Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 26 януари 2022

Заровеното съкровище на остров Оук чака поредната си жертва

„Черната брада“ твърдял, че го е скрил „където никой освен Сатаната и аз не може да го намери“

Остров Оук днес. снимка: iStock
Остров Оук днес. снимка: iStock
Слуховете за заровено съкровище в недрата на остров Оук довеждат на него стотици търсачи на злато и десетки експедиции. Но никоя от тях така и не успява да открие съкровището. Върху него тегне мрачно проклятие, но въпреки това търсенето му не спира чак до наши дни.

Оук е частен остров на южния бряг на Нова Скотия, Канада. Площта му е 57 хектара (140 акра). Богатият на дървесни видове къс земя е един от 360-те малки островчета в залива Махоун, а максималната му височина е 11 метра над морското равнище. Първите заселници на острова са микмаките, живели на територията на Нова Скотия и Нюфаундленд преди няколко хиляди години.
Кога е открит островът за първи път от европейците не е съвсем ясно, но към средата на XVIII век френски рибари се заселват там, построяват къщи и създават близкото селце Честър. Скоро след тях на територията на Нова Скотия дом намират британските колонизатори. Оук е официално проучен и картографиран. Не след дълго получава и името, с което го познаваме днес.

С времето започват да се разказват легенди за заровено там златно съкровище. Много иманяри, златотърсачи, приключенци и любители на мистериите посещават мястото, надявайки се да открият мистериозното богатство. През 1965 г. дори е построена пътека от западния край на острова до Крандълс Пойнт на сушата, за да може от там да минава тежка техника.

Според най-популярните слухове, на остров Оук е заровено златното съкровище на капитан Кид – пословичен шотландски разбойник, жесток убиец и свиреп пират, за когото обещаваме да ви разкажем в отделен материал. Но легендите не спират до тук. Говори се още, че в недрата на Оук айланд са скрити множество древни религиозни артефакти, както и бижутата на Мария Антоанета и тайнствени Шекспирови ръкописи. Носят се слухове дори, че там са скрити Светият Граал или Ковчега на завета – Кивота, погребани на острова от рицарите тамплиери.

Най-популярното място, на което копаят търсачите на злато, е известно като „Money Pit” („Ямата с парите“). Намира се на източната страна на острова и представлява яма с дълбочина над 30 метра.
Историята разказва, че първият, който открива ямата (през 1795 г.), е местен младеж на име Даниел Макгинес, който забелязал вдлъбнатината, докато ловял риба наблизо. Той се върнал на следващия ден с двама свои приятели и започнали да копаят. Но спрели, когато стигнали до 9 м дълбочина. Както се казва в преданието – „от суеверен страх“. Пък и не открили нищо интересно и се отказали.След няколко години Макгинес и неговите приятели се завръщат заедно с екип копачи и този път разкопават ямата с парите до 30 м дълбочина. Натъкват се на изкуствена шахта и дървени трупи (белязки) на всеки 3 метра. Също и на слоеве от дървени късове, кокосови влакна. неразбираеми надписи по стените на кратера, блато с формата на триъгълник на дъното и голям камък, изписан с неразбираеми символи. Докато търсачите копаят, изведнъж ямата се изпълва с вода – до 18 м височина. Работниците под водата прокопават тунел към втора яма, която също бива наводнена, и в крайна сметка разкопките са преустановени.

Годината е 1849. Третата група търсачи от времето, за което не съществуват писмени доказателства, решава отново да изкопае ямата и достига до 26 м дълбочина. Богатствата, които успява да открие, се равняват на редуващи се пластове смърч, дъб, глина, нехарактерните за този регион кокосови влакна и нещо, което определят като „метал на парчета“.

През 1865 г. професорът по лингвистика Джеймс Лихти твърди, че е превел мистериозния надпис на камъка, открит на дъното на ямата. По думите му той гласи:
„Четиридесет фута по-надолу два милиона паунда са заровени.”
Това подклажда още повече надеждите и ентусиазма на търсачите на съкровища.

Другото известно място, където често копаят те, е така нареченият “Smith`s Cove” („Заливът на Смит“). Там са открити различни предмети, както и кокосови влакна, като тези в ямата. По-скорошни археологически разкопки в района на залива предполагат наличието на оловен кръст от преди XV век и откриват различни земеделски пособия от дърво. При други разкопки са открити монети, свирки, парчета порцелан, ножици, керамика. Но тези исторически ценности са далеч от представата на търсещите за заровеното съкровище на капитан Кид или което и да е друго такова.

Всички следващи опити да бъде открито през годините също остават безуспешни. При една от експедициите са открити старинни артефакти - брадва, котва и кирка. Но не и злато. Притежателите на частния остров често се сменят, но нито един от тях не открива заровеното съкровище.Колкото до търсачите му - трябва да им се признае, те са истински смелчаци. Особено като се има предвид фактът, че освен сложността при копаенето и прииждащата буйна вода, търсенето на златното съкровище е придружено и със смъртна заплаха. Става дума за тегнещото над Оук айланд проклятие. То гласи, че седем мъже ще умрат в търсене на съкровището, преди то да бъде открито. До момента смъртта си са намерили шестима. Това засилва още повече интереса и надеждите на златотърсачите, че скоро (след като умре и седмият) те ще бъдат съответно осмият – този, който ще открие златото на капитана. Любопитно е, че търсенето на заровеното имане продължава и до ден днешен – над 220 години по-късно.

Има редица теории за това как се е образувала „ямата с парите“. Според учените тя е естествен природен феномен - дупка, свързана с варовикови проходи и пещери. Най-популярна обаче е теорията за изкопана от човешка ръка шахта от капитан Кид, а според друга разпространена теория – от Едуард Тийч („Черната брада“), който казва, че е заровил съкровището си там, „където никой освен Сатаната и аз не може да го намери“.

Според други вярвания - тамплиери, масони или инки, които се опитват да измъкнат съкровището си от ръцете на испанските конкистадори, може да са създали Паричната яма. Слухове твърдят и точно обратното - че дупката е изкопана именно от британските колонизатори, дошли по тези земи. Друго обяснение на феномена е, че той е дело на испански моряци, заплашени от британските нашественици.

Джон Годуин пише, че предвид размера и сложността на ямата, тя вероятно е била изкопана от инженери на френската армия, криещи съкровищницата на крепостта Луисбург, след като британските сили я превземат по време на Седемгодишната война.

Говори се и че на Оук айланд са заровени тайнствени ръкописи и артефакти от розенкройцерите и че това място е било дом на тайнствените им ритуали и тяхното сакрално космическо познание. Легендите за остров Оук, за неговото съкровище и мрачното му проклятие стават вдъхновение за над 50 книги, много филми, както и за телевизионно риалити, излъчвано по History Channel - “The curse of Oak Island” (“Проклятието на остров Оук“). В многосезонния риалити сериал братята Рик и Марти Лагина и техният екип търсят имането. Те намират находки като старинни монети, антични брошки, оловен кръст, за които се предполага, че са направени между 1200 и 1600 г. и др. Тези дребни артефакти им дават надежда, че с всяка следваща стъпка се приближават все повече и повече до голямото заровено съкровище. Братята Лагина, освен съвременни търсачи на съкровища и телевизионни звезди, са и собственици на голяма част от територията на Оук айланд.

Загадъчният Рохонцки кодекс – измислица или непозната писменост? Мистерии и загадки

Загадъчният Рохонцки кодекс – измислица или непозната писменост?

Вече два века неразгадаемият ръкопис озадачава учени и историци

В базата данни за НЛО на военните вече има близо 400 докладвани случая Мистерии и загадки

В базата данни за НЛО на военните вече има близо 400 докладвани случая

Вчера се проведе първото от 53 г. насам изслушване по темата в Конгреса на САЩ

Снимка с портал на Марс взриви социалните мрежи Мистерии и загадки

Снимка с портал на Марс взриви социалните мрежи

НАСА публикува изображението без никакъв коментар

Уж като две капки вода, но толкова различни Мистерии и загадки

Уж като две капки вода, но толкова различни

Учените изследвали отгледани разделено еднояйчни близначки

Два пъти обвинен в убийство писател предвижда потъването на „Титаник” Мистерии и загадки

Два пъти обвинен в убийство писател предвижда потъването на „Титаник"

Торнтън Дженкинс Хейнс публикува история за морска катастрофа със зловещи паралели с реалната трагедията

Извънземен кораб лежи на дъното на Тихия океан? Мистерии и загадки

Извънземен кораб лежи на дъното на Тихия океан?

Според проф. Льоб учените определят всичко паднало от небето само като метеорити

Легендите за алхимика граф Сен Жермен Мистерии и загадки

Легендите за алхимика граф Сен Жермен

Историите за него често граничат с измислицата, но мнозина вярват в безсмъртието му

Учен разкри как e работил Стоунхендж Мистерии и загадки

Учен разкри как e работил Стоунхендж

Паметникът е „прост и елегантен вечен календар“

Джохацу - да изчезнеш без следа Мистерии и загадки

Джохацу - да изчезнеш без следа

Десетки хиляди японци се изпаряват всяка година

Проклятието на „Майстора и Маргарита” Мистерии и загадки

Проклятието на „Майстора и Маргарита"

За 9 години умират 18 души от сериала по книгата

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част II) Мистерии и загадки

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част II)

Търсенията на отговорите на тези вечни въпроси може би ще продължат... вечно

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част I) Мистерии и загадки

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част I)

Като крайно позитивни описват очевидци своите „преживявания, близки до смъртта”

Странните съвпадения в живота и съдбите на Линкълн и Кенеди Мистерии и загадки

Странните съвпадения в живота и съдбите на Линкълн и Кенеди

Над 200 пункта има в списъка с идентични подробности от битието на двамата президенти и тяхното обкръжение

Пентагонът открива нов отдел за разследване на НЛО Мистерии и загадки

Пентагонът открива нов отдел за разследване на НЛО

Създаването му е няколко месеца след доклада на Министерство на отбраната за неидентифицирани въздушни явления

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване Мистерии и загадки

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване

И до ден днешен това си остава една от най-големите австралийски мистерии

Мистериозната история на Тисулската принцеса Мистерии и загадки

Мистериозната история на Тисулската принцеса

Според някои учени тайнствената красавица е погребана преди най-малко 800 милиона години