Подкрепете ни!
Наука01 август 2020

Пандемията - добро време за роботи

Стиви и Вайлет са сред първите помагачи с изкуствен интелект

Само за няколко месеца пандемията COVID-19 преодоля границите и океаните, убивайки стотици хиляди, и принуждавайки милиони безпрекословно да се съобразяват с икономическия и личен хаос от затваряния, забрани и блокировки.

Но с нарастването на броя на инфекциите в световен мащаб, кризата породи и креативността на творческите и техническите личности. Пандемията отключи глобалната надпревара както за ефективна ваксина, така и за по-точни бързи тестове, които ще са необходими, преди работните места да могат да се отворят отново безопасно. Ваксините и тестовете са от съществено значение, но те не са единственият фронт, на който човекът се бори с коронавируса.

Ирландският робот

Конър Макгин е експерт по роботика и преподавател в Trinity College в Дъблин. Макгин и неговите колеги от лабораторията за роботика и иновации на Trinity концентрирали усилията си в иновативни идеи как роботите могат най-добре да подпомогнат възрастните хора в социалните домове.

Продуктът с подписа от лабораторията и нейната компания за спин оф, Akara Robotics, е Стиви, социален робот, чиято основна функция е облекчаване на самотата. При изпитания в САЩ, Великобритания и други места роботът е програмиран да разказва истории, да съобщава изтеглените числа от бинго, да пее песни и да изпълнява някои занимателни ролеви игри, полезни за укрепване на общността, както и действия, облекчаващи груповите грижи.


Екип от инженери го наблюдава заедно с персонала на домовете, за да разбере какви допълнителни функции могат да бъдат добавени към робота за повишаване безопасността на пациента. През юли 2019 г., много преди първите съобщения за епидемията от коронавирус в Ухан, екипът започва да проучва дали Стиви може да бъде осъвременен и да предпазва хората от инфекции.

Учените обсъждали дали би било възможно оборудването на робота с функция излъчване на ултравиолетова светлина, която да бъде достатъчно мощна за убиване на вредни патогени, но същевременно безопасна за употреба за клиенти на дома и персонала.

UV-C светлината е отдавна установен дезинфектант в лечебните заведения. През последните 10 години болниците по света се оборудваха с машини, които стерилизират помещения чрез светлинни "взривове". Тъй като UV-C може да причини слънчево изгаряне и клетъчните мутации, които водят до рак на кожата, повечето машини, които се използват в момента, могат да работят безопасно и ефективно само в помещения, в които няма хора. Това ги прави непрактични за използване в зони с голям трафик като чакални и други общи пространства.

Стиви вече има сензори, които му позволяват да се движи независимо и да спира, когато открие присъствието на човек. Насочен източник на светлина, който автоматично се изключва, когато открие движение наблизо, може да бъде полезна функция. 

На 29 февруари здравните служби в Ирландия съобщават за първия случай на коронавирус в страната. Екипът на Макгин разбира, че е време да се мисли за ново оборудване на Стиви, за да е по-полезн в новата обстановка. Или пък за нов робот?

Време за роботи

Често срещано клише е, че роботите са най-подходящи за работа, която е твърде мръсна, скучна или опасна за хората. Коронавирусната епидемия е христоматиен пример за последното. Вайлет е един от многото роботи, които скоро ще бъдат внедрени по първите линии на огнищата със зараза - в болниците, в помощ на медиците и пациенти.

След като Китай пламна от COVID-19 в края на миналата година, през март болница в епицентъра на пандемията Ухан откри ново крило за пациенти с коронавирус, където работеха роботи, които почистваха, доставяха храна на пациентите и наблюдаваха жизненоважни показатели.

„С увеличаването на епидемиите потенциалната важна роля на роботиката става все по-ясна", пише група от 13 изследователи до редакцията на списание Science Robotics миналия месец. 

„Вместо ръчна дезинфекция, която изисква мобилизиране на работна сила и увеличава риска от излагане на зараза на персонала от санитари, автономните или дистанционно управлявани роботи могат да доведат до рентабилна, бърза и ефективна дезинфекция“, пишат изследователите. „Нови поколения роботи, от макро- до микроразмер, биха могли да бъдат разработени за навигиране на високорискови зони и непрекъснато да работят за стерилизиране на всички повърхности с интензивно докосване.“

Akara не е единствената компания, която работи с дезинфекциращи машини. Датска компания UVD Robots е доставила стотици роботозирани дезинфектиращи уреди в Китай и другаде по света от началото на пандемията. Други компании за роботика в Китай и САЩ преработват съществуващите технологии, за да помогнат в днешните условия.

Вайлет идва и обещава сериозна помощ

Akara се съсредоточи върху това да направи Вайлет преносим и достатъчно компактен, за да може да работи в тесни и претъпкани пространства, които иначе са трудни за почистване: бани, чакални, метростанции, спортни зали. Вайлет има защитен щит и сензори за откриване на движение, така че хората да не се налага да освобождават зоната, докато "тя" работи.

Вайлет наскоро бе изпробвана в регионалната болница Мидланд в Тюламор, на около 60 мили западно от Дъблин. Обикновено на рентгенолога или на експерта по образна диагностика са необходими 15 минути, за да почисти стаята с дезинфектанти и още 30 до 60 минути, за да изсъхнат химикалите и да се разнесат микробите във въздуха, което означава, че помещението може да се справи само с един пациент на час. В тестовете роботът Вайлет е успял да свърши цялата работа за 15 минути.

Източник

Още по темата:

Двойка гени регулира социалното господство Наука

Двойка гени регулира социалното господство

Единият отговаря за окраската, другият - за поведението

Как мирише миналото? Наука

Как мирише миналото?

Проект ще извади на бял свят ключовите миризми от последните 400 години

Учени: Микропластмасата стигна и до Еверест Наука

Учени: Микропластмасата стигна и до Еверест

Алпинистите волно или неволно оставят много боклук на върха на света

Дъждът наистина може да премести планината Наука

Дъждът наистина може да премести планината

Новаторско откритие улавя точно как ландшафтът се огъва под волята на небесните капки

Древните жени не са седели само в пещерата, ловували са наравно с мъжете Наука

Древните жени не са седели само в пещерата, ловували са наравно с мъжете

Гроб на жена-ловец в Андите преобръща историческата представа за разделението на труда според пола

Растенията си изпращат сигнали при заплаха от вредители Наука

Растенията си изпращат сигнали при заплаха от вредители

Предупредените им съседи гонят врага с „химическо оръжие"

Странни светлини на Юпитер Наука

Странни светлини на Юпитер

Високо в атмосферата на газовия гигант са фиксирани 11 елфи и спрайтове

SOFIA откри вода на Луната Наука

SOFIA откри вода на Луната

Учените са озадачени: Нещо генерира водата и нещо трябва да я задържа там

Астроном: Шансовете да сме в Матрицата са 50 на 50 Наука

Астроном: Шансовете да сме в Матрицата са 50 на 50

Възможно ли е да сме герои в компютърна симулация на високоразвита цивилизация?

Откриха втори признак на живот на Венера Наука

Откриха втори признак на живот на Венера

Първо фосфин, а сега и глицин свидетелстват за възможни нисши организми

Върнаха тасманийските дяволи в Австралия след 3000 години Наука

Върнаха тасманийските дяволи в Австралия след 3000 години

Безразборната инвазия на различни хищници, както и заразен тумор са причина за драстичния спад в популацията

Хората с неандерталски гени са по-податливи на усложнения от COVID-19 Наука

Хората с неандерталски гени са по-податливи на усложнения от COVID-19

Вирусът действа по различен начин на заразените. На какво се дължи това?

Нарцисите са политически по-активни Наука

Нарцисите са политически по-активни

Качества като егоизъм и авторитарност могат да оформят лидер, самодостатъчността - не

Нобелова награда за вирусолозите, които откриха хепатит С Наука

Нобелова награда за вирусолозите, които откриха хепатит С

Харви Алтър, Майкъл Хоутън и Чарлз Райс са новите носители на Нобеловата награда по физиология и медицина за 2020 година

Половин милион акули могат да бъдат избити заради ваксината против коронавируса Наука

Половин милион акули могат да бъдат избити заради ваксината против коронавируса

Скваленът е включен като съставка в няколко от проектите на фармацевтичните компании

НАСА: Ресурсите на Луната са на този, който ги добива Наука

НАСА: Ресурсите на Луната са на този, който ги добива

Споразумение определя как да се усвояват полезните изкопаеми на земния спътник