Подкрепете ни!
Мистерии и загадки27 октомври 2023

Нова теория защо още не сме открили извънземни цивилизации

Времето на срещата с чужд разум зависи от скоростта на разселение на цивилизацията по други планети

Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons


Начините да се търсят извънземни цивилизации са ограничени от факта, че учените знаят само за една обитаема планета, тоест Земята, и за една технологично напреднала цивилизация – човечеството. Те излагат хипотези само според познатите им данни – например къде е благоприятно за живот и евентуално какво биха правили в Космоса представителите на чужда цивилизация. В ново проучване, публикувано на сървъра за предпечат arXiv, е публикувано становище как цивилизациите могат да се развиват в три различни параметъра на Вселената, пише ScienceAlert.

Учените все още не са решили проблема с парадокса на Ферми (ако съществуват извънземни, тогава защо все още не сме ги намерили). Още в началото на 80-те години на миналия век академичните умове твърдяха, че причината човечеството да не е открило извънземни цивилизации се дължи на факта, че междузвездното изследване и заселването на Космоса не са линейни явления. В началото на 90-те години пък се стигна до тезата, че законите на физиката поставят ограничения върху междузвездния растеж на цивилизациите.

През 2019 г. учени от НАСА публикуваха статия, в която се казваше, че междузвездното заселване ще се случи в клъстери, защото не всички потенциално обитаеми планети биха били гостоприемни за извънземни видове. Това означава, че законите на физиката, биологията и еволюцията налагат ограничения върху това колко далеч и бързо даден вид може да насели нашата галактика.

Новите предположения

За да избегнат подобни ограничения, авторите на новото изследване разглеждат три основни космологични модела на Вселената: статичен, доминиран от материя и доминиран от тъмната енергия.
  • Статичната Вселена, както първоначално е описана от Алберт Айнщайн, е безкрайна в пространството и времето, без да се разширява или свива.
  • Вселената, доминирана от материя, описва състоянието й до 9,8 милиарда години след Големия взрив, когато енергийната плътност на материята надвишава енергийната плътност на радиацията и вакуумната енергия.
  • Вселената, доминирана от тъмна енергия, описва етап от космическата еволюция, който започва  преди приблизително 9,8 милиарда години – началото на ускореното разширяване на Вселената.
В една статична Вселена населението на една цивилизация нараства и се разпространява по същия начин, както се разпространяват инфекциозни болести. Отначало заселването е бавно, защото има малко обитаеми планети. След това, след откриването на нови планети, населението се увеличава и се разпространява бързо в Космоса. Това продължава до изчерпване на броя на обитаемите планети. Най-интересното е, че подобен сценарий се наблюдава и в двата други модела на Вселената.

Учените обаче отбелязват, че при разширяващата се Вселена има забавяне на скоростта на разселение в сравнение със статичната Вселена. 

Когато става дума за извънземния разум във Вселена, доминирана от тъмната енергия, далечните планети в нея вероятно ще се разбягват със скорост, по-висока от тази на светлината. Това води до предположението, че цивилизациите трудно ще достигнат някои от тези нови земи. Но във Вселена,  доминирана от материя, раздалечаването на планетите се забавя,  а това ги прави допустими цели в обсега на цивилизацията.

Къде са извънземните?

В новото си изследване учените пишат, че напредналите цивилизации ще се разрастват, в началото бавно, но с течение на времето скоростта на разпространение ще се увеличи, после ще се забави и ще спре, когато им свършат планетите, до които да достигат и обитават.

Нашата галактика в момента е в първия етап на заселване, когато разпространението на цивилизациите е бавно. Най-вероятно в Млечния път има само няколко извънземни цивилизации, които се занимават със заселване на Космоса. Когато започне вторият етап на заселване, в резултат на появата на повече странстващи цивилизации, скоростта на заселване на галактиката ще се увеличи. Само на този етап хората ще могат да се срещат с извънземни, смятат учените.

Можем да кажем, че вече има отговор на парадокса на Ферми – напредналите извънземни цивилизации са на ранен, бавен етап от своето развитие и това ги прави невъзможни за откриване.

Още по темата:

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО Мистерии и загадки

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО

Летището спря работа, но доказателства засега няма

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Загадката с кристалните черепи Мистерии и загадки

Загадката с кристалните черепи

Някои смятат, че са на извънземни, други – че са пълни с информация, учените ги смятат за фалшифи артефакти

Божията ръка в снимка на НАСА от 2014 г. Мистерии и загадки

Божията ръка в снимка на НАСА от 2014 г.

Случайно ли звездният труп B1509 е така символично оформен?

Къде се намира мистериозното царство Шамбала Мистерии и загадки

Къде се намира мистериозното царство Шамбала

Хората от столетия търсят тази свещена земя, където няма страдание, бедност и старост

Евангелието на Тома: Небесното царство е вътре в нас Мистерии и загадки

Евангелието на Тома: Небесното царство е вътре в нас

Една от съществените разлики с каноничните книги е, че в ръкописа на Тома не се чака завръщането на Исус след разпятието

Има ли във Вселената бели дупки Мистерии и загадки

Има ли във Вселената бели дупки

Ако заснемем филм за образуването на черна дупка и го пуснем назад – ще стигнем до концепцията за бяла дупка

Не всеки може да я види, дори с очила Мистерии и загадки

Не всеки може да я види, дори с очила

Какво се крие в новата оптична илюзия, заляла интернет

32-годишният сън на Каролина Олсон: истина или легенда? Мистерии и загадки

32-годишният сън на Каролина Олсон: истина или легенда?

Историята за „спящото“ момиче остава една от незабравимите шведски мистерии

Ще се разкрие ли загадката с мумиите от Перу? Мистерии и загадки

Ще се разкрие ли загадката с мумиите от Перу?

Учени и журналисти продължават да спорят относно произхода на останките

Нов сериал на Нетфликс за НЛО ще търси дали истината е „някъде там“ Мистерии и загадки

Нов сериал на Нетфликс за НЛО ще търси дали истината е „някъде там“

Документалният филм от четири части Encounters тръгва на 27 септември

Ще гледате плодовете и няма да можете да ги ядете Мистерии и загадки

Ще гледате плодовете и няма да можете да ги ядете

Пророчествата на свети Козма Етолийски от XVIII в.

Как един дух разкри собственото си убийство Мистерии и загадки

Как един дух разкри собственото си убийство

Една от най-известните призрачни истории в Австралия от началото на XIX век е тази за Фредерик Фишър

Никога няма да умреш Мистерии и загадки

Никога няма да умреш

Ако разсеем страха от смъртта няма да се страхуваме и от живота, казва Даниън Бринкли, който два пъти се е връщал от отвъдното