Подкрепете ни!
ЗдравеГеорги Караманев / 2 май 2012

Изправи гърба!

Българска иновация дава шанс да предотвратим гръбначните деформации при децатаДетето седи на чина час след час, вперило поглед в дъската и учебниците, както всеки ден... Единствената разлика е малко устройство, закрепено  на гърба му, което от време на време извибрира, без да прекъсва ученето. То отчита кога детето се е изкривило и веднага му сигнализира, за да изправи стойката си. Постепенно хлапето си създава навика да държи тялото си изправено, а машинката се включва по-рядко и по-рядко. Детето не се навежда или усуква настрани и подобрява положението си. А неприятните, трудно лечими усложнения и гръбначни изкривявания са предотвратени.

Идеята дошла на изобретателя Кристиян Тахтаков още когато бил студент по кинезотерапия. В един от часовете, докато преподавателите показвали как трябва да се правят упражнения за изправяне на гръбнака, му хрумнало, че проблемът с гръбначните изкривявания е именно в навика. Че когато си свикнал да заемаш неправилна стойка, се създава рефлекс. Той трудно може да бъде победен единствено с упражнения и гимнастика. Нужно е и нещо, което да ти напомня да стоиш изправен и да не се килваш настрани или напред, без да се усетиш.

Кристиян създал първия прототип на апарата си с повече от подръчни средства. Свързал чип от музикална картичка с корда за риболов и така получил неголям апарат, който, сложен на гърба, свири, ако човек се прегърби. Въпреки очевидните несъвършенства на прототипа младият учен защитил дипломната си работа в спортната академия и публикувал резултатите в най-реномираното френско списание за кинезотерапия, което и сега може да се намери в интернет.

Кристиян обаче бил съвсем наясно, че това е само началото. Затова през следващите години работил усърдно. Проектът става част от докторантурата му към Централната лаборатория по биомедицинско инженерство на БАН. Патентован е и му носи златни медали от престижни технически изложения в Брюксел, Казабланка и у нас.

Днес машинката няма почти нищо общо с доста примитивните си прототипи освен принципа на действие. Кордите са заменени с удобни и ергономични ремъци, а музикалната картичка – с миниатюрна електроника. Апаратчето вече е доста по-малко, удобно, а и умно. Започва да сигнализира със звук, глас или вибрация десетина секунди след като човекът е заел неправилна стойка, тъй като често ни се налага да се навеждаме, например за да си завържем обувките. Не се включва при минимални изменения. Все пак не се очаква човек да е 24 часа в стойка „мирно". 

Така могат да се предотвратяват най-честите изкривявания – сколиоза, кифоза (повече за тях - вижте в карето). Нещо друго - ако патологиите вече са се появили, биха могли да се лекуват доста по-успешно в комбинация с кинезотерапия.

Седенето в училище, както и часовете, прекарани пред компютъра, пък правят проблемите все по-чести през последните години. Най-подходящото решение е машинката да се използва от момента, в който детето започне да расте по-бързо – някъде около 12 г., дотогава, когато растежът е завършил – 16 и по-добре 18 г.
Плюс на изобретението е и удобството -  малките много бързо забравят за нещото на гърба си, което е съвсем леко и не пречи. Тахтаков е направил проучване сред деца с умствени затруднения, незрящи и със слухови проблеми, при които корекцията на изкривяванията по принцип е още по-сложна. Резултатите били повече от добри. 
Въпреки че идеята за изобретението е сравнително проста, Кристиян обяснява, че няма точен аналог в света – единствените подобни машини работят на съвсем друг принцип, с миникомпютър, сложни са за боравене. Доскоро и у нас е имало полски еквивалент, който обаче бил скъп, а и улавял само изкривяване на раменете. Това крие риска детето, коригирайки един проблем, да си създаде друг. 

Все още не може да се говори за точна цена, тъй като изобретението не е минало във фаза на производство, но стойността ще е наистина по джоба на всеки.
Мечтата на Кристиян е след време всяко българско дете да бъде предпазено от неприятните проблеми, като му се осигури подобна машинка. Вече има разрешение от Столична община, с което е започнал изпробване на апаратчето сред целеви групи. Проблемът оттук нататък е да се намерят инвеститори, които да повярват в амбициозната идея. 

Според изобретателя й тя би могла да се доразвива. За сигнализиращо устройство в един момент например може да бъде приспособен ненужният мобилен телефон. Достатъчно е да работят частите, издаващи звука и вибрацията. С помощта на прост софтуер джиесемът ще може да записва по колко пъти човек е нарушавал стойката си и в каква посока – полезна информация за лекаря.

Отскоро Кристиян разработва и нов прототип, полезен далеч не само за децата. Устройството е на същия принцип, но по-компактно и се слага на лента върху главата. То, без преувеличение, може да спасява животи, защото сигнализира, когато човек заспи зад волана. Щом главата му клюмне, машинката почва да пищи.  

Лентата може да се ползва и от хората, които работят по цял ден на компютър. Втренчени в магическия екран, често забравяме правилната стойка. А апаратът деликатно напомня кога сме превили врат и рискуваме да прекараме нощта схванати и забравили за съня... Устройството е полезно и при фитнес. Упражненията трябва да  се правят с изправен гръбнак, за да може мускулното натоварване да е разпределено.
Като всяка новост, и тази трудно си пробива път у нас. Изобретателят предложил вариант на машинката на министерството на образованието още през 1999 г., за да започне масова профилактика. „Децата с гръбначни изкривявания стават все повече, а за съжаление не се вземат адекватни мерки" - разказва Кристиян. „Докога хората,  желаещи да бъдат полезни на обществото, ще се игнорират, вместо да бъдат поощрявани от държавата?" - чуди се той. 

Простите неща често са гениални, стана ни ясно за пореден път, след като се запознахме с тази идея. Достатъчно е да изправиш гърба и да вдигнеш поглед...

Видовете деформации

Сколиозата
е деформация на гръбначния стълб, представляваща изкривяване на гръбнака встрани (наляво или надясно). Смята се за най-сериозното от гръбначните изкривявания, тъй като може да доведе до тежки увреди на вътрешните органи и системи. В по-леките стадии има шанс да бъде коригирано с кинезотерапия и спорт (най-вече плуване). При напреднали случаи се препоръчва носенето на корсет, а при тежките - оперативна намеса, при която се поставят постоянни инплантанти, коригиращи деформацията. 

Кифозата 
е деформация на гръбначния стълб, при която гръбнакът е издаден напред и се формира гърбица. При по-леките случаи и  своевременно лечение с методите на кинезотерапията изкривяването може да бъде коригирано, а при тежките се препоръчва корсет или оперативна намеса. 

Кифо-сколиозата
е комбинация от сколиоза и кифоза, т.е., когато гръбначната деформация е едновременно  встрани и напред.
Защо да натоварваме телата, които ни служат? Здраве

Защо да натоварваме телата, които ни служат?

Съвети за здраве и дълголетие от Никола Тесла

„Мистериозната пневмония“ от Китай достигна Европа? Здраве

„Мистериозната пневмония“ от Китай достигна Европа?

Mirror: Броят на болните деца в Нидерландия расте

Да преборим вирусните нападения! Здраве

Да преборим вирусните нападения!

Как успешно да се противопоставим на атаките върху здравето си през есента и зимата

Чувството за вина води до дисфункция на щитовидната жлеза Здраве

Чувството за вина води до дисфункция на щитовидната жлеза

Никакви лекарства не могат да помогнат при силен гняв, който разяжда тялото

Тракеия – храни от древността Здраве

Тракеия – храни от древността

Добавки, вдъхновени от далечното ни минало, осигуряват всичко необходимо за здравето, включително така нужния силиций

AI може да открие диабет тип 2 с до 89% точност за няколко секунди Здраве

AI може да открие диабет тип 2 с до 89% точност за няколко секунди

На изкуствения интелект му трябват само няколко ваши изречения

Здравето започва от стомаха Здраве

Здравето започва от стомаха

Флора 10 е ново поколение синбиотик, който бързо възстановява чревния биом, най-важната предпоставка, за да бъдем здрави!

Доктор Биомастер предлага в едно две от най-ценните за здравето природни средства Здраве

Доктор Биомастер предлага в едно две от най-ценните за здравето природни средства

Куркуминът и маслото от коноп доказано влияят ползотворно на цялостното ни здраве

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.

Не спирайте кихавицата! Здраве

Не спирайте кихавицата!

Има различни начини, но учените съветват да не го правите, вижте защо

Истинското лице на „картонената“ чашка Здраве

Истинското лице на „картонената“ чашка

Маркетингов трик кара потребителя да мисли, че в продукта няма пластмаса

Прегарянето на майката – мит или реалност? Здраве

Прегарянето на майката – мит или реалност?

8 от 10 майки се сблъскват с това състояние, потънали в грижи по отглеждането на малките

Имплантириха клетки, произвеждащи инсулин, в окото на мишка Здраве

Имплантириха клетки, произвеждащи инсулин, в окото на мишка

Това може да стане голям научен пробив в лечението на диабет

8 факта за конопа и за куркумата Здраве

8 факта за конопа и за куркумата

Растенията, които може да спасят човечеството

8 неща, които трябва да знаем от самото начало за бебешкия сън Здраве

8 неща, които трябва да знаем от самото начало за бебешкия сън

Много неща в живота не са лесни, но само няколко са толкова важни както здравословния сън

Неочаквана опасност Здраве

Неочаквана опасност

5 популярни продукта, които могат да навредят на здравето