Подкрепете ни!
Наука29 януари 2023

Гарваните имат човешки когнитивни умения

Досега се смяташе, че само човек може да възпроизведе сложен граматичен модел

снимка: iStock
снимка: iStock


Гарваните безспорно са интелигентни. От правенето на инструменти, за да се докопат до храна до ясно изразено недоволство, гарваните изненадват научната общност с уменията си. Неотдавнашно проучване, публикувано в списание Current Biology, установи, че „мозъкът на гарвана е със същия относителен размер като този на шимпанзето“.

Сега нов научен труд, публикуван в Science Advances, сочи, че гарваните разбират сложен когнитивен принцип, известен като рекурсия. Преди това изследване се смяташе, че рекурсията е уникална само за хората.

„Интересуваха ни способността на тези птици да демонстрират рекурсивни структури – дефинирани тук като вграждане на елементи в други подобни елементи“, казва пред Treehugger Диана Ляо, един от авторите на изследването и постдокторант в университета в Тюбинген в Германия.

Ляо и колегите й били изумени от откритието, че гарваните „са успели да извлекат основната рекурсивна структура на последователностите“ от първия път. Това ги прави подобни на хората, които могат да създават допълнителни модели с малко опит. „Смята се, че рекурсията е ключова характеристика на човешките символни системи като езика или математиката. Съществуват предположения дали животните могат да схванат и генерират рекурсивни структури“, казва Ляо.
Какво точно е рекурсия? Ляо обяснява: „Класическо примерно изречение с вградена в центъра рекурсивна структура е „мишката, която котката гони, избяга“, където клаузата „котката, която гони“, е вградена в клаузата „мишката [която] избяга“. Тези сложни структури са открити в човешките езици, но не и в животинските комуникационни системи, което предполага, че рекурсията може да е това, което ги разделя."
В проучване на маймуни и възрастни хора и деца, публикувано през 2020 г., група изследователи съобщават, че способността да се произвеждат рекурсивни последователности всъщност може да не е уникална за нашия вид. И на хората, и на маймуните бил показан дисплей с две двойки символи в скоби, които се появявали в произволен ред. Хората и животните трябвало да ги докосват в реда на „вградена в центъра“ рекурсивна последователност като { ( ) } или ( { } ). Ако отговорите били правилни - хората получавали вербална обратна връзка, а маймуните - малко храна или сок като награда. След това изследователите представили на участниците напълно нов набор от скоби и наблюдавали колко често ги подреждат по рекурсивен начин. Две от трите маймуни в експеримента генерирали рекурсивни последователности по-често от нерекурсивни последователности като { ( } ), въпреки че се нуждаели от допълнително обучение, за да го направят. Едно от животните генерирало рекурсивни последователности в около половината от опитите. Децата на три до четири години и маймуните били долу-горе с еднакъв резултат.

Този документ подтиква Ляо и нейните колеги да проучат дали гарваните, с техните известни когнитивни умения, може да притежават и способността за рекурсия. Адаптирайки протокола, използван в документа от 2020 г., екипът обучил два гарвана да кълват двойки скоби във вградена в центъра рекурсивна последователност. След това изследователите тествали способността на птиците спонтанно да генерират такива рекурсивни последователности върху нов набор от символи. Гарваните също се представили наравно с децата. Птиците произвеждат рекурсивните последователности в около 40 процента от опитите - но без допълнителното обучение както това било нужно при маймуните. 

Констатациите от това проучване са значими, тъй като показват рекурсивна способност при животни, които не са тясно свързани с примати. „Това предполага, че тази способност е или много еволюционно древна, или е продукт на еволюция“, казва Ляо. 

Източник

Още по темата:

Ваксината на Janssen срещу ХИВ - безопасна, но неефективна Наука

Ваксината на Janssen срещу ХИВ - безопасна, но неефективна

Спряха всички клинични изпитвания, свърши дългата десетилетия сага „ваксина против ХИВ“

Радиосигнал от древна галактика пътувал до Земята 8,8 милиарда години Наука

Радиосигнал от древна галактика пътувал до Земята 8,8 милиарда години

Индийски телескоп го е уловил благодарение на гравитационна леща

Спря да се върти вътрешното ядро ​​на Земята Наука

Спря да се върти вътрешното ядро ​​на Земята

„Сърдечните арести" на планетата ни са циклични и се случват на всеки 70 години, твърди нова теория

Физик се обяви против всевластието на квантовата механика Наука

Физик се обяви против всевластието на квантовата механика

Познанието за Вселената е като безкраен лук - колкото повече белим, толкова повече има за белене, казва Санкар Дас Сарма

UV лампите за изпичане на гел лак увреждат ДНК? Наука

UV лампите за изпичане на гел лак увреждат ДНК?

Опити с човешки и миши клетки дават утвърдителен отговор

FDA: Не изпитвайте новите лекарства върху животни! Наука

FDA: Не изпитвайте новите лекарства върху животни!

Променен е закон от 1938 г., който изисква лекарството да се тества върху гризач и маймуна или куче

Раждането на повече деца може да намали риска от рак на матката Наука

Раждането на повече деца може да намали риска от рак на матката

Затлъстяването е опасно заради естрогена, който се произвежда в мастната тъкан

Флуидната интелигентност Наука

Флуидната интелигентност

Проучване идентифицира областите на мозъка, отговарящи за бързото мислене

Може ли планетата ни да има собствен ум? Наука

Може ли планетата ни да има собствен ум?

Астрофизикът Адам Франк: Земята има интелект, но липсва планетарен разум

Отвъд петте сетива Наука

Отвъд петте сетива

Как точно ще ни промени цялото това бърникане в мозъците ни, предстои да видим...

И делфините страдат от Алцхаймер? Наука

И делфините страдат от Алцхаймер?

Учените все още не са наясно какви са причините, но това обяснява някои особености в поведението им

Прогнозата за 2023 г. е гореща Наука

Прогнозата за 2023 г. е гореща

Ла Ниня ще престане с капризите си през април

Вселената не се разширява по начина, по който си мислехме Наука

Вселената не се разширява по начина, по който си мислехме

66,2 процента е тъмната материя в Космоса