Наука07 февруари 2020

100 секунди до Съдния ден на човечеството

Атомните учени: увеличава се вероятността суперсилите да направят ядрена грешка

100 секунди до Съдния ден на човечеството
Часовникът на Съдния ден сега е по-близо до полунощ, отколкото някога в своята история, съобщава Бюлетинът на атомните учени. Според тях причините са задълбочаващата се ядрена заплаха, липсата на адекватни действия, противостоящи на глобалните климатични промени и увеличаването на „активирани кибер кампании за дезинформация“.

Знаковият часовник на Съдния ден, символизиращ най-тежките опасности пред човечеството, сега е по-близо до полунощ, отколкото във всеки един момент от създаването му през 1947 г. През 1947 г., по времето на Студената война, часовникът започва от 7 минути преди полунощ и впоследствие е пренастройван в зависимост от опасността от ядрена война на земята. Какъв час да показва часовникът се решава от Съвета на директорите на списанието Bulletin of the Atomic Scientists на Чикагския университет. Съветът (в него влизат и 13 Нобелови лауреати) премести стрелките на часовника на Съдния ден от 2 минути до полунощ на 100 секунди до полунощ.
Както се обяснява в изявлението на атомните учени: „Човечеството продължава да се сблъсква с две едновременни екзистенциални опасности - ядрена война и изменение на климата, ускорени от информационната война, активирана в кибер-пространството, която подкопава способността на обществото да реагира. Ситуацията с международната сигурност е тежка не само защото тези заплахи реално съществуват, а защото световните лидери са позволили на международната политическа инфраструктура за тяхното управление да ерозира. "
Времето на часовника на Съдния ден се премести близо до полунощ през три от последните четири години. Стрелките не помръднаха през 2019 г., през 2018-а се преместиха с 30 секунди, до 2 минути преди полунощ. Часовникът беше коригиран през 2017 г. на 2 минути и 30 секунди до полунощ от предишната му настройка - 3 минути до полунощ.
Джери Браун, изпълнителен председател на Бюлетина на атомните учени, заяви: „Опасното съперничество и враждебността сред суперсилите увеличават вероятността от ядрена грешка. Климатичните промени просто допълват кризата. Ако изобщо има време да се събудим, то това е сега."

Изявлението за учените, създали часовника на Съдния ден подчертава три влошаващи се фактора:

Ядрените оръжия. „В ядрената сфера през последната година националните лидери приключиха или подкопаха няколко основни договора и преговори за контрол на оръжията, създавайки среда, благоприятна за нова надпревара в ядреното въоръжаване. Политическите конфликти по отношение на ядрените програми в Иран и Северна Корея остават нерешени. Сътрудничеството между САЩ и Русия в областта на контрола над оръжията и разоръжаването е почти несъществуващо.“
Изменението на климата. „Обществената осведоменост за климатичната криза нараства през 2019 г. най-вече заради масовите протести на младите хора по света. Правителствата на държавите обаче не отговарят адекватно на предизвикателството. 
Дезинформация. „Продължаващата корупция на информационната екосфера, от която зависи демокрацията и общественото вземане на решения, се задълбочи. През последната година много правителства използваха кибер-активирани дезинформационни кампании, за да посеят недоверие в институциите и между нациите, подкопавайки вътрешните и международните усилия за насърчаване на мира и защитата на планетата. “
Предложени решения:
  • Лидерите на САЩ и Русия могат да се върнат към масата за преговори, за да предприемат нужните действия за ограничаване на надпреварата за въоръжаване с ракети със среден обсег и ядрен арсенал и на програмите за модернизация на ядрената дейност.
  • Страните по света трябва публично да се преориентират към температурната цел на Парижкото климатично споразумение. За да бъде постигната тази цел, индустриализираните страни ще трябва бързо да ограничат вредните емисии, като коригират първоначалните си неадекватни обещания и подкрепят развиващите се страни, така че да могат да прескочат дълбоко вкоренените им модели, издигащи в култ изкопаемите горива.
  • Международната общност трябва да започне многостранни дискусии, насочени към установяване на национални и международни норми на поведение, които да обезкуражат и санкционират злоупотребата с науката. Науката осигурява светлината на прожекторите във времена на мъгла и объркване. Освен това е необходимо фокусирано внимание, за да се предотврати информационните технологии да подкопаят доверието на обществото в политическите институции, медиите и в самата обективна реалност. 
Източник

Още по темата:

Илон Мъск планира да изпрати хора на Марс през 2024 г. Наука

Илон Мъск планира да изпрати хора на Марс през 2024 г.

Амбициозният предприемач започва колонизирането на Червената планета

Броени часове до първата пилотирана мисия на SpaceX Наука

Броени часове до първата пилотирана мисия на SpaceX

За пръв път компанията на Илон Мъск ще изстреля двама астронавти в космоса

Учени от Русия и Катар предлагат дронове за 5G мрежата Наука

Учени от Русия и Катар предлагат дронове за 5G мрежата

По-евтини са и по-ефективни от наземните базови станции

Зелени водорасли оцветиха Антарктида Наука

Зелени водорасли оцветиха Антарктида

Учените заговориха за „началото на нова екосистема“

За кого пее славеят до пълна изнемога? Наука

За кого пее славеят до пълна изнемога?

Почти половината от гласовитите мъжкари не успяват да привлекат своя любима

Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро” Наука

Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро"

Откритието доказва, че прачовеците са навлезли в Европа доста по-рано от известното досега

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19? Наука

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19?

Американци искат да купят патента, държавата – мълчи... Може да съберем парите с фондация

Тройна атака срещу COVID-19 Наука

Тройна атака срещу COVID-19

Българската компания „Микар Иновейшън“ предлага начин да преборим с коронавируса, държавата не отделя финансиране!

Провалът не беше опция Наука

Провалът не беше опция

Мисията Аполо 13 в снимки 50 години след „успешния провал"

Зооноза – терминът на бъдещето! Наука

Зооноза – терминът на бъдещето!

Генетикът Виолета Желязкова: „Около 60% от новите инфекциозни заболявания в човешката популация са с животински произход"

Намисли си нещо и погледни към небето Наука

Намисли си нещо и погледни към небето

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

Астрономи: Дните на кометата Борисов са преброени Наука

Астрономи: Дните на кометата Борисов са преброени

Междузвездният обект се топи и рони, може да не оцелее

Въздухът на Европа се прочиства, но дали ще е за дълго? Наука

Въздухът на Европа се прочиства, но дали ще е за дълго?

Учени: Не бива да се налага да чакаме опасна пандемия, за да дишаме по-чист въздух

Светкавичното превръщане на отпадъци в съкровище Наука

Светкавичното превръщане на отпадъци в съкровище

Процесът пази околната среда и превръща отпадъчни продукти в материал, който укрепва бетон

Опасна ли е 5G технологията? Наука

Опасна ли е 5G технологията?

Предлагаме ви две коренно различни гледни точки на експерти по този въпрос