НаукаКирил Орлов / 23 април 2020

Зооноза – терминът на бъдещето!

Генетикът Виолета Желязкова: „Около 60% от новите инфекциозни заболявания в човешката популация са с животински произход"

снимка: iStock
снимка: iStock
След като глобалната пандемия COVID-19,  причинена от вируса SARS-CoV-2 прескочи от животно в човек си задаваме важен въпрос. Това ли е последната инфекциозна болест, прехвърлена от животинския свят към човек?

Ако се върнем назад във времето, респираторните заболявания, прехвърлени от животни, предизвикват изтребление и през миналия век.Хонконгският грип причинява смъртта на 700 000 души през 1968 година, испанският грип води до смъртта на 50 милиона през 1918 г., а връщайки се още по назад във времето една друга инфекциозна болест – бубонната чума в годините между 1346 - 1353 избива  45-50% от жителите на Европа.В района на Средиземноморието, Италия, Южна Франция и Испания, болестта се развива четири последователни години, като е унищожила до 75 – 80% от населението. Съвсем нормално е в това положение да си зададем въпроса защо болестите, които се предават от животните на хората, са толкова опасни?  
Отговорът е логичен - това се дължи на имунната ни система, а друга част е естественият подбор.

Всъщност вирусите, бактериите и инфекциозните болести са навсякъде около нас. Те са  тухли, които изграждат сложните постройки, наречени екосистеми. Дори човешкият геном се състои от цели 8 процента вируси. Ако сравним хищниците и патогените (вирусите в случая), хищниците са организми, които изяждат плячката си отвън на вътре, а патогените – отвътре навън. Нещо напълно естествено в нормални условия.

Вирусите правят същото, което прави и котката, изяждайки котешката храна. Но понякога условията се променят. Котките са интелигентни  създания, което значи, че са напълно наясно с нещата, които им харесват и тези, които не им допадат. Вирусите, подобно на  тях, имат предпочитания към определени видове, които са любимата им плячка. И също както котката може от време на време да се отклони от обичайното си меню и да похапне краставици вместо рибка, така и патогенът може да се обърне към нова цел.
Когато един патоген се прехвърли от животно към човек, резултатът е известен като зооноза. Еболата е зооноза. Както и бубонната чума, жълтата треска, лаймската болест, треската Западен Нил, испанският грип и много от грипните щамове. И още бяс, хантавирусен белодробен синдром и SARS-CoV-2.  
Нещо повече, според статистиката от 1940 г. до 2004 г. нововъзникналите инфекциозни заболявания в човешката история са над 300, като броят им се увеличава с всяка изминала година. Не случайно се споменава, че думата зооноза ще е думата на XXI век. За което животните не са виновни, те живеят така както са живели винаги, а ние хората все по-експанзивно влизаме в техния хабитат. Човекът и природата са взаимно свързани, колкото и да ни се струва, че с цивилизацията се отдалечаваме от нея, това не е така. Колкото по-ясно разберем това, толкова по-добре ще можем да се защитим от бъдещи епидемии и да предпазим човешкото здраве и природата.


Нововъзникващите инфекциозни болести в природата
Виолета Желязкова лесно разбива изградения стереотип, че в България не може да се развива наука на световно ниво. Тя е бакалавър по молекулярна биология и магистър по генетика и геномика. В момента завършва докторантурата си в Националния природонаучен музей на БАН, където комбинира методи от екологията, микробиологията и молекулярната популационна генетика. Приключенският й дух и жаждата за знание я отвежда от вулканичните пещери на Хаваите, през Амазонската джунгла до най-дълбоката пещера в България - Колкина дупка. Именно в пещерите се крие и истина за прилепите, споделя Виолета Желязкова. Тя е една от малкото жени по света, за които прилепите не са летящи мишки, а животно, което има отредено голямо място в работата й.

снимка: Питър Бостедснимка: Питър Бостед

Какво означава зооноза и какви са зоонозните причинители?
Зооноза наричаме животинско заболяване, което при естествени условия може да се прехвърли на хора. Обратният процес също е възможен. Това като цяло се е случвало винаги и ще продължи да се случва.
Към момента около 60% от нововъзникналите инфекциозни заболявания в човешката популация по света са именно с животински произход. По принцип, различни видове патогени биха могли да прехвърлят междувидовата бариера, но това става изключително рядко и при специфични условия.
Как и защо болестите от хората се  пренасят върху животните и обратното?
Когато ние търгуваме с диви животни или с дървен материал, изобщо с всякакви продукти от дивата природа, ние пренасяме цяла вселена от микроорганизми. В повечето случаи не си даваме сметка за това.

Обикновено болестотворните причинители са специализирани към конкретни видове гостоприемници. Прескачането на междувидовата бариера е рядко събитие и изисква точното съчетание на нови мутации и близък контакт с нови подходящи гостоприемници. Само по себе си, съжителството на хора и животни не е опасно.

Защо прилепите боледуват, а не умират от коронавирус?
Най-напред, нека да отбележим, че в животинското царство съществува огромно разнообразие от коронавируси, много от които не са опасни. Прилепите, от друга страна, имат добра защита, както от коронавируси, така и от други вируси. Това е така заради специфики в имунната им система и ефективни механизми за справяне с клетъчния стрес и за поправка на ДНК. Тези приспособления вероятно са възникнали покрай летенето, при което е налице значително натоварване на метаболизма.

Това пухкаво същество може да се побере върху палеца ви, но всъщност представлява най-могъщият естествен инсектицид. Снимка: Боян ПетровТова пухкаво същество може да се побере върху палеца ви, но всъщност представлява най-могъщият естествен инсектицид.
Снимка: Боян Петров

Кои са най-сериозните нововъзникнали инфекциозни заболявания в природата към днешна дата?
Най-сериозните нововъзникнали заболявания в природата напоследък не са нови в буквалния смисъл на думата. Хората обаче неволно са разнесли много патогени по света и така са им помогнали да достигнат до нови гостоприемници, които нямат изграден имунитет. Например, Болестта на белия нос при прилепите, с която се занимавам, е възникнала в Европа или Азия и след столетия еволюция е спряла да бъде опасна. В Северна Америка обаче белоносата гъбичка е привнесена отскоро и прилепите, които са нямали време да се приспособят, загиват от нея. Прилепите играят ключова роля в екосистемите, например като регулират количеството на насекомите. Ако тази регулация липсва, това се отразява пряко на дивата природа и оттам непряко на човешкото здраве. Подобна е историята на хитридиомикозата, отново гъбично заболяване, засягащо земноводни. Предполага се, че е възникнала в района на Корея, но смъртоносният й ефект се проявява едва след разпространението й в други части на света. Роля в това вероятно е изиграла международната търговия с жаби за домашни любимци и медицински изследвания.

Белоносата гъба (Pseudogymnoascus destructans) е безобиден съквартирант в Европа, но безскрупулен убиец в Америка. Снимка: Виолета ЖелязковаБелоносата гъба (Pseudogymnoascus destructans) е безобиден съквартирант в Европа, но безскрупулен убиец в Америка.
Снимка: Виолета Желязкова

Какви са правилата за безопасно пътуване и общуване с животните?
Аз пожелавам на всеки да изпитва щастието от общуване с диви животни и изобщо от контакта с природата. Ако трябва най-просто да обобщя добрите правила, гледайте и снимайте, без да преследвате, улавяте или безпокоите. Това ще допринесе както за вашата безопасност, така и за безопасността на животните. Ще се възползвам и от възможността да кажа нещо специално за прилепите, тъй като някои хора се страхуват от тях във връзка с настоящата пандемия.
Да, коронавируси, подобни на COVID-19, са установени в някои видове прилепи, но това не означава автоматично, че именно прилеп е заразил човек. Вероятността български прилеп да ви зарази с коронавирус е нулева, нулева е и вероятността да ви нападне или ухапе, освен ако нарочно не се опитате да го уловите.
Ако имате прилепи в къщата или блока си, не ги гонете. Летящите бозайници нормално живеят в градовете и ни вършат услуга, като изяждат огромни количества насекоми, включително селскостопански вредители или хапещите ни комари.

Никога досега светът не е бил толкова взаимосвързан, колкото в днешни дни. Милиони хора и тонове храни преминават през границите всеки ден. Как да се предпазим от инфекции?
Отворените граници не водят до по-честото възникване на заболявания, но значително улесняват тяхното разпространение. За да предпазим себе си при пътуване, добре е предварително да проучим дестинацията си и да си направим препоръчителните за конкретния географски регион ваксини. Аз бих избягвала и екзотичните животински пазари. Освен че хигиената им може да е съмнителна, търговията с диви животни често е нелегална и нанася сериозни щети на природата.

Друго нещо, което можем да направим за опазването на природата от заболявания, е да почистваме калта от обувките си, преди да се качим на самолета. Звучи смешно, но почвата съдържа цяла вселена от микроорганизми, които не трябва да сменят местообитанието си. Също така, не пренасяйте диви животни или растения през граница. Ако държите на екзотичен домашен любимец, вземете го от място, което може да гарантира легалния му произход и липсата на инфекциозни заболявания.

Най-доброто нещо, което можем да направим за предпазване от инфекции, са ваксините. Те пазят както самите нас, така и хората около нас. Добрата лична и обществена хигиена също е от голямо значение.
Има ли унищожени популации на дивите животни заради дейността на хората?
За съжаление, да. Най-големите заплахи за дивата природа в момента са унищожаването на местообитания и привнасянето на чужди видове и патогени. Аз обаче съм оптимист и вярвам, че обществото ни може да съчетае икономическото развитие с опазването на околната среда, стига да мисли рационално и дългосрочно.

Заради контакта с природата често си заслужава да се изцапаш.
Снимка: Питър БостедЗаради контакта с природата често си заслужава да се изцапаш.
Снимка: Питър Бостед

Можем ли да кажем, че COVID-19 не е последното заболяване, което застрашава нашата цивилизация?
Сегашната пандемия не е нито първата, нито последната, която човечеството преживява. Възникването на нови заболявания е естествен еволюционен процес, а еволюцията не може да бъде прекъсната, тя е основна характеристика на живота. Това, което е различно в днешно време, е по-лесното разпространение на заболявания по света, свързано със свободното движение на стоки и хора, както и с нарастващата гъстота на човешката популация. Ние обаче можем да компенсираме този отрицателния ефект с развитието на науката и опознаването на процесите, които определят възникването на заболявания както в рамките на собствения ни вид, така и в дивата природа.

Възможно ли е от България да тръгне подобна инфекциозна болест?
Ние в науката не обичаме думата невъзможно, но ако имате предвид заболяване, подобно на причиненото от COVID-19, вероятността е толкова малка, че бихме могли да я пренебрегнем. Аз лично бих се тревожила не за някоя нова зооноза, а за общото качество на околната среда, което засяга здравето на абсолютно всички и освен това зависи от нас.

Още по темата:

Илон Мъск планира да изпрати хора на Марс през 2024 г. Наука

Илон Мъск планира да изпрати хора на Марс през 2024 г.

Амбициозният предприемач започва колонизирането на Червената планета

Броени часове до първата пилотирана мисия на SpaceX Наука

Броени часове до първата пилотирана мисия на SpaceX

За пръв път компанията на Илон Мъск ще изстреля двама астронавти в космоса

Учени от Русия и Катар предлагат дронове за 5G мрежата Наука

Учени от Русия и Катар предлагат дронове за 5G мрежата

По-евтини са и по-ефективни от наземните базови станции

Зелени водорасли оцветиха Антарктида Наука

Зелени водорасли оцветиха Антарктида

Учените заговориха за „началото на нова екосистема“

За кого пее славеят до пълна изнемога? Наука

За кого пее славеят до пълна изнемога?

Почти половината от гласовитите мъжкари не успяват да привлекат своя любима

Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро” Наука

Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро"

Откритието доказва, че прачовеците са навлезли в Европа доста по-рано от известното досега

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19? Наука

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19?

Американци искат да купят патента, държавата – мълчи... Може да съберем парите с фондация

Тройна атака срещу COVID-19 Наука

Тройна атака срещу COVID-19

Българската компания „Микар Иновейшън“ предлага начин да преборим с коронавируса, държавата не отделя финансиране!

Провалът не беше опция Наука

Провалът не беше опция

Мисията Аполо 13 в снимки 50 години след „успешния провал"

Намисли си нещо и погледни към небето Наука

Намисли си нещо и погледни към небето

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

Астрономи: Дните на кометата Борисов са преброени Наука

Астрономи: Дните на кометата Борисов са преброени

Междузвездният обект се топи и рони, може да не оцелее

Въздухът на Европа се прочиства, но дали ще е за дълго? Наука

Въздухът на Европа се прочиства, но дали ще е за дълго?

Учени: Не бива да се налага да чакаме опасна пандемия, за да дишаме по-чист въздух

Светкавичното превръщане на отпадъци в съкровище Наука

Светкавичното превръщане на отпадъци в съкровище

Процесът пази околната среда и превръща отпадъчни продукти в материал, който укрепва бетон

Опасна ли е 5G технологията? Наука

Опасна ли е 5G технологията?

Предлагаме ви две коренно различни гледни точки на експерти по този въпрос

Кометата АТЛАС свети все по-ярко Наука

Кометата АТЛАС свети все по-ярко

Тя ще бъде най-близо до Земята на 23 май