Наука13 февруари 2020

Какво прави самотата с нас

В социална изолация мозъкът започва да действа по странни начини, за да запази здравия разум

Снимка: Vasily Koloda, Unsplash
Снимка: Vasily Koloda, Unsplash
Хората трудно установявят контакт с другите, особено в стрес. Когато преминаваме през трудни житейски изпитания сами, липсата на емоционална подкрепа и другарство може да увеличи тревожността ни и да попречи на способността ни да се справим с проблемите си.

Значението на човешкия контакт

Да, другите хора могат да бъдат дразнещи. Но те са и най-големият ни източник на комфорт и огромно количество психологически изследвания подчертават важността на човешкия контакт.

На психологическо и емоционално ниво поемаме отхвърлянето като най-дълбоката от всички други травми. Невролозите са категорични, че това може да доведе до усещане на действителна физическа болка. Други изследвания потвърждават, че самотата не е полезна за здравето на никого. Тя повишава нивата на хормоните на стреса в организма, като в същото време води до лош сън, нарушена имунна система, а при възрастни хора и когнитивен спад. Щетите, които уединението нанася на психичното здраве на затворниците, също са добре документирани.

Когато сме сами в непроменяща се среда, сензорната информация, с която разполагаме и начините, по които я обработваме, могат да се изкривят по непредсказуеми начини. Може да започнем прекалено задълбочено да се вслушваме в звуците. „Този скърцащ звук дали идва от тавана? Къщата е стара, дали вятърът не е бутнал някой предмет или е нещо по-зловещо?“ Тази амбивалентност ни оставя замръзнали на място и треперим в безпокойство, особено ако сме сами.

Когато човек е несигурен, първото нещо, което обикновено прави, е да погледне към реакциите на другите, за да разбере какво се случва. Без други, които да споделят информация и реакции, неяснотата става много трудна за разрешаване. Когато това се случи, умът ни може бързо да се придвижи към възможно най-мрачните заключения.

Неприятни неща могат да се случат и когато малки групи хора преживяват изолация заедно. Това сочат наблюденията на доброволци от изследователски станции в Антарктида. Екстремните температури, дългите периоди на тъмнина, извънземните пейзажи и силно стесненият сензорен портал създават перфектна естествена лаборатория за изучаване на ефектите на изолация и затвореност. Доброволците имали нарушения на апетита и съня. Някои загубили представа за времето и способността си да се концентрират. Скуката от това, че наоколо са все едни и същи хора, ограничените източници на забавление в крайна сметка предизвикали стрес и пак стрес. Общуването се превърнало в мъка.


Да виждаш призраци

Но може би най-странното нещо, което може да се случи в изолация, е преживяването на „усетеното присъствие“ или усещането, че друг човек или дори свръхестествено същество е наоколо.
Някои от най-убедителните описания на усещането за присъствие идват от самотни моряци, алпинисти и арктически изследователи, които са преживели халюцинации и изживявания извън тялото.

При един невероятен инцидент от 1895 г. Джошуа Слокум, първият човек, обиколил земното кълбо в платноходка, казал, че е видял и разговарял с капитана на кораба на Христофор Колумб „Пинта“…
Чуждото присъствие може да варира от неясно усещане за размита фигура до убеденост в среща с видимо реален човек. Или с Бог, дух, предшественик или личен познат. Известен е примерът, когато през 1933 г. британският изследовател Франк Смит се опитал да изкачи Еверест сам. Той бил толкова убеден, че някой друг го придружава при изкачването му, че дори предложил парче торта на своя невидим партньор в катеренето.

Стресът, липсата на кислород, геомагнитни явления, монотонното стимулиране или натрупването на хормони може да предизвика промени в химията на мозъка, които предизвикват изкривявания на съзнанието.

Не е задължително самотникът да е на странно или опасно място. Подобни преживявания могат да се случат в по-светски среди. Например хората, които са загубили любим човек, могат да се изключат от външния свят, те рядко напускат домовете си. Самотата и изолацията, съчетани с високите нива на стрес и непроменяща се сетивната стимулация, могат да доведат до същите биологични условия, които биха могли да предизвикат „посещение“ от наскоро заминалите си. Проучванията показват, че почти половината овдовели възрастни американци имат епизод с халюцинации на мъртвата си половинка. Това е добре от друга страна – включва се здравословен механизъм за справяне като нормална част от скръбта.


Какви са изводите за „хардуера“ в главите ни

Ясно е, че съзнателната и желана връзка с други хора е толкова важна за здравето, колкото въздуха, който дишаме. Като се има предвид, че продължителните периоди на социална изолация могат да пречупят дори и най-коравите хора, може би при липса на действителен човешки контакт мозъците ни могат да създадат социални преживявания - последен опит за запазване на здравия разум?

Източник

Още по темата:

Зелени водорасли оцветиха Антарктида Наука

Зелени водорасли оцветиха Антарктида

Учените заговориха за „началото на нова екосистема“

За кого пее славеят до пълна изнемога? Наука

За кого пее славеят до пълна изнемога?

Почти половината от гласовитите мъжкари не успяват да привлекат своя любима

Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро” Наука

Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро"

Откритието доказва, че прачовеците са навлезли в Европа доста по-рано от известното досега

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19? Наука

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19?

Американци искат да купят патента, държавата – мълчи... Може да съберем парите с фондация

Тройна атака срещу COVID-19 Наука

Тройна атака срещу COVID-19

Българската компания „Микар Иновейшън“ предлага начин да преборим с коронавируса, държавата не отделя финансиране!

Провалът не беше опция Наука

Провалът не беше опция

Мисията Аполо 13 в снимки 50 години след „успешния провал"

Зооноза – терминът на бъдещето! Наука

Зооноза – терминът на бъдещето!

Генетикът Виолета Желязкова: „Около 60% от новите инфекциозни заболявания в човешката популация са с животински произход"

Намисли си нещо и погледни към небето Наука

Намисли си нещо и погледни към небето

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

Астрономи: Дните на кометата Борисов са преброени Наука

Астрономи: Дните на кометата Борисов са преброени

Междузвездният обект се топи и рони, може да не оцелее

Въздухът на Европа се прочиства, но дали ще е за дълго? Наука

Въздухът на Европа се прочиства, но дали ще е за дълго?

Учени: Не бива да се налага да чакаме опасна пандемия, за да дишаме по-чист въздух

Светкавичното превръщане на отпадъци в съкровище Наука

Светкавичното превръщане на отпадъци в съкровище

Процесът пази околната среда и превръща отпадъчни продукти в материал, който укрепва бетон

Опасна ли е 5G технологията? Наука

Опасна ли е 5G технологията?

Предлагаме ви две коренно различни гледни точки на експерти по този въпрос

Кометата АТЛАС свети все по-ярко Наука

Кометата АТЛАС свети все по-ярко

Тя ще бъде най-близо до Земята на 23 май

Ерик Фром:„Алчността и подчинението карат хората да оглупяват” Наука

Ерик Фром:„Алчността и подчинението карат хората да оглупяват”

Съпрузите, които истински се обичат, са изключение

Българска компания обяви, че е открила лекарствена молекула, която предпазва от Наука

Българска компания обяви, че е открила лекарствена молекула, която предпазва от коронавирус

Тя е тествана и валидирана преди два месеца в лаборатории във Франция и САЩ