Подкрепете ни!
Наука01 август 2020

Пандемията - добро време за роботи

Стиви и Вайлет са сред първите помагачи с изкуствен интелект

Само за няколко месеца пандемията COVID-19 преодоля границите и океаните, убивайки стотици хиляди, и принуждавайки милиони безпрекословно да се съобразяват с икономическия и личен хаос от затваряния, забрани и блокировки.

Но с нарастването на броя на инфекциите в световен мащаб, кризата породи и креативността на творческите и техническите личности. Пандемията отключи глобалната надпревара както за ефективна ваксина, така и за по-точни бързи тестове, които ще са необходими, преди работните места да могат да се отворят отново безопасно. Ваксините и тестовете са от съществено значение, но те не са единственият фронт, на който човекът се бори с коронавируса.

Ирландският робот

Конър Макгин е експерт по роботика и преподавател в Trinity College в Дъблин. Макгин и неговите колеги от лабораторията за роботика и иновации на Trinity концентрирали усилията си в иновативни идеи как роботите могат най-добре да подпомогнат възрастните хора в социалните домове.

Продуктът с подписа от лабораторията и нейната компания за спин оф, Akara Robotics, е Стиви, социален робот, чиято основна функция е облекчаване на самотата. При изпитания в САЩ, Великобритания и други места роботът е програмиран да разказва истории, да съобщава изтеглените числа от бинго, да пее песни и да изпълнява някои занимателни ролеви игри, полезни за укрепване на общността, както и действия, облекчаващи груповите грижи.


Екип от инженери го наблюдава заедно с персонала на домовете, за да разбере какви допълнителни функции могат да бъдат добавени към робота за повишаване безопасността на пациента. През юли 2019 г., много преди първите съобщения за епидемията от коронавирус в Ухан, екипът започва да проучва дали Стиви може да бъде осъвременен и да предпазва хората от инфекции.

Учените обсъждали дали би било възможно оборудването на робота с функция излъчване на ултравиолетова светлина, която да бъде достатъчно мощна за убиване на вредни патогени, но същевременно безопасна за употреба за клиенти на дома и персонала.

UV-C светлината е отдавна установен дезинфектант в лечебните заведения. През последните 10 години болниците по света се оборудваха с машини, които стерилизират помещения чрез светлинни "взривове". Тъй като UV-C може да причини слънчево изгаряне и клетъчните мутации, които водят до рак на кожата, повечето машини, които се използват в момента, могат да работят безопасно и ефективно само в помещения, в които няма хора. Това ги прави непрактични за използване в зони с голям трафик като чакални и други общи пространства.

Стиви вече има сензори, които му позволяват да се движи независимо и да спира, когато открие присъствието на човек. Насочен източник на светлина, който автоматично се изключва, когато открие движение наблизо, може да бъде полезна функция. 

На 29 февруари здравните служби в Ирландия съобщават за първия случай на коронавирус в страната. Екипът на Макгин разбира, че е време да се мисли за ново оборудване на Стиви, за да е по-полезн в новата обстановка. Или пък за нов робот?

Време за роботи

Често срещано клише е, че роботите са най-подходящи за работа, която е твърде мръсна, скучна или опасна за хората. Коронавирусната епидемия е христоматиен пример за последното. Вайлет е един от многото роботи, които скоро ще бъдат внедрени по първите линии на огнищата със зараза - в болниците, в помощ на медиците и пациенти.

След като Китай пламна от COVID-19 в края на миналата година, през март болница в епицентъра на пандемията Ухан откри ново крило за пациенти с коронавирус, където работеха роботи, които почистваха, доставяха храна на пациентите и наблюдаваха жизненоважни показатели.

„С увеличаването на епидемиите потенциалната важна роля на роботиката става все по-ясна", пише група от 13 изследователи до редакцията на списание Science Robotics миналия месец. 

„Вместо ръчна дезинфекция, която изисква мобилизиране на работна сила и увеличава риска от излагане на зараза на персонала от санитари, автономните или дистанционно управлявани роботи могат да доведат до рентабилна, бърза и ефективна дезинфекция“, пишат изследователите. „Нови поколения роботи, от макро- до микроразмер, биха могли да бъдат разработени за навигиране на високорискови зони и непрекъснато да работят за стерилизиране на всички повърхности с интензивно докосване.“

Akara не е единствената компания, която работи с дезинфекциращи машини. Датска компания UVD Robots е доставила стотици роботозирани дезинфектиращи уреди в Китай и другаде по света от началото на пандемията. Други компании за роботика в Китай и САЩ преработват съществуващите технологии, за да помогнат в днешните условия.

Вайлет идва и обещава сериозна помощ

Akara се съсредоточи върху това да направи Вайлет преносим и достатъчно компактен, за да може да работи в тесни и претъпкани пространства, които иначе са трудни за почистване: бани, чакални, метростанции, спортни зали. Вайлет има защитен щит и сензори за откриване на движение, така че хората да не се налага да освобождават зоната, докато "тя" работи.

Вайлет наскоро бе изпробвана в регионалната болница Мидланд в Тюламор, на около 60 мили западно от Дъблин. Обикновено на рентгенолога или на експерта по образна диагностика са необходими 15 минути, за да почисти стаята с дезинфектанти и още 30 до 60 минути, за да изсъхнат химикалите и да се разнесат микробите във въздуха, което означава, че помещението може да се справи само с един пациент на час. В тестовете роботът Вайлет е успял да свърши цялата работа за 15 минути.

Източник

Още по темата:

НАСА: Ресурсите на Луната са на този, който ги добива Наука

НАСА: Ресурсите на Луната са на този, който ги добива

Споразумение определя как да се усвояват полезните изкопаеми на земния спътник

Странна форма на живот може да има дълбоко в звездите Наука

Странна форма на живот може да има дълбоко в звездите

Авторите обясняват хипотезата си с космически огърлици от непознати частици, които приличат на спиралите на ДНК и РНК

Обсебен ли е бил Фройд от темата „сексуалност“? Наука

Обсебен ли е бил Фройд от темата „сексуалност“?

К. Юнг: Нерелигиозният Фройд си бе изваял скрит бог

Откриха звяр в хибернация в Антарктида отпреди 250 милиона години Наука

Откриха звяр в хибернация в Антарктида отпреди 250 милиона години

Листрозаврите са живели милиони години са успели да устоят на най-масовото изчезване на видовете

Странни планети номади бродят из Млечния път Наука

Странни планети номади бродят из Млечния път

Новият телескоп „Нанси Грейс Роман" ще разкрие тайната на скитащите се небесни тела

Кейти Мак: „Не очаквах да участвам в поп парче, когато отидох да уча физика“ Наука

Кейти Мак: „Не очаквах да участвам в поп парче, когато отидох да уча физика“

Тя е космолог, писател, оратор и един от най-популярните гласове на науката

Мъск изкарва на пазара мозъчни чипове Наука

Мъск изкарва на пазара мозъчни чипове

Чипираните хора ще чуват звуци, недостъпни за човешкото ухо, парализирани ще проходят, тъжните ще получат серотонин

Написано в кръвта ни Наука

Написано в кръвта ни

Рискът от зараза с COVID-19 е по-голям при хората с кръвна група А. Тези с нулева трябва да се пазят от СПИН.

Могат ли хората с ДЦП да са успешни? Наука

Могат ли хората с ДЦП да са успешни?

Иван Бакаидов е в списъка на най-перспективните руснаци на Forbes. Създаде програма за комуникация за хора с неговото заболяване.

Възможно е Луната да се окаже с 85 млн. години по-млада Наука

Възможно е Луната да се окаже с 85 млн. години по-млада

Досега учените не можеха да определят колко време е отнело магменият океан да кристализира напълно

Паралелната пандемия: резистентност към антибиотици Наука

Паралелната пандемия: резистентност към антибиотици

Учени: болните от коранавирус биват тъпкани с антибиотици дори да намат нужда

Физиците измислиха как да спасят котката на Шрьодингер Наука

Физиците измислиха как да спасят котката на Шрьодингер

Множество експерименти доказаха, че квантовият скок може да бъде предвиден

Нова версия за потъмняването на Бетелгейзе Наука

Нова версия за потъмняването на Бетелгейзе

Гигантски звездни петна са причината за намалената светимост на червения свръхгигант

Плоските петна на Титан може да са пресъхнали древни езера Наука

Плоските петна на Титан може да са пресъхнали древни езера

Нова теория за най-големия спътник на газовия гигант може да разреши 20-годишна мистерия