Подкрепете ни!
ЗдравеАлбена Иванова / 03 февруари 2014

„Скъпо дневниче...” или 8 причини да споделяме мислите си на хартия

Описвате терзанията си, а мозъкът търси решение на проблемите

Много хора се отегчават само при мисълта, че трябва всеки ден да записват мислите си на хартия. Но психолозите са категорични, че споделянето със самия себе си или така нареченият самоанализ, оказва ползотворно влияние върху емоционалния баланс, духовното усъвършенстване, а много често се предписва и за лечение на доста тежки психически отклонения. Изложени «черно на бяло», проблемите на битието, както и екзистенциалните лутания на личността, като че ли ни «плесват по челото» и ние много по-бързо стигаме до отговор на тежкия въпрос, който ни мъчи. 

Помните ли онзи съвет: когато нещата с партньора не вървят да седнете, да вземете лист, да го разграфите на две и да опишете точно и ясно плюсовете и минусите на човека, за да направите избора си дали да останете с него или не. Същото е и когато става въпрос не само за конкретен човек, но за състояние, емоция, житейски казус, бизнес-въпрос. Допълнителният бонус е, че в процеса на писане на дневник, някои от вас могат да открият писателския си талант... 

Представяме ви 8 причини да се върнете към навика си от тийнейджърските години и да преоткриете този барометър на вътрешния ви свят: 

1.     Помага да достигате целите 
Всяка цел трябва да бъде записана. Неотбелязаната цел може да излети от главата ви по всяко време и никога да не се върне. Записаната цел придобива сила и здраво се закрепя за подсъзнанието. Когато запишете целта си, мозъкът сам започва да търси пътища за достигането й почти на автопилот. 
Попитайте ваши приятели, които не са постигнали целите си дали са ги записали. В повечето случаи ще получите отрицателен отговор. Тези, които са стигнали до желаните резултати винаги са имали основните идеи, записани на хартия пред очите си.  

2.     Да разберете себе си 
Като записвате всеки ден размислите си, наблюденията и забележките си, имате възможност да хвърлите един поглед върху себе си отстрани. Четейки мислите си от преди ден или седмица вие можете да анализирате и да си отговорите на въпросите «Живея ли живота, за който мечтая?» и «Постъпвам ли така, както бих искал?». 

3.     Да запазите гениалните си идеи 
Съгласете се, че от време навреме всеки от нас го сполитат гениални идеи. Но твърде често сме заети с нещо докато ни минава гениалната мисъл. Нямаме под ръка тефтер, или пък химикалка, или пък точно в този миг някой звъни по телефона, или пък идва трамвая...Не записваме нищо...Колко смели и ярки идеи сме обрекли на смърт с това нехайно отношение към тях! За да наваксате, започнете да носите в себе си винаги дневничето си. 
Вие изберете дали това е да е джобно тефтерче, бележник на спирала, ученическа тетрадка или тефтер с дебела кожена подвързия. Психолозите са категорични, че самият предмет също трябва да ви харесва на външен вид, за да можете с удоволствие да го разлиствате и да извиква положителни мисли, когато го визуализирате в представите си. Допуска се и воденето на виртуален дневник, но със сигурност процесът на писане в стария смисъл – с химикалка върху лист хартия, е по-ефективен в процеса на самоанализ. Вече сте готови да не допуснете следващата идея, която ще ви направи велик, да излети при стотиците други, които сте изпуснали досега. 


4. Ставате по-дисциплинирани 
Ако записвате в дневника си предстоящите задачки, които трябва да свършите през седмицата, месеца, годината, вероятността да ги изпълните е в пъти по-голяма, отколкото ако сте ги държали само в ума си. Различни са резултатите ако сте написали «7:00 Гимнастика» в напомнянията на мобилния си или в дневника си. По-трудно ще изклинчите при втория вариант. Не вярвате ли? Просто опитайте. 

5.  Учи да излагате мислите си ясно, да си припомните правописа 
Водейки дневник, откривате и развивате писателските си възможности. Опитвате се да разкажете интересно живота на един много специален човек – вие.Така усъвършенствате не само стила си на изказ, но и ораторските си способности. А пък и може да си спомните някои позабравени правописни правила, това ще ви е само от полза. На листа редакторската програма няма да подчертае грешната дума. Размърдайте мозъка си, той ще се чувства добре от това упражнение.


6. Виждате старите си грешки, задавате си точните въпроси 
Препрочитайки страниците на дневника си имате възможност да погледнете с други очи нещата, случили се преди време. Това може да помогне да не повтаряте циклични грешки и да се развивате, да преминавате по-леко към следващата извивка на спиралата. Ще придобиете опит и мъдрост, за каквато само може да се мечтае. 
Бихте могли да записвате в дневника си и конкретни въпроси, които ви вълнуват, но досега сте си ги задавали само пред отражението си в огледалото, и то наум: «Какво да направя?» «Харесва ли ми да живеея по този начин?» «Обичам ли я/го наистина?» «Сигурен/на ли съм, че искам да продължа в същата посока?» 

7. Връщате увереността в себе си 
Прелиствайки страниците на дневника можете да си правите периодично ретроспекция на мислите,  действията, чувствата и постъпките. Преценявате какво се е променило. Виждате ясно, «черно на бяло», постигнатите резултати от вас за изтеклото време. Е, очевидно, е че сте изпълнили, планираното преди месеци, миналата година, преди две или пет. Ще се почувствате още по-добре, ако всеки ден преди лягане запишете в «скъпото дневниче» 5 неща, които сте изпълнили през изтеклия ден. Порадвайте се на свършеното. 

8. Избягвате негативното 
Никога не забравяйте една проста истина: всички положителни мисли, записани на хартия, придобиват реална сила. Негативните обратно – губят я. Ако през деня сте натрупали доста негативни емоции, не бързайте да ги споделите с близките си по време на вечеря. Не ги засилавайте с този черен поток. Вашето «скъпо дневниче» обаче с удоволствие ще поеме и ще неутрализира лошото. То ще изтърпи всичко без да се обижда и със сигурност след като излеете в редове яда си, ще ви стане по-леко на душата. 
И кой знае, може би някой ден, ще поискате да покажете написаното по даден въпрос на децата или внуците си. В дневника ви ще е заключен вашият житейски опит, който не винаги имате време и възможност да предадете на поколенията.    
Светът бавно, но неумолимо „затваря” Здраве

Светът бавно, но неумолимо „затваря”

Какви са новите мерки за ограничаване на COVID-19 в различните държави към този момент?

ВМА търси студенти по медицина за доброволци Здраве

ВМА търси студенти по медицина за доброволци

Различни организации предлагат каузи, просто си изберете и правете добро

7:0 за хората срещу зависимостите Здраве

7:0 за хората срещу зависимостите

Спортен проект опитва да преодолее социалните граници по отношение на зависимите

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус Здраве

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус

Виенски учени са категорични, че новият тест е толкова надежден, колкото и традиционния PCR с памучните тампони

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво Здраве

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво

Два от пептидите, блокиращи болката, са открити в отровата от венецуелска тарантула

Герой или морско свинче? Здраве

Герой или морско свинче?

Какво казва за ваксината един доброволец в Оксфордската офанзива срещу Covid-19

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло Здраве

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло

Нуждае се от всекидневна стимулация

Излишните маски Здраве

Излишните маски

Изследователят Артур Фърстенберг цитира десетки доклади, които доказват, че са ненужни

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус Здраве

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус

Има връзка между засиленото търсене на симптоми от потребителите и близък пик на зараза

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта Здраве

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта

Известният кардиохирург Майкъл Дебейки: Добре е да се живее дълго, но е желателно да не е чак толкова дълго...

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен... Здраве

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен...

В САЩ 90% от заразените с коронавирус всъщност не се разболяват и не са заразни

Корвирал срещу коронавируса Здраве

Корвирал срещу коронавируса

Българска компания разработи 100% натурален продукт, стимулиращ мощно имунната система

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата Здраве

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата

Изследователите предполагат, че причината е в хормоните

Български йонизатор пази от COVID-19 Здраве

Български йонизатор пази от COVID-19

В инфекциозното отделение на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, където работи, няма нито един заразен медик

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век Здраве

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век

При защита от коронавирус трябва да се вземат предвид много други фактори