Подкрепете ни!
Наука13 февруари 2020

Какво прави самотата с нас

В социална изолация мозъкът започва да действа по странни начини, за да запази здравия разум

Снимка: Vasily Koloda, Unsplash
Снимка: Vasily Koloda, Unsplash
Хората трудно установявят контакт с другите, особено в стрес. Когато преминаваме през трудни житейски изпитания сами, липсата на емоционална подкрепа и другарство може да увеличи тревожността ни и да попречи на способността ни да се справим с проблемите си.

Значението на човешкия контакт

Да, другите хора могат да бъдат дразнещи. Но те са и най-големият ни източник на комфорт и огромно количество психологически изследвания подчертават важността на човешкия контакт.

На психологическо и емоционално ниво поемаме отхвърлянето като най-дълбоката от всички други травми. Невролозите са категорични, че това може да доведе до усещане на действителна физическа болка. Други изследвания потвърждават, че самотата не е полезна за здравето на никого. Тя повишава нивата на хормоните на стреса в организма, като в същото време води до лош сън, нарушена имунна система, а при възрастни хора и когнитивен спад. Щетите, които уединението нанася на психичното здраве на затворниците, също са добре документирани.

Когато сме сами в непроменяща се среда, сензорната информация, с която разполагаме и начините, по които я обработваме, могат да се изкривят по непредсказуеми начини. Може да започнем прекалено задълбочено да се вслушваме в звуците. „Този скърцащ звук дали идва от тавана? Къщата е стара, дали вятърът не е бутнал някой предмет или е нещо по-зловещо?“ Тази амбивалентност ни оставя замръзнали на място и треперим в безпокойство, особено ако сме сами.

Когато човек е несигурен, първото нещо, което обикновено прави, е да погледне към реакциите на другите, за да разбере какво се случва. Без други, които да споделят информация и реакции, неяснотата става много трудна за разрешаване. Когато това се случи, умът ни може бързо да се придвижи към възможно най-мрачните заключения.

Неприятни неща могат да се случат и когато малки групи хора преживяват изолация заедно. Това сочат наблюденията на доброволци от изследователски станции в Антарктида. Екстремните температури, дългите периоди на тъмнина, извънземните пейзажи и силно стесненият сензорен портал създават перфектна естествена лаборатория за изучаване на ефектите на изолация и затвореност. Доброволците имали нарушения на апетита и съня. Някои загубили представа за времето и способността си да се концентрират. Скуката от това, че наоколо са все едни и същи хора, ограничените източници на забавление в крайна сметка предизвикали стрес и пак стрес. Общуването се превърнало в мъка.


Да виждаш призраци

Но може би най-странното нещо, което може да се случи в изолация, е преживяването на „усетеното присъствие“ или усещането, че друг човек или дори свръхестествено същество е наоколо.
Някои от най-убедителните описания на усещането за присъствие идват от самотни моряци, алпинисти и арктически изследователи, които са преживели халюцинации и изживявания извън тялото.

При един невероятен инцидент от 1895 г. Джошуа Слокум, първият човек, обиколил земното кълбо в платноходка, казал, че е видял и разговарял с капитана на кораба на Христофор Колумб „Пинта“…
Чуждото присъствие може да варира от неясно усещане за размита фигура до убеденост в среща с видимо реален човек. Или с Бог, дух, предшественик или личен познат. Известен е примерът, когато през 1933 г. британският изследовател Франк Смит се опитал да изкачи Еверест сам. Той бил толкова убеден, че някой друг го придружава при изкачването му, че дори предложил парче торта на своя невидим партньор в катеренето.

Стресът, липсата на кислород, геомагнитни явления, монотонното стимулиране или натрупването на хормони може да предизвика промени в химията на мозъка, които предизвикват изкривявания на съзнанието.

Не е задължително самотникът да е на странно или опасно място. Подобни преживявания могат да се случат в по-светски среди. Например хората, които са загубили любим човек, могат да се изключат от външния свят, те рядко напускат домовете си. Самотата и изолацията, съчетани с високите нива на стрес и непроменяща се сетивната стимулация, могат да доведат до същите биологични условия, които биха могли да предизвикат „посещение“ от наскоро заминалите си. Проучванията показват, че почти половината овдовели възрастни американци имат епизод с халюцинации на мъртвата си половинка. Това е добре от друга страна – включва се здравословен механизъм за справяне като нормална част от скръбта.


Какви са изводите за „хардуера“ в главите ни

Ясно е, че съзнателната и желана връзка с други хора е толкова важна за здравето, колкото въздуха, който дишаме. Като се има предвид, че продължителните периоди на социална изолация могат да пречупят дори и най-коравите хора, може би при липса на действителен човешки контакт мозъците ни могат да създадат социални преживявания - последен опит за запазване на здравия разум?

Източник

Още по темата:

Атомните космически кораби отново са на дневен ред Наука

Атомните космически кораби отново са на дневен ред

Британският ядрен кораб може да намали наполовина времето за пътуване до Марс

Синята светлина ускорява стареенето и уврежда ретината Наука

Синята светлина ускорява стареенето и уврежда ретината

Осветлението LED може да ни докара диабет и затлъстяване

Острата самота е „отвратително състояние“, което наподобява глада Наука

Острата самота е „отвратително състояние“, което наподобява глада

Самотниците не приемат ситуацията толкова болезнено

Те не могат да броят овце нощем в съзнанието си Наука

Те не могат да броят овце нощем в съзнанието си

Хората с афантазия не могат да визуализират

Растенията също се делят на „сови” и „чучулиги” Наука

Растенията също се делят на „сови" и „чучулиги"

Циркадният часовник определя живота не само на хората

За първи път „квантова телепортация“ на дълги разстояния! Наука

За първи път „квантова телепортация“ на дълги разстояния!

Настъпва ли ерата на квантовия компютър и квантовия интернет?

25 учени от БАН сред най-добрите в света Наука

25 учени от БАН сред най-добрите в света

Българските изследователи заемат челно място в класацията на американски университет в съревнование с милиони свои колеги от цял свят

Лунна почва за първи път на Земята след 44 години Наука

Лунна почва за първи път на Земята след 44 години

Късно снощи Китай посрещна сондата с 2 килограма реголит за изследване

И алигаторите също могат да регенерират опашките си Наука

И алигаторите също могат да регенерират опашките си

Раните им се затварят необичайно, твърдят учени

Грандиозно шоу в нощното небе на 21 декемеври! Наука

Грандиозно шоу в нощното небе на 21 декемеври!

За първи път от XIII век Юпитер и Сатурн ще изглеждат като една двойна планета

Двойка гени регулира социалното господство Наука

Двойка гени регулира социалното господство

Единият отговаря за окраската, другият - за поведението

Как мирише миналото? Наука

Как мирише миналото?

Проект ще извади на бял свят ключовите миризми от последните 400 години

Учени: Микропластмасата стигна и до Еверест Наука

Учени: Микропластмасата стигна и до Еверест

Алпинистите волно или неволно оставят много боклук на върха на света

Дъждът наистина може да премести планината Наука

Дъждът наистина може да премести планината

Новаторско откритие улавя точно как ландшафтът се огъва под волята на небесните капки

Древните жени не са седели само в пещерата, ловували са наравно с мъжете Наука

Древните жени не са седели само в пещерата, ловували са наравно с мъжете

Гроб на жена-ловец в Андите преобръща историческата представа за разделението на труда според пола

Растенията си изпращат сигнали при заплаха от вредители Наука

Растенията си изпращат сигнали при заплаха от вредители

Предупредените им съседи гонят врага с „химическо оръжие"