Подкрепете ни!
Експеримент от 1965 г. показва „квантово заплитане“ при двойка близнаци

Ако отдалечените мозъци се усещат един друг, може ли това да означава и свързаност на човек с неживата природа?

изображение: iStock
изображение: iStock


През 1965 г. се извършва експеримент с двойки близнаци, който показва, че предизвикването на алфа мозъчни вълни при единия близнак създава същия ефект при другия, който се намира на разстояние от своя брат или сестра. Изследователите го наричат ​​„екстрасензорна индукция“.

Квантовото заплитане отдавна е обект на наблюдение. Айнщайн го нарича „призрачно действие от разстояние“. То възниква, когато две частици, в тяхното квантово състояние, са отделени една от друга, но когато направите нещо на една от тях, другата прави точно същото нещо, независимо от разстоянието между тях. Например, ако „завъртите“ една от частиците, другата също моментално ще започне да се върти. Това предполага, че двете, които изглеждат като „отделни“ части от физическата материя, по някакъв начин все още са взаимосвързани. Механизмът, който изгражда тази невидима сила между двете частици, още не е разгадан. Може да се окаже, че обменената информация не признава никакви прегради и се разпространява много по-бързо от скоростта на светлината. Но това засега са само предположения.

Експериментите с квантовата физика са изключително завладяващи, объркващи и трудни за разбиране. Това е така, защото голяма част от заключенията просто променят съзнанието. Често те не биват възприети и се смятат за невъзможни. Те вкарват съзнанието ни в игра, измъкват го от клишираните постулати, набивани в него от столетия. Изтръгват го от рамката на „щом не може да се обясни значи не съществува". Много от изводите - плод на експериментите с квантова физика - биват обявени за „паранормален“ тип дейност.

Но целият този отпор не може да унищожи доказателствата, че човешкото съзнание може да взаимодейства с физическата материя и на класически нива.

Екстрасензорната индукция

Експериментът от 1965 г., публикуван от екип на TD Duane и Thomas Behrendt и Медицински колеж Джеферсън, Филаделфия, Пенсилвания е озаглавен „Екстрасензорна електроенцефалографска индукция между еднояйчни близнаци“. 

Учените открили, че „алфа мозъчните ритми са били предизвикани в една двойка еднояйчни близнаци в резултат на предизвикване на тези ритми по конвенционален начин само у единия от двойката“. Докладът посочва, че алфа вълните се усещат, когато субектите затворят очи, когато се взират в еднакъв фон без шарки или когато близнакът е на тъмно с отворени очи. Тези методи били използвани, защото давали незабавни и повтарящи се резултати.

Близнаците били настанени в отделни осветени стаи на 6 м един от друг и били инструктирани да отварят и затварят очите си само по команда. Електродите били поставени подкожно над тилните издатини. Като заземяване се използвал стандартен ЕЕГ електрод. Усилените сигнали били записани на Beckman Dynograph и Honeywell Visicorder. Субектите били помолени да седят тихо, да останат спокойни и да оставят очите си отворени, освен когато са инструктирани за друго.

Екстрасензорната индукция е появата без конвенционално предизвикване на алфа ритъм при втория близнак, докато алфа ритъмът се предизвиква при стандартни условия при първия, обясняват учените.
В изследването от 1965 г. пише, че екстрасензорна индукция е открита в 2 от 15 изследвани двойки близнаци. За да се установи валидността на тези открития, тестовете били повторени в няколко различни случая. В нито един случай не е възникнала индукция между несвързани субекти. Експериментаторите не правят никакви заключения, те само регистрират фактите.

Заплетени в утробата

През 2012 г. излиза статията „Заплетен в утробата? Пилотно проучване за възможната психологическа свързаност между еднояйчни близнаци с различен ембрионален произход“. В този труд учените издигат хипотезата, че феномените на екстрасензорна индукция могат да се обяснят с квантовото заплитане като биологично ниво. Преходът от възможните биологични квантови ефекти към тези причинно-следствени връзки, възникващи на класическо ниво, не е изследван.

Тъй като еднояйчните близнаци първоначално са били физически „оплетени“ в една клетка (една верига от ДНК) дали не можем да допуснем, че дори само тази форма на заплитане може да създаде предразположение към подобни преживявания? Генетичната „идентичност“ обаче е много по-сложна от наличието на 100% идентична ДНК. Първо, монозиготните близнаци показват неидентично генетично развитие, тъй като се активират различни гени. Второ, зиготата може да се раздели на два ембриона в различни времеви точки от приблизително 0-11 дни след зачеването.

Изследователите обясняват, че „паранормалните" чувства между близнаци са доста често срещани. Телепатични преживявания при близнаците са описвани подробно през вековете. Някои близнаци, които са физически отдалечени един от друг, показват чувствителност към мислите, емоциите или действията, болките и усещанията на другия. Авторите на голямо проучване в Обединеното кралство установиха, че 39% от близнаците вярват, че може да имат „способността да знаят какво се случва с половинката им“, а други 15% са убедени в това. Еднояйчните близнаци съобщават за подобни преживявания два пъти по-често, отколкото неидентичните близнаци. Тези констатации фигурират и в шведско проучване, в което 60% от близнаците съобщават за преживявания, подобни на телепатия.

Освен това, честотите са значително по-високи сред еднояйчните близнаци и значително свързани със степента на привързаност между двойките близнаци.

Има редица примери за надарени хора, които правят необикновени неща. Неща, които се смятат за невъзможни от строгите академични среди, защото науката не може да ги обясни. Може би това, което вярваме за природата на реалността или това, в което сме били накарани да вярваме, пречи на някои умове да бъдат отворени към подобно явление, но остава фактът, че то е било изучавано, наблюдавано и документирано.

Източник

Още по темата:

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО Мистерии и загадки

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО

Летището спря работа, но доказателства засега няма

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Загадката с кристалните черепи Мистерии и загадки

Загадката с кристалните черепи

Някои смятат, че са на извънземни, други – че са пълни с информация, учените ги смятат за фалшифи артефакти

Божията ръка в снимка на НАСА от 2014 г. Мистерии и загадки

Божията ръка в снимка на НАСА от 2014 г.

Случайно ли звездният труп B1509 е така символично оформен?

Нова теория защо още не сме открили извънземни цивилизации Мистерии и загадки

Нова теория защо още не сме открили извънземни цивилизации

Времето на срещата с чужд разум зависи от скоростта на разселение на цивилизацията по други планети

Къде се намира мистериозното царство Шамбала Мистерии и загадки

Къде се намира мистериозното царство Шамбала

Хората от столетия търсят тази свещена земя, където няма страдание, бедност и старост

Евангелието на Тома: Небесното царство е вътре в нас Мистерии и загадки

Евангелието на Тома: Небесното царство е вътре в нас

Една от съществените разлики с каноничните книги е, че в ръкописа на Тома не се чака завръщането на Исус след разпятието

Има ли във Вселената бели дупки Мистерии и загадки

Има ли във Вселената бели дупки

Ако заснемем филм за образуването на черна дупка и го пуснем назад – ще стигнем до концепцията за бяла дупка

Не всеки може да я види, дори с очила Мистерии и загадки

Не всеки може да я види, дори с очила

Какво се крие в новата оптична илюзия, заляла интернет

32-годишният сън на Каролина Олсон: истина или легенда? Мистерии и загадки

32-годишният сън на Каролина Олсон: истина или легенда?

Историята за „спящото“ момиче остава една от незабравимите шведски мистерии

Ще се разкрие ли загадката с мумиите от Перу? Мистерии и загадки

Ще се разкрие ли загадката с мумиите от Перу?

Учени и журналисти продължават да спорят относно произхода на останките

Нов сериал на Нетфликс за НЛО ще търси дали истината е „някъде там“ Мистерии и загадки

Нов сериал на Нетфликс за НЛО ще търси дали истината е „някъде там“

Документалният филм от четири части Encounters тръгва на 27 септември

Ще гледате плодовете и няма да можете да ги ядете Мистерии и загадки

Ще гледате плодовете и няма да можете да ги ядете

Пророчествата на свети Козма Етолийски от XVIII в.

Как един дух разкри собственото си убийство Мистерии и загадки

Как един дух разкри собственото си убийство

Една от най-известните призрачни истории в Австралия от началото на XIX век е тази за Фредерик Фишър