Подкрепете ни!
Мистерии и загадки21 февруари 2023

Защо изведнъж се навъдиха толкова много НЛО над Америка?

Доклад за 366 случая на НЛО през 2022 г.: Това са балони, дронове, птици и найлонови торбички, но не и извънземни

Снимка: Майкъл Херен, Unsplash
Снимка: Майкъл Херен, Unsplash


В рамките на две седмици през февруари 2023 г. американски военни пилоти свалиха четири мистериозни обекта, забелязани над САЩ и Канада. Военните идентифицираха първия от тези обекти - 60-метров китайски шпионски балон, реещ се на около 18 200 метра над Аляска в края на януари. Правителството проследи балона в продължение на няколко дни, докато той се носеше на югоизток над страната и в крайна сметка бе свален край бреговете на Южна Каролина с изтребител на 4 февруари.

Другите три обекта остават неидентифицирани и всички бяха унищожени между 9 и 12 февруари. За единият от тях се знае, че е цилиндър с размерите на кола, свален над мразовитата територия на Юкон в Канада, другият е странен осмоъгълен обект, отстрелян над водите на езерото Хурон, за третия информацията е оскъдна. Тези три обекта не били толкова сложни, колкото е един шпионски балон, заявиха служители на Белия дом на брифинг на 13 февруари. Движели се на височина от 6000 до 12 000 метра, но летели във въздушно пространство, използвано от търговски самолети, а това било допълнителен риск за сигурността.

Тези инциденти с набързо свалени обекти накараха мнозина да се чудят защо правителството изведнъж открива и унищожава толкова начесто НЛО във въздушното пространство на САЩ и Канада. Наистина ли горе има повече обекти от обикновено или военните просто стават по-добри в проследяването им?

Въпреки че е невъзможно да се знае със сигурност колко обекта има във въздушното пространство на дадена държава по всяко време, правителствените служители са ясни по един въпрос: след откриването на китайския балон за наблюдение в края на януари, военните умишлено разшириха търсенето си на чужди обекти на подобни височини. Това усилие, очевидно, е било успешно.
„Проучвахме по-внимателно нашето въздушно пространство на тези височини, включително подобряване на нашия радар, което може поне отчасти да обясни увеличението на обектите, които сме засекли през последната седмица“, каза Мелиса Далтън, зам.-министър на отбраната на брифинг на 12 февруари.
След като военните успешно проследиха шпионския балон над цялата страна в продължение на няколко дни, те научиха най-добрия начин да откриват подобни обекти на подобни височини, които преди това са останали незабелязани. Това пък е мнението на Джак Уайнстийн, професор по международна сигурност в Бостънския университет и пенсиониран генерал-лейтенант от ВВС на САЩ, споделено в интервю за Live Science. „Мисля, че всичко тръгна от балона“, каза Уайнстийн. „Струва ми се, че военните тъкмо сега измислят как да проследят тези предмети.“

Въпреки че военните все още не са идентифицирали нито един от трите обекта, свалени през февруари, правителствата на САЩ и Канада намериха връзка между февруарските НЛО и сваления шпионски балон. Те не изключат възможността всички НЛО да са част от чуждестранни шпионски стратегии. Джон Кирби, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, уточни на брифинга на 13 февруари, че Китай е наблюдавал САЩ с шпионски балони на голяма надморска височина от няколко години – поне от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп – но че тези обекти никога не са били откривани досега.

Междувременно Китай твърди, че САЩ са пускали шпионски балони във въздушното им пространство повече от 10 пъти от януари 2022 г., съобщи Националното обществено радио. 

Странните инциденти от началото на февруари са само последните в поредица от стотици срещи между американски военен персонал и предполагаеми неидентифицирани летящи обекти (НЛО) – или неидентифицирани аномални явления (UAP), както военните предпочитат да ги наричат ​​– докладвани през последните няколко години. 
Само през 2022 г. служители на Министерството на отбраната са започнали разследвания на 366 докладвани наблюдения на UAP – 171 от които са останали неразрешени до края на годината, според първия годишен доклад на Службата за разрешаване на аномалии към Пентагона. 
Броят на случаите за тази една година е повече от два пъти повече от 144 предполагаеми срещи с UAP, докладвани от военните през предходните 17 години, според доклад на Пентагона, в който подробно се описват наблюденията на UAP между 2004 г. и 2021 г.
„Военните може би преминават към нова култура, в която хората не са осмивани, че съобщават за неизвестни явления, за които може би в миналото биха им се подигравали“, каза Уайнстийн, добавяйки, че баща му – радист на бомбардировач от Втората световна война – е видял феномени, които не е можел да обясни, но и не му било удобно да докладва за тях. 
От 366 новооткрити случая на UAP миналата година, 163 са решени като „балони или подобни на балони образувания“, според доклада на AARO в края на 2022-а. Други 26 случая бяха идентифицирани като дронове, шест бяха идентифицирани като „безпорядък“ във въздуха, като птици или найлонови торбички. Случаи от предишни години също са приписани на метеорологични явления и оптични илюзии.
Никъде в доклада не се споменават извънземни като възможно обяснение за UAP. За Уайнстийн това не е изненада. „Мисля, че ако сте достатъчно умен, за да пътувате до Земята от друга планета, ще бъдете достатъчно умен, за да не ви хванат“, каза Уайнстийн.

Източник

Още по темата:

Синдром на третия човек: Бог, ангел или вътрешното здраво Аз? Мистерии и загадки

Синдром на третия човек: Бог, ангел или вътрешното здраво Аз?

Те се появяват като глас или с образ в ситуации на живот и смърт

Експедиция ще търси парченца от извънземен кораб в Тихи океан Мистерии и загадки

Експедиция ще търси парченца от извънземен кораб в Тихи океан

Астрофизикът Ави Льоб от Харвард събра $ 1,5 млн., кораб и оборудване и тръгва да доказва теорията си

55 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

55 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Загадъчните светлини над долината Хесдален Мистерии и загадки

Загадъчните светлини над долината Хесдален

От 90 г. за светещите кълба над Норвегия има само хипотези

Имат ли растенията душа? Мистерии и загадки

Имат ли растенията душа?

Науката е скептична, което е възхитително за изследователите на всеобщото съзнание

Едгар Кейси: Спящият пророк Мистерии и загадки

Едгар Кейси: Спящият пророк

По време на своите „астрални пътувания“ той се свързва с Вселенско колективно (съ)знание

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г. Мистерии и загадки

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г.

Пол Динах разказва какво очаква човечеството в следващите две хилядолетия

7 знака, че починалият ви близък опитва контакт с вас Мистерии и загадки

7 знака, че починалият ви близък опитва контакт с вас

Бъдете бдителни за нехарактерни усещания, движения и аромати

Земята като жив организъм Мистерии и загадки

Земята като жив организъм

Джеймс Е. Лавълок за алтруизма на Гея и нейните целенасочени действия

Полковник Глен Ван Херк, ръководител на NORAD за НЛО: „В този момент нищо не е изключено“ Мистерии и загадки

Полковник Глен Ван Херк, ръководител на NORAD за НЛО: „В този момент нищо не е изключено“

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада, заяви: „Неидентифицираният обект представляваше заплаха за гражданските самолети."

До 5 г. срещаме братя по разум Мистерии и загадки

До 5 г. срещаме братя по разум

Това твърдеше покойният вече астрофизик проф. Лъчезар Филипов през 2019 г. Дали думите му няма да се окажат пророчески?

Дали ние сме създателите на зоната на здрача? Мистерии и загадки

Дали ние сме създателите на зоната на здрача?

Резултати от ново изследване променят разбиранията ни за връзката между съня и паранормалното

Заради фобията си към баклата ли е умрял Питагор? Мистерии и загадки

Заради фобията си към баклата ли е умрял Питагор?

Странният живот на автора на най-известната теорема в света

Реалният финал на „Красавицата и звярът“ не е много приказен Мистерии и загадки

Реалният финал на „Красавицата и звярът“ не е много приказен

Звярът е реална личност и го разхождат като атракция от царство на царство

Експеримент от 1965 г. показва „квантово заплитане“ при двойка близнаци Мистерии и загадки

Експеримент от 1965 г. показва „квантово заплитане“ при двойка близнаци

Ако отдалечените мозъци се усещат един друг, може ли това да означава и свързаност на човек с неживата природа?