favorites basket
user
Наука13 май 2022

Ванилията е любимият аромат на човечеството

Сирене и соево мляко са на края на класацията

изображение: iStock
изображение: iStock
Някои миризми се възприемат от хората като по-приятни от други, което означава, че предпочитанията към определени аромати могат да имат еволюционни корени в нашето минало. Учените установиха, че миризмата, класирана като най-приятна, независимо от културния произход на тези, които я определят, е ванилия. Сладникаво-ядковият аромат на ванилин - основният компонент в екстракта от ванилия, изглежда е любимият аромат на човечеството според неотдавнашно проучване, публикувано в Current Biology.

От списък с десет уникални аромата, участниците в експеримента от различни културни среди са класирали този на ванилията като най-приятен, съобщава Питър Докрил за Science Alert. Изследователите предполагат, че може да има еволюционна основа за универсалното предпочитание за аромат, пояснява той.
„Културите по света подреждат различните миризми по подобен начин, независимо откъде идват корените им, но предпочитанията за миризми имат личен – макар и не културен – компонент“, казва авторът на изследването Артин Аршамян, невролог от Института Каролинска в Швеция.
Екипът си поставил задача да определи дали възприемането на миризмата следва някакви установени нагласи в целия свят или хората са усвоили своите предпочитания за аромати според културата и традициите на страната  или общността си. В експеримента били включени 225 души от десет различни културни групи, включително жители на градовете, местни ловци и билкари, както и хора от традиционни селски земеделски и риболовни общности. Участниците в проучването са жители на градски райони в САЩ, Мексико и Тайланд. 

Експериментаторите душили флакони, съдържащи десет аромата, предоставени им в случаен ред. След това те били помолени да класират всеки флакон от най-приятен до най-малко приятен. 
Учените установи, че миризмата, класирана като най-приятна, е ванилинът, основният компонент в екстракта от ванилия. Ванилинът, основното химично съединение на ваниловото зърно, се използва главно като овкусител и подсладител в напитки и храни. Използва се и в парфюмерията, и във фармацевтиката. 

На второ място като най-приятно ухание бил посочен етилбутиратът, плодов аромат на ананас. Химическото съединение с цветен и пикантен аромат на Linalool, открито в над 200 растения, включително лавандула, заема третото място.

Най-малко популярният аромат е изовалериановата киселина, съединение с натрапчива, остра миризма, често срещана в сиренето, соевото мляко и... потните крака,  съобщава Science Alert.

Когато анализирали данните, учените установили, че влиянието на културния произход е слабо в предпочитанията ни към на миризми. Личните предпочитания представляват 54 процента от избора на хората. 
„Сега знаем, че има универсално възприемане на миризмата, което се ръководи от молекулярна структура и това обяснява защо харесваме или не харесваме определена миризма“, казва Аршамян. „Следващата стъпка е да проучим защо това е така, като свържем това знание с това, което се случва в мозъка, когато усетим определена миризма."

Източник

ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.