенли Ливингстън, който, според слуховете, по-късно се хвалел с извършеното престъпление. Друг заподозрян за изчезването на Дамата на блатото е собственият й племенник – Карнагън, с когото имали спречквания и спорове относно продажбата на имението Туларе. Впоследствие той бил лишен от наследство.

Полицията така и не открива тялото на възрастната жена и няма преки доказателства за извършителя на престъплението. Никой никога не е съден за вероятната смърт и изчезването на Маргарет Клемент.

Духовете се разбунват отново, когато през 1978 г. в близост до блатния дворец е открит скелетът на възрастна жена. Пресата отново живо отразява историята и се връща към мистериозното изчезване на Дамата на блатото, а полицията възобновява случая. Дали обаче това са останките на Маргарет Клемент остава непотвърдено. Краят на нейната история  остава неразкрит и до днес.

Хи-Бразил: островът фантом последно е видян през 1872 г. Мистерии и загадки

Хи-Бразил: островът фантом последно е видян през 1872 г.

Съществува на картите повече от 400 години и после изчезва от тях

Древногръцкият мит за Икар и Дедал Мистерии и загадки

Древногръцкият мит за Икар и Дедал

На гроба на Икар кацнала самотна чайка, която напомнила на атинския архитект за стореното от него преди години престъпление...

25 юли – ден извън времето Мистерии и загадки

25 юли – ден извън времето

Всички новогодишни пожелания изречете и днес - пречистване, приемане, благодарност, мир и благоденствие

Съдбата на момчето, по чиято история е направен „Екзорсистът“ Мистерии и загадки

Съдбата на момчето, по чиято история е направен „Екзорсистът“

Истината за случая е много по-различна от разказаното в едноименните книга и филм

Соларните деца Мистерии и загадки

Соларните деца

Щом слънцето залезе, двете братчета се парализират напълно

Информацията може да е свойство на материята? Мистерии и загадки

Информацията може да е свойство на материята?

Експеримент с колайдер може да покаже дали информацията е „петият елемент“

Изчезна мистериозно съобщение за сигнал от извънземни цивилизации Мистерии и загадки

Изчезна мистериозно съобщение за сигнал от извънземни цивилизации

Китай се похвали за откритото от най-големия радиотелескоп в света Sky Eye, после го скри

Договаряме къде и как ще живеем преди да дойдем тук Мистерии и загадки

Договаряме къде и как ще живеем преди да дойдем тук

Как душите избират своите семейства и приятели преди раждането

Книга от 1698 г. разказва за извънземния живот на Сатурн и Юпитер Мистерии и загадки

Книга от 1698 г. разказва за извънземния живот на Сатурн и Юпитер

Астрономът Кр. Хюйгенс се чуди какъв е смисълът Бог да надари с живот само една планета

Загадъчният Рохонцки кодекс – измислица или непозната писменост? Мистерии и загадки

Загадъчният Рохонцки кодекс – измислица или непозната писменост?

Вече два века неразгадаемият ръкопис озадачава учени и историци

В базата данни за НЛО на военните вече има близо 400 докладвани случая Мистерии и загадки

В базата данни за НЛО на военните вече има близо 400 докладвани случая

Вчера се проведе първото от 53 г. насам изслушване по темата в Конгреса на САЩ

Снимка с портал на Марс взриви социалните мрежи Мистерии и загадки

Снимка с портал на Марс взриви социалните мрежи

НАСА публикува изображението без никакъв коментар

Уж като две капки вода, но толкова различни Мистерии и загадки

Уж като две капки вода, но толкова различни

Учените изследвали отгледани разделено еднояйчни близначки

Два пъти обвинен в убийство писател предвижда потъването на „Титаник” Мистерии и загадки

Два пъти обвинен в убийство писател предвижда потъването на „Титаник"

Торнтън Дженкинс Хейнс публикува история за морска катастрофа със зловещи паралели с реалната трагедията

Извънземен кораб лежи на дъното на Тихия океан? Мистерии и загадки

Извънземен кораб лежи на дъното на Тихия океан?

Според проф. Льоб учените определят всичко паднало от небето само като метеорити

Легендите за алхимика граф Сен Жермен Мистерии и загадки

Легендите за алхимика граф Сен Жермен

Историите за него често граничат с измислицата, но мнозина вярват в безсмъртието му