Наука09 септември 2019

Кой са най-често срещаните халюцинации?

Понякога те може да са причинени от незначителни или временни травми

Кой са най-често срещаните халюцинации?
Може да бъде толкова реално: отвратителната миризма на урина или полазването от буболечка. На пръв поглед изглежда невъзможно, тъй като околните не усещат тези странни преживявания.
Хората, които изпитват халюцинации, обикновено виждат, чуват, усещат или помирисват нещо, което всъщност го няма. Често пъти тези дисфункции на сетивата са причинени от незначителни или временни травми, които медицината и до ден днешен изследва.

Чрез експеримент с мишки през 2019 г., са направени малки, но забележителни открития, които показват, че халюциногенните наркотици забавят, а не забързват процесите в зрителната кора на мозъка. Учените също така разбират, че тя приема същите визуални картини, които получава и в отсъствието на опиатите, но не е способна да ги интерпретира правилно.
Ето едни от най-често срещани халюцинации и ако ги изпитвате, поговорете със специалист.

1. Полазване
Някога имали ли сте чувството, че ви полазва буболечка, но не виждате къде е тя? Това се нарича халюцинация от докосване. Друго проявление на този вид илюзия е усещането, че нещо вътре в тялото ви се движи, например органите ви се изместват или нещо вътре във вас се опитва да излезе навън.

Причините могат да бъдат няколко: използването на медикаменти, които афектират централната нервна система, както и такива, които влияят на определени невротрансмитери.
Хора, често употребяващи алкохол и наркотици и по-специално - кокаин и амфетамини, са в голям риск да изпитват „полазването". Заболяванията със същия ефект са шизофрения, алцхаймер, паркинсон, деменция. Пациенти с по-тежките форми на тези халюцинации се третират с когнитивноповеденческа терапия.

2. Гласове
Чуването на нереални звуци, е наречено слухово-вербална халюцинация. Тези „гласове” могат да бъдат позитивни или негативни; могат да „командват парада”, а понякога са просто под формата на коментари и чувството е „сякаш имам радиостанция на главата си”.

Седемдесет процента от страдащите от шизофрения изпитват тези симптоми, но те тези слухово-вербални халюцинации се срещат и при хора болни от биполярно разстройство, деменция, епилепсия, посттравматичен стрес, както и при индивиди, злоупотребяващи с определени наркотични вещества. Всъщност този вид „чуване” не е присъща единствено за ментално болните. Случва се например на хора, загубили свой близък, да чуват гласа му.

Учените не са сигурни откъде произлизат слуховите халюцинации, но са склонни да смятат, че проблемът се корени в аномалии, свързани с фронтотемпоралните части на мозъка - тези, които отговарят за паметта, езика и емоционалните реакции.

3. Мирис
Обонятелните халюцинации, още наречени фантосмия, водят до усещането на неприятни миризми, като тези от фекалии, урина, дим и др. Тази дисфункция се получава тогава, когато обонятелната система е под влиянието на нервна повреда, причинена от травма, вирус, наркотични вещества, токсин и дори от мозъчни тумори. Друга причина може да бъде и епилепсията.

4. Видения
Визуалните халюцинации включват забелязването на светлини или фигури, които са невидими за другите. Това е най-често срещаният ефект на деменцията и състоянието на делириум (повредено съзнание). Отново се срещат при пациенти, приемащи наркотични вещества или такива болни от шизофрения и паркинсон. В допълнение, много хора твърдят, че виждат форми и светлини при мигрена, което е още един начин за преживяване на халюцинациите, заедно с епилептичните пристъпи. Други индивиди в риск са тези, изпитващи затруднения в съня, като инсомния и нарколепсия.

Визуалните проблеми се случват, когато човек има увредена структура на мозъка; неизправност в невротрансмитерите; посттравматични преживявания или комбинация от трите. Каквато и да е причината за тези аномалии, тя трябва да бъде точно определена, за да бъде наложено лечение, тъй като има вероятност при грешно третиране, проблемът да се влоши.

5. Плаване и летене
Пропреосептивна халюцинация или „халюцинация на позицията”. Индивиди, претърпели този вид аномалия, казват, че чувството е сякаш от летене или плаване или дори „преживяване извън тялото", познато и като левитация. Тази неизправност може да бъде причинена от недостатъчно използване или претоварване на сетивата; халюциногенни наркотични вещества.

Може да се появи и при огромно физическо натоварване, близко до смъртта преживяване или по време на сън в стресова ситуация, болестно състояние или в шумна среда. Болните от паркинсон най-често изпитват пропреосептивните халюцинации.

6. „Метален” вкус
Лицата, изпитващи вкусовите халюцинации, казват, че често храната и напитките им имат неприятен вкус на метал. Въпреки че голям брой от хората се обръщат към денталните специалисти за решение на проблема, рядко зъболекарите са способни да помогнат с него. „Металният” вкус може да бъде причинен от травми на главата, вирусни заболявания, алергии, шизофрения и дори от лекарства – витамин D, аспирин и пеницилин.

Източник

Гигантски взрив причинил ледниковия период Наука

Гигантски взрив причинил ледниковия период

Изотоп, открит в утайката на морското дъно, „говори“ за сблъсък на космически тела в близост до Марс

Отгледаха месо на 248 мили от Земята с 3D биопринтер Наука

Отгледаха месо на 248 мили от Земята с 3D биопринтер

Израелска компания култивира говежди клетки на Международната космическа станция

Защо не помним сънищата си Наука

Защо не помним сънищата си

Колкото по-кратък е сънят ви, толкова по-кратък е животът ви

Ще спасим ли океана от пластмасата? Наука

Ще спасим ли океана от пластмасата?

Прогнозите са, че за 20 години Ocean Cleanup ще го изчисти от почти всички боклуци

Парализиран французин се движи с екзоскелет Наука

Парализиран французин се движи с екзоскелет

Учени: Скоро и инвалидните колички ще могат да се задвижват със силата на мисълта

Възрастните възприемат болката на момичетата не толкова сериозно Наука

Възрастните възприемат болката на момичетата не толкова сериозно

Психолози изследват стереотипите ни спрямо половете. Резултатите могат да помогнат на медицината

Неделя в четири Наука

Неделя в четири

Астрономическите явления от 8 октомври до 7 ноември

Ядем по 5 грама пластмаса на седмица Наука

Ядем по 5 грама пластмаса на седмица

Пакетчетата за чай се разпадат на милиарди частици, които отиват в корема ви

Увеличава се броят на децата с увреждания Наука

Увеличава се броят на децата с увреждания

Близо 18% са с увреждания в развитието си

2,6 млн. души годишно умират от лекарска грешка Наука

2,6 млн. души годишно умират от лекарска грешка

СЗО препоръчва пациентът да е с адвокат в спешното

Възможно ли е наистина да се отглеждат картофи на Марс? Наука

Възможно ли е наистина да се отглеждат картофи на Марс?

Съвместен проект на Международния център по картофите и НАСА дава обещаващи резултати

Астероид минал на „астрономически” инчове от Земята Наука

Астероид минал на „астрономически” инчове от Земята

Телескопите на НАСА не успели да разпознаят обекта

91% от населението на Земята диша замърсен въздух Наука

91% от населението на Земята диша замърсен въздух

7 млн. души умират заради това. Изискванията на ЕС не отговарят на стандартите на СЗО?!

На Венера може да е имало живот Наука

На Венера може да е имало живот

Преди милиони години мистериозна катастрофа унищожава живота там

Учени предлагат линия между Луната и Земята Наука

Учени предлагат линия между Луната и Земята

Те смятат, че е възможно космическият асансьор да се построи с днешните технологии