
Илюстрация: wikipedia.org
Консумацията на ленено семе като добавка в храната или за самостоятелна употреба може да доведе до отравяне с цианид. До този извод са стигнали учени от Европейската агенция за безопасност на хранителните продукти (EFSA), съобщава Daily Mail.
Известно е, че лененото семе е богато на фибри, омега-3 мастни киселини и различни полезни микроелементи. Производителите на хранителни продукти често го добавят в сухи закуски, каши и кисели млека. Оказва се, обаче, че семената от лен съдържат и органичното съединиение амигдалин (цианогенен гликозид), който формира цианиден газ, пише в доклада на EFSA.
Според учените, дори една трета чаена лъжичка мляно ленено семе може да е опасно за здравето на малкото дете. При възрастните хора са достатъчни три чаени лъжички, за да се повиши рискът от отравяне с цианид. Първите признаци на това са болки в главата, объркване, превъзбуда, нерегулярен сърдечен ритъм и проблеми с дишането. В някои случаи отравянето може да доведе до летален изход.
Експертите от EFSA са категорични, че в смляното ленено семе вредните вещества са повече. В доклада се разглежда и по-лош сценарий заради повишеното съдържание на цианогенен гликозид в лененото семе: „Като се вземат под внимание всички неопределености, не бива да се изключва риска за по-млади възрастови групи от употребата на ленено семе”.
Шведските власти вече съветват хората да не ядат смляно ленено семе. Правителствен уебсайт предупреждава: „Националната агенция по храните не препоръчва яденето на счукано ленено семе.“
Снощи от Агенцията за стандартизация на храните в Обединеното кралство заявили, че са запознати с доклада на Европейската агенция и, че въпросът се „проверява“.
Говорител заявил: „Трябва да се отбележи, че становището на ЕFSA е консервативно по своя характер. Следователно оценката по-скоро надценява риска, отколкото да го подценява“.