Подкрепете ни!
Експеримент от 1965 г. показва „квантово заплитане“ при двойка близнаци

Ако отдалечените мозъци се усещат един друг, може ли това да означава и свързаност на човек с неживата природа?

изображение: iStock
изображение: iStock


През 1965 г. се извършва експеримент с двойки близнаци, който показва, че предизвикването на алфа мозъчни вълни при единия близнак създава същия ефект при другия, който се намира на разстояние от своя брат или сестра. Изследователите го наричат ​​„екстрасензорна индукция“.

Квантовото заплитане отдавна е обект на наблюдение. Айнщайн го нарича „призрачно действие от разстояние“. То възниква, когато две частици, в тяхното квантово състояние, са отделени една от друга, но когато направите нещо на една от тях, другата прави точно същото нещо, независимо от разстоянието между тях. Например, ако „завъртите“ една от частиците, другата също моментално ще започне да се върти. Това предполага, че двете, които изглеждат като „отделни“ части от физическата материя, по някакъв начин все още са взаимосвързани. Механизмът, който изгражда тази невидима сила между двете частици, още не е разгадан. Може да се окаже, че обменената информация не признава никакви прегради и се разпространява много по-бързо от скоростта на светлината. Но това засега са само предположения.

Експериментите с квантовата физика са изключително завладяващи, объркващи и трудни за разбиране. Това е така, защото голяма част от заключенията просто променят съзнанието. Често те не биват възприети и се смятат за невъзможни. Те вкарват съзнанието ни в игра, измъкват го от клишираните постулати, набивани в него от столетия. Изтръгват го от рамката на „щом не може да се обясни значи не съществува". Много от изводите - плод на експериментите с квантова физика - биват обявени за „паранормален“ тип дейност.

Но целият този отпор не може да унищожи доказателствата, че човешкото съзнание може да взаимодейства с физическата материя и на класически нива.

Екстрасензорната индукция

Експериментът от 1965 г., публикуван от екип на TD Duane и Thomas Behrendt и Медицински колеж Джеферсън, Филаделфия, Пенсилвания е озаглавен „Екстрасензорна електроенцефалографска индукция между еднояйчни близнаци“. 

Учените открили, че „алфа мозъчните ритми са били предизвикани в една двойка еднояйчни близнаци в резултат на предизвикване на тези ритми по конвенционален начин само у единия от двойката“. Докладът посочва, че алфа вълните се усещат, когато субектите затворят очи, когато се взират в еднакъв фон без шарки или когато близнакът е на тъмно с отворени очи. Тези методи били използвани, защото давали незабавни и повтарящи се резултати.

Близнаците били настанени в отделни осветени стаи на 6 м един от друг и били инструктирани да отварят и затварят очите си само по команда. Електродите били поставени подкожно над тилните издатини. Като заземяване се използвал стандартен ЕЕГ електрод. Усилените сигнали били записани на Beckman Dynograph и Honeywell Visicorder. Субектите били помолени да седят тихо, да останат спокойни и да оставят очите си отворени, освен когато са инструктирани за друго.

Екстрасензорната индукция е появата без конвенционално предизвикване на алфа ритъм при втория близнак, докато алфа ритъмът се предизвиква при стандартни условия при първия, обясняват учените.
В изследването от 1965 г. пише, че екстрасензорна индукция е открита в 2 от 15 изследвани двойки близнаци. За да се установи валидността на тези открития, тестовете били повторени в няколко различни случая. В нито един случай не е възникнала индукция между несвързани субекти. Експериментаторите не правят никакви заключения, те само регистрират фактите.

Заплетени в утробата

През 2012 г. излиза статията „Заплетен в утробата? Пилотно проучване за възможната психологическа свързаност между еднояйчни близнаци с различен ембрионален произход“. В този труд учените издигат хипотезата, че феномените на екстрасензорна индукция могат да се обяснят с квантовото заплитане като биологично ниво. Преходът от възможните биологични квантови ефекти към тези причинно-следствени връзки, възникващи на класическо ниво, не е изследван.

Тъй като еднояйчните близнаци първоначално са били физически „оплетени“ в една клетка (една верига от ДНК) дали не можем да допуснем, че дори само тази форма на заплитане може да създаде предразположение към подобни преживявания? Генетичната „идентичност“ обаче е много по-сложна от наличието на 100% идентична ДНК. Първо, монозиготните близнаци показват неидентично генетично развитие, тъй като се активират различни гени. Второ, зиготата може да се раздели на два ембриона в различни времеви точки от приблизително 0-11 дни след зачеването.

Изследователите обясняват, че „паранормалните" чувства между близнаци са доста често срещани. Телепатични преживявания при близнаците са описвани подробно през вековете. Някои близнаци, които са физически отдалечени един от друг, показват чувствителност към мислите, емоциите или действията, болките и усещанията на другия. Авторите на голямо проучване в Обединеното кралство установиха, че 39% от близнаците вярват, че може да имат „способността да знаят какво се случва с половинката им“, а други 15% са убедени в това. Еднояйчните близнаци съобщават за подобни преживявания два пъти по-често, отколкото неидентичните близнаци. Тези констатации фигурират и в шведско проучване, в което 60% от близнаците съобщават за преживявания, подобни на телепатия.

Освен това, честотите са значително по-високи сред еднояйчните близнаци и значително свързани със степента на привързаност между двойките близнаци.

Има редица примери за надарени хора, които правят необикновени неща. Неща, които се смятат за невъзможни от строгите академични среди, защото науката не може да ги обясни. Може би това, което вярваме за природата на реалността или това, в което сме били накарани да вярваме, пречи на някои умове да бъдат отворени към подобно явление, но остава фактът, че то е било изучавано, наблюдавано и документирано.

Източник

Още по темата:

Дали ние сме създателите на зоната на здрача? Мистерии и загадки

Дали ние сме създателите на зоната на здрача?

Резултати от ново изследване променят разбиранията ни за връзката между съня и паранормалното

Заради фобията си към баклата ли е умрял Питагор? Мистерии и загадки

Заради фобията си към баклата ли е умрял Питагор?

Странният живот на автора на най-известната теорема в света

Реалният финал на „Красавицата и звярът“ не е много приказен Мистерии и загадки

Реалният финал на „Красавицата и звярът“ не е много приказен

Звярът е реална личност и го разхождат като атракция от царство на царство

Доклад на ЦРУ от 1983 г. разкрива как съзнанието преодолява времето и пространството Мистерии и загадки

Доклад на ЦРУ от 1983 г. разкрива как съзнанието преодолява времето и пространството

Документът засяга всичко от невронауката до квантовата механика, като лъкатуши между твърдата наука и псевдонауката

Смъртта е само илюзия, генерирана от нашето съзнание Мистерии и загадки

Смъртта е само илюзия, генерирана от нашето съзнание

Животът може да продължи вечно извън тялото, пише в книгата си „Биоцентризъм" Робърт Ланца

Отвличане от извънземни разказано в китайски ръкопис от 1528 г. Мистерии и загадки

Отвличане от извънземни разказано в китайски ръкопис от 1528 г.

Случката е в книга, издадена от Министерството на културата на Китай

Най-разпространените космически конспиративни теории Мистерии и загадки

Най-разпространените космически конспиративни теории

Телепортиран ли е Обама на Марс и ще стане ли Юпитер второ Слънце

Г-н Пинчън и заселването на Спрингфийлд Мистерии и загадки

Г-н Пинчън и заселването на Спрингфийлд

Някои смятат, че тази картина доказва пътуванията във времето

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

4 квинтилиона извънземни апарата летят из Слънчевата система Мистерии и загадки

4 квинтилиона извънземни апарата летят из Слънчевата система

Според Ави Льоб космическият телескоп Webb ще може да определи кой обект е "местен" и кой не е

Поща от сънуващия пророк Мистерии и загадки

Поща от сънуващия пророк

Бразилският феномен Жуселино Нобрега да Лус предсказва Фукушима, пожара в „Нотър Дам“, смъртта на Даяна, пандемията от COVID. Предупреждава ни за следваща, по-страшна епидемия през 2026 г.

Защо не можем да разберем дали сме в Матрицата само по бъговете? Мистерии и загадки

Защо не можем да разберем дали сме в Матрицата само по бъговете?

Космолог обяснява как хората биха могли да живеят в симулирана Вселена отвъд възприятието

Почти разгадаха феномена Déjà Vu Мистерии и загадки

Почти разгадаха феномена Déjà Vu

Според учените в обяснението няма нищо мистично

Квантовото заплитане на любовта Мистерии и загадки

Квантовото заплитане на любовта

Възможно ли е човек да усети на физическо ниво кога партньорът му мисли за него

Евангелието на Тома: Небесното царство е вътре в нас Мистерии и загадки

Евангелието на Тома: Небесното царство е вътре в нас

Една от съществените разлики с каноничните книги е, че в ръкописа на Тома не се чака завръщането на Исус след разпятието

Алхимията – древната наука за развитие на човешкото съзнание Мистерии и загадки

Алхимията – древната наука за развитие на човешкото съзнание

Последователите й вярвали, че всичко, което ни заобикаля, съдържа в себе си универсален дух