Подкрепете ни!
Наука31 март 2022

Изследванията на рака при домашните любимци може да помогне и на хората

Котките и кучетата споделят приблизително 85% от същата ДНК като хората и живеят в същите условия

Изследванията на рака при домашните любимци може да помогне и на хората
„Като професор по онкология и доктор по ветеринарна медицина, който изследва рака при кучета повече от 40 години, отдавна  разбрах, че домашните любимци могат да ни научат на много неща, свързани с това как да предотвратяваме и лекуваме рак при хората, пише Родни Лий Пейдж в изданието The Conversation.

Домашните котки и кучета споделят приблизително 85% от същата ДНК като хората. И тъй като и двата вида са били тясно свързани с човеците в продължение на повече от 10 000 години, те са станали също тъй податливи на някои болести, които ходят по нас.

В продължение на десетилетия учените са натрупали това, което сега е съкровищница от данни за рака при домашните любимци. Тези данни съдържат свидетелства, а може би и отговори - за това как и защо домашните любимци хващат рак и как това може да бъде предотвратено.Но поради забележителните прилики в биологията и местообитанията на котки, кучета и хора, изследователите могат да извлекат от тази база данни ценни изводи, които да се приложат и към хората. Ето защо е важно науката да работи върху биомедицинските иновации, които са от полза не само за домашния любимец, но и за неговите стопани.

Този подход съкращава с десетилетия времето, необходимо за постъпване и обработка на информацията. Имайте предвид, че ветеринарните лекари наблюдават и се грижат за котките и кучетата, докато те остаряват и умират при продължителност на живота от приблизително 10-15 години. За сравнение, събирането на подобни данни от един човешки живот отнема от 60 до 100 години.

Ще попитате - а не може ли тази информация да бъде получена от лабораторни животни? Да, учените получават важни данни от тях в продължение на десетилетия, за да разработят нови продукти. Но ракът се предизвиква изкуствено в опитните животинки чрез операции или инжекции (има изследвания, които сочат, че препарати, изработени чрез изпитвания върху мишки, нямат изобщо същия резултат при онкоболни хора). Домашните любимци развиват коварната болест по "естествен" път, анализите и оценките, базирани върху наблюденията на болни домашни котки и кучета, отразяват общата картина много по-реалистично и могат да служат като ценна база, предшестваща бъдещи изследвания при хора.

Ракът е водеща причина за смърт при котки и кучета. Както и при хората, болестта се развива за дълъг период от време, а условията и обстоятелствата, които създават рак при хората, се отнасят и за домашните любимци.

Учените отдавна отбелязват приликите в мутациите и биологичните промени при кучета и хора с меланом, лимфом и рак на белия дроб. Все по-голям сегмент от ветеринарни лекари и онколози използват тези общи характеристики, за да разработят подобрени терапевтични средства за домашни кучета с рак. Много изследователи вярват, че това ще им помогне да разработят ефективни лечения и за хората.

Проучванията показват, че експозицията на азбест може да доведе до мезотелиом, злокачествен тумор, който се образува върху лигавицата на тъканите в цялото тяло както при кучета, така и при хора. Тютюневият дим може да причини рак на белите дробове при хора, лимфом при котки и рак на носа при кучета. Познанията ни как да се намали експозицията на токсини при скъпите ни четириноги приятели може да ускори използването на подобни стратегии за поддържане на здравето на хората.

Преди време учени прикрепиха силициеви сензори към хората и техните домашни любимци, за да измерят нивата им на експозиция на пестициди и хербициди в дома и двора. Нивата на експозиция между хората и техните домашни любимци бяха поразително сходни. Това проучване предполага, че нашите домашни любимци могат да служат като предвестници на вредни експозиции от околната среда и в нашите тела.

Сега учените започват да интегрират милионите налични данни за хора и кучета и да правят междувидово сравнение. Бързото развитие на технологиите за генетично секвениране, заедно с разпространението на електронни медицински досиета, също е изключително полезно.
Тези фактори значително ще ускорят проучванията на рисковите фактори за рак както при домашните любимци, така и при  хората. Вече са започнали големи популационни проучвания на кучета. Учените събират генетична и екологична информация за животните, начина им на живот и хранене.

Традиционните лабораторни животни не винаги са най-добрите субекти за изследване на рака. Имунната система на мишки и плъхове, например, не е толкова сложна, колкото тази на хората. Имунната система на кучетата и котките е много по-сходна с нашата.

Един обнадеждаващ пример

В скорошно клинично изследване учените комбинираха лекарство за кръвно налягане, което вече е общодостъпно за хора и кучета, с химиотерапевтично средство, също одобрено от Администрацията по храните и лекарствата за хора и кучета. След това те изследваха преработения продукт върху домашни кучета с рак на костите. Резултатите са силно положителни. Лекарите приложиха същия протокол при деца с рак на костите.

Ракът на костите при хора и кучета е генетично неразличим. Ако този подход работи, той може да намали с години времето, необходимо за разработване на фармацевтичен продукт за лечение на деца с рак на костите. Традиционната изследователска пътека за ново лекарство за рак е с времетраене поне 10 години на цена от милиарди долари. Но клиничното изпитване на рак на костите върху деца започна в рамките на пет години - и струва 2 милиона щатски долара.


Още по темата:

Прилепи бръмчат като стършели, за да не ги изядат совите Наука

Прилепи бръмчат като стършели, за да не ги изядат совите

Представители на рядък вид прилепи бягат от хищници, използвайки мимикрия на Бейтс

Опитват да лекуват алкохолизъм с препрограмиране на мозъка Наука

Опитват да лекуват алкохолизъм с препрограмиране на мозъка

Редактиране на гени в амигдалата при мишки дава добри резултати

Първа снимка на черната дупка в центъра на Млечния път Наука

Първа снимка на черната дупка в центъра на Млечния път

Човечеството най-сетне видя Стрелец А*

Ванилията е любимият аромат на човечеството Наука

Ванилията е любимият аромат на човечеството

Сирене и соево мляко са на края на класацията

Възможно ли е все пак животът да е пристигнал на Земята с астероид? Наука

Възможно ли е все пак животът да е пристигнал на Земята с астероид?

Откриха две досега „неуловими" нуклеобази в космически камъни

Кои породи кучета живеят най-дълго? Наука

Кои породи кучета живеят най-дълго?

Спрете да целувате домашните си любимци, съветват ветеринарите

Дали обществото гледа все по-благосклонно на ГМО? Наука

Дали обществото гледа все по-благосклонно на ГМО?

Изследване сочи, че хората вече са се примирили с "полезните мутации" на храни

ЦЕРН пред прага на второ революционно откритие след Хигс бозона Наука

ЦЕРН пред прага на второ революционно откритие след Хигс бозона

Лептокварките могат да преобърнат досегашните постулати във физиката

Харвардски учен: Вселената ни може да е създадена в лаборатория Наука

Харвардски учен: Вселената ни може да е създадена в лаборатория

Ави Льоб предлага и цивилизационна класификационна система

Откриха начин за съхраняване на слънчева енергия за 18 години Наука

Откриха начин за съхраняване на слънчева енергия за 18 години

Проправя се път съм самозареждащи се смарт устройства, казват изобретателите

Китай крои мащабен план за откриването на Земя 2.0 Наука

Китай крои мащабен план за откриването на Земя 2.0

Сателит ще претърси Млечния път за екзопланети, които обикалят около звезди, приличащи на Слънцето

Тъмната материя може да се е просмукала в нашия свят от друго измерение Наука

Тъмната материя може да се е просмукала в нашия свят от друго измерение

Учени въведоха термин за вселенска елементарна частица - гравитон

$55 млн. струва билетът за Космоса Наука

$55 млн. струва билетът за Космоса

Това е първа крачка към изграждането на комерсиална космическа станция, която НАСА очаква да е готова през следващите няколко години

Гъбите могат да общуват помежду си Наука

Гъбите могат да общуват помежду си

В комуникативния си запас имат около 50 „думи"

Ново послание до извънземните написаха учени Наука

Ново послание до извънземните написаха учени

Актуализираната информация усилва надеждата за осъществяване на първи контакт

Историческо събитие: Представиха пълния човешки геном Наука

Историческо събитие: Представиха пълния човешки геном

Учените откриха приблизително 2000 нови гена - повечето неработещи