Подкрепете ни!
Наука19 октомври 2022

Бъдещето на горите е заложено на карта

Forest Stewardship Council може да отвори вратата за комерсиализацията на ГМО дървета

Снимка: Албена Иванова
Снимка: Албена Иванова
Глобалното "освобождаване" на генетично модифицирани дървета е по-близо, отколкото някога е било. По ирония на съдбата, актът, който ще стартира опасния процес, може да дойде от Forest Stewardship Council (FSC) – организацията, която твърди, че "насърчава отговорното управление на световните гори" чрез своята програма за сертифициране – тази, която отваря вратата за комерсиализацията на ГМО дървета.

Много хартиени продукти по света носят логото на FSC, което означава съответствие със стандартите на Forest Stewardship Council. В момента това лого означава, че FSC-сертифицираните компании нямат право да засаждат с търговска цел ГМО дървета. FSC обаче се готви да преразгледа своята забрана. Миналата седмица в Бали, Индонезия, се проведе международната Генерална асамблея на FSC. Членовете на FSC обсъдиха предложение, според което FSC директно ще контролира полеви тестове на открито на генетично модифицирани дървета. Тези експерименти биха били ядрото на нов "обучителен процес на генно инженерство".

В статия за Counterpunch Луси Шарат от Canadian Biotechnology Action Network (CBAN) пише, че ако FSC продължи занапред с надзора на полевите тестове, организацията ще трябва да поеме отговорност и за всякакви други въздействия върху околната среда, които могат да произтекат от този процес. Например, опитите за ограничаване на полевите опити могат да се провалят и да доведат до замърсяване на горите с ГМО.

Генното инженерство обаче остава спорно сред членовете на FSC, а екологичните групи предупреждават, че самите полеви тестове представляват сериозен риск за горите и другите екосистеми. Тези рискове са обяснени в нов доклад "Глобалният статус на развитието на генетично модифицирани дървета: нарастваща заплаха" от Канадската биотехнологична мрежа за действие (CBAN).

Новият доклад твърди, че замърсяването с ГМО е неизбежно и че "генно модифицираните дървета представляват сериозен риск и водят до огромна несигурност". В доклада се казва: "Процесите на генното инженерство често водят до неочаквани промени. Потенциалът за неочаквани генетични резултати и въздействия върху околната среда ще се увеличи и умножи през дългия живот на дърветата, поради екологичните крайности, пред които са изправени дърветата, както и защото толкова много други видове си взаимодействат с тях. Способността на дърветата да разпространяват цветен прашец и семена на големи разстояния увеличава обхвата на потенциалните екологични и социални въздействия през границите и в нарушение на суверенитета на местното население."
"Освобождаването на генетично модифицирани дървета би било заплаха за горите и горските екосистеми, с въздействие върху много местни общности и коренното население. Потенциалните отрицателни въздействия могат да бъдат дълбоки и необратими."
В документа се разяснява как процесите на генно инженерство могат да доведат до нежелани ефекти върху дърветата. Дори предвидените промени на ниво ДНК могат да повлияят на поведението им по неочаквани начини - например как дърветата реагират на стрес като суша или екстремна топлина.

Твърде много са пропуските в познанията на човечеството за дърветата, горите и генното инженерство, твърдят екологични групи като Световното движение за тропическите гори (WRM). Ето защо всяко освобождаване на генетично модифицирани дървета би било мащабен екологичен експеримент с неизвестен край. "Последствията биха били непредвидими и потенциално необратими", казва Лизи Диас от WRM в Уругвай.

Докладът описва подробно кои дървета са предвидени за ГМО експерименти, какви са техните характеристики и кои страни да се готвят за предстоящите "тестови" засаждания на ГМО дървета с търговска цел. (От Европа са избрани Швеция, Финландия и Белгия - бел.ред.) Назовани са компаниите и институциите, които се занимават с генно инженерство при дървета.

Първите мутанти

  • Първото дърво, което ще се отгледа в ГМО плантация и ще бъде пуснато в търговската мрежа, е устойчивото на глифозат евкалиптово дърво - проектът е на компанията FuturaGene в Бразилия. Използването на това ГМО дърво вероятно ще доведе до повишена употреба на глифозат в евкалиптовите плантации, а това ще окаже отрицателно въздействие върху околната среда, както и върху много местни общности и коренното население.
  • Междувременно в САЩ вече има заявка към държавните органи за свободно отглеждане на ГМО кестеново дърво, създадено с устойчивост на мана. Ако бъде одобрено, това ГМО дърво ще бъде първото по рода си ГМО растение, което свободно ще се разпространява в диви екосистеми. Пускането му ще бъде широкомащабен експеримент и ще има малък или никакъв потенциал за проследяване или обръщане на процеса на разпространението му.
Източник

Още по темата:

Откриха в 15-тонен метеорит два невиждани досега минерала Наука

Откриха в 15-тонен метеорит два невиждани досега минерала

Местните хора познават Ел Али отдавна и си точат ножовете с него

Илон Мъск обяви началото на изпитанията на Neuralink върху хора Наука

Илон Мъск обяви началото на изпитанията на Neuralink върху хора

Неврочипът бил като първия iPhone - щял да се актуализира постоянно

Яйчените белтъци премахват почти изцяло микропластмасата от водата! Наука

Яйчените белтъци премахват почти изцяло микропластмасата от водата!

25,3 милиона метрични тона пластмасови отпадъци плуват в океана

Синеоките хора имат един общ прародител Наука

Синеоките хора имат един общ прародител

Преди 10 000 г. всички земляни са били само с кафяви очи

Родиха се близнаци от 30-годишни ембриони Наука

Родиха се близнаци от 30-годишни ембриони

Те били създадени за анонимна семейна двойка с помощта на инвитро оплождане и след това съхранявани при -196 °C в течен азот

За първи път преляха на хора кръв, направена в лаборатория Наука

За първи път преляха на хора кръв, направена в лаборатория

Ако лабораторните червени кръвни клетки се справят, тази технология ще помогне на мнозина

Големият взрив не е началото на Вселената?! Наука

Големият взрив не е началото на Вселената?!

Нова теория твърди, че преди Големия взрив е имало друга Вселена

Пчелният рояк произвежда електрически заряд колкото буреносен облак Наука

Пчелният рояк произвежда електрически заряд колкото буреносен облак

Учените ще изследват и зарядите, произвеждани от други насекоми - скакалци, молци и пеперуди

Нова техника декодира мислите на хората от разстояние Наука

Нова техника декодира мислите на хората от разстояние

Алгоритъмът „чете" изображения в мозъка, може да преразкаже ням филм и дори фантазия

Добър или лош спомен? Наука

Добър или лош спомен?

Всичко зависи от малката молекула невротензин

Нов животоспасяващ антибиотик открит в картофени бактерии Наука

Нов животоспасяващ антибиотик открит в картофени бактерии

Соланимицинът разкрива потенциала на растителните микроорганизми да произвеждат лекарствата

Учените откриват необясними структури на границата с междузвездното пространство Наука

Учените откриват необясними структури на границата с междузвездното пространство

Хелиосферата е мистериозната врата към междузвездното пространство, неизвестните са много

В дълголетниците са открити анормални неврони Наука

В дълголетниците са открити анормални неврони

В мозъците на суперстареещите липсват тау-протеини

Стълбовете на сътворението в целия си блясък Наука

Стълбовете на сътворението в целия си блясък

Нови снимки от телескопа Webb карат учените да актуализират моделите на звездообразуване

Учените настояват Световния океан да се признае за живо същество Наука

Учените настояват Световния океан да се признае за живо същество

Моретата и океаните трябва да имат същите неотменни права като хората