Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 08 юли 2022

Соларните деца

Щом слънцето залезе, двете братчета се парализират напълно

снимка: Barcroft media
снимка: Barcroft media
Това е историята на две момчета от Белуджистан – югозападна пакистанска провинция. Двама братя, които всички наричат Соларните деца. През деня те тичат, скачат, викат и играят жизнерадостно като всички останали хлапета. Но щом слънцето залезе, двете братчета се парализират напълно – не могат да се движат, нито да говорят. Те са единствените двама човека в света, които страдат от това мистериозно болестно състояние. Или поне няма данни за други като тях.  

Случаят на Соларните деца става популярен през 2016 г. По това време Шоейб Ахмед е на 13 години, а брат му Абдул Рашид - на 9. Те имат още четирима братя и сестри, но те не са засегнати от проблема, с който Соларните деца са принудени да живеят. Всеки ден по залез силите и енергията на двамата братя започват да отслабват. А когато слънцето съвсем изчезне, те се парализират напълно. Шоейб споделя:  „Тялото ни боли, краката ни болят, челюстта ни се сковава и дори зъбите започват да ни болят“.

Всяка вечер Соларните деца са безпощадно хванати в капана на собствените си тела. А близките им не могат по никакъв начин да облекчат състоянието им. Баща им Хашим казва: „Ние много се притесняваме, когато ги виждаме в това състояние. Всеки път се питаме дали ще го превъзмогнат и как ще се чувстват на следващата сутрин.“

Цялото семейство с нетърпение очаква идването на новия ден и всяко утро е едно малко чудо и огромно облекчение за тях - Шоейб и Рашид скачат весело от леглото, преизпълнени с нови сили и неудържима енергия. От нощната парализа няма и следа. Странният феномен, засягащ Соларните деца, години наред не може да бъде обяснен от лекарите, а семейството непрекъснато посещава специалисти в различни области на медицината. Никой от тях не е срещал или дори чувал за подобно състояние. Лекарите не намират и подходяща диагноза, която могат да го обясни.

Когато науката не успява да помогне за решаването на казуса с двете болни деца, семейството се обръща към местния духовен водач. Но той също не може да разбере или обясни нощната парализа на момчетата. Единственото, което може да направи, за да ги успокои, е да им каже:„Каквото и да е това, то идва от Бога!“ Отчаяният баща се свързва с още по-висш в йерархията духовник, който извършва екзорсизъм на двете момчета. Но и това не помага.

Когато през 2016 г. историята на Соларните деца попада в полезрението на медиите, те се превръщат в национален и световен феномен. Благодарение на това един от най-изтъкнатите пакистански лекари – проф. д-р Джавид Акрам, решава лично да се заеме с чудатия случай.  На децата са направени редица прегледи и изследвания, взети са дори проби и от заобикалящата ги среда, с тях работят психолози и психиатри. Но отговори на въпросите дълго не се появяват и мистерията остава да витае. Шоейб и Рашид са откарани в Исламабад. В Пакистанския институт по медицински науки предстои да им бъдат направени още тестове. Лекарите остават смаяни - резултатите от всички прегледи, скенери и  проби са абсолютно нормални. Това задълбочава загадката още повече.

Но екипът на професор Акрам не се отказва. В генетичните тестове на двете пакистански момчета се изолират цели 5 мутации. Медиците достигат до заключението, че най-вероятно става въпрос за нарушение в биохимичните процеси в тялото. Предполагат, че ниските нива на допамин, който влияе директно на мускулите, може да се окажат главните виновници за нощната парализа на двете момчета. Решават да направят експеримент и привечер (след като децата изпадат в обичайното си състояние на невъзможност да се движат) им дават лекарства, които да доставят допамин на мозъка и да стимулират онази част от него, която отговаря за движението.

И чудото се случва! 40 минути след приема на медикаментите в телата на двете момчета започват да се забелязват леки подобрения. Сковаността започва да намалява, мускулите на ръцете и краката им стават по-отпуснати, на лицето – също. Те дори успяват да се усмихнат. Постепенно започват да движат все по-уверено отделни части от тялото си. Само пет минути по-късно Соларните деца излизат от състоянието на парализа, в което се намират. Лечението действа. А Хашим не може да повярва на очите си. Магичният феномен, който се случва в този момент, е онова, което угриженият баща (а и цялото семейство) е чакал цял живот. За първи път двете момчета могат да се движат, хранят и да вървят след залез слънце. Телата им вече не са среднощен затвор.

В заключение професор Акрам споделя: „Това заболяване вероятно се открива за първи път в световен мащаб  или поне за първи път е документирано, така че ние сме длъжни да опишем тази нова болест и да я споделим с медицинския свят. Тя представлява сложен генетичен феномен…“.


Най-разпространените космически конспиративни теории Мистерии и загадки

Най-разпространените космически конспиративни теории

Телепортиран ли е Обама на Марс и ще стане ли Юпитер второ Слънце

Г-н Пинчън и заселването на Спрингфийлд Мистерии и загадки

Г-н Пинчън и заселването на Спрингфийлд

Някои смятат, че тази картина доказва пътуванията във времето

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

4 квинтилиона извънземни апарата летят из Слънчевата система Мистерии и загадки

4 квинтилиона извънземни апарата летят из Слънчевата система

Според Ави Льоб космическият телескоп Webb ще може да определи кой обект е "местен" и кой не е

Поща от сънуващия пророк Мистерии и загадки

Поща от сънуващия пророк

Бразилският феномен Жуселино Нобрега да Лус предсказва Фукушима, пожара в „Нотър Дам“, смъртта на Даяна, пандемията от COVID. Предупреждава ни за следваща, по-страшна епидемия през 2026 г.

Защо не можем да разберем дали сме в Матрицата само по бъговете? Мистерии и загадки

Защо не можем да разберем дали сме в Матрицата само по бъговете?

Космолог обяснява как хората биха могли да живеят в симулирана Вселена отвъд възприятието

Почти разгадаха феномена Déjà Vu Мистерии и загадки

Почти разгадаха феномена Déjà Vu

Според учените в обяснението няма нищо мистично

Квантовото заплитане на любовта Мистерии и загадки

Квантовото заплитане на любовта

Възможно ли е човек да усети на физическо ниво кога партньорът му мисли за него

Евангелието на Тома: Небесното царство е вътре в нас Мистерии и загадки

Евангелието на Тома: Небесното царство е вътре в нас

Една от съществените разлики с каноничните книги е, че в ръкописа на Тома не се чака завръщането на Исус след разпятието

Алхимията – древната наука за развитие на човешкото съзнание Мистерии и загадки

Алхимията – древната наука за развитие на човешкото съзнание

Последователите й вярвали, че всичко, което ни заобикаля, съдържа в себе си универсален дух

Хи-Бразил: островът фантом последно е видян през 1872 г. Мистерии и загадки

Хи-Бразил: островът фантом последно е видян през 1872 г.

Съществува на картите повече от 400 години и после изчезва от тях

Древногръцкият мит за Икар и Дедал Мистерии и загадки

Древногръцкият мит за Икар и Дедал

На гроба на Икар кацнала самотна чайка, която напомнила на атинския архитект за стореното от него преди години престъпление...

25 юли – ден извън времето Мистерии и загадки

25 юли – ден извън времето

Всички новогодишни пожелания изречете и днес - пречистване, приемане, благодарност, мир и благоденствие

Съдбата на момчето, по чиято история е направен „Екзорсистът“ Мистерии и загадки

Съдбата на момчето, по чиято история е направен „Екзорсистът“

Истината за случая е много по-различна от разказаното в едноименните книга и филм

Информацията може да е свойство на материята? Мистерии и загадки

Информацията може да е свойство на материята?

Експеримент с колайдер може да покаже дали информацията е „петият елемент“

Изчезна мистериозно съобщение за сигнал от извънземни цивилизации Мистерии и загадки

Изчезна мистериозно съобщение за сигнал от извънземни цивилизации

Китай се похвали за откритото от най-големия радиотелескоп в света Sky Eye, после го скри